КСК 2008 - математика

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re: КСК 2008 - математика

Мнение от Бeтон »

Вярно ти е до едната шеста. :wink: И после нещо се замотаваш с 5-те шести.... Ама оттам нататък помисли, помисли. Не е кой знае колко... Решавате безбожни КСК еквилибристики, че за това ли да не се сетите :shock:

Две неща се търсят в задачата: каква е вероятността А да спечели и каква е В да спечели.

Помислете първо само за А, как би могъл да спечели. В-то е аналогично, то после.
Разгледайте първите случаи и вече като се ориентирате как вървят нещата, ще откриете зависимост. Нали на всички е ясно, че ако трябва да се програмира, с цикъл ще стане?
Изображение
Аватар
Cassie
Драскач
Специалност: Астрофизика

Мнение от Cassie »

Ми т.к. ковариацията е нула, т.е. събитията (хвърлянията) са статистически независими, значи пълната вероятност е произведение на вероятностите. За правилен зар, вероятността за шестица на първото хвърляне е 1/6. След n хвърляния вероятността става (1/6)^n. Но тъй като А хвърля пръв, то вероятността В да спечели ще е все едно той хвърля един път по-малко, т.е. (1/6)^(n-1).
Hope for the best,
plan for the worst.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Още няма да пускам решението. Не е ценно да се види наготово. Въпреки че ще ви стане ясно, много по-добре е да се инвестира време в самостоятелна работа, отколкото да видиш отнякъде, че да възприемеш. За мен създаването от възпроизвеждането е по-гот. Може моите колежки да преписват от мене домашното, ама те си знаят. А тука е КСК изпит - "най-лесното" нещо за цялото следване, но най-важното, защото се предначертава пътя.

И не ми говорете за ковариации - няма да ме трогнете. Такива само в курса по ТВМС. Това е тема за КСК. Има един термин, казах го горе, от 12-ти клас материала, сетите ли за това, значи сте решили задачката.

п.п. И винаги съм се чудил на комисиите, които се събират да измислят задачи за изпит. Ама едни велики неща... ама едни еквилибристики...
Аз ако съм, давам тази задачка и ще ми е чиста съвестта. 8)
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Извинете, че току-що ме хвърлят в джаза. На 12-ти клас известно ли ви е това?

Имам предвид сумата. Ако ми кажете и цялото какво е, ще се зарадвам :P
Прикачени файлове
pol.gif
pol.gif (562 Байта) Преглеждано 916 пъти
Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Изображение
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Sla-Mori
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Sla-Mori »

Аз да си изкажа впечатленията от първите три дни при Замковой :D Първо, да уточня, че ни преподава алгебра. Ми, може би защото няма да ме изпитва поне в следващата половин година, не ме дразни изобщо. Определено ни хвърля в джаза от време на време с задачи от изпити от преди 20 години в СУ и подобни, но при повечето като си седне човек вкъщи на спокойствие и си ги прегледа, открива че просто е сметнал за излишни някой и друг ред сметки и нещата се нагласят. Поне, ако не друго, ни кара да си мъчим мозъците и може пък след 9 дни системни дразнения, да започнат да работят по-ефективно. Всъщност, много се радвам, че курсът е тази ваканция, защото е само 10-ина дни преди пробния изпит и няма да има време да ми забози пак мисълта.
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Мнение от Lama »

За първа година ли има и комбинаторика без повторения в плана за кандидат-студентите? Чак сега го видях, преди съм гледала стария от миналата година и там май нямаше или аз бъркам? :)
Аватар
Annito
В началото бе словото

Мнение от Annito »

Хораааа, аз много съм се притеснила за предварителния изпит в СУ по математика. Много ми се учи там, а съм доста изостанала с материала и даже ми се струва че няма да успея да го взема, Иде ми се да се откажа... :cry:
Close your EYES, Quiet your MIND and Open your HEART!
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Хораааа, аз много съм се притеснила за предварителния изпит в СУ по математика. Много ми се учи там, а съм доста изостанала с материала и даже ми се струва че няма да успея да го взема, Иде ми се да се откажа... :cry:
Недей така бе, момиче. Направи всичко, което зависи от теб. До 24 юли (последният ти шанс) имаш време да напреднеш. Само без отказване и най-вече бъди сигурна в себе си.

Какво впрочем искаш да учиш в СУ? Аз съм кандидат за специалност "Математика".
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
ObsCure
В началото бе словото

Мнение от ObsCure »

Принципно предварителните по математика са по-трудни от редовните,но това не е причина човек да се откаже от явяване.А и да не забравяме Math 2 => Без стереометрия :bounce:
Аватар
caffeine
В началото бе словото

Мнение от caffeine »

Здравейте. Искам да попитам минималните входни балове от миналите КСК-та от трето класиране ли са? Защото аз минимален бал разбирам по този начин. Т.е. настоящият първокурсник (момче) с най-малък бал (28.50) е бил например с оценка на изпита 5.50 и оценки от дипломата 6.00?
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Точно така. Това е от трето класиране.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Аййййй, По Геометрия - СПЕЦ СЪМ 8) 8) 8) 8)

Чудя се вече къде да наспамя форума! :lol:

Нямаше как да е нещо различно от 6!

Няма място от материала и конспекта, по което да не мога да говоря! Аз се чудих защо трябваше да тегля билетче. Направо трябваше да взема един топ листи офис хартия и да развивам цялата Геометрия.
На Енева свърших червената химикалка само да ми разписва листите :lol: :lol: :lol:

Не подозирах, че за Прав ъгъл, перпендикулярни прави и Следствия от Евклидовата аксиома на успоредността може да се пише толкова. Само в общ вид схематично бях преглеждал въпросите. Всичко друго - логика. А Лобачевски - Бояй ако ми се беше паднаааал... Този въпрос и проверката на аксиомите в Декартовия модел бях чел обстойно. За мен те бяха истината и компилирана цялата геометрия (Основи на геометрията) в тях.

п.п. пък и как няма да е 6. Без да споменавам имена, въпреки че става дума за 1, точно преди аз за първи път да отида да разказвам на Енева, беше написана другата 6-ца след като беше изцепен лаф, че Теоремата на Талес важи в Лобачевски-Бояй или че и в Евклид и в Л-Б я има. Неква супер идиотщина, която не можах да запомня.
Ами пича (n@sko), с който коментирахме геометрията по-горе нямаше да я издръсти тая глупост.
Грешка на езика ли? Като иде реч за такива претенции, как може да се допуска такова нещо? Аз как мога да бъда концентриран цял ден? Ама ОК, все пак на нежния пол може да е простено.
Изпита трябваше да бъде от 9, Енева дойде и ни каза, че има работа и се отлага драмата за 13 часа.
Излязох точно в 19 часа!!!!!!!!!!!!!!!!!

Заслужаваше си нервите, напрежението и всички други мъки! Без битка, няма победа! Освен, че човек трябва да знае, трябва да има и волята да постигне това, в което се е прецелил. Иначе не става.

Благодаря и на Ася Русева. Без нея нямаше да се зарибя по геометрията. Много е важно човек да има стойностен преподавател, от който да почерпи знания, опит...
А успехите на обучаемите са много меродавно изображение на работата на преподавателя.

Честитя ви Деня на победата и успех на всички на 18-ти!
Изображение
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Бeтон написа:Извинете, че току-що ме хвърлят в джаза. На 12-ти клас известно ли ви е това?Имам предвид сумата. Ако ми кажете и цялото какво е, ще се зарадвам
Това за сумата го знам, но не от 12 клас, а от обща култура (от руските сборници по висша математика). Тая задача със зарчето е интересна - май не съм решавал такъв тип.
Поздравления за успеха на (Бетон) - личеше ти, че ги чаткаш тия работи.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Да, ясно ми е, че не си срещал. :) Класическите вероятности са лукс в даскалото, че тази. Честно да си кажа и аз не й знам името. Тези групи задачи съм си ги кръстил "двамата стрелци". В една задача точно двама стрелци се стрелят и се редуват, като всеки с някаква вероятност за успех стреля. И каква е вероятността еди кой си да оцелее след третата стрелба. Примерно.
Та тая за зарчетата... всичко на всичко накрая завършва със сума на безкрайна геометрична прогресия. Ако искаш, мога да ти я обясня.
Сума преди това да обяснявам ли? Фор цикъл ако знаеш какво е, 100 на 100 знаеш и сумата.

Иначе недей чети Висши математики преди КСК-изпитите. Грам няма да ти потрябват. Най-много да се объркаш или да си размътиш главата.

Аз говоря тука за ТВМС, ама къде виждате висша математика или разни убийствени термини? Всички задачки се решават със средношколските знания :) На даскалката по ТВМС не й харесва, че така ги онагледявам нещата...
Обаче днес Енева беше поразена от обясненията ми 8) И ученици да разберат основите на геометрията.
Само не ми е ясно реперчетата кога се учат в даскалото. Не че са сложни за разбиране, но формално не се сещам някъде да ги има, а Енева твърди и Русева съм я чувал, че репери има. :? С една колежка от 2 курс, която преподава в СМГ погледнахме страшно учудени.
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”