Теми История 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
AmorFATI
В началото бе словото
Специалност: Уча за капитан на подводница

Re: Теми История 1990-2010

Мнение от AmorFATI »

Възстановяване и укрепване на българската държава...Освен Асен и Петър към тази тема включен ли е и Калоян?
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

Да поне в моята е включен . Нека все пак и някой друг да каже да не се окаже , че те лъжа без да искам . :)
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от goblinwfi »

"Възстановяване и укрепване на българската държава" точно така няма как да се зададе темата :)
Може да е: Възстановяване и укрепване на българската държава (1185-1197) което е без калоян , а може и
Възстановяване и укрепване на българската държава (1185-1207) - която е по вероятно да се падне , защото обема без Калоян значително ще намалее :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

AmorFATI написа:Възстановяване и укрепване на българската държава...Освен Асен и Петър към тази тема включен ли е и Калоян?
Да, Калоян винаги е в една тема с Петър и Асен.
Facebook
Изображение
Аватар
Сънчо
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Сънчо »

nevermorebs написа:Оф тази "нищожна вероятност" :Х На голям кръстопът съм да я пиша ли да не я ли пиша .. или само да я резюмирам писмено за всеки случай да не съм валат ако се падне :ДД
Щом си знаеш добре останалите, не виждам защо има причина да се притесняваш ^_^
... а колко е очарователен хаосът на пеперудите <3
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

хора, аз едно нещо не мога да си го обясна. при условие, че жребия на темата е на абсолютно случаен принцип как все едната от темите е средновековие? наистина ума ми не го побира...?
иначе аз и миналата година бях питала, но пак да сии задам въпросите
1 учителят при когото ходех ми каза да уча първата тема от след разпадането на тюркския хаганат на две, когато в едната му част се образува хазарския хаганат а в другата Велика България и после темата продължава с хипотези относно годината на възникване на В.бЪЛГАРИЯ. тоест без славяните и прабългарите, само да ги спомена в увода
2. после темата за борис, включва ли се учениците на кирил и методий и писмеността
3. симеон- учителят ми каза да уча само политическо могъщество, без културната дейност, златнияк век
и дайте съвети?
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

хора, аз едно нещо не мога да си го обясна. при условие, че жребия на темата е на абсолютно случаен принцип как все едната от темите е средновековие? наистина ума ми не го побира...?
1 учителят при когото ходех ми каза да уча първата тема от след разпадането на тюркския хаганат на две, когато в едната му част се образува хазарския хаганат а в другата Велика България и после темата продължава с хипотези относно годината на възникване на В.бЪЛГАРИЯ. тоест без славяните и прабългарите, само да ги спомена в увода
2. после темата за борис, включва ли се учениците на кирил и методий и писмеността
3. симеон- учителят ми каза да уча само политическо могъщество, без културната дейност, златнияк век
и дайте съвети?
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Seduction, помисли и сам ще си отговориш на въпроса : ). Ако в плик има две теми, то ги поставят предварително и могат във всеки един плик да сложат по една "Средновековие" :D. (не твърдя, че методът е такъв, просто изглежда логично).

Иначе, ако са по една тема в плик сигурно слагат повече "Средновековие" и така ... Но първият вариант е по-удачен за нас.
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

Иначе и аз се чудя и смятах да питам, но виждам че seduction ме е изпреварил/ла та ако може някой наистина да каже към темата за Борис трябва ли да се пишат Кирил и Методий и писмеността или може да се пропуснат ?
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Темата за Кирил и Методий въобще не влиза в конспекта. В темата за Борис се споменава и за славянската писменост, но само доколкото се свързва с дейността на Кирило-Методиевите ученици в България, което се вмъква накрая при изводите и заключението, защото за тях пък се пише в темата за Симеон. Но понеже в края на темата за Борис се казва, че в резултат на християнизацията, възприемането на славянската писменост и т.н. през X век се оформя единната българска народност и вече го няма познатото разделение славяни-прабългари, трябва да се спомене в темата и за славянската писменост.
Facebook
Изображение
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от goblinwfi »

seduction написа:хора, аз едно нещо не мога да си го обясна. при условие, че жребия на темата е на абсолютно случаен принцип как все едната от темите е средновековие? наистина ума ми не го побира...?
и дайте съвети?
1. първата тема се споменава за славяни и прабългари и общо взето без кой знае колко подробности за В.Б.
2.ако е дадено да се пише се пише , ако не - не . тоест ако имаш приемане на христ. само споменаваш , но ако имаш покръстване на бълг. и приемане на слав. писменост - вече се пише по подробно
3.същия случай както горе - ако имаш политическо могъщество на симеон само споменаваш , ако имаш със "златен век'' пишеш и за културата
п.п. сру че няма големи букви ама ми се бъзика shifta caps lock и ctrl
anesthesia
В началото бе словото

Мнение от anesthesia »

Здравейте!

Имам няколко въпроса:

1. Ако се падне темата "България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894)", трябва ли да се включи политическата криза от 1886-1887, трите политически течения - русофили, русофоби и умерено течение, преврат и контра-преврат и управление на регентството?

2. Темата „Създаване на българската държава (Аспарух и Тервел)“ включва ли славяни и прабългари?

3. В темата аз Г.С.Раковски трябва ли да пишем за Кримската война - причини, ход, Парижки мирен договор от 1856 г. и т.н.?

Благодаря! :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

1. Да.
2. Да.
3. Да.

:) :) :)
Facebook
Изображение
anesthesia
В началото бе словото

Мнение от anesthesia »

Благодаря много за бързия отговор :)
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Имам няколко тъпи въпроса, но си имам и причина да ги задавам, така че моля за отговор:

1. В какво време се пишат темите ? (сегашно историческо?). Допуска ли се използването на някакви други времена, например мин.несв (-л,-ла,-ло,-ли) ? Ако да, то кога ?

2. Крум поверява управлението на завоюваните територии в Т-я (812-813) на трима човека, съответно :

*Централна част - брат му ............ (кой му е брат?)
*Лявата част - кавхан Иратаис (вярно ли е написано?)
*Дясната част - нещо като "ичергубоила" Тук (?!)

3. Съществува ли дума "боилади" ? Става въпрос за хора, вероятно думата е или синоним на "боляри" или трябва да е "боляри". На няколко места е написано така ...

ПП: В случай че някой се чуди, темите, от които уча са писани преди седем години, първите два въпроса се касаят на разкодирането на ръкописен почерк, който не мога да разкодирам.

3 е написано печатно на няколко пъти.

Общо взето темите са "булшит", смесвани са времена на поразия, има невероятно тъпи изречения, открих някоя и друга объркана година, но при липса на по-добър материал трябва да се задоволя с това.

Та, ще се радвам, ако някой може да помогне ...
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”