alter ego
Джеймс, благодаря за отговорите!
Моля.
Няма да ми се разсърдиш на нова серия допълващи и уточняващи въпроси, надявам се, пък и имам да си връщам. Споко, няма да ти искам снимка...
Няма.
1. За позата имах пред вид в секса, а не в смъртта. Наистина, не бях ясен. Мислех, като спомена пора, да е достатъчен намек. Е?
Май нямам една любима. Като цяло, предпочитам да съм изотдоле, но нямам твърдо становище по въпроса.
2. Какво те кефи и кое не те кефи в НБУ. Бих питал и за преподаватели, но няма да го направя.
И що те кефи или обратното?
Ей, на това вече съм отговарял... Чакай да видя... А ето го:
"Преподавателите ми са ерудирани, ентусиазирани, стимулирани от високото заплащане и натискани от университета заради високото заплащане, което аз осъществявам.
Получавам голямо количество информация, предоставена по приятен начин, върху който мога да оказвам влияние, без дори да се разхождам до администрацията, а като попълвам съответните анкетни карти, които ми връчват във всяка лекция периодично и в които казвам какво мисля за обучението и извършващите го Сега анкетните карти ги има всеки в онлайн профила си.
Всичките ми лекции се побликуват в интернет-платформите на университета, получавам известия при предварително заявено отсъствие на преподаватели.
Материалната база е модерна и удобна, съобразена с нуждите на хора в неравностойно положение (незрящи и инвалиди). Залите са чисти и много добре оборудвани.
Библиотеката на НБУ е богата и поддържана. Има прекрасна читалня.
Има няколко компютърни центрове с безплатен достъп и интернет.
На студентите се полагат безплатни карти с определен заряд за ксероксите и за копирния център.
Постоянно се случва нещо - всеки ден семинари, кръгли маси, прожекции, гости, постановки, концерти, изложби, пърформанси, пътуващи обучения и пр. прояви, в които студентите взимат активно участие.
Тоалетните са чисти и неиздраскани, благодарение на големите кадастрони в кабинките, върху които графоманите пишат, а понякога и аз. Кадастроните се сменят често, а и никой от "футболистчетата и чалгаджиите" не пише по стените.
Често влизам в чужди лекции и преподавателите нямат нищо против. Понякога влизам и в музикални или театрални уроци и винаги съм посрещан радушно, често пъти взимам и активно участие.
Университетът си има хорове, театрални трупи, спортни отбори, клубове по интереси, в които всеки може да участва и да създава.
В и около университета, въпреки на-майка-си-в-гъза-разположението му, има кафенета и ресторнтчета, в които можеш да хапнеш, пийнеш и размениш някоя приказка с приятели.
На 5 минути има банка, представителства на мобилните оператори, пазар, търговски център и разни други чудесийки, чиито услуги не ползвам и затова не знам.
Атмосферата в сградите и извън тях е много приятна, въздухът е чист, хората са усмихнати, щъкат и си лафят.
Има паркинг, а и около университета има предостатъчно места за паркиране.
Администрацията е добре организирана, светкавична и компютъризирана. Няма брадати лелички, които мразят света, работата си и теб, а има приветливи хорица, които с радост ти помагат и веднага ти дават нужната информация или пък ти издават нужния документ.
Хората, заемащи по-високи постове в университетската йерархия, са усмихнати, човечни, отзивчиви, готови веднага да те изслушат, да ти помогнат и да ти дадат разрешение за осъществяване на всякакви инициативи и мероприятия, които ти хрумнат.
Индивидуалността и креативността са ценени насърчавани.
Има, разбира се, някои трески за дялкане (по-достъпен транспорт, студентски стол, общежития), но върху тях се работи активно от години и ви уверявам, че проблемите са външни, т.е. идват от общинари и управници.
НБУ ми напомня повече от другите университети на модерните висши училища, които съм виждал в чужбина и които имат добро име в академичните среди.
АЗ съм доволен."
Не ми харесват единствено ниските критерии за оценяване на някои преподаватели.
3. Искаш ли да работиш, това, което учиш или го учиш за удоволствие? От предишните ти отговори си изградих някаква представа, но все пак...
Не искам да го работя, но ако не открия нещо, което да ме изхранва добре и да ми бъде по-приятно, ще го работя, естествено.
4. Смяташ ли че една система като висшето образование, трябва да бъде строго регламентирана от държавата или да бъде оставена да се саморегламентира? Държавата има ли повече капацитет от тази система?
Без крайности. И двете. Трябва да се влива държавен ресурс и да се поема отговорност за образованието. Добре е и да се стимулира конкуренцията между заведенията, като им се дава повече свобода.
5. Вярваш ли, че в различните науки (най-вече в хуманитарните) има строго пазени професионални тайни, които елитът на съответната гилдия се старае да не разгласява. Т.е. хуманитарните науки доколко манипулират обществото и самите себе си?
Не особено. В историята може и да има. Абе... днес е трудно нещо да се скрие - все някой изплюва камъчето от мерак за слава
6. Русата или умната? 
Зависи кога, къде и за какво. Познавам и умни руси
7. И един въпрос в стил Кристо (някак не върви след толкова изписани редове, да не го споменем
): Мислиш ли че алтер его се отнася до Жокера, който вече няма да се завърне или ...
Мился, че се отнася, да. Но е малко по-... хм, сериозен? Примерно. В добрия смисъл, де - защото има и лош