Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
Аз пък намирам по нещо, което ми харесва, в творчеството на почти всички автори от конспекта... Естествено имам си фаворити - Славейков, Дебелянов!, Смирненски, Вапцаров, Далчев....но изобщо НЕ харесвам Яворов (като изключим "Нощ")...никак не ми е приятен. Силно се надявам да имам късмет и да не се падне той на изпита. :Р
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Между другото, съветвам всички кандидат-студенти, да не се влияят от личните си предпочитания към отделните автори при подготовката, а да обръщат достатъчно внимание на творчеството на всеки от тях. А и в крайна сметка, изкуството е и в това, да разработиш качествено съчинение по автор, който не ти е особено приятен.
За мен също в определен период бяха неудобни за тълкуване и дори непонятни произведенията на Далчев, Яворов, Славейков. Но...колкото повече се задълбочавах в тях, толкова по-стойностни ми се струваха. Обратно, колкото повече се ориентирах във Вазовото творчество, толкова намаляваше предпочитанието ми към него като автор, което обаче не означава, че ми е бил труден.
Оказва се, че когато човек е добре подготвен, е добре дори да се падне по-трудносмилаем автор - тогава можеш да се развихриш, да покажеш какво можеш, а и имаш по-големи възможности за алтернативни интерпретации.
Може малко нескромно да прозвучи (на изпитите ще си проличи, доколко е нескромно), но определено занимавайки се сериозно с авторите вникваш в същността на творчествтото им. Откровено казано аз не подхождам към тях със симпатия, а по-скоро като нещо, което трябва да знам.
Гледайки другите коментари май стигна до извода, че едни от най-нехаресваните автори са Никола Вапцаров и Атанас Далчев, а аз бих могъл да кажа, че те са едни от най-лесните (според мен). Творбите им са доста еднотипки и едва ли не шаблонни, и вникнеш ли в същността на художественото изображение, характерно за всеки един от тях, то спокойно можеш да расъждаваш в този ред на мисли във всяко едно тяхно произведение
Хъм, всички български /почти,де/, са ми симпатични. С изключение на повестите на Вазов , нищо не им зацепвам . Иначе определено, най- дразнещ - Владимир Набоков !
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.