Т'фа не знам закъде и за какво е(=

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Т'фа не знам закъде и за какво е(=

Мнение от Methuselah »

С питане и до Троян се стига :mrgreen:
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

renesanz написа:абе какво стана с тая студентология,аз отидох веднъж. ама не виждам темата из форума. :?
Темата си е тук: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=4&t=9057
Просто не е писано вътре. Съответно и аз се зачудих какво става с нея, защото имах възможността да ида само веднъж. По-активна е във форума на фф, основното място за обсъждането й.
Изображение
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
Ако ще правиш и променяш нещо,прави го.Не го говори.
Toto-I will remember
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Ice_Spirit написа:Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
не се оплаквам.(=

а за правенето- нали се сещаш, че ако съм сам- нищо няма да стане?

пък и при наличието на Студентология(за която не знаех като писах това), явно няма нужда:)
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

radja написа:
Ice_Spirit написа:Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
не се оплаквам.(=

а за правенето- нали се сещаш, че ако съм сам- нищо няма да стане?

пък и при наличието на Студентология(за която не знаех като писах това), явно няма нужда:)
щом за две години и аз не съм научила,че има такова животно...наистина е зле ситуацията.Но пък ни остава да си учим,и това зависи само от нас :P
Toto-I will remember
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

fan4battle написа:
renesanz написа:абе какво стана с тая студентология,аз отидох веднъж. ама не виждам темата из форума. :?
Темата си е тук: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=4&t=9057
Просто не е писано вътре. Съответно и аз се зачудих какво става с нея, защото имах възможността да ида само веднъж. По-активна е във форума на фф, основното място за обсъждането й.
Ъм ... сесията малко изяде Студентологията. Все пак и ние трябва да учим (а някои даже и ни късат :().

Колкото до идеята на radja, тя наистина е добра и във ФФ се опитваме да правим нещо подобно - Тюторството и Студентологията. Първото е горе-долу както го описа - студенти от по-горен курс влизат във, преди или след лекция представят се на колегите си, обявяват им някаква среща някъде и на тази среща им обясняват какво, как, къде, кога и пр. Предимно гледаме да отговаряме на въпроси, а не да даваме на някого "тон в живота". Второто е вече курс, горе-долу като лекциите, само че малко по-разчупен и воден от студенти горен курс.
От следващата година, планираме да разширим малко тази практика ... но за това догодина :)

Radja, коя специалност си/кой факултет?
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

radja написа:първокурсниците, сме си баш зайци и хал-хабер си нямаме кое, какво, защо. Дори и хората, които сме учили средно в София. Никой не е наясно към кого да се обърне за каквото и да било, кое къде се намира и кое за какво по дяволите служи. Да не говорим за изпити, оценки и тн. Освен това нямаме никаква връзка с хората от горните курсове, освен ако нямаш някой стар познат, който се е закачил преди теб...
ФМИ имат такъв човек, бре. 8)
Обаче скромността е моя лична черта и спирам дотук. :D
Изображение
Аватар
radja
Гутенберг

Мнение от radja »

Radja, коя специалност си/кой факултет?
ЮФ- Право
kyrtika
В началото бе словото

Мнение от kyrtika »

Има резон, между другото, на запад, новоприетите в университета имат нещо като welcome week - 1 седмица през която ги развеждат заедно из града, sightseeing, ей такова, хем да се запознаят един с други, хем да разберат кое как стои. А тука, аз се запознах с мойте колеги от групата чак лятната сесия на 1 курс. хах.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Аз пък не мога да разбера какво толкова
има за ориентиране... Имаш канцелария на
факултета, като имаш административни
въпроси - питаш, е някои са малко груби,
но вършат работа.
Аватар
radja
Гутенберг

Мнение от radja »

mebbeth написа:Аз пък не мога да разбера какво толкова
има за ориентиране... Имаш канцелария на
факултета, като имаш административни
въпроси - питаш, е някои са малко груби,
но вършат работа.
когато тръгнеш да си търсиш постановка, какво правиш- отиваш до театъра и си избираш от списъка или решаваш, че искаш да отидеш на точно еди-си-коя-си и отиваш да питаш поставят ли я въобще?

секретарките няма да ти кажат, че алма алтер съществува, да речем.
секретарките няма да ти кажат, че има студентология.
на тях това не им е работа.

за мен университетът не трябва да бъде място, в което просто учим някаква специалност, а средище на идеи, начин на живот. университетът трябва да е общество. едва ли точно секретарките ще го създадат.

не е толкова важно първокурсниците да са ориентирани. те и сами могат да се научат. идеята е да има комуникация между по-големи и по-малки.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Алма Алтер сама ти се набива в очите.
Гледай какъв форум са спретнали хората
за добра комуникация. Това, което си
мислиш е страхотно, но аз не съм го
забелязала като честа практика. :bounce:
Аватар
radja
Гутенберг

Мнение от radja »

mebbeth написа:Алма Алтер сама ти се набива в очите.
Гледай какъв форум са спретнали хората
за добра комуникация. Това, което си
мислиш е страхотно, но аз не съм го
забелязала като честа практика. :bounce:
В България не е. Защото тъпи апатични копеленца.

Какъв е проблемът през отворените дни в университета да има някой, който да обяснява на "гостите" кое какво представлява. Това го има почти навсякъде навън.

А туторството е почти задължително. Цялата администрация на университета на брат ми поднесе официално извинение на него и на нашите, задето не му е назначен тутор при преместването.

..... му, студентите претендират да са интелигентни хора. За мен да си интелигентен не означава да знаеш всичко, а да си отворен към нови идеи и да можеш да отсяваш смисленото от плявата.

Това, което предлагам може да е безумие. Но нали от 1000 идиотски хрумвания трябва да се извади 1, което да е наистина качествено и да улесни пребиваването ни в уни. В крайна сметка т'фа са си 5 години.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Аз смятам, че това е напълно осъществимо, само че на едно "местно" ниво - по факултети. От години това се реализира на практика - във ФЖМК всички по-долни курсове знаят, че могат да разчитат на Търговчето (a.k.a Me) за всякаква информация по организационни въпроси, записвания, отношения с преподаватели, изпити и т.н.т. Поне каквото съм минала, гледам да го превърна в сдъвкан опит за малките. Студ. съвет ги развежда на първия учебен ден, има си нещо като orientation day (като бях във Финландия, си беше week и 5ма студенти си имахме една тюторка, Мария, магистър, дето ни канеше всяка седмица на финландски палачинки в квартирата си).
Got много помагаше едно време на юристите с информация, сега не знам как е.
Begemot_ - на биолозите...
Крем - на френската филология...
Изобщо, има такива, но те са "по места" и не би могло да бъде другояче, защото всеки познава само собствения си факултет - някъде има заверки, другаде - не; някъде спортът и чуждият език са задължителни, другаде - не, или само отчасти...
Пък за столове и т.н.т. - всеки може да ти каже :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”