Т'фа не знам закъде и за какво е(=
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Re: Т'фа не знам закъде и за какво е(=
С питане и до Троян се стига 
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
- fan4battle
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Темата си е тук: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=4&t=9057renesanz написа:абе какво стана с тая студентология,аз отидох веднъж. ама не виждам темата из форума.
Просто не е писано вътре. Съответно и аз се зачудих какво става с нея, защото имах възможността да ида само веднъж. По-активна е във форума на фф, основното място за обсъждането й.
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
Ако ще правиш и променяш нещо,прави го.Не го говори.
Toto-I will remember
- radja
- Гутенберг
- Специалност: Право
- Курс: втори
не се оплаквам.(=Ice_Spirit написа:Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
а за правенето- нали се сещаш, че ако съм сам- нищо няма да стане?
пък и при наличието на Студентология(за която не знаех като писах това), явно няма нужда:)
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
щом за две години и аз не съм научила,че има такова животно...наистина е зле ситуацията.Но пък ни остава да си учим,и това зависи само от насradja написа:не се оплаквам.(=Ice_Spirit написа:Radja,преди теб студенти са били доста голям контингент.Не виждам повод за оплакване.
а за правенето- нали се сещаш, че ако съм сам- нищо няма да стане?
пък и при наличието на Студентология(за която не знаех като писах това), явно няма нужда:)
Toto-I will remember
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Ъм ... сесията малко изяде Студентологията. Все пак и ние трябва да учим (а някои даже и ни късатfan4battle написа:Темата си е тук: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=4&t=9057renesanz написа:абе какво стана с тая студентология,аз отидох веднъж. ама не виждам темата из форума.
Просто не е писано вътре. Съответно и аз се зачудих какво става с нея, защото имах възможността да ида само веднъж. По-активна е във форума на фф, основното място за обсъждането й.
Колкото до идеята на radja, тя наистина е добра и във ФФ се опитваме да правим нещо подобно - Тюторството и Студентологията. Първото е горе-долу както го описа - студенти от по-горен курс влизат във, преди или след лекция представят се на колегите си, обявяват им някаква среща някъде и на тази среща им обясняват какво, как, къде, кога и пр. Предимно гледаме да отговаряме на въпроси, а не да даваме на някого "тон в живота". Второто е вече курс, горе-долу като лекциите, само че малко по-разчупен и воден от студенти горен курс.
От следващата година, планираме да разширим малко тази практика ... но за това догодина
Radja, коя специалност си/кой факултет?
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
ФМИ имат такъв човек, бре.radja написа:първокурсниците, сме си баш зайци и хал-хабер си нямаме кое, какво, защо. Дори и хората, които сме учили средно в София. Никой не е наясно към кого да се обърне за каквото и да било, кое къде се намира и кое за какво по дяволите служи. Да не говорим за изпити, оценки и тн. Освен това нямаме никаква връзка с хората от горните курсове, освен ако нямаш някой стар познат, който се е закачил преди теб...
Обаче скромността е моя лична черта и спирам дотук.

- radja
- Гутенберг
ЮФ- ПравоRadja, коя специалност си/кой факултет?
-
kyrtika
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: 1H1Dzz
Има резон, между другото, на запад, новоприетите в университета имат нещо като welcome week - 1 седмица през която ги развеждат заедно из града, sightseeing, ей такова, хем да се запознаят един с други, хем да разберат кое как стои. А тука, аз се запознах с мойте колеги от групата чак лятната сесия на 1 курс. хах.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Аз пък не мога да разбера какво толкова
има за ориентиране... Имаш канцелария на
факултета, като имаш административни
въпроси - питаш, е някои са малко груби,
но вършат работа.
но вършат работа.
- radja
- Гутенберг
когато тръгнеш да си търсиш постановка, какво правиш- отиваш до театъра и си избираш от списъка или решаваш, че искаш да отидеш на точно еди-си-коя-си и отиваш да питаш поставят ли я въобще?mebbeth написа:Аз пък не мога да разбера какво толкова
но вършат работа.
секретарките няма да ти кажат, че алма алтер съществува, да речем.
секретарките няма да ти кажат, че има студентология.
на тях това не им е работа.
за мен университетът не трябва да бъде място, в което просто учим някаква специалност, а средище на идеи, начин на живот. университетът трябва да е общество. едва ли точно секретарките ще го създадат.
не е толкова важно първокурсниците да са ориентирани. те и сами могат да се научат. идеята е да има комуникация между по-големи и по-малки.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Алма Алтер сама ти се набива в очите.
Гледай какъв форум са спретнали хората
за добра комуникация. Това, което си
мислиш е страхотно, но аз не съм го
забелязала като честа практика.
- radja
- Гутенберг
В България не е. Защото тъпи апатични копеленца.mebbeth написа:Алма Алтер сама ти се набива в очите.
Какъв е проблемът през отворените дни в университета да има някой, който да обяснява на "гостите" кое какво представлява. Това го има почти навсякъде навън.
А туторството е почти задължително. Цялата администрация на университета на брат ми поднесе официално извинение на него и на нашите, задето не му е назначен тутор при преместването.
..... му, студентите претендират да са интелигентни хора. За мен да си интелигентен не означава да знаеш всичко, а да си отворен към нови идеи и да можеш да отсяваш смисленото от плявата.
Това, което предлагам може да е безумие. Но нали от 1000 идиотски хрумвания трябва да се извади 1, което да е наистина качествено и да улесни пребиваването ни в уни. В крайна сметка т'фа са си 5 години.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Аз смятам, че това е напълно осъществимо, само че на едно "местно" ниво - по факултети. От години това се реализира на практика - във ФЖМК всички по-долни курсове знаят, че могат да разчитат на Търговчето (a.k.a Me) за всякаква информация по организационни въпроси, записвания, отношения с преподаватели, изпити и т.н.т. Поне каквото съм минала, гледам да го превърна в сдъвкан опит за малките. Студ. съвет ги развежда на първия учебен ден, има си нещо като orientation day (като бях във Финландия, си беше week и 5ма студенти си имахме една тюторка, Мария, магистър, дето ни канеше всяка седмица на финландски палачинки в квартирата си).
Got много помагаше едно време на юристите с информация, сега не знам как е.
Begemot_ - на биолозите...
Крем - на френската филология...
Изобщо, има такива, но те са "по места" и не би могло да бъде другояче, защото всеки познава само собствения си факултет - някъде има заверки, другаде - не; някъде спортът и чуждият език са задължителни, другаде - не, или само отчасти...
Пък за столове и т.н.т. - всеки може да ти каже
Got много помагаше едно време на юристите с информация, сега не знам как е.
Begemot_ - на биолозите...
Крем - на френската филология...
Изобщо, има такива, но те са "по места" и не би могло да бъде другояче, защото всеки познава само собствения си факултет - някъде има заверки, другаде - не; някъде спортът и чуждият език са задължителни, другаде - не, или само отчасти...
Пък за столове и т.н.т. - всеки може да ти каже
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември