Joker написа:Съветите (не руснаците!) са тук половин век, а други са били половин хилядолетие, и какво от това?
Така и не разбрах от поста ти дали СССР ни освобождава или не, според тебе...
А един милион комунисти през 1989 г., не са ли просто една модернизирана версия на еничарите?
Тук си прав (за поста: НЕ не ни освобождава, а поробва).
А за паметниците: аз съм против да им се правят сега, но съм за да се запазят - добро или лошо, наследство е. Лошото е че си нямаме наши, а имаме толкова много чужди.
Колкото за комунистите и еничарите... има смисъл... може да отвориш и такава тема може би...
на практика обаче паметниците не са на тема "СССР ни освобождава" а са посветени на Руските войници по принцип, а малко или мноог дължим на тази държава (след 2 СВ обаче тяхното си е чиста окупация!!!! ние сме поискали мир преди да влязат и на практика сме обявили война на Германия).
По тази логика, 1877-8 Русия влиза и ни освобождава подтиквана от своите собствени интереси в Източния Въпрос. Да махнем и коня пред НС?
Или Руски паметник, който е "не нам а имени твоему", защо в негово име ако той си е гледал интереса? Освен това след освобождението ние никога не сме свободни от чуждо политическо влияние, че и сега... нека се сетим как искаха да блойират и на практика блокираха София, за Буш.
Нека си седят не за да уважаваме братушките а да знаем КАКВО е правил народа ни и на какво се е прекланял за да се пазим от грешките им.
Иначе ще бутнат Паметника "на свободата" и ще вдигнат или жилищен блок, или паметник на геройски загиналите US войници в Ирак, в защита на "глобалният мир".