Коя специалност ще посочите на първо място (ФМИ)?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Коя специалност ще посочите на първо място от възможните във ФМИ?

Анкетата свършва на 07 Сеп 2007, 22:35

информатика
12
16%
компютърни науки
26
34%
математика
4
5%
математика и информатика
1
1%
приложна математика
2
3%
информационни системи
6
8%
софтуерно инженерство
25
33%

Общо гласове: 76

Pycua
В началото бе словото

Мнение от Pycua »

Methuselah написа:Причината е, че без математика програмист не се става!
Това е пълен мит ..

А по въпроса за преместването във ФМИ висок успех след 1вата година е доста трудно да се изкара за това се напънете сега за да може да учите това което искате.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

И после защо обикновените потребители се чудят на това долу или как еди си коя програмка свалена от немай си къде прецакала регистрите и подобни неща, написани от пишман програмисти.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
alys
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от alys »

zvezda написа:Мисля, че трябва да скачаме по-смело. След първата година при добър успех можеш да се прехвърлиш мн. лесно (в рамките на ФМИ), пък и не смятам, че е толкова фатално - програмите за обучение са доста сходни. Едните учат JAVA първата година. Другите имат Анализ втората... Все програмисти ще станем (е, то че някои нищо няма да стане от тях, т'ва си е друг въпрос), стига да искаме ;)
Звездичке, какво си избра като първа специалност (с 6 от изпита можеш да запишеш точно това, което искаш - поздрав!).
Аватар
Cerebral.Death
В началото бе словото

Мнение от Cerebral.Death »

Рус, какво лъжеш децата. По добре да си много добър математик и да имаш логично мислене, отколкото само алгоритми да са ти в главата.
Иначе си прав - трудно се изкарва достатъчно висок успех в самия факултет, за да се преместиш в по-престижна специалност.
Изображение
Аватар
zvezda
В началото бе словото
Специалност: KN
Курс: втори

Мнение от zvezda »

alys написа:Звездичке, какво си избра като първа специалност...
Благодаря ти! :) То що е ФМИ е хубаво и "нема 'лабаво", но тъй като трябва все пак да се избере 1 нещо, май ще заложа на КН. Да, знам, че специалността не само няма традиции, ами даже още няма завършили бакалаври, но смятам да рискувам (заложете на новото :P ). Не може винаги да се играе на сигурно ( 100% адреналин!!!) ...
.:KH ~ II-pи курс:.
Аватар
Аlien
От дъжд на вятър

Мнение от Аlien »

zvezda написа: .....То що е ФМИ е хубаво и "нема 'лабаво" ....
хаха, добре, влез, поседи една-две години и тогава ще си говорим.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Pycua написа:
Това е пълен мит ..
Би ли ми обяснил защо мислиш така? Математиката развива логическото, абстрактното и конструктивното мислене, а това са все качества, от които един добър програмист се нуждае. Освен това специалност Иформатика съществува вече повече от 20 години и учебният и план, в който доста сериозно са заложени матемтически дисциплини, е изпитан и най-важното, дал е резултат. Също така учебните планове не се правят ей така, щото на някой математик му е скимнало да има математика. Хората много добре знаят какво правят.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Аlien
От дъжд на вятър

Мнение от Аlien »

sedrik написа:
Pycua написа:
Това е пълен мит ..
Би ли ми обяснил защо мислиш така? Математиката развива логическото, абстрактното и конструктивното мислене, а това са все качества, от които един добър програмист се нуждае. Освен това специалност Иформатика съществува вече повече от 20 години и учебният и план, в който доста сериозно са заложени матемтически дисциплини, е изпитан и най-важното, дал е резултат.
Дал е резултат къде?
sedrik написа:Също така учебните планове не се правят ей така, щото на някой математик му е скимнало да има математика. Хората много добре знаят какво правят.
Аз пък си мисля, че е точно обратното. Понеже във ФМИ се е преподавало 100 години математика, съответно има 5243625 професори, а по информатическите науки има не повече от 4-5, тоест хората и да искат НЯМА какво да ни предложат... и затова блъскат БЕЗУМНИ математики.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Аlien написа:Аз пък си мисля, че е точно обратното. Понеже във ФМИ се е преподавало 100 години математика, съответно има 5243625 професори, а по информатическите науки има не повече от 4-5, тоест хората и да искат НЯМА какво да ни предложат... и затова блъскат БЕЗУМНИ математики.
Аз пък си мисля, че това е доста несериозно изказване.
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

sedrik написа:Аз пък си мисля, че това е доста несериозно изказване.
абсолютно
аз искам да ви кажа да не подценявате и Приложната Математика - сигурно най-широко ориентираната специалност, и от нея можеш да си излезеш добър програмист (само да нямаше физики :( )
Аватар
Аlien
От дъжд на вятър

Мнение от Аlien »

GaVrosH написа:
sedrik написа:Аз пък си мисля, че това е доста несериозно изказване.
абсолютно
аз искам да ви кажа да не подценявате и Приложната Математика - сигурно най-широко ориентираната специалност, и от нея можеш да си излезеш добър програмист (само да нямаше физики :( )
А това колко смешно звучи... от НИКОЯ специалност не можеш да излезеш НИКАКЪВ програмист, ако сам не си си мръднал гъза и не си научил.

@sedrik - обосновка защо да е несериозно? Разбира се, че това не е причинаТА, заради която да турят 10 000 математики и 4-5 информатики, но и в това има капка истина. Да не кажа вир.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Несериозно е, защото не можеш да кажеш, че защото професорите по математическите дисциплини са повече отколкото тези по компютърните, има токова математика. Виж например Софтуерно инженерство - там се учи по-малко математика. Освен това как може да казваш, че математиките са "безумни". Та математиката те учи да мислиш и да правиш връзки между нещата. Както вече споменах един програмист има нужда от такива неща.

За учебния план на специалност Информатика, мисля, че е много добър. Застъпени са основните математически и компютърни дисциплини, а освен това дава възможност и за доста изборни, т. е. ти сам да решиш какво по-специално искаш да учиш.

А относно това, че "от НИКОЯ специалност не можеш да излезеш НИКАКЪВ програмист, ако сам не си си мръднал гъза и не си научил", подкрепям.
Аватар
Аlien
От дъжд на вятър

Мнение от Аlien »

sedrik написа:Несериозно е, защото не можеш да кажеш, че защото професорите по математическите дисциплини са повече отколкото тези по компютърните, има токова математика. Виж например Софтуерно инженерство - там се учи по-малко математика. Освен това как може да казваш, че математиките са "безумни". Та математиката те учи да мислиш и да правиш връзки между нещата. Както вече споменах един програмист има нужда от такива неща.

За учебния план на специалност Информатика, мисля, че е много добър. Застъпени са основните математически и компютърни дисциплини, а освен това дава възможност и за доста изборни, т. е. ти сам да решиш какво по-специално искаш да учиш.

А относно това, че "от НИКОЯ специалност не можеш да излезеш НИКАКЪВ програмист, ако сам не си си мръднал гъза и не си научил", подкрепям.
Линейна алгебра, Аналитична геометрия, Диференциално и интегрално смятане - 1, Висша алгебра, Диференциално и интегрално смятане - 2, Дискретна математика, Диференциални уравнения и приложения, Логическо програмиране, Числени методи, Компютърна топология, Теория на вероятностите и математическа статистика, Изследване на операциите, Семантика на езиците за програмиране, Геометрия, Числени методи за диференциални уравнения

Това НЕ са "основни" математически дисциплини. Поне не всичките. И не, Висшата алгебра не ме кара да правя връзка между нещата. Разбира се, това е мое мнение. Честно да си призная, сега не ми се спори за това. Така или иначе вече е късно, няма какво да правя, освен да уча тази специалност. Лошото е, че не знам дали ще мога да запиша 3ти курс. Всъщност дали е лошо... не мога да кажа вече със сигурност.
Аватар
Pezo
От дъжд на вятър

Мнение от Pezo »

Аlien написа:А това колко смешно звучи... от НИКОЯ специалност не можеш да излезеш НИКАКЪВ програмист, ако сам не си си мръднал гъза и не си научил.
Абсолютно. Ако някой си мисли, че само подготовката в СУ ше го направи програмист, по-добре да не кандидатства и да не си губи времето.
Аватар
GoshOnski
В началото бе словото

Мнение от GoshOnski »

Според мен Информационни системи е една от най-добрите специалности във ФМИ.Защото е малко по-различна от типичните програмистки специалности(Информатика например) и има доста гъвкава програма,която определено ти дава много възможности за избор.Вярно че аз уча там една от една година, но по учебен план са предвидени много специалности, които са доста интересни.
Но ако искаш да учиш чисто програмиране тогава Информационни системи не е за теб.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”