Увод в езикознанието - конспект?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
zaharinka
От дъжд на вятър

Мнение от zaharinka »

хора, ме се шашкайте за изпита! първо един съвет от мен - гледайте да минете възможно по-напред, от по-първите. това за 6 или 2 не е вярно, в моята група имаше всякакви оценки. това за рецитирането наизуст също не е вярно, обяснете нещата както ги разбирате (аз така направих) и дайте колкото примера се сетите...май е това :D

Успех! :D :D
Nicht alles Wünschenswerte ist erreichbar, nicht alles Erkennenswertе erkennbar!
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Нашият е другия четвъртък :P Най-много от тоя изпит ме е страх... И то понеже имаме да учим от 3 различни учебника :evil: Кофти тръпка...
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
uhuru
Да живей словото

Мнение от uhuru »

абе а мина ли ви лтз-то?

или ти лейди, си се освободила?

хайде ако имаш настроение разкажи нещичко и на нас!!!

а бтв, не се шашкай от езикознаниео, данчева е спупер пекана!!!
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Ох, не знам. Просто вече нямам търпение да мине и да го взема, дори и с 3. Би било гадно да не го взема. :shock: Не че е непоправимо, ама... Гадното е, че просто не знам какво да очаквам - не знам дали съм се подготвила отлично или ще ме забие в пета глуха и ще се окаже, че нищо не знам. Защото определено не знам всичките малки подробности, просто нямам такава памет, за да ги науча. :cry: Сега си преговарям романското езикознание, поне то може да ми завиши оценката, защото е много готина материя или поне по-малко обемно е и по-лесно се учи. Някой друг, който вече е минал, дори и не тази година, ще сподели ли какво му се е паднало, как се е соравил... ей-така, за успокоение. :)
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

според специалността предполагам конспектът може да има съкращения... поне при нас е така 8)
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

По принцип се паднаха само нещо от неговия (за Бояджиев говоря)учебник + класификация на гласни и съгласни+ морфологичен разбор на думички. Оценките бяха доста добри, даже двама двама колеги си заслужиха 6+!
Абе нема' се плашите, ако си знаете основните неща, не би трябвало да възникват проблемации.
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
Xpucu
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Xpucu »

Бояджиев, моя любов :)

По принцип знам, че не късал ... но горчивия опит ме научи, че всичко зависи от моментното му настроение (Затова, както казаха, минете първи ;) )

При мен беше скъсал половината курс, имаше само една 6ца :) Аз втора година го влача :)

П.С. Всички въпроси, които ги няма в неговия съм си ги намерила в учебниците на Моско Москов и в този по Езикова Култура.

Лично на мен на изпита ми се паднаха фонетични промени и морфологична класификация на езиците. На втория въпрос знаех 2-3 изречения само , затова ме скъса
ЛТЗ при Личева е изпит - песен :)
Просто very нетипична...

-=In Omnia Paratus=-
Аватар
lotos
В началото бе словото

Мнение от lotos »

Изпита при Бояджиев изобщо не е труден. Пада се един въпрос от общото и един от романското езикознание. И накрая дава някаква буква (най-вече съгласна) да я определяш. Най- трудни са май въпросите за ония хорица в края на учебника (поне при нас ги имаше). И общо взето те изпитва около 5 минути.
Аватар
ballsmile
В началото бе словото

Мнение от ballsmile »

Колеги не се шашкайте толкова! Миналата година имах изпит при Живко Бояджиев и си мислех, докато уча, че ше имам най-много 4!
Е, писа ми 6 :D Човека иска студентите да мислят докато говорят и да правят логически връзки между научените неща. Сигурен съм че ако сте чели ше го вземете. По мое убеждение той не е от хората,които обичат да показват властта си като късат на изпитите. Човека е печен, но предвид титлата (професор) е и по-взискателен.
Успех на всички!!! и нека Силата бъде с вас :dmage:
Walk on through the wind,
Walk on through the rain,
Tho' your dreams be tossed and blown.
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Е...Живко Бояджиев... Кога беще първи курс преди две години...
Цялата специалност имахме петици... /3 четворки и 5-6 шестици за цвят.../ Помня, че бях чел учебника му около 4 пъти...
По подготвен не съм ходил на изпит... /с изкл. на тези по гръцки.../
Изпита мина мнооого яко да не повярваш... Като за първи в СУ 5 ми се виждаше доста яка оценка... После станах алчен:)
няма шанс да си учил и да не го вземеш...
което не може да се каже за други изпити, да са живи и здрави всички кръстокуполни църкви във Византия и братята им и цялата им рода!!!
Успех

БТВ още и води упражнения един около 30 годишен асистент, който знае всички европейски езици на доста сносно ниво plus арабски, японски и китайски?
Тоя човек просто ми разби представите за човешки мозък...
И не парадираше със знанията си, беше наистина много скромен....
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

uhuru написа:абе а мина ли ви лтз-то?

или ти лейди, си се освободила?

хайде ако имаш настроение разкажи нещичко и на нас!!!

а бтв, не се шашкай от езикознаниео, данчева е спупер пекана!!!
Ами ЛТЗ-то мина, да, отчасти поне :lol: Не съм освободена, имах 11 точки на есето (което си беше постижение направо). Тест, 90 въпроса, много гаден и противен. При нас имаше масово късане и в петък сега съм на поправка, само че устна - 2 въпроса 8) А в четвъртък ми е изпита по езикознание... Предполагам не знаете какво изживявам сега :shock:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Вие сте намерили за кой изпит да се шашкате! То това е сигурно един от най-приятните! Вярно, че иска яко четене (аз поне в първи курс съм учила по 3 учебника: Общото и Романското езикознание на Бояджиев + един на Дуриданов за фонетиката и т.н.) и също се бях паникьосала, ама от този изпит имам сигурно най-добри спомени. Според мен, при Бояджиев ако си учил, няма как да те скъса. пък и поне при нас се държа много добронамерено, всмисъл- не се е заяждал и т.н.

Сега се сещам, че се носеха легенди колко е зъл и как само 2ки пише, което нямаше нищо общо с истината.
От тогава (а и после съм имала поводи да се убедя) никога не обръшам внимание на студентските легенди, защото изпитът е индивидуално събитие и много са факторите дали и с колко ще го вземеш ;)
Аватар
ballsmile
В началото бе словото

Мнение от ballsmile »

Абе хора кво стана с изпита имаше ли отрязани глави :) Айде кажете как сте се справили не се правете на скромни. :oops: :roll:
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Ами, минаааа, това е най-важното. :roll: Аз се набутах в първата групичка само с двама колеги, които вече са държали общото и сега трябваше да вземат само романското. Бях първият заек, сигурно затова беше благосклонен. Падна ми се гаден въпрос, от който нищо не помнeх (система и структура), затова почнах с импровизациите, ама яко изпровизации. Мъчих се да мисля :oops: той явно го е оценил. Но много се оплетох, почнах да заеквам... Той само седеше и ме слушаше, после като видя, че се обърквам, започна да ме пита конкретни въпроси. После на следващия въпрос му отговорих малко по-нормално. Посъветваме да не се притеснявам толкова, да пия по едно валерианче преди изпит и да не се шашкам. Писа ми 6 :shock: Не можах да повярвам, момичетата, които бяха в стаята също не можаха. :lol: А момичето, което е говориле след мен, му е говорило почти наизуст, изобщо не я е прекъсвал, обаче й е писал 5. Тя беше много нервирана :? . На мен чак ми стана неудобно, че с моите импровизации и заеквания имам 6, а тя му е изрецитирала всичко, а има 5. Или е до моментни настроения, или наистина при него е важно да му обясняваш, както си разбрал, а зубренето не го одобрява. :? А иначе в румънската филология не скъса никого. Най-ниската оценка беше 4, имаше и някоя и друга петица, и всичко останало - шестици. 8) Сигурно е бил в добро настроение. А, върна един колега, който си забравил книжката :lol: . Изпитвал го е с френската филология, ама не знам какво е станало. :roll: Според мен това беше тактическа грешка. Трябваше да се възползва от доброто му настроение.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ballsmile
В началото бе словото

Мнение от ballsmile »

Фоарте бине колега! :cheers:
Публикувай отговор