Изпити - Ретроспекция :)

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Защо забрави спасяването на Европа от аарабите?
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
o_O
В началото бе словото
Специалност: Археология
Курс: трети

Мнение от o_O »

Ами и това да, но от къде знаеш, че ако бяха минали франките нямаше да ги спрат ? :) Все пак Карл Мартел си ги побеждава 2 десетилетия по-късно...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

o_O написа:Ами и това да, но от къде знаеш, че ако бяха минали франките нямаше да ги спрат ? :) Все пак Карл Мартел си ги побеждава 2 десетилетия по-късно...
Шарл Мартел побеждава малка армия от араби, които са последното издихание на вече изтощения щурм на запад. Когато завладяват Хиспания, арабите вече се виждат уморени и твърде малобройни и джихадът толкова далече от родната проклета пустиня издъхва.

Съвсем друга работа е битката на изток, водена на има-няма 1000 километра от Багдад, Дамаск и прочие арабски столици. Ако не бяха българите на Тервел в конкретната битка при Константинополис и държавата-стена, която да заслони Европа от ятагана - великата и благословена от Бог ромейска империя - в непрекъснати сражения по цялата граница, траещи векове, съдбата на континента и младата още християнска култура биха били съвсем други.

Така че оставете франките и останалата варварска гмеж и учете по-сериозно за люлката на европейската цивилизация - югоизточните територии. Казах.
Изображение
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Побеждава...побеждава някаква много по-малка армия и то с 300 зора :wink:

--->Ех, Боромир, едновременно си пуснахме постовете :D
Какво единомислие, каква магия :lol:
Последно промяна от Паган на 05 Яну 2007, 19:24, променено общо 1 път.

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Паган II Асен написа:Побеждава...побеждава някаква много по-малка армия и то с 300 зора :wink:
Евала, братко! Единомислието движи прогреса :)
Изображение
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Абе...сигурен ли си, че ние двамата не сме един човек :lol:

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Това е щото сме страшно умни :)

Но може би има една малка разлика - ти май не си такъв голям почитател на ромейската империя като мене :)
Изображение
Аватар
o_O
В началото бе словото

Мнение от o_O »

Последно казвам нещо преди да настроя всички против мен с мнението си по въпроса :) Колко е голяма българската армия? А византийската? Византия участва и с флот. Лично според мен Византия до 11 век просто не може да бъде поставена така лесно на колене, а Константинопол е преживявал и далеч по тежки обсади до този момент.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

o_O написа:Последно казвам нещо преди да настроя всички против мен с мнението си по въпроса :) Колко е голяма българската армия? А византийската? Византия участва и с флот. Лично според мен Византия до 11 век просто не може да бъде поставена така лесно на колене, а Константинопол е преживявал и далеч по тежки обсади до този момент.
Никой не се настройва срещу тебе :) Просто широко прокламираното "спасяване на Европа" от арабите не е дело на френски майордом-алитерат и на хилядата му омотани в кожи пешаци, а на 20 000 "облечени в желязо" българи, които прекършват пред Цариград 80 000 арабска армия и карат техния водач шейх Маслама да си прокълне майчиното мляко и да бяга като лузър. И после същият този Маслама има време само да прокълне и брадатия си баща, преди белокрилият ромейски флот да го прати на дъното, където е мястото на всички араби, пожелали земята на Европа. Именно в Мала Азия и пред Константинополис се решава конфликтът между християнство и ислям, а не на запад. А ние, вместо да се гордеем с това, цитираме имена на разни овчари като "спасители", "завоеватели" и не знам си кво...
Изображение
Аватар
o_O
В началото бе словото

Мнение от o_O »

Спирам аз по въпроса... Като идвам към София следващия път да се видим на бира и ако желаеш можем да го обсъдим :)
Опа още нещо. Не съм казал ,че не се е решава именно тук. Все пак вековната война межу араби и византийци е наречена война на "кръста срещу полумесеца". Само казвам, че лично според мен българската роля не е така ...мммм... значима.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Не е значима ли... Ти какво разбираш под значима и незначима.
Не българската, а византийската столица беше обсадена.Не българите,
а византийците се чудеха как да си спасят божествената империя.Не
византийците, а българите разгромиха арабите.
Или то това не е значимо...не, хич даже, то това направо трябва да се
заличи от историята, щото е незначимо.
Boromir написа: Но може би има една малка разлика - ти май не си такъв голям почитател на ромейската империя като мене
Пак поназнайвам нещичко :P

Аватар
o_O
В началото бе словото

Мнение от o_O »

добре... да го кажа така : българите са 4-5 пъти по-малко. Българите не могат да водят успешни бойни дейсвтия без да разбият вражеския строй ( за справка проф. Живко Жеков; ВОЕННАТА ТАКТИКА НА БЪЛГАРИТЕ VІІ–ІХ В. ). Арабите са отслабени и от небивалата зима и се хвърлят в отчаяно нападение.
За франките... доколко са облечени в кожи диваци или варвари както бяха наречени. Ами ще ти кажа, че пратениците на хан Омуртаг са описани от Зигеберт като "облечени в кожи и миришещи на лой". Това, че при Поатие франките са били около 8 хиляди не означава, че не могат да съберат повече. В крайна сметка именно те покоряват почти цяла Европа.
И при евентуалното падане на Константинопол - можеш ли да кажеш, че цяла Европа ще се ислямизира. Щото през 15 век., когато Византия(1453) и останалите балкански страни падат под "сянката на ятагана" Европа си ги спира.
В заключение ще кажа само - наистина нямам цел да се карам с никой. Това е въпрос на мнение.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Дали Европа си ги спира или просто самите турци вече не могат да водят
военни действия към Централна Европа.
Освен това България никога, ама никога не е била побеждавана, когато
е във възход или изобщо, когато положението в страната е стабилизирано.
Нека не забравяме, че всяка загуба, която сме претърпяли е поради
криза в държавата.А ние сме побеждавали противници, които са били
на върха на своята слава.

Да вземем един близък пример - ПСВ.

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Зигиберт го познавам лично, вече се извини. Все пак, Людвиг Благочестиви и антуража му нямат за цел да предават величието на българите предвид амбициите им в Моравия.

У франките винаги е имало някаква доза пренебрежение по отношение на българската държава, може би защото не са можели да се примирят с факта, че са трета сила в Европа след ромеите и българите.

Но остава известният факт - битката при Поатие е събитие с локално значение, отразило се само и единствено върху малка част от Европа, докато двете епохални победи над исляма (през 674-675 от Константин ІV и тази на Тервел и византийската армия в екип) прекършват завоевателния устрем на исляма и издигат ролята на българската държава като спасител на Римската империя. Без Константинополис през тези 1000 години нямаше да има християнска цивилизация. А без Тервел тогава може би нямаше да има Константинополис. Парадоксът е, че българите спасяват тогава ненавистната тям чужда вяра, явно за добро. Защото арабите не са особено тъпи и са пратили сондаж при нашите са съюзен щурм над ромеите и Тервел постъпва като истински рицар, спазвайки съюза си с империята въпреки изгодната оферта на Маслама.

И ето ти едно сравнение - 400 години по-късно един франкски "рицар" и феодал, Реймон от Поатие, принц на Антиохия, сключва съюзен договор с императорите Комнини, който не спира да нарушава отново и отново, като вместо доблестните му кръстоносци да трепят мюсюлманска сган, те нападат православното население. Разбирането на западните хора за доблест и чест доста се различава от нашето, с което е редно да се гордеем, защото един-единствен български цар е престъпил съюзен договор и е загинал в следствие на това. Докато за повечето други владетели през Средновековието нарушаването на клетви е нещо като хоби.
Изображение
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Boromir, току-що открих още една разлика м-ду двама ни.
Аз не обичам дългите обяснения и се опитвам на кратко да докажа
правотата си.Ти си по по-дългите разяснения.Като и двата случая,
естествено, си имат + и - :D

Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”