и аз такаПаган написа:Така, без да чета какво сте писали ще изкажа моето мнение.
През к*ра ми е кой е бил и кой не е бил агент!Интересува ме,
като се изуча, да работя хубава работа, да получавам добри
пари и да мога да живея като "бял човек".
ПРИЗИВ КЪМ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА СУ!
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Подкрепям Паган!!!twiggy написа:и аз такаПаган написа:Така, без да чета какво сте писали ще изкажа моето мнение.
През к*ра ми е кой е бил и кой не е бил агент!Интересува ме,
като се изуча, да работя хубава работа, да получавам добри
пари и да мога да живея като "бял човек".
Това е най-важното в крайна сметка !
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
Не ме изненадва твърде много вашето незнание...проблема е, че давате индулгенция на нечистоплътни хора с нисък морал за техните дела! Дори и да не ви интересува лично- голяма част от обществото иска темата да приключи. А пък становището- "в крайна сметка сътрудничеството на ДС не е поначало недостойно, нали така?" е една велика глупост! Поначало недостойно!?!? Достойно ли е да съм ти приятел и да пиша доноси за това, което си говорил, вследствие на които да те уволнят? За Бога...чувал ли си за лагери, за убийства, за доживотно изселване и отнемане на имотите, за забрана да учиш висше, за етикетите "народен враг"? Изглежда не си. Щом не те засяга не коментирай теми, които не са ти ясни поначало. Това е моята ЧОВЕШКА позиция! Все пак се зароди дискусия, което е добре.....
Жоро, не очаквах и от теб такова становище....ти поне си наясно с историята на страната ни!
Жоро, не очаквах и от теб такова становище....ти поне си наясно с историята на страната ни!
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Но сега е различно.Никой не го интересува какво е било преди.
И мен не ме интересува.Малцина са тези, които искат да разберат,
но не за друго, а за да знаят на кой трябва да направят мръсно.
Хората се интересуват от бъдещето.Който живее в миналото е
пълен глупак.ДС е минало.
И мен не ме интересува.Малцина са тези, които искат да разберат,
но не за друго, а за да знаят на кой трябва да направят мръсно.
Хората се интересуват от бъдещето.Който живее в миналото е
пълен глупак.ДС е минало.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
- Росен Тимчев
- Живее, за да пише
- hazel
- Стенограф
- Специалност: МО
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Росене, по други въпроси може да сме на различни мнения, но специално тук съм 100% зад твоята позиция - много ясно, че трябва досиетата да се извадят и да се види кой е донасял и кой е потискал и да си получат заслуженото наказание. Ако си спомняш, в Германия през 60-те години студентите масово отказваха да посещават лекции на преподаватели, за които е доказано, че са заемали престижни длъжности по времето на нацизма. Защо и тук не направим подобно нещо? Докаже ли се, че някой преподавател от СУ е работил за ДС - бойкот, защото ние няма да допуснем нашето поколение да бъде поредното, което ще бъде изпратено в миманса - силно съм уверен, че именно ние ще сме хората, които ще положат основите за развитието на България, а това няма да стане, когато нашите тутори, ментори, или както си искате ги наричайте са хора, които продават двоите ценности.

-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
В този смисъл аз бих могъл да кажа същото и за теб.Росен Тимчев написа:На човек насила може да му отнемеш много неща, но да му дадеш разум- никога! Имате право на мнение...
Щом мнението ти е ралично от моето, значи си неразумен.
Еми...
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Хубаво е, че има толкова ревностни поддръжници на тази ВСЕОБЩА ЧОВЕШКА позиция! В никакъв случай не оправдавам действията на сътрудници на ДС, довели до личните трагедии на много българи (а в това отношение все пак съм не малко информиран). Но да се твърди, че дейността на ДС е била "доносничество", извинявайте е смехотворно. Нали не можем да си представим, че една такава институция би могла да се занимава само и единствено с това (макар че има много такива случаи, които не могат да се отрекат)... Трудно ми е да се съглася с подобна интерпретация, защото не отразява обективно същността на дейността на ДС! Не мога да се съглася с очернянето на всички сътрудници на ДС, понеже сред тях има не малка част съвестни български граждани, които са работили за интересите на страната! (Както се казва не можем да си позволим да режем изгнилото по този беобразен начин, от който ще пострадат невинни хора! - това е метод на една струва ми се преодоляна политика!)...Росен Тимчев написа:Не ме изненадва твърде много вашето незнание...проблема е, че давате индулгенция на нечистоплътни хора с нисък морал за техните дела! Дори и да не ви интересува лично- голяма част от обществото иска темата да приключи. А пък становището- "в крайна сметка сътрудничеството на ДС не е поначало недостойно, нали така?" е една велика глупост! Поначало недостойно!?!? Достойно ли е да съм ти приятел и да пиша доноси за това, което си говорил, вследствие на които да те уволнят? За Бога...чувал ли си за лагери, за убийства, за доживотно изселване и отнемане на имотите, за забрана да учиш висше, за етикетите "народен враг"? Изглежда не си. Щом не те засяга не коментирай теми, които не са ти ясни поначало. Това е моята ЧОВЕШКА позиция! Все пак се зароди дискусия, което е добре.....
Напълно съм съгласен, че ТРЯБВА да се затвори тази страница от историята на България, но това никога няма да се случи, просто размятайки едни папки в публичното пространство!
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Росене, в никакъв случай не оправдавам сътрудниците на ДС - дори напротив! Въпросът е, че ние сме просто едни студенти, които са влезли в СУ за да учат. Преподавателите са тези, които ни дават знанията и ние не можем да искаме нищо друго от тях!
В противен случай си надскачаме компетенциите...не мислиш ли?
Щото примерно мен да речем ме дразни, че някои преподаватели са пушачи! Айде да ги изобличим публично, да разлепим снимките им по улиците, да ги накараме да се откажат от порока си...Имам ли това право, понеже съм студент ?!? Едва ли...
В СУ НИЕ СМЕ СТУДЕНТИ И НЕ МОЖЕМ ДА НАКРИВИМ ШАПКАТА НА НИКОЙ ПРЕПОДАВАТЕЛ!
Това, което имат те...е диплома...титла..и авторитет! Ние ги нямаме и тепърва се борим да ги полуичим.
Ако от това, че някой преподавател е бил сътрудник на ДС пострада някой студент..виж, това е друго! Но щом има коректни отношения...какъв е проблема и защо трябва да оронваме престижа на хроата за нищо?
Представяш ли си ...Гошо Гошов Гошовски, професор по едикакво си - сътрудник на ДС! И какво ? Ще говорят зад гърба му, ще говорят подигравателно за него... К'ъф е смисълът?!??!

Щото примерно мен да речем ме дразни, че някои преподаватели са пушачи! Айде да ги изобличим публично, да разлепим снимките им по улиците, да ги накараме да се откажат от порока си...Имам ли това право, понеже съм студент ?!? Едва ли...
В СУ НИЕ СМЕ СТУДЕНТИ И НЕ МОЖЕМ ДА НАКРИВИМ ШАПКАТА НА НИКОЙ ПРЕПОДАВАТЕЛ!
Това, което имат те...е диплома...титла..и авторитет! Ние ги нямаме и тепърва се борим да ги полуичим.
Ако от това, че някой преподавател е бил сътрудник на ДС пострада някой студент..виж, това е друго! Но щом има коректни отношения...какъв е проблема и защо трябва да оронваме престижа на хроата за нищо?
Представяш ли си ...Гошо Гошов Гошовски, професор по едикакво си - сътрудник на ДС! И какво ? Ще говорят зад гърба му, ще говорят подигравателно за него... К'ъф е смисълът?!??!
Последно промяна от Vintersorg на 25 Юни 2006, 14:37, променено общо 1 път.
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Заставам зад позицията на Vintersorg. Повечето от тези преподаватели са били заставяни да доносничат. Сигурно 90% от тези, които са ходили зад граница, са изпълнявали и по някоя друга шпионска мисия. И какво? Всички да бяха казали - "Аааа, не, няма да сътруднича. Предпочитам в Белене - там има идеални условия за развитие на науката и изкуството."
Просто такива са били времената - или си член на партията и доносник, или няма кариера за теб. Ако пред теб, Росене, стоеше тази дилема, кое щеше да избереш - интелектуалец-доносник/шпионин или продавач на краставици на пазара?
Просто такива са били времената - или си член на партията и доносник, или няма кариера за теб. Ако пред теб, Росене, стоеше тази дилема, кое щеше да избереш - интелектуалец-доносник/шпионин или продавач на краставици на пазара?
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Здравейте 
Улучил си начина на действие, но трябва повечко смелост за подобни прояви

Повечето от преподавателите ни "са били част от системата", както се изрази някой по-горе, така че е резонно да са "замесени" в някое от управленията на ДС.
Но едва ли това ще се отрази на работата им...
Друг е въпроса, че ако човек е доносничил и с това е навредил на някого, после няма моралното право да те учи на каквото и да било.
Но в случая няма да получим доказателства, а ще разчитаме само на догадки...
Успешен ден
п.п.
Преценката си е лична и субективна за всеки ...
Аз не мисля, че си надскачаме компетентностите. Да речем, че типично за една млада кръв, сме повече любопитни от общоприетото...Vintersorg написа: Преподавателите са тези, които ни дават знанията и ние не можем да искаме нищо друго от тях!
Точно това е едно от правилните решения за справяне с пушенето! (става въпрос на непозволени места)Vintersorg написа: Щото примерно мен да речем ме дразни, че някои преподаватели са пушачи! Айде да ги изобличим публично, да разлепим снимките им по улиците, да ги накараме да се откажат от порока си...Имам ли това право, понеже съм студент ?!? Едва ли...
Улучил си начина на действие, но трябва повечко смелост за подобни прояви
Съгласен с третотоVintersorg написа: Ако от това, че някой преподавател е бил сътрудник на ДС пострада някой студент..виж, това е друго! Но щом има коректни отношения...какъв е проблема и защо трябва да оронваме престижа на хроата за нищо?
Повечето от преподавателите ни "са били част от системата", както се изрази някой по-горе, така че е резонно да са "замесени" в някое от управленията на ДС.
Но едва ли това ще се отрази на работата им...
Друг е въпроса, че ако човек е доносничил и с това е навредил на някого, после няма моралното право да те учи на каквото и да било.
Но в случая няма да получим доказателства, а ще разчитаме само на догадки...
Успешен ден
Точно!xpucmo написа: Просто такива са били времената - или си член на партията и доносник, или няма кариера за теб.
п.п.
Преценката си е лична и субективна за всеки ...
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
О, гледай ме от утре как почвам да разлепвам плакати на преподавателите с надпис отдолу : "Търси се! Мръсен и долен заклеймен пушач!"...
Изобщо не търся решение на проблема... Ще перифразирам една известна фраза : "Проблемът си е в твоите дробове!" (за тези които пушат).
Пък ти щом смяташ че това е "улучена правилна насока" ... би ли го направил? Действай...

Изобщо не търся решение на проблема... Ще перифразирам една известна фраза : "Проблемът си е в твоите дробове!" (за тези които пушат).
Пък ти щом смяташ че това е "улучена правилна насока" ... би ли го направил? Действай...
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
аз вече си казах по-горе мнението по тоя въпрос, ама искам да допълня нещо. ако предположим, че почти всеки човек над 45-50 години, заемащ днес висок пост, е сътрудничил на ДС, най-малко ме интересува дали това са ми преподавателите. като знам колко трудно едно време се е допускало въобще да получиш висше образование и каот знам колко лесно е държавата да те изнуди, не смятам, че сътрудничеството на ДС показва нещо особено обективно за тяхната същност като хора. естествени, че никой няма да избере Белене и семейството му да страда, пред това да сътрудничи в една или друга степен. това първо. второ - какво сте захапали точно хората, които ни дават висше образование, те са й най-малкият проблем на тая държава - на нас параламентът и администрацията ни са пълни с бивши доносници, повечето от които са си работели на съвсем доброволни начала, вие сте хванали точно преподавателите...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
въпреки че става дума за частен случай и конкретно се има предвид преподавателите в СУ, смятам, че въпросът със сътрудничеството на ДС е по-скоро принципен...
позвавам хора, занимаващи се с интелектуална дейност, хора на изкуството, които действително са били принуждавани да сътрудничат на ДС... обявяването на имената им не би било коректно!
позвавам хора, занимаващи се с интелектуална дейност, хора на изкуството, които действително са били принуждавани да сътрудничат на ДС... обявяването на имената им не би било коректно!