Приятелски съвет за първокурсници

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Гост

Мнение от Гост »

ne znam,men lichno pri po-vuzrastnite prepodavateli me pritesnqva tova,che veche vsi4ko sa vidqli.prez tqh sa minali tolkova mnogo studenti-kakvi li ne,che nishto ne moje da gi uplashi.vsi4ko e do bolka otraboteno,vseki vupros si ima gotov otgovor,vsqka situaciq si ima reshenie.prosto chuvstvam,che studentite veche ne sa im interesni,a sa prosto nqkakva auditoriq.puk togava na men sushto ne mi e interesno.
Eloise, ami to tova e zaradi samata sistema, pri koiato profesorite tova koeto praviat e da si sustaviat lektziite, bilo ot predishni profesori, bilo prepisani ot sushtestvuvashti uchebnitzi, i da si gi izpiavat na studentite. Pri koeto profesorskata rolia e da svejda znanie svishe, koeto e vinagi posledna duma, a studentut triabva da go nauchi. Kato sledstvie ot tazi sistema, pri koiato svedenata informatzia se promenia malko ili nikak, vuprosite na studentite burzo zapochvat da se tipizirat i vinagi za tiah ima gotov otraboten otgovor. Po-mladite prepodavateli imat predimstvoto v tova, che oshte ne sa si otrabotili otgovorite, koeto potvurjdava, che sushto uchastvat v sushtata sistema i e samo vupros na vreme da stanat edin den kato po-starite si kolegi. Samata misul che otgovorite mogat da se otrabotvat i e dopustimo kato perspektiva pred mladite me kara da potrupvam... Eh, spomeni... No izliza, che razlika mejdu mladite i starite prepodavateli niama, samo ednite sa po-otrabotili, a drugite ne tolkova opitni, no shte stanat edin den.

Az imah predvid neshto kachestveno razlichno. V sistemata za koiato govoria niama znachenie dali prepodavateliat e star ili mlad zashtoto ne stava i duma za otrabotvane na otgovori. Niama razraboteni lektzii koito si se chetat vseki semestur, a se razglejdat problemi, kazusi i se pravi research ot strana na prepodavatelia (kolko prepodavateli ot SU dnes praviat research?) pri koeto edni i sushti problemi se prerazglejdat v nova svetlina. Ne se stiga do otrabotvane na otgovorite. Vsushtnost prepodavatelite ne davat otgovori, osven ako razbira se ne stava vupros za niakakuv konkreten detail nerazbran ot niakoi student, a samite studenti sa i se chuvstat uchastnitzi v rabotata, rabotiat zaedno s profesora, a posledniat chesto priznava, che toi samiat ne znae opredeleno neshto. Pone moiat opit e takuv. Ima li uchebnik, studentite chetat suotvetnata glava predi uchebnia chas, idvat v klas i tova koeto stava v auditoriata e da se diskutira vurhu procheteneto, ili vurhu zadadenata zadacha. Ima i lektzii, no te ne prepokrivat tova koeto studentut e imal vuzmojnost da prochete veche sam. Prosto niama smisul . Taka che izliza razkovnicheto na prblema e profesorite praviat li research, sbluskvat li se sami s nerazresheni problemi v koito studentite im se chuvstat chast i chieto argumentirano i informirano mnenie se vzima pod vnimanie. Praviat li se samostoiatelni proekti, pri koito studentite sami otkrivat neshto novo, ne samo novo za tiah, no i novo nepraveno dosega? AKo ima research, samite profesori dori i na predelna vuzrast shte imat svej pogled i dori entusiazum po otnoshenie na oblastta si, inache e suvsem logichno che purviat semestur na prepodavane na nov za tiah predmet shte sa entusiazirani, a vseki sledvasht shte e obshto vzeto povtorenie na predhodnia. I taka se poluchava otrabotvaneto, dosadata, zazubrianeto na spusnati istini, vinagi sushtestvuvashti otgovori na predvidimi vuprosi, i ot mladi i ot stari. V tozi smisul sistemata e istinskiat problem za men, ne vuzrastta.
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Драги Госте,

моля те да опиташ да пишеш на кирилица! Постингите ти са интересни и смислени, а ето този например е и сравнително дълъг. Уморително е да се четат на латиница, а когато са толкова дълги, понякога отказват човек да ги чете на латиница.

Мисля, че си струва човек да чуе какво казваш, съгласна съм с това, което описваш, наистина си прав за системата в общи линии. Просто искам да те помоля да пишеш на кирилица, за да може комуникацията да е по-лесна и незатормозяваща.

:oops:
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Относно преподавателите, проф. Мая Пенчева (Semantics, Introduction to General Linguistics, The Linguistic Debate) Rulzzz! Лекциите й винаги са ми интересни и това не е само заради предмета (Езикознание). Обяснява така, че всички разбират! А това не се среща често.
Апропо, някой преподавател идва ли в този форум? :P
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Mayhem
В началото бе словото

Мнение от Mayhem »

за професор Мая Пенчева съм абсолютно съгласен.Не мога да кажа съштото за професора по литературознание(забражих му името:} )
When it`s cold and when it`s dark the freezing moon can obsess you!
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Камбурката, бе, Камбурката... Как мож го забраиш?!

Изображение

Димо лекува
Mayhem
В началото бе словото

Мнение от Mayhem »

аз съм го запомнил като George Michael :D
When it`s cold and when it`s dark the freezing moon can obsess you!
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Само внимавай на изпита да не го наречеш Азис, че ще го приеме навътре...

ТЛ:
Айде почна с мърсотийките.... :roll:

Изображение

Димо лекува
Аватар
Емо
От дъжд на вятър

Мнение от Емо »

ХААХАХАХХА...да го приеме навътре....стига,бе,Дракула... :wink:
Верно че половината неща които казва(или казваше първите 3 лекции,щото аз оттогава не съм влизал :)) все едно не са на български,но поне е ентусиазиран по отношение на предмета си(или,повтарям,беше първите 3 лекции).Това според мен е важно,аз лично уважавам даскали които проявяват някакво желание да преподават.
Дори да не схващам всичко,се опитвам да внимавам защото отношението на даскала ме задължава поне да се опитам.
Представете си колко daunting би било за един учител ако прави всичко възможно да обясни добре материала си,да погледне пред себе си и да вид две редици обли камъни дето му се блещят насреща.
Аз лично понякога рискувам да кажа някоя простотия,но се опитвам поне да започна някаква дискусия по въпроса отколкото да се опитвам да наподобявам гореописаните скали.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Емо написа:Верно че половината неща които казва(или казваше първите 3 лекции,щото аз оттогава не съм влизал :))

Какво съвпадение :oops:

все едно не са на български,но поне е ентусиазиран по отношение на предмета си

Това винаги съм му го признавал. Личи, че си обича предмета. Просто понякога се отплесва и започва да говори на друга тема

Представете си колко daunting би било за един учител ако прави всичко възможно да обясни добре материала си,да погледне пред себе си и да вид две редици обли камъни дето му се блещят насреща.

Питай Багашева за 4-та група :lol: :lol: :lol:

Аз лично понякога рискувам да кажа някоя простотия,но се опитвам поне да започна някаква дискусия по въпроса отколкото да се опитвам да наподобявам гореописаните скали.
То малко хора събират смелост и се обаждат по време на лекции... може би се сещам кой си :wink:
Последно промяна от Лорд Носферату на 15 Фев 2005, 20:33, променено общо 1 път.

Изображение

Димо лекува
Аватар
Емо
От дъжд на вятър

Мнение от Емо »

Може да имаш някой впредвид,но шанссът да не съм него е доста голям,защото аз и в лекциите на Пенчева не влизам много-много(shame on me for that one,by the way).
Може да се сетиш ако ти кажа че май съм единственото момче в специалността с малко по-дълга коса(освен вас двамата естествено),или поне аз не съм виждал други.От 1ва група съм
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Емо написа:Може да имаш някой впредвид,но шанссът да не съм него е доста голям,защото аз и в лекциите на Пенчева не влизам много-много(shame on me for that one,by the way).

:shock: тц, тц... :P

Може да се сетиш ако ти кажа че май съм единственото момче в специалността с малко по-дълга коса

:?: Къдрава? Щото аз за един друг си мислех, ама не си ти.

(освен вас двамата естествено)

Толкова ли се забелязваме :P :lol: :lol:

или поне аз не съм виждал други.От 1ва група съм

Ако не те позная следващия път, покажи ми един средне пръст да се усетя :lol:
Аз всъщтност съм 4-та група, горе се пообърках :roll:

Изображение

Димо лекува
Аватар
Емо
От дъжд на вятър

Мнение от Емо »

Абе не бих си избрал точно средния пръст за опознавателен знак
По принцип нося дънково яке, и съм сравнително нисък,нося винаги едни черни обувки Bulldozer.
И относно забелязването...ми да,забелязвате се ;)
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Damn, вече ще нося камуфлаж :lol: :roll:

Абе който и пръст да е... :lol:

Изображение

Димо лекува
Аватар
Емо
От дъжд на вятър

Мнение от Емо »

Това добре ама като не знам кой от двамата си.... :lol:
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

хахахаха :lol:
Вярвам, че Mayhem ще ти се зарадва на средния пръст... справка - аватара му :lol: :lol:

Аз съм без мешка, а той има повече ципове по якето.

Изображение

Димо лекува
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”