Журналистика ли да следвам, за да стана журналист?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Re: Запитване

Мнение от Judas »

Естествено, че трябва да ти е интересно. За какво ще се захващаш с нещо, което не те влече? Сори, не ти се получи да се правиш на интересен.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

По-добре да правиш нещо, с което ще се издържаш, защото няма по-голям интерес от финансовия. Като имаш пари, всичко ти е интересно!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

На мен пък ми писна да слушам колко по-велики журналисти ще излязат от учещите филология. Журналистиката не се свежда до един гол правопис, драги ми Смехурко.
Жив и здрав, де, както казва една готина акулка: "Всеки сам избира собствените си заблуди".
:salute:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

явно не си чела вестник Телеграф... :Р
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Много добре знаеш, че това не е журналистика. А ако ги попиташ, поне половината журналисти в Телеграф ще са завършили БФ.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
Специалност: Българска филология

Мнение от SevenDayS »

"журналистите" от Телеграф са завършили журналистика някъде из България.

А не знам, доколко бъдещите журналисти са имали досег до главните редактори на вестници и телевизии и са ги попитали, колко от тях ще вземат човек, завършил бакалавър "журналистика".
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

То реално ако си редактор на вестник, как да познаеш дали завършил студент ще е добър журналист или не? Само с гола диплома няма да те вземат никъде, без значение кой вуз, коя специалност.

Има специалности, където дипломата е вид разрешително да практикуваш професията (лекари, инжинери, адвокати...)
но журналистиката не е така - можеш да работиш това и без диплома. В горната ситуация - носиш диплома за средно образование, някаква за висше образование и няколко публикувани твои статии в разни медии. И дипломите хич не играят, а опитът и стилът на писане.

Колкото до филологиите - звучат добре като се пробваш за журналист, защото даваш заявка на гл. редактора, че си учил нещо близко до това поприще. Но какви новини ще пишеш, ако не разбираш от нищо освен от самата журналистика и/или филология? Вестникът който споменах ме разсмива всеки ден с криминалната хроника, да не говорим, като чета политическите новини и направо падам...
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

SevenDayS написа:"журналистите" от Телеграф са завършили журналистика някъде из България.

А не знам, доколко бъдещите журналисти са имали досег до главните редактори на вестници и телевизии и са ги попитали, колко от тях ще вземат човек, завършил бакалавър "журналистика".
:lol: :lol: :lol: :lol:

Абе, пич, каква ти е драмата? Комплексиран си какво учиш, не са те приели във ФЖМК ли, що ли?
И с тоя проникновен цитат от Хорхе в подипса,... :lol:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
Специалност: Българска филология

Мнение от SevenDayS »

Мила, драмата ми е там, че БФ се слави с лошо име, а ФЖМК - блести с цветуща слава... Лошото е, че тези които не са в дадената специалност, не знаят как стоят неща и говорят без да мислят.
На мен ми преподават асистенти, които преподават и във ФЖМК и мненията им хич не са добри. Не за първи път ни обясняват за самата специалност и техните аргументи са мотивирани от пряк достъп...
А относно комплексите ми, че не уча журналистика, повярвай ми, само ми създават добри чувства, че не са ме приели в специалността. :)
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Ами ти също не знаеш как стоят нещата с ФЖМК. Повярвай ми, говоря от опит - и то не чужд, а личен.
ФЖМК може и да не е най-прекрасното място във вселената, но поне студентите му са заети да си го хейтват сами, а не ходят да плюят по чуждите специалности.
Колкото до асистентите и преподавателите, които преподавали във ФЖМК, ако искаш да си говорим с имена?
Първо, дисциплината "Теория на литературата", която самите асистенти и преподаватели приравняват с любимото ти ЛТЗ, е абсолютно излишна за ФЖМК.
Второ, "Съвременна българска литература", която според мен е подигравка със студентите. Конспект, който включва автори до около 70-та година, професор, който говори с омерзение и му личи ненавист към студентите.
От тях ли са ти мненията, които "хич не са добри"?
Да, не съм очарована от ФЖМК. Но не го подценявам.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
niccole
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от niccole »

SevenDayS написа:Ох, милите... Не случайно Христо Ботев е казал: "Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани." и сега разбирам колко е прав.
Бог да пази българската журналистика от хора, които смятат, че ще им е интересно!
Кой те е питал тебе и кой ти дава право да казваш на кой какво ще му е интересно???
Злоба, злоба :(
Явно наистина не са те приели с журналистика и за това си влязла с българска филология...
Мога да ти кажа, че с българска филология се обричаш до края на живота си да работиш в долнопробната България... все едно в Щатите ще им дреме, че имаш завършена филологията на нашата бедна държавица... жалко. Предпочитам да изпусна година и да пробвам пак с журналистика, отколкото тази замряла специалност..Но нормално, все пак това учиш, и това защитаваш.
Ако обичаш, сега, не си давай некомпетентното мнение в темите ми. :)
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Ер Малка »

То пък щото в Щатите са ти умрели за дипломата от ФЖМК и ще се избият за тебе.
"Долнопробната България", "замряла специалност"... а после обвиняваш другиго в злоба :lol:
А на теб тая филология така или иначе няма да ти помогне особено. Специалността дава богата обща култура, която ти очевидно не си в състояние да възприемеш. И не го казвам в духа на спора ФЖМК- Славянски филологии (и аз съм от ФЖМК), а защото ме подразни изключително елементарното ти изказване.
Пийс.
\\//

едит: И като не искаш съвет, не правиш тема, за да търсиш такъв. И няма драма.
Наистина, върви в УНСС, моля те.
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз имам съвет:

Не си избирайте специалности по това, дали ще са ви интересни, а дали ще можете да си намерите работа с тях и дали ще можете да ги работите. Мен си ме кефи астрономията, ама като не вдявам нищо от физика, химия и прочее неща, кво да се пробвам? Да стана насила астроном и да свиря на китара в подлези за някой петак?

Хубаво е човек да са му интересни много неща, но това е висше образование, място за експерименти няма. Избирайте мъдро, щото като завършите никой няма да ви върне нервите и парите изхабени за една смотана диплома, която да си заврете в... колекцията с дипломи и сертификати...
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

Мнение от Judas »

Seven days, какво пък я вземаш толкова насериозно тази журналистика? Професия като професия. Трябва да пишеш грамотно, да имаш желание и търпение, за да добиеш опит. Така човек се развива с времето. Аз съм на стаж в известен вестник и сме три момчета набор `92 плюс едно `89. По-големият завършва тази година, другите сме 2 курс... Главните редактори харесват много младите хора, които имат желание, и им дават шанс. Дори човек да не влезе във ФЖМК, може да запише някаква специалност, която поне малко да му бъде от полза. Скоро трябва да се започне и със стажове, защото никой няма да те наеме, когато завършиш, ако нямаш опит. После половината "вишисти" реват, че не могат да си намерят работа по специалността, щото 4 години са щракали с пръсти в Студентски...
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Никол. Въпрос на приоритети. Аз лично не мога да си представя да бягам от България. Предпочитам трудът ми да е в полза на моята нация и моята държава, отколкото да помагам на американци, французи, англичани и т.н.
Ер Малка. Говориш за елементарни изказвания, а твоето за УНСС не граничеше със сложността на квантовата физика. Бил съм една година там, запознах се с млади, красиви и интелигентни хора, с които още поддържам контакт. Мисля, че освен като приятели, един ден тези хора ще са ми полезни и в професионален аспект.
Кристо. Ясно е, че си прагматик (до голяма степен подкрепям мнението ти), но най-успелите хора в света са точно тези, които са правили това, което им харесва без да се притесняват, че ще се провалят, няма да си намерят работа и т.н. Едно нещо съм разбрал от краткия ми живот и то е, че правиш ли нещата всеотдайно и с желание, те рано или късно се получават. Също така и даде доста неуместен пример с уличен музикант. Наистина не можеш да се издържаш с това, но имам приятел, който заработи доста, доста добри пари през лятото. Естествено - правеше го с кеф.

Сори, че ви се намесвам така изневиделица в блажения разговор, но идеята ми е, че всички сте прави донякъде и донякъде грешите. Вместо да се плюете, макар и дискретно, проведете една нормална дискусия и не изпадайте в крайности. Наздраве и от тук до Филипините, САМО СИНИТЕ! :cheers:
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”