Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Мисълта ми беше темата да се премести там 
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Явно Светльо скоро не е преглеждал темата 
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Редовно я преглеждам. Авторът на темата е изразил изрично желание тя да бъде в този раздел и е посочил причините. Без да коментирам дали съображенията му са повече или по-малко целесъобразни, реших да не местя темата до датата на матурата, която е след 9 дена.
Bestcho написа:Пп - Наясно съм , че има специален раздел матури , но смятам , че пусната тук , темата по-бързо ще добие популярност и съответно по-бързо ще бъдат получени отговори и предложения за подготовка . Ако има проблем се извинявам и моля модератор да премести темата на нужното място
- Christopher
- Пишете, о, братя
- Специалност: Връзки с обществеността
Ами и аз така мисля ! Мисля , че матурата по БЕЛ няма да бъде променена коренно .. Дори смятам , че нивото ще бъде снижено още .. Притеснено ми е единствено за 41 въпрос , но "каквото сабя покаже" .. Пък и по повод 41 въпрос - наскоро четох някъде , че темата ще бъде изтеглена от компютър 30 минути преди самия изпит .. така че е възможно да се падне всеки един автор .. ВСЕКИ един , дори Вазов , който се падна миналата година ..
Public relations and Advertising..
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
На матурата, както и в Университета не може да се разчита на това, че се е падал този автор и прочие, а трябва да сте готови с всички, за да сте спокойни. Няма нищо страшно, просто повече вяра и късмет. Това е и от мен успех! 
- Christopher
- Пишете, о, братя
Ох ... наближават .... 
Друг е въпросът дали в този въпросен списък ще бъдат включени всичките 86 /ако не се лъжа/ произведения.Christopher написа:Ами и аз така мисля ! Мисля , че матурата по БЕЛ няма да бъде променена коренно .. Дори смятам , че нивото ще бъде снижено още .. Притеснено ми е единствено за 41 въпрос , но "каквото сабя покаже" .. Пък и по повод 41 въпрос - наскоро четох някъде , че темата ще бъде изтеглена от компютър 30 минути преди самия изпит .. така че е възможно да се падне всеки един автор .. ВСЕКИ един , дори Вазов , който се падна миналата година ..
- Christopher
- Пишете, о, братя
Само 30 формулирани теми ще има , т.е. от всеки автор по едно произведение , а от някой и по повече ... 
- hriskataaa
- От дъжд на вятър
- Специалност: Културология
- Обратна връзка:
Ох,посъбрахме се тук горките зрелостници
Матурите досега бяха елементарни,тестовите въпроси не ме притесняват,но вездесъщият 41ви... цяла година едва и не зубря ирическите текстове с надеждата да започна да ги различавам(не,че не се разичават на ниво сти на писане и основни мотиви,но понякога здраво се оплитам).
Стискам палци на всички другари и другарки в мъката
Стискам палци на всички другари и другарки в мъката
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
"Горките зрелостници"
Единственото нещо лесно от кандидатстването са матурите, които няма как да ви затруднят дори да не сте учили! Просто решавате тестове и учите дори малко анализ на самите произведения и сте готови
Сложно няма, а трябва да има разсъждения!
Е то остава и с текст да не може да се справим....
Като цяло ми е все едно за матурите, до момента са супер лесни, не вярвам да вдигнат с 10 нива трудността им.
- hriskataaa
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Май никой не усети иронията в "горките"
Интересно ми е как ще бъде формулирана темата,туко виж пък и за есе е подходяща 
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Е трябва да е по-просто зададена, все пак и хората от селата ще се явяват на матура, не само кандидати за СУ и други униврситети.

- hriskataaa
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Е то именно заради тези кандидати от разни паланки матурата е толкова елементарна
не че се оплаквам де,ама ще мине бая време преди усложняването на матурите да стане факт 
- HorusEye
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Само се моля да не се падне Дебелянов на 41 въпрос. Днес прегледах какво е предвидено от неговите стихотворения и има такива, които не съм ги чувал като "Тиха победа" и "Един убит". Това е авторът, за когото знам най-малко.