ВЪЛНАТА

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Специалност: Лъжец
Обратна връзка:

Re: ВЪЛНАТА

Мнение от Vupros »

Сега разбирам за протест срещу ръководството. Сигурно съм си бил вкъщи. Без значение... Аз бях на 16-ти миналия месец и беше ужасно. Друго си е с парно, де.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Обзорно видео за студентските протести през тази есен

Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vupros »

Ник'ва подготовка не съм усетил, нищо не се е споменавало. "Месец януари" мина. Първосигналните ви реакции, подтикнали "нов протест" отдавна са утихнали. Държите се като някакви тинейджъри!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Активни действия до края на сесията се отлагат, тъй като на студентите не им е до каквото и да е друго, освен за изпита. Така че разбираемо е да няма никаква подготовка сега и никакви дискусии, защото няма да си струват усилията. Друг е въпросът, че и хората, които се занимаваха с организираните събития също са студенти ;--)
Ние също имаме изпити.

Но защо съм длъжен да ти отговарям, защо ти не се заемеш с организирането след като критикуваш толкова усилено, дори с обидни сравнения! Постоянно се появяват като теб студенти, които чакат някой друг да направи това, което искат те самите или просто критикуват това, което другите правят, вместо да изградят алтернатива на тяхното.

Жалка работа сте, жалка. Нищожна дори..
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз мога да се нагърбя да организирам протест, ама няма студентска кауза, която да ми звучи нормална и смислена. Тия протести от есента бяха, колко да вдигнат шум, да покажат студентите, че могат да протестират. А каузите и постигнатите цели? Хм, тва не е важно, важното е кръв да се лее, шум да се вдига, листовки да се раздават и знамена да се веят... А че нямат никва идея що протестират, а тия 10-20 души дето имат идея, да не усещат, че е сбърката идея им - ТЦ... тва не е важно. На тях им дай да посочат проблема и мозъка им да стигне до мисълта - "с протест ще се оправят нещата" и до там. После той дава късо и не може да измисли как, защо и с кви средства. Протести срещу СУ, после протести срещу правителството и в крайна сметка? Никой от организаторите не излезе да каже, кво са постигнали. Първото щото не са знаели кво са искали и второ щото не са постигнали нищо. Важното е да ги чуе някой, а кво казват - тва са подробности, които се губят в целия процес.

Тва да протестираш срещу правителството, щото СУ има проблеми е меко-казано малоумно. В унсс получиха също малко пари, но нямаше протести. Що ли? ГЕРБ ли лансира тоя вуз, за сметка на нашия? Или извънземните са намесени? А щом се протестира срещу правителство, без вината за проблема да е негова, тва си е политически протест, не образователен. Което ме кара да си мисля, че целта е била дискредитация на правителството пред обществото. Само ДПС може да измисли нещо такова, БСП - не, те ползват пенсионери...

Те бяха на принципа "Ние имаме идеали, не е важно кви са."
Жалка работа, колеги, жалка. Нищожна дори...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vupros »

Феникс,... не се заемам да организирам каквото и да било, защото не мога! Бих могъл да подкрепя подобна кауза. Ти, обаче, ни лансираш някакви недодялани идеи за протести с неясни цели и конкретно време - месец януари! Не ми пука, че има изпити. Пише уречено време! Това показва, че организаторите сте доста недалновидни хора.
К'во ни казваш? "Утре организираме протест, но никой няма да дойде, защото сме заети." Лудница, брат!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Празни приказки, празни приказки, празни приказки, въпроси и подобни.

Предполагам, че след сесията ще излезе нещо свързано с развитието на протестите.
Последно промяна от Zahariev на 23 Яну 2011, 00:17, променено общо 2 пъти.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Към Кристо:
Говориш глупости, пълни глупости. Няколко пъти сме писали във форума за исканията на протестите, за исканията на студентите към държавната власт и към ръководството на СУ. Напълно подробно описани исканията ни тук: http://studentskiglas.org/?page_id=2

Това, което се опитваш да направиш с твоя недодялан коментар е да ни пратиш в групата: "протестират, заради самия протест". На всички студентски дискусии, където участваха студенти мнението вървеше в една линия, че е нужно да се протестира срещу политиката на правителството, главно срещу тройно по-малкото финансиране на висшето образование спрямо финансирането в страните от ЕС. Защо натам тръгнаха мненията на студентите, защото протестът е най-демократичният начин да изразиш гражданската си позиция!

И накрая към твоето мнение ще цитирам една бивша студента, която написа статия за последния протест:
"И наистина. На 16 ноември 2010г. студентите не излязоха да протестират за двата милиона… А за да заявят правото си на гражданска позиция, правото си на мнение, на гняв, на протест. И за тях този протест имаше за цел преди всичко да покаже, че българската младеж е будна, че е гневна, че е силна, че на българската младеж още й пука, че в тази държава все още има хора, които са готови да лежат по булевардите, да се борят за образованието, за живота си, за бъдещето си… и, когато го правят, да се гордеят, а не да се срамуват от себе си."

Въпрос: "Феникс,... не се заемам да организирам каквото и да било, защото не мога!"
Не си прав, Въпрос. Можеш. Всеки може. Това, което един човек е направил всеки друг може да го направи. Това, което една група са направили всеки друг може да го направи.

"Ти, обаче, ни лансираш някакви недодялани идеи за протести с неясни цели и конкретно време - месец януари!"
Единственото нещо, което съм лансирал и не се е случило е Студентската асамблея, която бяхме насрочили за 9 януари, но поради недостатъчна активност от студентите, които трябваше да се заемат с част от организирането й я насрочихме за след сесията...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

За горните коментари и за бъдещите нека върви този лайтмотив, който да им присветва от време на време.

Аз съм там – на улицата, бях там преди месец, бях там преди седмица, ще бъда на улицата утре, може би и след една година, може би и след пет години, ще бъда там. Ще бъда там изразявайки несъгласието си към когото и да е. Направете го и Вие – дори сами да сте, дори сама да си – направи го – напиши плакат "Аз искам моя глас да бъде чут"

Изразете гласно своята позиция! Изразете гласно своето недоволство от някого, от някоя социална група, от някоя ръководна група, от някоя институция, от някоя политическа група, от някоя власт.
Изразете своята позиция гласно! Не тук, а на улицата, по дяволите!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

O|OeHukc написа:Към Кристо:
Говориш глупости, пълни глупости. Няколко пъти сме писали във форума за исканията на протестите, за исканията на студентите към държавната власт и към ръководството на СУ. Напълно подробно описани исканията ни тук: http://studentskiglas.org/?page_id=2

Това, което се опитваш да направиш с твоя недодялан коментар е да ни пратиш в групата: "протестират, заради самия протест". На всички студентски дискусии, където участваха студенти мнението вървеше в една линия, че е нужно да се протестира срещу политиката на правителството, главно срещу тройно по-малкото финансиране на висшето образование спрямо финансирането в страните от ЕС. Защо натам тръгнаха мненията на студентите, защото протестът е най-демократичният начин да изразиш гражданската си позиция!

Точно за тва говорех, много се радвам че даде баш този линк. Ако още някой не е цъкнал на него, го съветвам да го стори, за да разбере, за какво говоря.
Там има 2 основни част - "Нашите основни искания към ръководството на Университета са:" и "Основни искания към държавната власт:"

Такам, нека задам въпроса, от който всички протестиращи бягат: Що само знаете да искате, а нямате и 1 конкретна идея как да се постигне тва, което искате? Ще дам пример с "достигане на средноевропейското ниво от 1.13% от БВП и минимум 5% от Държавния бюджет за сектор образование." - звучи яко като идея, ама като трябва човек да работи по тва от гледна точка на управляващ, става малко тегаво. Ама кво да направи, навънка има 3000 души дето само искат и не му дават акъл... Никъде не пишеше, как да се контролира бюджетната политката, така че да достигнат тези числа. И не пише от кои сектори да се реже. Защо?

вътрешноуниверситетска акредитационна система - wtf?
Кой ще оценява обективно преподавателите? техните колеги? студентите им дето не ги понасят или са били скъсани от тях? или независими лица, дето идват в су 1 път годишно с тази цел? И кво ше стане ако резултатите на всички са равни? Или приблизително равни? Тази идея я отписвам като тотално комунистическа.

общоуниверситетски годишен регистър??? - къв е смисъла? Човек ако иска да скрие дейността си, некви регистри няма да му се опънат... Да не говорим, че то няма смисъл да си крият постиженията, при все че те се фукат насам-натам с тях, дето не ги питаш и дето не те интересува. И с ква цел ще е тоя регистър? Да гледаме у нета кой кви ги върши? Как тва помага на мен да ми преподават по-добре? Верно, може да ме изпълва с гордост, ама аз си имам и без тва...

максимално детайлен отчет от Финансов Отдел за разходите и приходите в периода 1 януари 2010 г. – 31 октомври 2010 г - по-скоро трябва механизъм, по който се пречи на хората от отдел Финанси, да дават пари за ненужни неща. Инак съм сигурен, че те знаят как да скрият коледното си парти като "пари за изхвърляне на боклука", "такса електромер на ректората" и "разходи по реставриране на лампата в южното крило, 3ти етаж, 5та по ред..." - то и аз мога да напиша отчет, който да изглежда истински...

Изготвяне на Държавна стратегия за висше образование, чрез публични дебати между всички заинтересовани страни, включително студентите.
А мога ли да попитам, ква ви е идеята за тази стратегия? Щото на мен ми звучи като "да се накара държавата да се замисли, да се почеше и да киха повече кинти на СУ, щото е СУ, а не е РУ или ВТУ..."

Ние сме твърдо против окончателното закриване на висши училища и специалности
Винаги съм знаел, че трябва да се даде шанс на колежа по тракторизъм в Каспичан, филиала на ботевградския университет в симитли, висшето училище по парапланеризъм и прочее... А и на култови специалности като "конгоанска филология", "история на киргизките народи", "минало и съвремие на кюрдистан" и прочее...

Работата по изготвянето на системата да се провежда при пълна прозрачност и в условията на публичен дебат
Ам то тва е постигнато вече, драги мои - докато шепа хора работят, други им стоят на главите и обсъждат защо първите не са прави в идеите си и защо не се прави така. Нарича се кибичене и е заложено отдавна в структурите на СУ. Сега няма нужда да го правим официално..

О да и най-важната част:
“Студентски глас” е една нова платформа, която има за цел да изразява, да отстоява и да защитава студентското мнение.
Ам аз съм студент. От 2007г. Досега не са ми защитили възгледите и мненията. Що така? Мен не ме ли зачитате? Е, верно казвам, че протестите и исканията са малко сбъркани, ама ще ми простите, все пак и аз съм студент. Още повече, че е нелепо група хора да говорят и отправят искания от името на целия вуз. Или от цялото висше образование... Няма да ви призная за мои представители, докато не споделите моето мнение и възгледи. А да ви видя!

накрая към твоето мнение ще цитирам една бивша студента, която написа статия за последния протест:
"И наистина. На 16 ноември 2010г. студентите не излязоха да протестират за двата милиона… А за да заявят правото си на гражданска позиция, правото си на мнение, на гняв, на протест. И за тях този протест имаше за цел преди всичко да покаже, че българската младеж е будна, че е гневна, че е силна, че на българската младеж още й пука, че в тази държава все още има хора, които са готови да лежат по булевардите, да се борят за образованието, за живота си, за бъдещето си… и, когато го правят, да се гордеят, а не да се срамуват от себе си."

1. За 4 млн ли излязоха? Щото май получиха 2млн?
2. Тва което казах в предния пост, че се протестира, само с цел да се протестира го има баш в тоя цитат "да се покаже, че българската младеж е будна" - щото тя проспа доста важни изменения по законите, и хоп, присетила се мара, да се побара, аре на протест, да покажем, че и нас ни има и че ни се протестира.

Падна сняг, протестите поспряха. Дойде 8ми декември - пак. Дойде ваканцията - пак. Сега идва сесията... Абе що направо не протестирате лятото от юли до септември, като няма да имате оправдания?

И пак да попитам - кво постигнаха тия протести? :roll:
"Едно голямо...." - дето вика Швейк
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Всеки протест в България, щом се е случил е успех! ;-)

Кристо, ние сме студенти, ние не сме експерти, ние не сме част от всеки сектор в държавата, за да сме поне малко наясно колко процента от БВП е нужен там и колко трябва да се вземе от друг, за да се даде за образование. Ние сме една социална група - студенти и ние сме в пълното си право и задължение да защитаваме нашето образование.

В по-горен коментар питаше какво се е постигнало, е именно тази вътрешноуниверситетска акредитационна система е едно от постигнатите искания към ръководството на СУ.
На Академично събрание преди 1-2 месеца се прие с пълно мнозинство и се избра работна комисия, която да определи какви да са критериите за акредитация, като в дебатите се застъпваше мнението, че най-главният критерии ще е "научния труд", който изкарват преподавателите, защото това не е училище, а университет, а в университетите се гради наука. Какво е научен труд: книги, статии, конференции и др. Разбира се застъпва се, че един от критериите задължително трябва да бъде мнението на студентите, чрез анкети, но да не бъде главно, естествено, поради опасенията, които и ти засегна.

максимално детайлен отчет от Финансов Отдел за разходите и приходите в периода 1 януари 2010 г. – 31 октомври 2010 г - по-скоро трябва механизъм, по който се пречи на хората от отдел Финанси, да дават пари за ненужни неща.
Именно това ще бъде един добър опит за механизъм, който да пречи на длъжностни лица да харчат пари за глупости, тъй като всичко ще бъде прозрачно, публично и видимо, те по-скоро не биха тръгнали да изразходват средствата за глупости. Това е и шанс ние студентите да реагираме адекватно с реални цифри и реални доказани действия, при случаи на ремонти, които смятаме за ненужни или изпълнени не до там качествено.

А мога ли да попитам, ква ви е идеята за тази стратегия? Щото на мен ми звучи като "да се накара държавата да се замисли, да се почеше и да киха повече кинти на СУ, щото е СУ, а не е РУ или ВТУ..."
Идеята е, че ние като държава дори нямаме държавна стратегия, нямаме държавен идеал, а имаме краткосрочни цели, ние сме един народ изпълнен с краткосрочни цели и именно поради това ние настояваме за изготвяне на Държавна стратегия поне в образованието, защото сме част от него и можем да се включим адекватно в дебатите с предложения. Липсата на стратегия в образованието, е липса, която се вижда всекидневно на пазара на труда, по аудиториите във всички университети, в Студентски град. Не е нормално тази държава да има най-големия процент, спрямо населението си, прависти. Не е нормално тези прависти след това да работят като таксиджии. Защо ни трябва Държавна стратегия? Защото чрез дебати ще се стигне до решението какво е нужно на държавата сега, след 5 години, след 15 години и кои направления във висшето образование трябва да се субсидират допълнително, за да изкарат адекватни на пазара специалисти.
Държавната страгетия и рейтинговата система вървят ръка за ръка, тъй като първото определя това, което ще бъде нужно да държавата след 5,10,15 години, а второто се определя от нуждите на пазара за момента. И двете,, според мен, трябва да имат еднаква тежест в определянето на субсидирането за университетите. Не е нормално университетите да зависят от бройката студенти, нещо което е сега и нещо, което кара образованието ни да затъва още повече и още повече всеки изминал ден.

Сегашната Рейтингова система не беше публично дискутирана, не беше обсъждана в пубични дебати, Кристо, не лъжи. Още повече тази система трябваше да бъде готова в началото на септември, но тя не беше, въпреки че консорциума, която я изработваше е получил 500 хил. лв от МОМН.
Няма да ви призная за мои представители, докато не споделите моето мнение и възгледи. А да ви видя!
Кристо, всяка идея сама по себе си е нищо, ако няма хора, които да я подкрепят. Зад твоето мнение и възгледи стоиш само ти, ако си намериш съмишленици основи си организацийка. Най-малкото щом отделям толкова време но твоето мнение, колкото и да пръщят от неинформираност, аз се трудя да ти отговарям, защото си студент и се чувствам длъжен да ти отговоря на въпросите, които задаваш, друг е въпросът, че по-лесно ще ми е на живо, но явно за теб ще бъде проблем.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Against stupidity....
Кристо, ние сме студенти, ние не сме експерти, ние не сме част от всеки сектор в държавата, за да сме поне малко наясно колко процента от БВП е нужен там и колко трябва да се вземе от друг, за да се даде за образование. Ние сме една социална група - студенти и ние сме в пълното си право и задължение да защитаваме нашето образование.
Ам като нямате кво да предложите като идеи, що изобщо сте се събрали и отпрявате искания, бе? Всеки може да скандира и роптае, ама малцина могат да решат проблема. Като не можете вие, не ни занимавайте с вас!
че най-главният критерии ще е "научния труд"
Нямаш идея, колко тъпи книги, статии и учебници ще бъдат написани по абсурдни теми и проблематика, само и само, дадения професор да каже "ми аз написах 10 научни труда, значи съм супер-велик". И никой не може да му каже нещо. Той си пише 6 на всички студенти, без да му пука и те го оценяват като най-добрия професор. Тва реално ли е?
Именно това ще бъде един добър опит за механизъм, който да пречи на длъжностни лица да харчат пари за глупости, тъй като всичко ще бъде прозрачно, публично и видимо, те по-скоро не биха тръгнали да изразходват средствата за глупости.
Ам, казвате, че ако всеки месец, отдел Финанси пуска детайлен отчет какво са получили, какво са похарчили и прочее и всичко ще е наред? Т.е. механизъм за контрол е просто списък, който всеки експерт като тях и всеки не-експерт като мен, може да създаде, фалшифицира, подправи или скрие някои факти? Как ще се докаже, че са дали пари за техни си неща, като тях няма да ги има в подобен отчет, а ще пораздуят реални сметки с малки суми, като парно, ток, вода, прочее. Кой орган ще контролира дали подобен отчет е действителен?
Защо ни трябва Държавна стратегия? Защото чрез дебати ще се стигне до решението какво е нужно на държавата сега, след 5 години, след 15 години и кои направления във висшето образование трябва да се субсидират допълнително, за да изкарат адекватни на пазара специалисти.
Добре бе, кажи каква е тая стратегия, дето вие сте измислили? Дето е във вашите глави и на един бъдещ дебат ще я кажете на всички и ще искате да се прилага тя? Нещо останах с впечетлението, че е хубаво да има стратегия, ама вие нямате идея ква да е? И как тва регулиране на специалностите, си пасва с тва, че не искате да се закриват вуз-ове и специалности, колкото и да са излишни? Т.е. няма реализация на хора от специалност "Минало и съвремие на Танзания и региона", но все пак да не я закрием, щото звучи яко? Едно е, че СУ има автономия и държавата не може да му се меси чак толкова. Тоест - СУ си решава, на кои специалности и кви насоки за бъдещето ще разчита. Ако сметнат, ще махнат право, журналистика и физика и ще турят 20 специалности като "МиСнТиР" - а те не биха резнали специалности, едно заради привличането на пари от ненужни студенти и специалности, второ, че ше трябва да махнат куп професори, които не искат да си губят работата и ще си лобират да останат. И кво става СУ си решава, че визията им за бъдещето е баш квато е сега и не прави нищо? Държавата може да им каже "абе то нямаме астрономия в страната, аре закрийте тази специалност" (примерно), ама в СУ си казват "абе там таксите са високи, разходите ни са малко, нашите приятели професори са там и яко цоцат" и отказват. Кво правим?

А и изтърваш факта, че пазара сам регулира кои професии за нужни и с по-добро заплащане. Ако трябва да предвидя нещата - там където сега има проблеми и дупки от кадри, там ще са най-желаните професии. Медицина, бизнес, преводи, ръководни специалисти. Но чакай малко - те и сега тва са добреплатени професии, които се изучават масово в не 1 вуз в страната, а има доста студенти по тях. Има много прависти, щото явно страната има нужда. Има малко културолози, щото нямаме нужда от тва. В крайна сметка, хората не са слепи и виждат кои професии как се реализират. Тва определя избора им. Су може да не се влияе от тва, но в малките вуз-чета виждат, кво търсят студентите и им го предлагат нискокачествено (10 вуз-а в които има право в страната примерно)... И тва не е случайно

...the gods themselves...
Сегашната Рейтингова система не беше публично дискутирана, не беше обсъждана в пубични дебати, Кристо, не лъжи.
Аз не съм и казал, че е била, още повече, че щях да знам, ако имаше дискусия.
Кристо, всяка идея сама по себе си е нищо, ако няма хора, които да я подкрепят. Зад твоето мнение и възгледи стоиш само ти, ако си намериш съмишленици основи си организацийка. Най-малкото щом отделям толкова време но твоето мнение, колкото и да пръщят от неинформираност, аз се трудя да ти отговарям, защото си студент и се чувствам длъжен да ти отговоря на въпросите, които задаваш, друг е въпросът, че по-лесно ще ми е на живо, но явно за теб ще бъде проблем.
Чакай малко сега, искаш да основа организация, чиято цел е да не се меси и да не пречи на образованието или на обществото с необмислени действия. Ми считай го за готово, сега си имам организация със структури, устав, цели, идеи, която не прави нищо, не се събираме да обсъждаме нищо, не протестираме, не пишем писма, не правим листовки и не търсим съмишленици, не водим дебати с хора, които имат отношение по проблемите, които засегнахме тука. Значи организацията ми си върши работата, като не прави нищо излишно и вредно. И даже мога да кажа с ръка на сърцето, че тази идея я подкрепят много хора. Сети се за тия дето не са идвали на протестите. Ей тва сме ние.

И си мисля нещо - аз няма да съм студент още дълго време, за добро или лошо. Не се чувствай длъжен да отговаряш. Въпроса е другаде - след мен ще идват стотици нови и нови студенти, които ще задават същите, или поне подобни въпроси - ако нямате отговорите сега, няма да ги имате и тогава. И в един момент, ще се окаже, че тия протести са били ей така, за идеята на бунт и революция. Защото без конкретни идеи, студентски протести са просто сбирка на хора със знамена и викане в центъра на София. А такива - дал бог...

...contend in vain...
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Протестите пречат на образованието и обществото ? Ах, наглите им доктори, филмови дейци, театрални актьори и подобни как се осмеляват да протестират. Не виждат ли, че пречат на обществото. А, грешка ... обществото - това са те.

Че и простите студенти, на които не им е през оная работа за това в каква държава живеят и ще живеят. Същински паразити са. Адски са дразнещи хората, които искат да променят към по-добро дадено нещо.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Кристо, за едно дадено нещо винаги можеш да изведеш причини да не е то, а да е друго. Извади ти едно предложение и нека дебатираме, но на реални дискусии, а не в интернет. Ние от 4 месеца дискутираме в залите на Ректората, защо не идваше, ще идваш ли? Не смятам, че интернет форум е добро място за диспут, тъй като липсва едновременното присъствие на дискутиращите.
Защо протестират студентите, които нямат точно конкретни идеи от коя част на бюджета да се вземе, за да се даде на Образованието ли? Защото аз не смятам, че когато кажа: "Вземете 100 млн от отделените за подслушване", ще съм изрекъл баси яката идея... Аз не искам да излизаме на протест срещу даден сектор: здравеопазване, министерство на отбраната и тн. Ние излизаме срещу политиката на длъжностните лица, които определят кое къде по колко да е.
Когато съществува недоволна социална група от политиката на длъжностните лица, напълно възможно е тези лица да променят действията си взимайки предвид активната гражданска позиция на тази социална група.

Твоето определение за "организация" не е релевантно. Организация означава група от хора, които дискутират, обсъждат идеи и вършат обществена дейност спрямо идеите си. Твоето е една прослойка от обществото, която прослойка за съжаление е огромна. Това е групата на "Мълчаливия бунт", на бунта в неплащането на градски транспорт, на бунта във викането срещу съседа, на пиянския бунт по дискотеките. Това е бунта на недоволния, който сам не знае от какво е недоволен. Бунта на този, който "протестира" срещу някого, само защото нещо го тревожи вътре, но сам не разбира какво е то и си го изкарва срещу тези, които му се виждат по-силите. Това е бунта на путьовците...

Ние имаме конкретни искания, дори повече от конкретни и дори ще ти цитирам министър Игнатов, който даде интервю ден след студентското шествие от 28-ми октомври, в което интервю виждаше дългата ръка на преподавателите, не вярвайки студентите да знаят подобна информация: (отговаря на журналиста, който го въведе в темата за искането за увеличение на процентите от 0.48% до 1.13%) "Ами те, студентите едва ли са наясно с тези проценти... Това искане сигурно под влияние на някои мои колеги, преподаватели... Аз като студент не съм се занимавал с проценти от бюджета в другите държави..."

Кристо, от теб не е дошла нито една идея досега. Не чувствам вече нужда да се занимавам с твоите коментари и писаници. Смятам, че има достатъчно хора, които са разбрали за какво са били протестите и защо трябва студентите да имат глас, глас, който да бъде изразяван публично, на улицата, пред когото трябва. Знам, че чрез тези протести много хора се активизираха и промениха своя светоглед, стигнаха сами до извода, че да си недоволен, не означава нищо, че за да си недоволен има някой виновен и този виновен трябва да разбере това.

Смятам за успех постигнатото до тук, тъй като се случиха четири студентски протеста. Протести, зад които стояха слоганите "Искаме да учим" и "Мълчанието е злато, когато си овца". Радвам се, че се случиха протести с искания, които не докосваха реално никого в сегашно време, искания, които бяха за БЪДЕЩЕТО! Защото имахме парно, имахме стипендии, имахме учебен процес, но ние искахме и настоявахме за ПО-КАЧЕСТВЕНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!
Това настояване ще продължи, докато не видим резултати, които ни удовлетворяват.

И последно: всяко общество има нужда от двигатели и подбудители.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз не искам да излизаме на протест срещу даден сектор: здравеопазване, министерство на отбраната и тн. Ние излизаме срещу политиката на длъжностните лица, които определят кое къде по колко да е.
Ам как ще стане тва? Ще вземат от въздуха, за да дадат на образованието? Естествено, че ще режат от парите на други сектори! Всеки протест за пари на 1 сектор е протест срещу пари на всички други сектори. Разберете го тва. Да не говорим, че от 3000 протестиращи, 50% са гласували за ГЕРБ. Съответно да си бъдат политически отговорни тия студенти и да приемат, че тва което са избрали, не ги кефи в последствие, а не да се вайкат. Ако не са гласували, да не знаят много-много. Глупаво е да кажеш "тва е демократичен начин" - не и колкото изборите. Имаше такива, гласувахте, избрахме кой да ръководи, съответно като зрели хора, трябва да приемем резултата вместо да си мънкаме под носа "ама те ни излъгаха". Щото е някво двулично, да гласуваш за бойко, после да кажеш, че не го искаш и си против политиката му. Ми приемете най-накрая да си носите последствията от най-демократичната форма - изборите. Протестите ако бяха успели да променят целия бюджет щеше да подмяна на вота на всички българи. Представете си, че много хора гласуват за ГЕРБ с идеята, да се отделят малко кинти за образование и за тия хора, тва да е мотив? Не е честно спрямо тях.
Когато съществува недоволна социална група от политиката на длъжностните лица, напълно възможно е тези лица да променят действията си взимайки предвид активната гражданска позиция на тази социална група.
Ако групата е малцинство, няма как да повлияят. Ако 200 педофила вдигнат протест за легализация на педофилията, тва ще промени ли закона? Смешно, смешно..
Това е бунта на недоволния, който сам не знае от какво е недоволен
Да съм казал, че съм недоволен от нещо? А вие за кво сте недоволни? Че СУ не може да си оправи сметките и парите и вдигата бунт срещу правителството да даде повече, но за да не изглежда алчно тва се нарича "стратегия за образованието". Ако стратегията реши, че СУ трябва да получава по-малко пари, нали пак ше скочите на протест? И тва показва, че тези високоидеалистични идеи прикриват най-очевидната цел - парите. Идеята за "стратегията" е някакси да се изтъкне СУ да вземе повечко кинти. Щото и без тва не чух конкретна идея за стратегията ви. Не искам да идвам на живо никъде, като дори и с думи в 1 пост не може да се изрази. За кво да си губя времето? Протестите щяха да имат смисъл, ако се издигнат конкретни искания и се принудят властите да ги изпълнят. Говоря не за идеи като "измислете стратегия", а за самата стратегия. Аз бих си играл да мисля, но не мисля, че ще е няква успешна. Щото не съм експерт в тази сфера. Но и никой от протестиращите не е експерт с дългогодишен стаж и опит в тази област. Тогава?
Ами те, студентите едва ли са наясно с тези проценти...
Ам резгеле! Колко студенти са управлявали държавен бюджет? Ако ги биваше повече от експертите, щяха да ги назначат тях за управляващи. Аз винаги мога да ида при Дянков и да му кажа "Пич, 0,48% е нищожно, дай да го направим 2,13%, и си стискаме ръцете" - той ще ми каже "Ок, ти си студент, тебе тва те касае пряко, ше махнем 2-3 болници в София, ше намалим пенсиите малко и сме готови" и край на проблема?
Знам, че чрез тези протести много хора се активизираха и промениха своя светоглед, стигнаха сами до извода, че да си недоволен, не означава нищо, че за да си недоволен има някой виновен и този виновен трябва да разбере това.
Ми то тва е ясно, съгласен съм - българската работа е "ВИНАГИ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ТИ Е ВИНОВЕН" :king:
Смятам за успех постигнатото до тук, тъй като се случиха четири студентски протеста. Протести, зад които стояха слоганите "Искаме да учим" и "Мълчанието е злато, когато си овца".
Демек успеха на протестите е че е имало протести? А тия протести докара ли нещо съществено освен тези яки теми у форума, в който пиша с кеф и се радвам на ентусиазма на толкова хора да учат, като не са на лекции, а навънка?
"Искаме да учим" - ми учете, кой ви спира, що сте на улиците, вместо на лекции?
"Мълчанието е злато, когато си овца" - ама е по-важно да имаш кво да кажеш, ако нямаш - мълчи си като овца и гледай в овчаря...
всяко общество има нужда от двигатели и подбудители
Ам по-скоро има нужда от правилни каузи... двигатели и хора с идеали, дал бог, особено в България... въпроса е за кво се репчат - дали си струва... (справка: примера за педофилите)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”