Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Покана за дискусия - СУ пред затваряне, проблеми с бюдже
И много майни влизат... 
Into the endless we ride... 
-
nasekomiks
- В началото бе словото
- Специалност: Молекулярна биология
- Курс: втори
Re: Покана за дискусия - СУ пред затваряне, проблеми с бюдже
Вижте,именно със стачка биха се оправили нещата.Волята на студентите(както и на българите,като цяло) и съвестта на отговорните за патовата ситуация е дотолкова приспана,че вече автоматично една стачка се отхвърля като безумие.А не е,не е!С мирни преговори,удобна реторика и празни обещания,извинения и преповтаряния нищичко не се постига.Къде пък може да е антидотът за този ни балкански синдром?Защо се чувстваме длъжни да сме малодушни и да склоняваме на жизнения за предлаганото образование минимум?
Идеята е изключителна прецизност при подбора на исканията,разумен,но категоричен протест и непреклонност.
Независимо къде потъват тези пари-в хазната като последна инжекция за икономическия срив или в нечии джобове,уви,няма как да разберем(за този въпрос е осигурен изключителен съдебен комфорт),но можем да ги изискаме,за да се продължи нормално обучението занапред(не само за закърпване тази година)!Нямаме право да пилеем правата си!Видях какво е постигнато в дискусията с ръководството на СУ-освен малки козметично-административни корекции,нищо друго не е променено.Бих се надявала на малко по-голяма настъпателност от страна на студентски съвет.
На драго сърце ще взема участие в протеста(когато и да е той)-има изход!И тъй като сме в био форум,един пример-foramen-ът може и да е obturata,но го има.Трябва да го намерим заедно!
Идеята е изключителна прецизност при подбора на исканията,разумен,но категоричен протест и непреклонност.
Независимо къде потъват тези пари-в хазната като последна инжекция за икономическия срив или в нечии джобове,уви,няма как да разберем(за този въпрос е осигурен изключителен съдебен комфорт),но можем да ги изискаме,за да се продължи нормално обучението занапред(не само за закърпване тази година)!Нямаме право да пилеем правата си!Видях какво е постигнато в дискусията с ръководството на СУ-освен малки козметично-административни корекции,нищо друго не е променено.Бих се надявала на малко по-голяма настъпателност от страна на студентски съвет.
На драго сърце ще взема участие в протеста(когато и да е той)-има изход!И тъй като сме в био форум,един пример-foramen-ът може и да е obturata,но го има.Трябва да го намерим заедно!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Дискусия СУ пред затваряне - нашата реакция? 18-ти октом
Димо, благодаря за този линк, това е много ценна информация. Ще се постарая да я разпечатам в няколко екземпляра за следващата дискусия.dimo написа:Дано помогнат с нещо и дискусията, и протестите, защото положението хич не е розовко...
И понеже имаше интерес и хората дори поискаха нова дискусия, ето я и нея:

(събитието във Facebook)
Equilibrium, buki, и ние от Инициативата мислим за съвместен протест с НАТФИЗ, Консерваторията и Националната художествена академия и тези дни ще се свържем със студенти оттам да им предложим. Относно групи във Фейсбуук, нашата е ето тази, друга група, която знам по темата е тази, но също е на СУ.
Ако попаднете на групи на другите пострадали ВУЗ-ове, пускайте линкове. Ние като се свържем с техни студенти, сигурно ще направим и Фейсбуук група обща, ще видим какво ще стане.
п.п. nasekomiks, и аз мисля като теб. За съжаление от Студентски съвет лично аз не очаквам особена активност, освен евентуално от отделни членове. Все пак председателката им смята, че "да се протестира е просташко".
Но протест, макар и не на СС, ще има, това е сигурно.
~ Кътчето ~
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Вида, за свързване с други университети - не бързайте!!!!
Нека първо в нашия си университет да се разберем ВСИЧКИ организации!
Не започвайте пак самоцелно.. нека бъдем всички зад едни искания, зад едно становище!
И аз имам контакти с други университети, но не съм тръгнал да се свързвам с тях, след като НИЕ от СУ все още не сме се разбрали...
Нека първо в нашия си университет да се разберем ВСИЧКИ организации!
Не започвайте пак самоцелно.. нека бъдем всички зад едни искания, зад едно становище!
И аз имам контакти с други университети, но не съм тръгнал да се свързвам с тях, след като НИЕ от СУ все още не сме се разбрали...
-
nasekomiks
- В началото бе словото
- Специалност: Молекулярна биология
За жалост,мнението на председателката на СС относно протестите доказва само едно-тази структура(сс) е в явна служба на властта и стачката просто не им е удобна.
Радвам се на готовността ви,колеги,подкрепям инициативата и ще се радвам да се присъединя на 1 ноември!
Радвам се на готовността ви,колеги,подкрепям инициативата и ще се радвам да се присъединя на 1 ноември!
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Здравейте! Аз съм преподавател. Регистрирах се преди малко. Иска ми се да споделя някои мисли по темата.
Относно "трябва ли да се протестира по време на криза": Да, трябва, щом това е единствената възможност. След така наречените разговори с правителството и резултатите до момента, аз друга възможност не виждам.
Относно "увеличаване на собствените приходи на университета": не, това не е правилен път. Допустимо е единствено, ако става по естествен начин, т.е. чрез семестриалните такси, но не увеличавайки ги или приемайки безумен брой студенти. Иначе, по какво ще се различаваме от една бакалница? Образованието не е "бизнес начинание", както твърди министърът на образованието, не и в смисъла, който влага той.
Относно "съвместни протести с други университети": Да, съвсем разумно. Трябва, обаче да се обединим около общите интереси и проблеми от принципен характер.
С удоволствие ще прочета и други мнения, макар и диаметрално противоположни на моите.
Относно "трябва ли да се протестира по време на криза": Да, трябва, щом това е единствената възможност. След така наречените разговори с правителството и резултатите до момента, аз друга възможност не виждам.
Относно "увеличаване на собствените приходи на университета": не, това не е правилен път. Допустимо е единствено, ако става по естествен начин, т.е. чрез семестриалните такси, но не увеличавайки ги или приемайки безумен брой студенти. Иначе, по какво ще се различаваме от една бакалница? Образованието не е "бизнес начинание", както твърди министърът на образованието, не и в смисъла, който влага той.
Относно "съвместни протести с други университети": Да, съвсем разумно. Трябва, обаче да се обединим около общите интереси и проблеми от принципен характер.
С удоволствие ще прочета и други мнения, макар и диаметрално противоположни на моите.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Да протестираме - чудесно. Но дали няма някои хора да си преместят нещо в другия крачол? Разбира се, съгласна съм, че това, което се случва, е безумие, но имам натрапчивото усещане за обреченост.
Ректорът ще рекетира министерството за повече пари (защото ако СУ затвори врати, това ще бъде наистина грандиозен скандал), те в последния момент ще отстъпят точно толкова, че да не се налага ваканция, по-дълга от седмица-две и всичко ще се забрави. Обикновено така се случва. Не мисля обаче, че някой студент ще се противопостави на идеята за протести, защото колкото и да сме търпеливи, отношението към висшето образование у нас граничи с подигравка. В момента в Гълъбарника е наистина студено, седим с якета и зъзнем - след 2 седмици ще трябва да избираме дали да изпускаме материал и да не ходим на лекции, или да ходим и да се обзаведем с пневмония.
И малко офтопик - Доктор Дулкамара, поради факта, че знам произхода на ника Ви, си позволявам да ви поканя да разгледате форума и най-вече тази тема: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =132&t=462. Опитахме се да я направим приятно местенце през годините, правихме и доста контести за слушане (те са в отделни теми) и вярвам, че ще намерите нещо за себе си там (ако никът ви не е случаен избор). Уви, последните мнения са тъжни, но...
Ректорът ще рекетира министерството за повече пари (защото ако СУ затвори врати, това ще бъде наистина грандиозен скандал), те в последния момент ще отстъпят точно толкова, че да не се налага ваканция, по-дълга от седмица-две и всичко ще се забрави. Обикновено така се случва. Не мисля обаче, че някой студент ще се противопостави на идеята за протести, защото колкото и да сме търпеливи, отношението към висшето образование у нас граничи с подигравка. В момента в Гълъбарника е наистина студено, седим с якета и зъзнем - след 2 седмици ще трябва да избираме дали да изпускаме материал и да не ходим на лекции, или да ходим и да се обзаведем с пневмония.
И малко офтопик - Доктор Дулкамара, поради факта, че знам произхода на ника Ви, си позволявам да ви поканя да разгледате форума и най-вече тази тема: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =132&t=462. Опитахме се да я направим приятно местенце през годините, правихме и доста контести за слушане (те са в отделни теми) и вярвам, че ще намерите нещо за себе си там (ако никът ви не е случаен избор). Уви, последните мнения са тъжни, но...
Последно промяна от Търговецът на кристал на 16 Окт 2010, 22:19, променено общо 1 път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Hunterszone
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право, 7-ма група
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Добре де, как всички са толкова изнежени бе !@!#@$. Слагате по 1 яке и готово - при обсадата на Сталинград да не е било по - топло?
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
А да ти се струва, че тези условия случайно не са нормални? Не ми изглежда редно да свързваме лекциите и упражненията с 2 пуловера, шал, яке и ръкавици. Едно време при под 18 градуса в класните стаи ни пускаха в дървена ваканция и това не беше случайно. Сега в много от залите в Ректората температурата е по-ниска (последните няколко дни вътре бе по-студено, отколкото вън и това не е само мое мнение). Айде, окей, октомври, надяват се на някакво циганско лято (дето и да дойде, навън може да е топло, но помещенията няма да се затоплят) и пестят пари. Ама след седмица-две нещата ще загрубеят още повече. Да им приличаме на бели мечки случайно?
Не ми е проблемът в това, че е студено. Ако искам, няма да ходя на лекции и после ще търся начини да наваксам (не че някой преподавател ще направи компромис, но личната ми преценка е, че здравето ми е по-важно). Проблемът е, че е УНИЗИТЕЛНО.
И логиката ти куца в частта с обсадата на Сталинград- нали не е нужно да ти обяснявам защо? Ако изказването ти е било иронично, прощавай - не съм усетила.
Не ми е проблемът в това, че е студено. Ако искам, няма да ходя на лекции и после ще търся начини да наваксам (не че някой преподавател ще направи компромис, но личната ми преценка е, че здравето ми е по-важно). Проблемът е, че е УНИЗИТЕЛНО.
И логиката ти куца в частта с обсадата на Сталинград- нали не е нужно да ти обяснявам защо? Ако изказването ти е било иронично, прощавай - не съм усетила.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Monkey D. Luffy
- Драскач
- Специалност: Висящ по дърветата
Ама чудя се дали другите унита са в същото положение?
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Знам, че в НХА има заповед, според която ако положението остане същото, затварят врати на 20 ноември.
По-рано в темата се спомена и НАТФИЗ. За други не съм чула.
По-рано в темата се спомена и НАТФИЗ. За други не съм чула.
В края на ноември
В края на ноември
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Търговецът на кристал, много Ви благодаря, за връзката. Съвсем правилно сте се ориентирали за произхода на прякора. Погледнах за момет и наистина ми стана много интересно. След малко отивам да се "ровя" там.
За мислите Ви по темата смятам, че имата право, но не си струва да унивате. Докато има "забравящи" политици и хора изобщо, ние трябва да им напомняме. Никак не е приятно човек да влиза в конфликт с другите, но правата си трябва да устояваме. Идеите си също, естествено без да ги натрапваме. Надеждата е, че така лека-полека политиците ще се понаучат. Пълно щастие, разбира се, не очаквам.
За мислите Ви по темата смятам, че имата право, но не си струва да унивате. Докато има "забравящи" политици и хора изобщо, ние трябва да им напомняме. Никак не е приятно човек да влиза в конфликт с другите, но правата си трябва да устояваме. Идеите си също, естествено без да ги натрапваме. Надеждата е, че така лека-полека политиците ще се понаучат. Пълно щастие, разбира се, не очаквам.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Hunterszone, няма значение дали сме изнежени или не, дали можем да изтърпим на студа или не. Важното е, че това не е нормално и е опасно за здравето.
Това, че много хора, хвърлени в ужасната касапница на войната, са страдали, не означава, че други също трябва да изпитат същото.
Това, че много хора, хвърлени в ужасната касапница на войната, са страдали, не означава, че други също трябва да изпитат същото.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Dr Dulcamara, изключително много се радвам, че сте се регистрирали тук и показвате желание за връзка със студентите, за разлика от ръководството на университета.
Аз искам да ви попитам, според вас, направи ли нужното ръководството на СУ да се справи с кризата?
А относно самофинансирането на университета - има и други начини освен таксите.
А политиците няма сами да се научат, ние трябва да ги научим. Но за съжаление с този Академичен съвет няма да стигнем до никъде...нищо чудно да паднем и най-долу...
Аз искам да ви попитам, според вас, направи ли нужното ръководството на СУ да се справи с кризата?
А относно самофинансирането на университета - има и други начини освен таксите.
А политиците няма сами да се научат, ние трябва да ги научим. Но за съжаление с този Академичен съвет няма да стигнем до никъде...нищо чудно да паднем и най-долу...
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Драги Deschain, благодаря за сърдечното приветствие!
Аз не съм близо до ректорското ръководство, не знам, какво прави то и не би трябвало да давам оценка.
Все пак, всичко, което става днес е известно още от месец май. Ако някой се е надявал нещата да се оправят сами, много е грешил. Достатъчно беше да се следят изказванията на министъра на образованието. Склонен съм да упрекна г-н Ректора в липса на твърдост при поставяне на исканията. Та той дори не издаде заповед с академичния календар. За бездействие - трудно ми е да реша, особено като знам маниера и държанието на правителството.
Аз не съм близо до ректорското ръководство, не знам, какво прави то и не би трябвало да давам оценка.
Все пак, всичко, което става днес е известно още от месец май. Ако някой се е надявал нещата да се оправят сами, много е грешил. Достатъчно беше да се следят изказванията на министъра на образованието. Склонен съм да упрекна г-н Ректора в липса на твърдост при поставяне на исканията. Та той дори не издаде заповед с академичния календар. За бездействие - трудно ми е да реша, особено като знам маниера и държанието на правителството.