"Тютюн"

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

сигурно е така - за втория вариант (аз лчино не съм го чела, пък и нямам такова намерение)...но никъде не пише кой от двата варианта трябва да се чете и дали ако прочетеш само първия ще ти свърши същата работа като втория на изпита. факт е, че изискват ако не се лъжа и интерпретация на героите от втория вариант (всъщност не се казва дали го изискват или не, но е от полза доколкото знам).а и погледнато от малко по-различен аспект, под принуда или не това са два романа на един и същи автор и това че вторият е написан под натиска на правителството не го прави по-малко роман...
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Всичко нецензурно, включително лични нападки и мнения за личности, доказали се в Българската и Световна история, които нарушават добрите нрави и тон, ще бъдат изтривани!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

alhimikat, за някое конкретно изказване ли имаш впредвид или просто като предупреждение?
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Имаше неща от рода на : "Гео Милев и Славейков да се гръмнат"

Вече ги няма.

Нищо лично. Просто не е хубаво да има подобни неща!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

някой знае ли някоя страница, където мога да намеря съкратен вариант на втория роман?
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

:)

Мнение от Johana Jotkova »

Здравей, everyday_ , аз още не съм чела нито едниния вариант на "Тютюн", но другата седмица започвам. Книгата ми май е без Лила и другите, но няма да търся друга. Просто ще помоля госпожата ми по литература да ми разкаже на кратко за какво става на въпрос. Така или иначе в една тема за романа не е нужно да пишеш 5 страници, например, за "допълнителните" герои. Така че защо не попиташ някой да ти разкаже дописаното, а не да го четеш? :roll:
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
http://www.pleven.bg/index.php
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Не мога да ви разбера.Книгата си е много хубава без значение коя версия е и си заслужава да я прочетете.Чела съм и двата варианта,а няма да кандидатствам с литература.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

аз не казвам, че не вторият вариант не е добър роман...но просто сега нямам практическата възможност да седна да чета около 900 страници...още повече, че съм чела първия вариант. а иначе имам голямото желание да го прочета, но точно сега не мога :(
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

Съгласна съм с everyday_ за това, че четенето не е въпрос на нежелание, а на липса на време. Не ме разбирайте погрешно, обичам да чета и то много, но НЯМА време. При първа възможност ще прочета добавката към романа, но за сега ще се задоволя само с него
Pimboli
Пишеща машина

Мнение от Pimboli »

Аз пък преживявам всяка книга, която чета, и не искам да си развалям чувството от "Тютюн". Затова ще се задоволя само с първата версия:)
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

и аз

Pimboli, и аз като теб преживявам книгите и сега дори като чета "Преспанските камбани" и треперя да разбера какво ще стане. Вечер, или по-точно нощем, не мога да си легна, защото ми е супер интересна книгата и не ми се спира да я чета. Ама още малко остана и почвам "Тютюн".
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

Щом обичате да четете, горещо ви препоръчвам "1984" от Джордж Оруел. Ама не сега. Чак, като свършите изпитите...
duh_navodneniq
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от duh_navodneniq »

don_angelitto написа:Щом обичате да четете, горещо ви препоръчвам "1984" от Джордж Оруел. Ама не сега. Чак, като свършите изпитите...
Аз я четох по време на изпитите, пак става! :D

По темата - на изпита по литература си изградих темата именно върху редактирания вариант на "Тютюн" и смея да твърдя, че без разсъждения върху някои от добавените моменти и герои, съчинение точно на тази тема би било непълно (егати изречението :) ).
Затова нещата твърде много зависят от това, как точно пичовете от СУ са решили да "забият" кандидатстващите :)
Общо взето това, което искам да кажа е, запознайте се и с втората редакция на романа. Ако не помогне, поне няма да Ви навреди! :)
Тя ми каза, че дракони няма, а после ме заведе в леговището им ...
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

Имаш право, защото при така зададената тема в СУ: "История и избор в романа "Тютюн", втората редакция е задължителна. Не мисля обаче, че и тази година ще се падне Димовото произведение, така че няма място чак за толкова големи притеснения. При всички случаи, обаче, малко повече четене е от полза :wink:
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

може ли някой кандидатствал миналата година и писал по темата за романа да ми каже дали е писал за Лила, че в тези анализи и критика, които чета нещо ми се губи тя като образ...или е спомената само с това, че е въведена в романа като антипод на Ирина
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”