Призив - комунисти
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Re: Призив - комунисти
Виж сега - това е спорен въпрос относно дали да има някакви такси или да няма въобще.Даже не включвам американския модел, където има високи такси.
Това е въпрос на политика според мен.Така или иначе таксите в европа не са големи и това е важното.Относно сравнението ти между скандинавия и Англия - може и така да е, но имай предвид, че примерно Кеймбридж и Оксфорд - се водят по-елитни университети от скандинавските ( примерно Каролинска институт или Уни Копенхаген).И за тези британски университети се плаща 3-4 хиляди паунда годишно, което е направо смешна цена в сравнение с Харвард например, а и Кеймбридж и Оксфорд са само няколко стъпала под Харвард.Сметката е ясна - няма пълна социална покриваемост, но таксите са евтини в Европа, докато в САЩ , примерно, това не е точно така.
Това е въпрос на политика според мен.Така или иначе таксите в европа не са големи и това е важното.Относно сравнението ти между скандинавия и Англия - може и така да е, но имай предвид, че примерно Кеймбридж и Оксфорд - се водят по-елитни университети от скандинавските ( примерно Каролинска институт или Уни Копенхаген).И за тези британски университети се плаща 3-4 хиляди паунда годишно, което е направо смешна цена в сравнение с Харвард например, а и Кеймбридж и Оксфорд са само няколко стъпала под Харвард.Сметката е ясна - няма пълна социална покриваемост, но таксите са евтини в Европа, докато в САЩ , примерно, това не е точно така.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
За това казах, че за някакъв "топ" университети е добре да има сериозни такси, НО и да има сериозни стипендии (както и навярно е) , но останалите, които не са доказани като най-класни да бъдат абсолютно безплатни.
За Америка аз лично нищо не коментирам, защото там нищо не е наред.Само промити мозъци могат да харесват тамошната система.Роби на банковата система.
За наша голяма радост все още не сме толкова американизирани, че хората да трябва да теглят кредити за следване в университет.А и качеството на образование тук не е лошо като цяло.Както и базата не е плачевна.Поне СУ , доколкото зная е най-добрия университет на Балканите (а може би не съм запознат с някой гръцки университет).
За Америка аз лично нищо не коментирам, защото там нищо не е наред.Само промити мозъци могат да харесват тамошната система.Роби на банковата система.
За наша голяма радост все още не сме толкова американизирани, че хората да трябва да теглят кредити за следване в университет.А и качеството на образование тук не е лошо като цяло.Както и базата не е плачевна.Поне СУ , доколкото зная е най-добрия университет на Балканите (а може би не съм запознат с някой гръцки университет).
The names of the future are stamping of impatience.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
За македонците не е, но въпреки това идват в СУ
Което по двата начина доказва, че са тъпи.
Което по двата начина доказва, че са тъпи.

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
На нас ни е по-добре без Македония и македонците...... но поне запълват някак си трудовия пазар на евтина работна ръка 
Не знам дали СУ е най-добрият на балканите - май въобще не е , но наистина нямам данни и това трябва да се проучи допълнително.Истина е обаче, че СУ може да бъде световно значим университет, защото ние мозъците като преподаватели си ги имаме, но проблемът е във финансирането, в модернизирането на системата и не на последно място в заплатите, които се плащат.Защото сега ако един професор преподава , защото работата е престижна, но гледа да изкарва и допълнително пари, щото иначе ще умре от глад - това създава една ситуация, при коятообучението не достига максимума си .За ценните хора трябва да има много добро възнаграждение, нещо което в новото време на БГ не се уреди.След влизането в ЕС и особено след като подпишат лисабонския дог. няма да имаме избор - нещата ще се правят по стандартите на Брюксел , независимо в коя държава и кой какво си мисли.Въпросът е дали ще се оставим да ни налагат стандартите насила, като немирно детенце, или сами ще си ги назложим, като отговорни участници в една обща система.
А относно европейските университети - дори и тези , които се водят тори в света като Кеймбридж не си позволяват да налагат супер големи такси, а са все в рамките на една среда до висока работна месечна заплата за страната и тя се плаща не за един семестър - а за годишно двусеместриално обучение.Европа не е САЩ.Всички обединени имаме потенциала на САЩ, но в Европа действат много по-големи социални принципи.НО това не значи, че ЕС се стреми да бъде модерния еквивалент на СССР.По-скоро има стемежи за умерен социален либерализъм, което е една от най-благоприятните системи, защото нито е като САЩ = всичко е само кинти, нито е като комунизма.Таказ хем има и социална политика и грижа от страна на държавата, хем държавата не е всичко и всеки има инициативата да изявява себе си икономически като свободен предприемач и ръководител на живота си.Сиреч тази система взема най-доброто от крайностите - крайния капитализъм и крайния социализъм, а както знаем крайностите са прекалени и дори иу да имат един позитив - имат много негативи също.Когато обаче се вземет само позитивите от една крайност и се напаснат в една умерена система се поучава нещо много ефективно и благоразумно, а това е основата на политиката на ЕС.
П.П. А за македония и македонците - една част от рода ми тръгва от там - избягали са малко след Освобождението на БГ.Това са си чисти българи, но имк промиха мозъцуте, макар че оправия има.Те обаче търябва да решат искат ли към Бг или не.И по "те" имам предвид народа, а не разните политици и пропагандатори, които си имат интерес македония дае некфа малка държавица и те да цицат народчето, като го лъжат, колко велика им била древната истоия и тем подобни али-бали-портокали.
А относно европейските университети - дори и тези , които се водят тори в света като Кеймбридж не си позволяват да налагат супер големи такси, а са все в рамките на една среда до висока работна месечна заплата за страната и тя се плаща не за един семестър - а за годишно двусеместриално обучение.Европа не е САЩ.Всички обединени имаме потенциала на САЩ, но в Европа действат много по-големи социални принципи.НО това не значи, че ЕС се стреми да бъде модерния еквивалент на СССР.По-скоро има стемежи за умерен социален либерализъм, което е една от най-благоприятните системи, защото нито е като САЩ = всичко е само кинти, нито е като комунизма.Таказ хем има и социална политика и грижа от страна на държавата, хем държавата не е всичко и всеки има инициативата да изявява себе си икономически като свободен предприемач и ръководител на живота си.Сиреч тази система взема най-доброто от крайностите - крайния капитализъм и крайния социализъм, а както знаем крайностите са прекалени и дори иу да имат един позитив - имат много негативи също.Когато обаче се вземет само позитивите от една крайност и се напаснат в една умерена система се поучава нещо много ефективно и благоразумно, а това е основата на политиката на ЕС.
П.П. А за македония и македонците - една част от рода ми тръгва от там - избягали са малко след Освобождението на БГ.Това са си чисти българи, но имк промиха мозъцуте, макар че оправия има.Те обаче търябва да решат искат ли към Бг или не.И по "те" имам предвид народа, а не разните политици и пропагандатори, които си имат интерес македония дае некфа малка държавица и те да цицат народчето, като го лъжат, колко велика им била древната истоия и тем подобни али-бали-портокали.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Остави.
Македонец ли е... Мани го.
Ще се сърбеят, ще се правят на велики...
Ооо луно, луно, земьо македонска...
Шефа на спедиторска фирма се хвали:
- Превозваме целиот свет.
- Колко камиона имате?
- Иедън.
Тенденциозно "македонския" език го правят изкълчен, а за фрази от типа "драсни пални клечица" да не говорим. На тока казват струя... Нека не забравяме, че той е първоизточника на всички езици, вавилонците на македонски са говорили.
Така и никой не може да отговори на въпроса, когато Самуил е бил цар на македонците, кой е бил цар на българите?
Македонец ли е... Мани го.
Ще се сърбеят, ще се правят на велики...
Ооо луно, луно, земьо македонска...
Шефа на спедиторска фирма се хвали:
- Превозваме целиот свет.
- Колко камиона имате?
- Иедън.
Тенденциозно "македонския" език го правят изкълчен, а за фрази от типа "драсни пални клечица" да не говорим. На тока казват струя... Нека не забравяме, че той е първоизточника на всички езици, вавилонците на македонски са говорили.
Така и никой не може да отговори на въпроса, когато Самуил е бил цар на македонците, кой е бил цар на българите?

То тази облъчвеация в македония нарочно се прави - щото прогледнат ли ще разберат, че кат се изкъпят остава мръсна вода и чист българин, а това ще събори мн. хора от власт там.Ами ако народа иска да се включи към БГ - ония с властта го духат и какво става?От гъзари става никакви - трудно ще позволят на хората да видят каква е истината.Че то на тия исторически лъжи и глупости им се крепи властта.Само че светът е вече глобален и в пределите на европейския континент няма място за промити мозъци в стил някое ретроградно племе на праисторическо ниво на развитие което си знае това, което шаманът си му бае.Вече има интернет, има световна наука и на всички е ясно за какво става дума в БЮРМ, така че и това няма да изкара още 10 г.Исторически ще има развитие по тези въпроси.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
За македонците имах съвсем друго нещо в предвид.
Те са българи по принадлежност, но в случая на България й е по-добре, че няма Македония в състава си, защото там има само едно.....езеро, а и щеше да е голяма зона на сепаратизъм.От там нямаше да идва нищо стойностно, а само останалите части на страната щяха да подпомагат.
България е по-добре икономически и т.н. без Македония.
И при мен едната страна на рода ми идва от там, но това не пречи да съм обективен.Нека македонците си стоят евтина работна ръка като студенти и т.н.
Ами ЕС по самата си идея е създаден за да бъде конкурент на САЩ ( както и на икономическото обединение САЩ+Мексико+Канада) , защото без подобно обединение всяка една държава от Европа е безпомощна спрямо законите, които налага задокеанската сбирщина олигофрени( те не, че в Европа са много по-добре, но все пак...).Не е нужно да се прави аналог с СССР, но е факт, че сме опоненти като икономически пактове, което е правилно според мен.
А иначе.......аз нямам нищо против да правя неща, които Брюксел ми налага, ако усвоявам парите, които ми дава добре, но уви.....
А от друга гледна точка, не искам да се поддавам на колонизацията на Западна Европа, следваща политиката на "златното число"(като Пол Пот, при който обаче цифрата е 2 милиона, а при Европа е по-голяма заради нуждите).Предпочитам безмозъчни западняци да работят за мен, вместо аз да работя за тях.
Те са българи по принадлежност, но в случая на България й е по-добре, че няма Македония в състава си, защото там има само едно.....езеро, а и щеше да е голяма зона на сепаратизъм.От там нямаше да идва нищо стойностно, а само останалите части на страната щяха да подпомагат.
България е по-добре икономически и т.н. без Македония.
И при мен едната страна на рода ми идва от там, но това не пречи да съм обективен.Нека македонците си стоят евтина работна ръка като студенти и т.н.
Ами ЕС по самата си идея е създаден за да бъде конкурент на САЩ ( както и на икономическото обединение САЩ+Мексико+Канада) , защото без подобно обединение всяка една държава от Европа е безпомощна спрямо законите, които налага задокеанската сбирщина олигофрени( те не, че в Европа са много по-добре, но все пак...).Не е нужно да се прави аналог с СССР, но е факт, че сме опоненти като икономически пактове, което е правилно според мен.
А иначе.......аз нямам нищо против да правя неща, които Брюксел ми налага, ако усвоявам парите, които ми дава добре, но уви.....
А от друга гледна точка, не искам да се поддавам на колонизацията на Западна Европа, следваща политиката на "златното число"(като Пол Пот, при който обаче цифрата е 2 милиона, а при Европа е по-голяма заради нуждите).Предпочитам безмозъчни западняци да работят за мен, вместо аз да работя за тях.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Македония е дала доста на България, но още повече е взела... 
Into the endless we ride... 
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Zahariev написа:За това казах, че за някакъв "топ" университети е добре да има сериозни такси, НО и да има сериозни стипендии (както и навярно е) , но останалите, които не са доказани като най-класни да бъдат абсолютно безплатни.
Ама много ви обичам вас, хейтърите. Разбирам, че не харесваш САЩ, което си е твое право, обаче не мога да разбера откъде и как черпиш информация, за да говориш толкова убедено за нещо. за което съм сигурен, че не знаеш и грам.
Колко пъти с бил в САЩ? В колко щата си бил? Колко учещи американци познаваш? Разбирам наистина да имаш наблюдения, да представиш факти, да се аргументираш, ама защо ти трябва...важното е да се хейти.
Ама какво ли говоря, явно някои хора завинаги ще си останат верни на деградиралите си представи вместо да си отворят очите.
Нищо не било наред...да бе. И това да го каже гражданин на една от най-неподредените държави в света. Жалко е просто.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Хора, отбележете факта, че се съгласявам с camel.
Нищо не било наред в САЩ
Такава огромна държава с възможности.
Да се каже за Афганистан, Пакистан, за размирните територии от Близкия изток... някак си приемливо е, въпреки че само лошо едва ли има на този свят.
Ама при условие, че тук не знаем дали 50% от нещата ни са в ред, да се заклеймява САЩ...
Сериозно трябва да си си откачил кънкецията с мозъка, за да твърдиш такова нещо.
Нищо не било наред в САЩ
Да се каже за Афганистан, Пакистан, за размирните територии от Близкия изток... някак си приемливо е, въпреки че само лошо едва ли има на този свят.
Ама при условие, че тук не знаем дали 50% от нещата ни са в ред, да се заклеймява САЩ...
Сериозно трябва да си си откачил кънкецията с мозъка, за да твърдиш такова нещо.

- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Американското висше образование е интересна система. Всичко е много добре с един дребен дефект - без постоянния приток на специалисти отвън не може дори да се самовъзпроизвежда... 
Into the endless we ride... 
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Защо държавата да налива пари във висше образование, когато могат да и дойдат готови специалисти без да са дали и 1 стотинка?
„Всеки буркан компот — юмрук в лицето на империализма!“

„Всеки буркан компот — юмрук в лицето на империализма!“
Последно промяна от happyswift на 31 Окт 2009, 00:20, променено общо 1 път.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
И тук стигаме до идеята, а именно "защо тези уважавани специалисти не си останаха по страните..." 
Защо "умните" и "морално и интелектуално извисени" (като България например) държави не могат да си задържат специалистите, които отиват да изобретяват, учат и творят наука в бедната тъпа държавица САЩ, която водейки се от "глупостта си и явното си плиткоумие" не би трябвало да им предлага абсолютно никакви условия за развитие ?
Защо "умните" и "морално и интелектуално извисени" (като България например) държави не могат да си задържат специалистите, които отиват да изобретяват, учат и творят наука в бедната тъпа държавица САЩ, която водейки се от "глупостта си и явното си плиткоумие" не би трябвало да им предлага абсолютно никакви условия за развитие ?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Така е, напълно съм съгласен. Доста явно се набива в очи тенденцията, точно тези хора, които сипят огън и жупел по западния капитализъм и раздават на всички други квалификации от сорта на "роби" и т.н. да говорят с доста ниска информираност и никаква обективност. Отчитате ли факта, че когато те говорят за някава човешка маса, която се прекланяла пред "лошите империалисти", те не осъзнават факта, че именно тяхното мислене е близко до стадното и може би изгражда мнозинство в България. Възприемането на Запада, било в лицето на ЕС, било на САЩ, като универсално зло е праволинейно комунистическо мислене и не съм особено убеден кой точно е промитият мозък в такъв спор.
Knights of the Cross