Читателска карта за Библиотеката към ИФ?

Подфорум към Историческия факултет

Модератор: sientelo

Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Re: Читателска карта за Библиотеката към ИФ?

Мнение от george.merlin »

Не знам какво толкова се чудихте в началото на темата за тия карти. Карта можете да си извадите по всяко време. Аз, примерно си извадих картата, две седмици след като се записах в началото на август. Нужно е просто да покажете документ, че сте студент тук. Може студ. книжка, може и студ. лична карта.

Книжарници - бол. И реални, и виртуални (интернет, гугул букс). За да не са ви хръчащи листите, има си спирали за подвързване.

Процедурата по взимане на книги е такава, да. Още по-лесно е ,че имате достъп до каталога на библиотеката и по интернет. Тоест, може вкъщи да си проверите дали книгата е в каталога, автора, сигнатурата и т.н. и като отидете просто да напишете листче и само изчаквате няколко минути. Бързо и лесно е. Книги не съм чул да могат да се вземат от студенти. Само преподователите имат право да изнасят книги извън територията на библиотеката. Това е правилно и логично. Виждал съм как колеги се отнасят към книгите.

Може да се интересува някой: работното време на библиотеката е 08 - 20 в делнични дни, събота 08 - 18 часа, но само читалнята. Не можете да взимате книги в събота. Трябва предния ден да сте казали, че ще ползвате в събота някоя книга, те да ви я извадят и в събота да си я ползвате.
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

gletcher написа:
Mira написа:Ако някоя книга я има в книжарницата по-добре да си я вземеш от нея, често излиза по-достъпно, отколкото да снимаш по 300-400 стр. на хвърчащи листя :D
Коя книжарница имаш предвид?
Тази на 2-ри етаж в ИФ и двете отстрани на аулата :D В първи курс обаче, поне преди 3 години, всички книги ги имаше само в библиотеката, много стари издания и няма наличност в книжарниците.
Джордж.Мерлин, да, подвързват се пресниманите листа, но имах предвид, че в някои случаи излиза доста солено - книга, която е струвала 5-6 лв. на мен с преснимане ми е излизала 2-3 пъти повече. И наистина не може да се изнася книга извън сградата на УБ. От библиотеката на ИФ може да ви позволят да я изнесете до някой ксерокс за снимане...а може и да не ви позволят :lol: В този случаи или четете вътре и си водите записки, или снимате с фотоапарат/гсм (напълно позволено е) и си четете вкъщи на РС. Някои книги не дават да се преснимат на ксерокс защото са в много лошо състояние или са прекалено ценни, знам ли :?
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Или си носите скенер и лаптоп...ама не знам дали ще разрешат вмъкването на такива техники.. :D

Да, почти винаги преснимането излиза по-скъпо от коричната цена. Причината е в технологията на печат на книгите и в тиража им, сравнен с първобитната ксероксна технология и единичната бройка. Но това е цената, ако искате да имате книга, който вече не се печата.
Публикувай отговор

Обратно към “ИФ”