Размисли и страсти с ^PrincessA^

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Re: Размисли и страсти с ^PrincessA^

Мнение от вечен студент »

Такаааа... след мъчителен спазматичен опит да ти измисля някакви оригинални въпроси, не можах да измисля нищо. Ето защо, ще използвам няколко банални. Но понеже ти си доста позитивен човек, ще гледам да са "депресарски" (ей така, за контраст). :P

1. Хайдегер казва, че "човекът е битие към смъртта". Как гледаш ти на смъртта? Какви мисли извиква у теб споменът за смъртта?

2. Пак в същия ред на мисли, какво мислиш за:

а/ злото

б/ греха

в/ страданието

3. Nazareth имат едно известно парче, което се казва "Love Hurts" . Има ли, според теб, истина в това ( че love hurts)?

И един въпрос, който "откраднах" от Европейското изследване на ценностите (EVS) за 2008 (естествено, леко съм го модифицирал):

4. Кои от изброените по-долу неща, самяташ за напълно неоправдани и кои би оправдала при определени обстоятелства:

а/ употребата на наркотици

б/ лъжата с користна цел

в/ самоубийството

г/ изневярата

д/ провеждането на научни експерименти върху човешки ембриони

е/ хомосексуалността

ж/ евтаназията

и/ смъртното наказание

й/ абортът

к/ разводът

Айде стига толкова "тежки" въпроси... засега... :twisted:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

'Тежки', но хубави :D Ще им отговоря утре, в не толкова късна доба :D
Благодаря за включването :flower:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Специалност: АФ
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Swаy »

Вярваш ли в прераждането? А в призраци? :)

Снощи чу ли бурята и имаше ли кого/какво да гушнеш при най-страшните светкавици?

Какво мислиш за мен? :cyclopsani:
Tell me how it feels to be
The one who turns the knife inside of me
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Ти не беше ли админ?
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

вечен студент написа:Такаааа... след мъчителен спазматичен опит да ти измисля някакви оригинални въпроси, не можах да измисля нищо. Ето защо, ще използвам няколко банални. Но понеже ти си доста позитивен човек, ще гледам да са "депресарски" (ей така, за контраст). :P
Хахах, нямаше нужда да се мъчиш чак толкова :D Но оценявам жеста /както и квалификацията по мой адрес :P / :wink:
вечен студент написа:1. Хайдегер казва, че "човекът е битие към смъртта". Как гледаш ти на смъртта? Какви мисли извиква у теб споменът за смъртта?
Чудесен въпрос за старт :lol:

Смъртта е единственото нещо, което ме изпълва с истински неописуем ужас :pale: Това е едно от малкото неща, които колкото и силно да се опиитвам, не мога да обхвана с мисълта си. Не знам как точно да обясня това усещане за невъзможност... Сякаш се стремиш болезнено да огледаш околността на 360 градуса, а периферното ти зрение се простира до много по малко. Това е едната страна на усещането при мисълта за смъртта.
Другата е ужасът - толкова осезаем, че тялото ми изстива /това не е метафора!/. И ужасът е породен най-вече от това, че след един момент нататък няма да има нищо. Просто нищо. Аз съм такъв тип човек, че не се успокоявам, докато не открия решение или поне не визуализирам ситуацията, която ще последва. Смъртта и това след нея /ако има такова, а аз не вярвам, че има/ не мога да го разреша или визуализирам. И това ме ужасява.
Като дете имах един период, в който се скривах някъде из двора на къщата ни и мислех за смъртта, докато не стигна до точно същото вледеняващо усещане както днес. Все едно мислиш за нищото... Трудно се измъкнах от това :D

Съжалявам, че не споделих 'мисли' за смъртта /както може би си очаквал/, а по-скоро емоции, но именно това е което предизвиква в мен.
вечен студент написа:2. Пак в същия ред на мисли, какво мислиш за:

а/ злото

Ако аз трябва му сложа дефиниция, то ще бъде може би нещо като 'желание, действие и/или получаване на удоволствие от нараняване/разрушение'...
Мисля, че е неизменно и съществува навсякъде и у всеки. Някои се опитват да го потиснат и да изолират съществуването му, други - не. Може би коренът е в потребностите за себеутвърждаване и самосъхранение /които могат да се разбират по толкова много начини.../. Всичко и всеки в даден момент и от даден човек с определени психологични характеристики може да бъде сметнато за 'застрашаващо' ... и тогава той да реагира/отговори, прибягвайки към 'злото'

Тук може много да се говори... /подозирам, че отговорите ми и на следващите въпроси ще са чаршафи, без дори да съм успяла да кажа и частица от същественото... :? /

б/ греха

Кой грях? :D Грехът е в зависимост от морала, а моралът, освен че е точно толкова субективен, колкото и истината, за много хора е и променлив с времето. :wink:

в/ страданието

...е също неизбежно. Харесва ми будистката мисъл, че то е пряко следствие от желанието :D . Само че единици са тези, които могат да контролират и възспират желанията си. Аз си признавам, че не съм от тях. Но не съм и от 'многострадалните' натури, както вече много правилно си забелязал :wink: Може би защото желанията ми не са достатъчно силни :roll: - като цяло мисля, че човек може без учудващо много неща да съществува щастливо, за да си хаби нервите за тях :D
Но се отклонявам от въпроса - говорехме си за страданието :mrgreen:
Върти се клишето, че страданието е пречистващо... Не знам доколко е така, но определено е катализатор за размисъл и извор на познание - за света и другите, и най-вече за себе си. Дори човек да не открие собствената си вина за ситуацията в която се намира и това да го направи една идея по-добър, то най-малкото опознавам емоциите си. А това е ценно :D
вечен студент написа:3. Nazareth имат едно известно парче, което се казва "Love Hurts" . Има ли, според теб, истина в това ( че love hurts)?
Хммм, да, може би... Макар да не съм най-точният човек, когото да питаш за 'болежки' /както май споменах, не преживявам нещата чак толкова тежко /да чукна на дърво де!/. Та, не самата любов е причината, а това, което следва от нея - зависимост и желание да притежаваш едновременно. Когато едно от тях е застрашено или накърнено по някакъв начин, тогава, предполагам, че боли, да... :roll:
Но като цяло не това е целта на любовта, според мен! :mrgreen: :flower:
вечен студент написа:И един въпрос, който "откраднах" от Европейското изследване на ценностите (EVS) за 2008 (естествено, леко съм го модифицирал):

4. Кои от изброените по-долу неща, самяташ за напълно неоправдани и кои би оправдала при определени обстоятелства:
Можеше някой с по-малко подточки да избереш! :mrgreen: :P

а/ употребата на наркотици

Не я 'оправдавам', но по-скоро мога да си обясня наличието й. За някои хора животът е прекалено тежък спрямо силата на волята им. За тях това не е 'избор', а единственото възможно решение - бягството.
Изобщо не коментирам другия вариант, в който към наркотиците се посяга от скука или от глезотия - него го смятам за 'напълно неоправдан'!

б/ лъжата с користна цел

Едно простичко проявление на злото, за което говорихме по-горе. От моя гледна точка е напълно неоправдана, както и всяко нещо, целящо умишлено да навреди на някого.

в/ самоубийството

В известен смисъл тук важи казаното за наркотиците. Но наистина не искам да го обсъждам по-дълбоко!

г/ изневярата

Напълно неоправдана. Казвала съм го и друг път: ако нещо ти липсва в дадена връзка - говори с партньора и го потърсете заедно; ако не искаш вече този човек - тръгвай си. Толкова е просто!

д/ провеждането на научни експерименти върху човешки ембриони

Охххх, че сложен въпрос... /този май е най-сложният от всички!/
С хиляди уговорки, да речем, че мога да го оправдая, ако ембрионът е толкова увреден, че е обречен на извънредно мъчителен живот /ако въобще живее/, а еспериментите са строго медицински и не могат да бъдат извършени по алтернативен начин.

е/ хомосексуалността

Аз съм сред тези, които споделят мнението за предопределеността й по рождение, съответно я 'оправдавам', ако въобще мога да използвам този глагол. Смятам я за нещо различно, но не и за 'ненормално' и достойно за обществено заклеймяване.

ж/ евтаназията

Мисля, че ако човек е подложен на такива болезнени страдания, че да е готов да причини на близките си хора мъката от загубата му, има пълното право да пожелае да прекрати живота си.
Евтаназията, поискана от семейството, вече е по-спорен въпрос :?

и/ смъртното наказание

Неоправдано. Мисля, че много по-голямо наказание е доживотното лишаване от свобода при строги условия. Някои безмозъчни същества може наистина цял живот в затвора да не осъзнаят смисъла на случилото им се, но повечето биха го осъзнали.

й/ абортът

Оправдавам го. Решението да имаш дете трябва да е плод на съзнателен избор.

к/ разводът

Абсолютно оправдан. След като хората не могат да живеят заедно, дори да имат деца, е най-добре да се разделят /най-добре е и за децата/.

вечен студент написа:Айде стига толкова "тежки" въпроси... засега... :twisted:
:P
Приятно ми беше, наистина ме накара да се замисля :D
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Swаy написа:Вярваш ли в прераждането? А в призраци? :)
По-скоро не /както може би стана ясно и от отговора ми на по-горния въпрос за смъртта :lol: /
Не точно в 'призраци', а по-точно във 'витаенето на определена енергия на определени места' :mrgreen: Не съм сигурна, че вярвам в това; просто не отхвърлям варианта да е възможно.
Swаy написа:Снощи чу ли бурята и имаше ли кого/какво да гушнеш при най-страшните светкавици?
Чух я, спейки :mrgreen: Принципно се славя с извънредно здрав сън :lol: И да, имах си :D
/бтв, тук може би е мястото да споделя, че обожавам дъждовни и гръмотевични бури! Карат те да се замислиш за много неща.../
Swаy написа:Какво мислиш за мен? :cyclopsani:
Извънредно малко те 'познавам', но си ми много симпатична! :D Правиш впечатление за много чист и чувствителен човек. И изглеждаш прекрасно, бтв! :flower:
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Бавария написа:Ти не беше ли админ?
Бях. Около година и нещо. Но днес си подадох оставката :mrgreen:
Изображение

Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

А мен ли предложи за заместник?
:-]
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

^PrincessA^ написа:
Бавария написа:Ти не беше ли админ?
Бях. Около година и нещо. Но днес си подадох оставката :mrgreen:

И ти ли не си падаш по толерантността :P ?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

^PrincessA^ написа: '- На 2 крака и кърви. Що е то?
- Половин куче.'
Излъгали са те, на това му се вика жена :lol:

1. Момиче фен на Байерн - ок, ама как става така, че да си фен едновременно на Интер (евала за което) и на Юве (бууу!)? :Р

2. Освен че обичаш татуси имаш ли такива?

3. Какво искаш да те питат в темата (което още никой още не те питал)?

4. Питам те това нещо :Р

5. Кой е първият ти спомен въобще?

6. Какво сънува последно?
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Бавария написа:А мен ли предложи за заместник?
:-]
Споменах те :mrgreen:
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

allshallperish написа: И ти ли не си падаш по толерантността :P ?
Напротив, доста толерантен човек съм.
Разбира се, и тя, както всичко друго, трябва да има някакви рамки, иначе прераства в глупост :wink:
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Vaskes написа:
^PrincessA^ написа: '- На 2 крака и кърви. Що е то?
- Половин куче.'
Излъгали са те, на това му се вика жена :lol:
Абе като го чух за пръв път, и на мен тва ми хрумна :lol:
Vaskes написа:1. Момиче фен на Байерн - ок, ама как става така, че да си фен едновременно на Интер (евала за което) и на Юве (бууу!)? :Р
Честно да ти кажа, вече не съм кой знае какъв фен на нито един от двата отбора - след като Байерн излезе на сцената, останалите избледняха. Иначе преди това /до '98 година някъде/ бях извънредно запалена на тема 'Италия' като език, музика, история, футбол и т.н. И общо взето имах някакви симпатии към повечето отбори в калчото, което следях непрекъснато. Та в тия години се 'влюбвах' по-скоро в определени състави, отколкото в самите отбори: Златният Интер с Роберто Баджо /най-великият!!!/, Саморано и Роналдо; Юве със Зидан, Дел Пиеро и Давидс... Бяха страхотни селекции! Към Интер все още си имам силни симпатии, защото мн емоции пръснах по тоя отбор, но Юве отдавна отпаднаха от класацията :oops:
Vaskes написа:2. Освен че обичаш татуси имаш ли такива?
Имам, 2 :D
Уж мисля и за трети отдавна, но още не ми е узряла идеята :mrgreen:

Vaskes написа:3. Какво искаш да те питат в темата (което още никой още не те питал)?
Ох, ами не знам. Не мисля, че има нещо, което толкова да горя от желание да споделя :roll: ... Пък и да има, бих си го казала и без да чакам да ме изберат в Р&С :mrgreen:
Vaskes написа:4. Питам те това нещо :Р
Айде да не оставям и този въпрос празен - ще си кажа любимата книга-игра, все едно, че си ме питал :mrgreen: :P Та, много обичам 'Варварският бог' /и следващите от поредицата също, но в тази имаше особена магия/! И си имам едно много специално издание :drunken: /от онези първите, преди да решат да ги преиздават с нови, грозни корици!/
Vaskes написа:5. Кой е първият ти спомен въобще?
За първия си спомен човек никога не може да е сигурен дали му е наистина такъв или е възприел някой разказ на родител за истински помнено нещо :? Но мисля, че си спомням как гледам някаква дървена беседка, обърната наобратно /като много малка много съм обичала нашите да ме държат на коленете си, докато съм с главата надолу :mrgreen: / :D
Vaskes написа:6. Какво сънува последно?
Напоследък изобщо не си помня сънищата :? Но май наскоро сънувах как нещо ме преследва и за да избягам трябва да изкача висока тухлена стена. Беше мн мъчително... Накрая катерейки я, паднах, и сънят свърши :mrgreen:
Изображение

Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

^PrincessA^ написа:
allshallperish написа: И ти ли не си падаш по толерантността :P ?
Напротив, доста толерантен човек съм.
Разбира се, и тя, както всичко друго, трябва да има някакви рамки, иначе прераства в глупост :wink:
Черпя те :flower:

Аде един поздрав:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Принцесо, как успяваш дори и във форума да оставяш впечатление на толкова позитивен и весел човек?
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”