6 на матурата = 5 на изпит по математика в СУ (най-трудният в страната) или коефициент от 2,5 никога не е било решение на ФМИ. Няма да ви обяснявам на кого е това решение. Никой от преподавателите във ФМИ не може да се примири с това. Затова е такава и трудността на тазгодишната матура. Другата година, ако ФМИ не приема с матура, което вероятно ще се случи, може да се очаква да я направят по-лесни. Тази година обаче трудността е напълно оправдана. Искате ли не, щом ФМИ е цел на някого с тази матура, трябва да се е потрудил. А тези, които не са смятали да кандидатстват с математика, просто са изгорели покрай амбициите на МОН да направят ДЗИ по-авторитетно, като включат и ФМИ в тази пародия.petarp написа:Това не оправдава по-голямата и сложност. Все пак ако имаш 6 на матурата, то това се равнява на 5 от изпита на СУ.
Матура по математика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Re: Матура по математика
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
-
yoyo_fen
- В началото бе словото
- Специалност: Математика (Приложна)
- Курс: кандидат-студент
- Обратна връзка:
УАСГ не е ли по-труден изпита 
Когато си на брега, движи се лодката. Когато си в лодката, променят се бреговете.
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
НЕyoyo_fen написа:УАСГ не е ли по-труден изпита
Цветелин Биков
- terra_inkognita
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: трети
@ shayne: напълно съм съгласна с теб ;
Аз лично очаквам 6.00 на матурата, днес може би ще разберем на 100% , но наистина в първия момент останах леко изненадана, и като се има предвид, че трябва да бъде на първо равнище, наистина не отговаря на това, което се прави в училищата, защото съм учила 2 часа седмично математика в ЕГ по учебен план, но в крайна сметка и с това се справих и ме радва фактът, че се вдига летвата.
Аз лично очаквам 6.00 на матурата, днес може би ще разберем на 100% , но наистина в първия момент останах леко изненадана, и като се има предвид, че трябва да бъде на първо равнище, наистина не отговаря на това, което се прави в училищата, защото съм учила 2 часа седмично математика в ЕГ по учебен план, но в крайна сметка и с това се справих и ме радва фактът, че се вдига летвата.
Alles, was lediglich wahrscheinlich ist, ist wahrscheinlich falsch.
shayne не мисля че еднозначено може да категоризираш изпита по математика в СУ за по-труден от този в УАСГ , защото всичко зависи от типа математик , аз лично намирам този в УАСГ за по - труден , но на някои в СУ им се вижда по-труден така че е доста относително.
Относно матурата ... трудна ... доста силно казано ... по - трудна от миналогодишната - ДА.И все пак не мисля че се равнява на 5 в СУ,защото аз знам с колко писане и мислене изкарах 5 на предварителния и как изкарах 5,98 на матурата и мисля че място за сравнение не може да има по никакъв начин.Според мен,трябва да се вдигне още нивото на матурата и да се започне да се признава масово за кандидат-студентски изпит и така да се откажат хората,които ги мързи да учат и пишат матура математика като се молят за 3.Но това не само за математиката а за всички матури , защото не е редно някой,който не е учил нищо да има над 5 ...
Относно матурата ... трудна ... доста силно казано ... по - трудна от миналогодишната - ДА.И все пак не мисля че се равнява на 5 в СУ,защото аз знам с колко писане и мислене изкарах 5 на предварителния и как изкарах 5,98 на матурата и мисля че място за сравнение не може да има по никакъв начин.Според мен,трябва да се вдигне още нивото на матурата и да се започне да се признава масово за кандидат-студентски изпит и така да се откажат хората,които ги мързи да учат и пишат матура математика като се молят за 3.Но това не само за математиката а за всички матури , защото не е редно някой,който не е учил нищо да има над 5 ...
- Mr Vatev
- В началото бе словото
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: mrvatev
- Обратна връзка:
Аз пък не мисля , че една матура , която е определено по-трудна от един кандидатстудентски изпит (в случая този на ТУ) може да бъде подценявана . Не е място за сравнение предварителния на СУ от тази година , при положение , че по принцип предварителните изпити , които дават , са по-трудни от редовните им . А да се вдига тежестта на матурите и в същото време да останат задължителни не е справедливо - все пак не всички са толкова добри , не всички искат да знаят толкова и най - вече не всички са се запътили към най - добрите университети в страната. Все пак хората трябва да завършат ...uOkO написа: Относно матурата ... трудна ... доста силно казано ... по - трудна от миналогодишната - ДА.И все пак не мисля че се равнява на 5 в СУ,защото аз знам с колко писане и мислене изкарах 5 на предварителния и как изкарах 5,98 на матурата и мисля че място за сравнение не може да има по никакъв начин.Според мен,трябва да се вдигне още нивото на матурата и да се започне да се признава масово за кандидат-студентски изпит и така да се откажат хората,които ги мързи да учат и пишат матура математика като се молят за 3.Но това не само за математиката а за всички матури , защото не е редно някой,който не е учил нищо да има над 5 ...
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Ох... На тия матури толкова мн се преписва!!! Мин година, един малоумник от моя клас, беше изкарал 6.00 на матурата по математика, като се обадил на някакъв който му решил всичките задачи... Нямам думи... И заради такива като него, моя приятел, се беше изпопритеснил дали няма да му вземат мястото в техническия тия с матурите
. Тъй че мн не се радвайте.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Е че как, преписва се, естествено, но по втория предмет, виж по български е по-трудно! Лично аз, по история преписах и изкарах 5.18, иначе щях да имам 4.90-4.80, щото преписах само последната задача, на теста им подсказах на всички в стаята, за да ми дадат учебник, аз нищо не си носех, гръъ!!! 
И аз точно поради проблема с преписването , изказах мнение да се вдигне нивото и да се приближи до кандидат-студентски изпит с повече отворени отговори за да не може да се преписва толкова много и такива , които не знаят нищо да са с 3 , не с 5,за да могат и да завършат ...
Аз изскарах 6,00 на матурата и сега съм на морето, на 400километра от София и се чудя дали си заслужава да ходя на редовен като бала ми е 27,00... Само за КН не ми стига като гледам миналогодишните балове... Може би редивните ще бъдат по-лесни, но трябва да са много по-лесни, за да се изскарва над 5 по-лесно, защото за 5 ти трябва мин. 7 пълно решени задачи и поне половината от 8-ма.
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... 

- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
...И ето още една причина защо ФМИ да се откаже от матурите догодина.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
Защо мислиш така? Аз на предварителния искарах също висока оценка, с която вероятно ще вляза. Според мен матурите е добре да са вход, само контрола трябва да се увеличи, защото все още има ученици, които преписват....Аз си искарах оценката с знания, готвих се както трябва....В Варна-5,80,в София ФМИ-4,50, а ТУ-5,40....И на матурата 6,00 което беше напълно логично!!!
Кажете все пак дали ще вляза в Информатиката с 27 бал?
Кажете все пак дали ще вляза в Информатиката с 27 бал?
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... 

- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
В информатика и с 3ка може да влезеш, но не си спомням какви са били баловете за СИ и КН, трябва да провериш на сайта.(поне за едното ще ти стигне бала)TsukI написа: Кажете все пак дали ще вляза в Информатиката с 27 бал?
For a moment your eyes open and you know
-
yoyo_fen
- В началото бе словото
- Специалност: Математика (Приложна)
- Курс: кандидат-студент
- Обратна връзка:
И аз така знам... но бях отрязан набързо 
Когато си на брега, движи се лодката. Когато си в лодката, променят се бреговете.