DID_miss написа:Да,Сталин не е вярвал,че Хитлер ще го нападне,защото доколкото си спомням са сключили някакво споразумение.Ако се беше вслушал в собственото си разузнаване,нещата щяха да са доста по-различни.Но Сталин все пак се е борил срещу фашизма,както и цяла Европа,затова смятам Хитлер за по-голям изверг.Не,че да изтребваш собствения си народ не е извергщина...А Сталин е правил точно това...И в Ленинград,и в Сталинград...и въобще.Но пък е победил.Друг е въпросът на каква цена.
момее, какви са тия комунистически лозунги от теб?!?!?!?!?!?
аз по принцип съм историк, но се интересувам от средновековна история и мразя тази след "великите географски открития"
и въпреки това за вотрата световна знам няколко неща със сигурнот
1. на хитлер са националсоциалисти или накратко нацисти, фашистите са в италия, и тъй като те никога не са били кой знае колко силна армия и влияние (римската империя, сицилианската мафия и пицата не се броят, тъй като янмат нищо общо с фашизма)
2. Хитлер сам не е направил нищо кой знае какво (хапането на килима не се брои

) той е бил главнокомандващ, мразел е евреите и т.н., заповедите да ги заточат из концлагери са подписани от него, но на практика повечето гаври са ги правели неговите хора, а не той самият. Докато при чичко Сталин нещата са други, та той убива собствените си хора!!! Хитлер поне е искал да има само немци, докато Сталин е искал да има само Сталин. И най-много страдат хората от родната му Грузия, а житницата на СССР - Украйна е мястото, където най-много хора измират от глад!
Колкото до това кой са обичали повече - въпроса е доста спорен, защото все пак Хитлер е бил страхотен оратор и всяка една негова реч е била приемана с въодушевление от слушателите (или поне тези, които след нея не са били заточвани нейде;))
Едит: А да доколкото имам спомен, Сталин печели войната не заради друго, ами най-вече защото прави много ку*венски номер на Хитлер като унищожава всички провизии за да не попадне нищо в ръцете на врага и на практика немската армия, която е очаквала бърза попеда и се е надявала на плячката за да издържи похода нататък е останала без ресурс
а Сталин не му е пукало особено от факта, че за всеки убит немски войник са падали поне по 3-4 руски!