Диктовка вместо лекция?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Advocate
- Драскач
- Специалност: Право
Re: Диктовка вместо лекция?
@camel
А каква е целта на лекцията?На всеки да му изясняват по отделно ? Или всеки да си задава въпроси към преподавателя.Което не ти е ясно на упражненията можеш да питаш.Освен това макар да се повтарям - lectio(четене).
А каква е целта на лекцията?На всеки да му изясняват по отделно ? Или всеки да си задава въпроси към преподавателя.Което не ти е ясно на упражненията можеш да питаш.Освен това макар да се повтарям - lectio(четене).
Salus populi suprema lex
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Целта на лекцията е да ни научи да мислим, а не да пишем като гламави неща, които можем да прочетем в нормална обстановка и на спокойствие. С други думи - преподавай, а не диктувай. По - ясно не мога да го кажа. Иначе 80 % от предметите, които аз изучавам, нямат семинари. Тогава какво правим? 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- Advocate
- Драскач
Като имате малко семинари ходи на тях.А колкото до преподаването - мисля че още в началото ни казаха да започнем да се отърсваме от ученическия манталитет - това мисля че се отнася и до преподаването в "час".И аз по-ясно не мога да го кажа.
Salus populi suprema lex
- ники
- Легендарен флуудър
- Курс: пети
Абе, незнам, кое е по-правилно, ама Дачев като почне да диктува и пада едно писане, пък още не съм прочел една страница от написаното. От друга страна Пнатев примерно като почне да говори и накрая не съм записал една думичка. Така че който има желание и качества си схваща лесно и в двата варианта. Който, като мен, няма, само се оплаква.
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Мен също ме дразни диктуването. Просто не виждам смисъл да ходя и да пиша 2 часа (или повече) нещо, което мога да си преснимам от всеки един колега. Би било хубаво материалите да ти се дават в началото на годината и после да се дискутира и да се правят упражнения... То иначе лекцията губи смисъл, и 1 човек само да записва, ефекта ще е същия, като да са записвали 20. Не че аз не ходя, но понякога ми се доспива ужасно много и някой път мога да си избода окото с химикалката...
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
- rachence
- Паисий
- Обратна връзка:
Досега никога не са ни диктували........би било УЖАСНО 
Случвало се е да ни дават готова напечатана лекция,от която да учим, което е по-добре.. но да диктуват не.
Случвало се е да ни дават готова напечатана лекция,от която да учим, което е по-добре.. но да диктуват не.
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
На нас само за 1вия семестър по цели 2 предмета "лекциите" минават в диктуване. Като резултат посещаемостта е най-ниска. Дано следващите години да има по-малко такива предмети, защото според мен това си е чиста загуба на време 
- Advocate
- Драскач
@Дъжд върху лицето
Добре е да взимаш и да даваш/правиш услуга на колеги , обаче ти да си най-будала да пишеш друг да снима само мисля че след 5-6 пъти като се усетят няма да има кой да дава.Поне аз така си мисля , защото на всеки може да му се случи нещо да не е на лекция или да го боли глава от предишната вечер(може и за това да не е дошъл) , но съвсем друго е това да е система с цел експлоатиране на "балъците".
Добре е да взимаш и да даваш/правиш услуга на колеги , обаче ти да си най-будала да пишеш друг да снима само мисля че след 5-6 пъти като се усетят няма да има кой да дава.Поне аз така си мисля , защото на всеки може да му се случи нещо да не е на лекция или да го боли глава от предишната вечер(може и за това да не е дошъл) , но съвсем друго е това да е система с цел експлоатиране на "балъците".
Salus populi suprema lex
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
И аз не харесвам вариантът с диктуването на лекции. Ужасно досадно е, мразя да ми диктуват и да записвам. Ама мотамо.
Що се отнася до отърсването от ученическия модел - не съм сигурна какво означава това, но в училище часовете ми по литература минаваха като същински лекции. Учителката просто си говореше и си разказваше целия материал, но достатъчно бавно, за да ти позволи да си правиш записки. А то... всъщност, в записките е смисълът, те са едва ли не половината от научаването на материала. Та, въпросната моя учителка (падаше си малко злобна) също приказваше за отърсване от досадния ученически модел.
Както и да е, идеята ми е, че това обсъждане на проблемите в много от случаите е неприложимо, особено когато става въпрос за големи курсове, каквито са правото. А при по-малките съм забелязала, че лекциите и упражненията се сливат - и при тях става номерът. За правистите си има упражнения, на които да се изясняват нещата. За лекция най-удачният вариант според мен е нормално изчитане на темите с отделни разяснявания на моменти, които позволяват да се водят записки.
Що се отнася до отърсването от ученическия модел - не съм сигурна какво означава това, но в училище часовете ми по литература минаваха като същински лекции. Учителката просто си говореше и си разказваше целия материал, но достатъчно бавно, за да ти позволи да си правиш записки. А то... всъщност, в записките е смисълът, те са едва ли не половината от научаването на материала. Та, въпросната моя учителка (падаше си малко злобна) също приказваше за отърсване от досадния ученически модел.
Както и да е, идеята ми е, че това обсъждане на проблемите в много от случаите е неприложимо, особено когато става въпрос за големи курсове, каквито са правото. А при по-малките съм забелязала, че лекциите и упражненията се сливат - и при тях става номерът. За правистите си има упражнения, на които да се изясняват нещата. За лекция най-удачният вариант според мен е нормално изчитане на темите с отделни разяснявания на моменти, които позволяват да се водят записки.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- ники
- Легендарен флуудър
Абе, това с обсъждането е супер дебилно. На 300 души в 272 ще ни трябват бая микрофони, освен ако един такъв не върви като щафетна пръчка. Предложението на колежката отгоре обаче е готино. Да си диктува и от време на време да прави някое и друго разяснение, че да не изглежда съвсем като приказка. То, ако трябва 300 души да си задават въпросите, ще стане супер тегаво. Какво ми дреме на мен, че еди кой-си не разбрал нещо си...
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Нормално е във всеки университет студентът да зададе въпрос на преподавателя във връзка с учебния материал и на него да му бъде отговорено. Както казах и преди "гъчканицата" в специалност право не е оправдание, а знак, че нещо трябва да се промени. Още повече като знам апатията към ученето на 93 % от студентите според мен едва ли от 300 човека в една аудитория (което силно ме съмнява) всички ще тръгнат да задават въпроси. Ама всъщност темата е по принцип, а не за една специалност, която всъщност няма аналог с друга в СУ. 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- ники
- Легендарен флуудър
Е, аз съм тая специалност. Останалите какво ме греят? То е часно, че 90% няма да задават въпроси, ама пък тогава пък лекцията ще се превърне в някакъв разговор на десетина души, които ще си мрънкат разни работи между първия ред и катедрата. Винаги има някави нахални хора, които ще тръгнат и да спорят с преподавателя и да задават тъпите си въпроси, и да се правят на интересни. Пфф.
Добре де, какво ти пречи да питаш след лекцията? А никога ли не си ходил в приемен час при преподавател с въпроси? При нас това е обичайна практика...camel написа:Нормално е във всеки университет студентът да зададе въпрос на преподавателя във връзка с учебния материал и на него да му бъде отговорено..
ИФ май ще излезем доста разчупени и неконсервативни...
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Хора, аз не искам да ми диктуват на лекции. Не искам преподавател, който да стои пред мен и да чете някакъв текст. По една проста причина - аз мога да чета. Разбирате ли, научих се доста отдавна, и нямам нужда някой да ми чете нещо, аз да си го записвам и да го препрочитам вкъщи. Живеем в 21 век, в който преподавателят може да си/ми спести няколкото часа скука и да ми изпрати така необходимия ми текст по Интернет или да ми посочи в коя книга да го прочета. Кому е нужно упражняването в механичното възпроизвеждане на определени звукове в графични символи? Това го правихме в основното училище...
Колкото до смисълът на лекциите - на тях се предполага, че трябва да осмисляме това, което сме прочели вече вкъщи (неслучайно в Кредитната система по-голяма тежест има "извънаудиторната заетост"). Съгласете се, че колкото и да четете и да размишлявате над даден материал, един добър преподавател винаги ще има какво да добави. Просто човекът се е занимавал с това няколко десетилетия повече от нас... Чрез дискусиите с него би трябвало самостоятелно да достигнем до това, на което той се опитва да ни научи.
А най-много ме дразнят тези, които симулират преподаване. "Дъра-бъра, дъра-бъра, имате ли въпроси?". Гора от ръце. "Аха, нямате. Тогава продължаваме нататък - дъра-бъра, дъра-бъра..."
Колкото до смисълът на лекциите - на тях се предполага, че трябва да осмисляме това, което сме прочели вече вкъщи (неслучайно в Кредитната система по-голяма тежест има "извънаудиторната заетост"). Съгласете се, че колкото и да четете и да размишлявате над даден материал, един добър преподавател винаги ще има какво да добави. Просто човекът се е занимавал с това няколко десетилетия повече от нас... Чрез дискусиите с него би трябвало самостоятелно да достигнем до това, на което той се опитва да ни научи.
А най-много ме дразнят тези, които симулират преподаване. "Дъра-бъра, дъра-бъра, имате ли въпроси?". Гора от ръце. "Аха, нямате. Тогава продължаваме нататък - дъра-бъра, дъра-бъра..."
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
-
gogigagagagigo
- Легендарен флуудър
Култcoolman написа:А най-много ме дразнят тези, които симулират преподаване. "Дъра-бъра, дъра-бъра, имате ли въпроси?". Гора от ръце. "Аха, нямате. Тогава продължаваме нататък - дъра-бъра, дъра-бъра..."
My will be done!!!