Да ти кажа за миналата година:
На 14.12. беше писменият изпит, 17.12. и 18.12. бяха дните за устния. Някъде на 10.12. темите за устния /за die Blasen/ изтекоха в Интернет и си ги знаехме предварително. блазетата обаче са най-лесното и приятно нещо на този изпит, въобще не ги мисли. Знаеш, ще имаш 20 минути насаме със себе си, за да си нахвърлиш ключови думи и да си направиш Mind-Map или както там си свикнала. Темите са лесни, моята беше "Vorbilder", имаше и "Tourismus", разни социални теми, но като цяло нямаше тежки неща като опазване на околната среда, глобализация и генни технологии. /Те са запазени за писмения изпит по немски в СУ.

/ С блазетата ти се проверяват две неща - лексиката и умението да реагираш на словесни провокации от страна на изпитващите. Даже второто е по-важно, защото ти помага, ако лексиката куца. В този ред на мисли те съветвам
да си възможно най-концентрирана и да слушаш много внимателно какво ти се говори и какво те питат. Най-важното е да разбереш за какво става дума, оттам нататък ще се оправиш. Но изпуснеш ли реплика или въпрос, е неприятно и сваля от точките. Ако не разбереш нещо, питай "Wie bitte?"/никой няма да те санкционира за това!/, а не примерно "Waaaas?", както направи една съученичка на пилотния изпит и германците много се вкиснаха от тази работа...
С две думи, блазетата са лесни, а по твоята си презентация няма да задълбават във фактология; проверява се единствено умението ти да комуникираш на немски. Изразявай го с адекватни отговори. Ако пуснеш някоя шега, се приема много добре.

Приеми го просто като разговор, на мен лично ми беше много приятно.
Писменият миналата година беше... тъп, не труден но все пак тъп

Самата тема беше тъпа, вероятно я знаеш. Писахме там, взехме го с много точки, но си бяха загубени, затъпяващи 2 часа.

Стискам палци и съм сигурна, че ще ви се падне по-човешка тема!
На лезето има 1-2 уловки, на хьора - още 1-2... Не се притеснявай от това, гледай си писмения и устния. /Хих, кой го казва, аз от КСК в СУ не бях толкова изплашена, колкото от ДСД - заблудена душа./ А устният, както ти обясних, съвсем не е толкова страшен, колкото са ви излъгали. Желая ти много успех и после разкажи как е било!