За необективността и преписвачите (матури 2008)

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Аватар
bobenceto
Пишете, о, братя

Re: За необективността и преписвачите (матури 2008)

Мнение от bobenceto »

Аз не искам да издребнявам,защото съм доволна от оценката си, но ще споделя каква беше ситуацията при мен... Та на матурата по математика си реших всички задачи и съответно успях да подскажа и на другите, които се затрудняваха, но в залата бяхме трима-четирима, които решихме всички задачи и подсказахме на другите. Къде е парадокса? Излизат вчера резултатите и се оказва, че аз имам 5.95, а хората на които съм подсказала имат 6.00 и това са хора, които през годината изкарват по математика 5-ци. Та извода е, че можеш да си идеш на матура, да не можеш да си решиш всички задачи, да ти подскажат и да имаш пак 6.00. Не ме е яд, че съм им подсказала, защото за тях е ясно, че оценката не са си я изкарали сами, ама е гадна цялата работа. Нямаше смисъл от тъпите матури, поредната пародия в България, чудя се догодина какво ще измислят?!
Don't think about the problem, think about the decision...
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

bobenceto, нещо такова се случи и на мен. Загубих доста време да отговоря сама на всеки въпрос от теста, после поотделно диктувах отговорите на другите от стаята(повечето бяха от моя клас), те наготово си имаха всичко и оставаше само да напишат едно есе. Докато времето на мен не стигна, защото не само че сама мислих по въпросите, ами трябваше и да диктувам на всички, че даже ми даваха да им чета заключенията на есетата, да проверявам. Резултатът беше, че за мен време нямаше, в последния момент си преписах есето от чернова на белова, нямах и минута да го проверя и сигурно съм имала грешки. Сега аз имам 5 и 65, а хора от моя клас, на които помогнах и които не са си чели произведенията, имат 5 и 80. Якооо....
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
candice
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от candice »

Ееее, какво да се прави!
Последно промяна от candice на 18 Юни 2008, 19:35, променено общо 1 път.
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
Аватар
candice
В началото бе словото

Мнение от candice »

tinglit написа:Вече съм се убедила, че обектевност (да не говорим за справедливост) в образованието ни НЯМА.
Съгласна!
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

ама защо си направила така? първо си свърши твоите неща и тогава се занимавай с тези на другите. поне в нашия клас си имаше такова неписано правило по принцип - първо аз си решавам задачите, след това помагам, на когото мога....и винаги работеше
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Zullken
В началото бе словото

Мнение от Zullken »

svetleto89 написа:bobenceto, нещо такова се случи и на мен. Загубих доста време да отговоря сама на всеки въпрос от теста, после поотделно диктувах отговорите на другите от стаята(повечето бяха от моя клас), те наготово си имаха всичко и оставаше само да напишат едно есе. Докато времето на мен не стигна, защото не само че сама мислих по въпросите, ами трябваше и да диктувам на всички, че даже ми даваха да им чета заключенията на есетата, да проверявам. Резултатът беше, че за мен време нямаше, в последния момент си преписах есето от чернова на белова, нямах и минута да го проверя и сигурно съм имала грешки. Сега аз имам 5 и 65, а хора от моя клас, на които помогнах и които не са си чели произведенията, имат 5 и 80. Якооо....
Сори ма и на мене не ми стигна времето, затова писах директно върху беловата.А и си подходила доста тъпо.Мисля че след 12 години училище и всякакви изпити трябва да си научила, че първо си прайш твойто и после ако остане време помагаш на другите.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Уж в темата се оплаквате, че се преписвало, а после в нея някои разправяте как сте подсказвали и сте изкарали по-ниски оценки от другите...
Мога да ви кажа, че сами сте си виновни в случая.
А ако искате да видите ползата от матурите - замислете се колко неграмотни хора завършват средно. Сега техният брой ще е една идея по-малък. Друг е въпросът, че заради въпросните квестори и заради някои услужливи другарчета като вас ще има и хора на нивото на скъсаните, които минават. И матурите НЕ трябва да са вход за ВУЗ-ове.

Да не пропусна да спомена и занижения критерий за тройка. Че на нас в училище по английски, например, ни искаха 60% за три...
Но все пак бяхте опитните зайчета на матурите, дано догодина квестори и минестерство да са по-строги.
Изображение
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

Аз не съм преписвал и дума и съм доволен от резултата си-Български език 5.84 и История 5.54 Но пък по история направих на четирима души поне половината от работите им,за което сега са ми безкрайно благодарни :D
Аватар
chubbchubb
В началото бе словото

Мнение от chubbchubb »

Не мисля, че трябва да се притеснявате за хора, които си изкарват оценките с преписване. Манталитетът на такива хора е прекалено нисък за да могат да покажат реални знания на изпитите. Винаги има изключения.TsarBoris, поздравления за историята, разбрах че по история са били наи-ниските оценки.
На всички е пределно ясно, че тези матури на сегашен етап не могат да оценят истинските знания. Затова си останаха приемните изпити. На тестов изпит ме съмнява че можеш да се подготвиш предварително като си направиш царски пищови. Хората които преписват не са единствените виновни, но и тези които им дават. Не казвам,че съм била светица винаги, но...Такъв ни е манталитета. :jerk:
Just because you can't explain it, doesn't mean it's a miracle
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/

Мнение от Lama »

Аз много й се чудя на най-добрата ми приятелка, аз ако бях на нейното място щях да вдигна скандал. Тя се падна в техникума Хенри Форд на втората матура, при което едно момиче е ушило по време на изпита, пили са бира, а моята прияелка докато си решава задачите, минава квесторката, взима й бланката с отговорите и ги отнася на други хора да препишат. Аз такова нещо не бих допуснала :evil:
Според мен, ако учителите се бях справили добре с матурата и не бяха пристигнали такива сигнали в министерството, можеха и да им увеличат заплатите, но те показаха, че на много от тях не може да се има доверие. Надявам се сега министерпоството да почнат да пуснат повече проверки по училищата и ако не сега, то поне слуд 3-4 години да бъдат облаготелствани учителите, които влизат в часовете с желание и любов към предмета, защото и при тях се получава същото като при нас с матурите едните страдат заради другите.
Аватар
cruel^nymph
В началото бе словото

Мнение от cruel^nymph »

Всеки се спасява както може,така е устроен живота.Честно да си кажа аз не бях сигурна за 2 въпроса и се допитах до приятелка,при което тя ми подсказа за единия въпрос,но пък ме обърка за другия(има справедливост на света),но анализа си го направих сам сама,нито "само уводче съм преписала"(както казваха повечето),нито нищо,и да ви кажа сега това 6 ми е още по-ценно :wink:
aut vincere, aut mori
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология

Мнение от ShadeOfShane »

chubbchubb,извинявай ,че те поправям , но съм малко дребнава ,а ми се наби много на очи .Манталитетът не може да бъде нисък ,може да бъде селски ,може да е манталитет на преписвач , но нисък маталитет няма ,има ниска култура например.
Последно промяна от ShadeOfShane на 24 Юни 2008, 12:20, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
chubbchubb
В началото бе словото

Мнение от chubbchubb »

ShadeOfShane, приемам забележката, можеби не съм се изразила правилно.
Just because you can't explain it, doesn't mean it's a miracle
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология

Мнение от ShadeOfShane »

chubbchubb , за разлика от голяма част от форумците ,ти демонстрира наистина висока култура .Respect ya !
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Дени
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Victoria написа:Уж в темата се оплаквате, че се преписвало, а после в нея някои разправяте как сте подсказвали и сте изкарали по-ниски оценки от другите...
Мога да ви кажа, че сами сте си виновни в случая.
А ако искате да видите ползата от матурите - замислете се колко неграмотни хора завършват средно. Сега техният брой ще е една идея по-малък. Друг е въпросът, че заради въпросните квестори и заради някои услужливи другарчета като вас ще има и хора на нивото на скъсаните, които минават. И матурите НЕ трябва да са вход за ВУЗ-ове.

Да не пропусна да спомена и занижения критерий за тройка. Че на нас в училище по английски, например, ни искаха 60% за три...
Но все пак бяхте опитните зайчета на матурите, дано догодина квестори и минестерство да са по-строги.
Ама толкова толкова съм съгласна :)))

и може би са 2 думи :shock:
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Заключено

Обратно към “Матури”