кандидати ПСИХОЛОГИЯ

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Re: кандидати ПСИХОЛОГИЯ

Мнение от ShadeOfShane »

Струва си ... казвам ви , блъскайте сега , после ще сте много удоволетворени, специалността си струва, колегите си струват , въобще ако е необходимо, жертвайте я тази година, инвестирайте в следващите !Ако някой иска да го надъхам може да ми пише в скайп : Janek_OZ :) . Айде давай следващатата тема от конспекта ! И аз де ... и аз .... също ... :lol: :)
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
debauchee
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от debauchee »

ShadeOfShane,нахъсваш много човече! :)
давай още,лей инфо и загатвай :D
следващата тема е "Теми и идеи в творчеството на Славейков"
баааая обширна,споделяй мнение!:D
ще се радвам да чуя и от всеки,който е писал по нея :)
I've always been an introvert,happily bleeding!
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Славейков е много приятен автор, а това, че на доста хора им е труден , прави научаването му доста добра инвестиция.
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Хахах Софи :) Връщаш се в спомените, когато и ти беше кандидат-студент и пишеше в тази тема а? :)

Добре дошли на новите мераклии :) Ако случайно по стечение на обстоятелствата (всичко се случва), не успеете да се класирате в психото, преместването също е алтернативен (и изпитан) вариант.
Но който и път да изберете, преборете се с мързела! *каза още борещата се с него*

Съветвам ви също така да прегледате учебния план, за да добиете представа какви дисциплини ще изучавате (не само за тази специалност, ами за поне първите си 2 -3 желания). От ноблюденията си мога да кажа, че някои колеги се разочароват от реалността и това, което ще учат, защото влизат с други представи (и пак да подчертая, не става дума само за тази специалност, ами по принцип). Хубаво е да сте информирани и поне в някаква степен да знаете какво ви чака.. друг е въпросът, че мислейки си че ще учите "антропология" ще учите точно и само това :)
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Специалността е пародия в горен курс.Първи курс- доста летящ старт,поради множеството абсолютно излишни избираеми дисциплини (единствен полезен предмет-Физиологична психология),Втори курс-тягостни и демотивиращи дисциплини и преподаватели(изключение ДЮ и Статистически методи),Трети курс-почти никакъв смисъл от посещение на лекции и упражнения по всяка една дисциплина (има архив с лекционните курсове по всички дисциплини),пародия на преподаване:студентите отиват на занятия,слушат нещо за което не са подговени предварително,мълчат и си отиват (проблясъци в Трудовата психология-слаби),Четвърти курс-на тоя фон не се очертава да е различно.

Това,което написах е мое субективно мнение (макар и споделено с болшинството от колегите) и не задължавам никого с него.Естествено има проблясъци тук таме из курсовете,но с проблясъци знания и умения не се добиват.Напълно подкрепям Джелена-вижте изнесените учебни планове и изучаваните дисциплините и преценете сами за себе си има ли смисъл да следвате Психология.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Така - ето да ви улесня - ТУК се намират въпросните планове, описания на повечето дисциплини и т.н. Има вероятност учебния план да е мъничко променен за вас, но едва ли ще го и забележите тъй като промените са минимални (за съжаление)...

Такам, колегата има до някъде право, но все пак не е всичко чак толкова черно (е може би го казвам като първокурсник- ентусиаст). Хубаво е обаче да се чуят различни мения... истината е някъде там както казват.. но решението си го взимате единствено и само вие :)
Истина е че има неуредици и разни не много домислени неща в специалността, но аз не бих следвала друго (поне за сега). А и то си зависи от човека как ще се севъзползва от това, което му се предоставя, защото макар и малко, все пак има нещо :) Неща, които извън унито са по-трудно достижими...

@ Плазмодий
И всъщност името ми е Йелена , но знам че тъй като българската азбука не е пригодена за латиница, съм чувала всякакви интерпретации, Джелена не се сърди :)
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Плазмодий , ти и мен така ме спичаше миналата година като кандидатствах, все ти се молех тука из форума да ме вдъхновиш и ти все с нежелание казваше по нещо хубаво из многото лоши неща. Я започвай да гледаш малко по позитивно, много е яко, трябва да пробваш.
Йелена,тез неурдеици само възпитават, виж ти си си намерила мястото в универса , супер си ти е интересно някакво да намираш разни зали Николай да ни изнася алтернативни лекции, аз все си мисля,че така ти е даже по интересно отколкото ако всичко беше наред ,ако нямаше какво да се спасява, тогава ние спасителите щяхме да умрем от скука.Супер си ни е яка специалността, мен ако питате , а и да не ме питате много много пак ще си кажа, че ако си заинтересувам от човека и ако искаш да си полезен някак в ежедневния си живот и професията ти да ти е и хоби и начин на живот - психологията е мястото ... е ако ти е интересно де...
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Софи, нали занеш какво са казали, неволята учи :)

То плюсове и минуси има много, идеално положение не мисля че има, по-важното е човек да се възползва от това, което има. То си е майсторство да обърнеш минусите в плюсове.. или поне да се постараем... :)
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Хич не го слушайте Евтимий какви ви ги говори. Колега, ще те видя теб в III-ти курс на ПА дали няма да говориш за пародийни дисциплини и да ръсиш попръжни :twisted: .
Та по темата - специалността си струва! И това го казвам аз, която до края на първи курс ненавиждах Психологията :lol: . Сега обаче съм на съвсем друго мнение и с ръка на сърцето мога да кажа, че съм обсебена :drunken: . Преподаването по някои дисциплини може наистина да е пародия, но също така си заслужава да посещаваш редица други, които са ако не толкова интересни, то поне полезни. Естествено не може да очаквате преподавателите да ви наливат знания в главите - те просто дават отправна точка и ви насочват в бъдещото ви развитие. Останалото трябва да го постигнете сами с много четене (не само на задължителна и препоръчителна литература), труд и постоянство. Не просто "ще снимам лекциите от колеги и пак ще мина изпита". Учете не толкова за успех, който така или иначе ще бъде висок, а за да трупате знания и умения, защото на пазара на труда няма да ви искат отлична диплома, а ще трябва да бъдете колкото се може по - конкурентноспособни.
Естествено, има го и моментът, че като че ли с всеки следващ курс нещата стават все по - лежерни, но погледнете от добрата страна - ще имате повече време да поработите над себе си, да запишете някое допълнително курсче, втора специалност или нещо от сорта.
И още нещо - по - голямата част от преподавателите са много разбрани и точни хора, подхождат с емпатия, разбиране и прекрасно отношение към студентите. Има изключения, естествено, но на общия фон на преподавателското съсловие на СУ, нашите са си цветенца :flower: (плюс някой плевел тук - там :mrgreen: ).
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

ShadeOfShane написа:Супер си ни е яка специалността, мен ако питате , а и да не ме питате много много пак ще си кажа, че ако си заинтересувам от човека и ако искаш да си полезен някак в ежедневния си живот и професията ти да ти е и хоби и начин на живот - психологията е мястото ... е ако ти е интересно де...
Абсолютно съм съгласен,Психологията като специалност и поле на бъдещо развитие има моето уважение и ентусиазъм,затова и записах,затова и още се занимавам.Науката наистина може да ти даде много и подкрепям всички позитивни мнения в тая насока.
Но явно не ме разбирате правилно.Не съм против Психологията като научна дисциплина и специалност в университета,против съм начина на преподаване и голяма част от нещата,които се преподават в тази специалност в СУ.Нз дали ви е известно но ако не се лъжа учебните планове на всички специалности във ФФ(изключая може би философията за която нямам инфо) са преструктурирани от тази година в съответствие с европейските програми и системата от кредити.Въведени са много повече избираеми дисциплини,двусеместриалните дисциплини са съкратени,с всяка година имаш все по-голяма възможност да избираш как да се профилираш.В психологията това го няма и смятам колегите от първи курс ще го потвърдят.Не смятам за нормално някой (не визирам себе си) да учи 3 години голямо количество безмислени за него дисциплини при положение,че се е ориентирал професионалния си интерес към клиничната психология,изучавана в четвърти курс.Известно ми е че обучението в университета е само насока за бъдещо развитие,но задължителните дисциплини през целия курс на обучение не са насока,а задължаване и ограничаване.
И аз винаги гледам доста позитивно на нещата,затова и написах добри думи в скобите от горния ми пост :rr:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Ariel
В началото бе словото

Мнение от Ariel »

Здравейте,

И аз съм в сектата на кандидат-психолозите.Поставям Психологията на второ желание, като първо ми е Културология.
Относно учебните планове, аз сравних плана на СУ с някои университети в чужбина и според мен нашият вариант си е по-добър.Но всеки с мнението си

Успех на всички!
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Ariel написа:Здравейте,
И аз съм в сектата на кандидат-психолозите.Поставям Психологията на второ желание, като първо ми е Културология.
Относно учебните планове, аз сравних плана на СУ с някои университети в чужбина и според мен нашият вариант си е по-добър.Но всеки с мнението си
Успех на всички!
Имай предвид, че при подредба
1. Култорология
2. Психология
шанс да влезеш в психология съществува само, ако балът на психото тази година по чудо падне под този на култорологията... което не ми се вярва да стане... или с други думи казано, ако искаш да имаш шанс да влезеш психология, сложи я на 1-во, а култорологията на 2-ро място.
Просто прецени кое ти се учи повече :)

Успех и на теб! И дано бъдеш доволен! :)
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Аз нямаше да знам какво да си избера ако ми даваха да избирам и сега показах ,че незнам де , а втория семестър ще пиша всички избираеми , което си е убийство като се има предвид ,че и сериозно обмислям вероятността да си оставя за лятото физиологичната ако не стане чудо и не се почувствам подготвена за нея за 4 дни .... та мисълта ми беше ,че повечето студенти нямат идея какво им се учи , какво да си изберат , а в унито както каза Ваня е възможно да си снимаш лекциите от колегата и да минеш по някой предмет , който ти е задълже и не ти харесва и през времето, в което си можел да посещаваш лекциите по задължителния предмет , ти да си учиш по онзи, който ти е интересен. Моят единствен протест / а аз съм човек, който винаги е бил крайно против образователната система поне в училище/ тук са учебниците на английски и руски , къде спят тия преводачи , тия издателства , пък и както каза съквартирантката ми , на тез от английската и руската филология не може ли да им дадат да ни преведат някой учебник вместо куросва работа ?!НО АЗ ВИ КАЗВАМ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПСИХОЛОГИЯТА !
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

Като гледам май няма много кандидати :) или поне повечето са момичета, което е по- добре за мен. Аз лично ще кандидатствам с английски само че не ходя на никакви уроци и се подготвям сам :lol:
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Това ,че не си губят времето по форуми , не бива да те успокоява ,повечето ми колеги в момента дори не са чували за този форум , а ако са чували им е като някое митично същество , но хората са си влезли , въобще кандидатите за психология не са малко и респективно се увеличават всяка година .... ще погребем правото по кандидати тази година .... ЙЕАХ !
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”