ПОМОЩ

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: ПОМОЩ

Мнение от NikTa »

Такам... нека предложим на момичето още една гледна точка, за да редуцираме, макар и минимално, СУбективността... ;)

Аз стигнах до извода, че за да влезеш във ФЖМК ти трябват три неща:
1) солидни знания
2) талант
3) късмет

Благодарение на третото понякога се минава и без много-много да имаш първите две... Обаче после като влезеш к'во, ще гледаш като рапон ли?
За новините - съгласна... +Публицистичните предавания. Но и вестници си трябват. Най-малкото защото предлагат много и различни гледни точки. И още нещо адски важно - анализи.
Колкото до писането... просто търси собствения си почерк. Чети много книги. Богатата обща култура винаги е плюс, и то голям.
И последно - курсовете... и от тях има какво да научиш, особено за устния, ако знаеш как да слушаш. ;) Но като за триста лева че не са - не са.

Ами тва е...
Смелост и късмет от мен. =) Адиос.
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
xXx
В началото бе словото

Мнение от xXx »

О Боже! Изобщо не съм съгласен с вас... Журналистиката е нещо много интересно, но и много специфично. Това не е предмет за зубрене на есета, новини и тем подобни глупости. Ако имаш адекватно, широко и пространсвено мислене плюс обща култура и представа от български език (в това число правопис цвят на езика и стил) писмения е "прекрасен". Устния изпит изисква увереност 1 седмица следене на ставащото по света и най-важното умение за говорене и защота на теза. Или просто ще зубриш есета зубриш и накрая като влезеш никакъв журналист няма да стане от теб. Няма кой да те подготвя речта ако имаш само 2 мин. до ефир. Не ангажирам никого с мнение.. Аз отидох на изпитите просто така-впоследствие реших да остана в България.
Не искам форумни пререкания-до болка смешни са

П.С И все пак да спомена преди да ме нападнете, че не съм прав. Имах 5.25 na писмен (5 правописни за който ме беше свалено от оценкага хаха ) и 6.00 на устен в комисията на Любомир Стойков общ бал 28.5 като за момче без подготовка. В УНСС - 5.50 и 6.00 сътветно
П.П.С Това не е хвалба-просто малко надежда за малките, че това което е вътре в нас понякога помага за големите успехи и e нужно просто шлифоване... Открийте себе си.. That's all :)
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Че кой е говорил за зубрене, особено пък на есета... Това си е оксиморон. :lol:

Става дума за разбиране, човече. За да разбереш света и случващото се в него, трябва да си в час постоянно и не просто да знаеш, а да вникваш в нещата. Аз така виждам журналистиката.

ПП. Това не е пререкание, а мнение. =) Пийс! :P

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
DeSsie..
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от DeSsie.. »

О Боже! Изобщо не съм съгласен с вас... Журналистиката е нещо много интересно, но и много специфично. Това не е предмет за зубрене на есета, новини и тем подобни глупости.
Прав си,че журналистиката не е предмет за зубрене,но новините,телевизията и вестниците са част от нея.Нали именно журналистите пишат статиите,репортажите и всички рубрики.Те взимат интервютата и се занимават с това да съобщават на хората,случващото се около тях.А и за да си добър журналист трябва да си запознат със актуалните събития иначе не би могъл да ги коментираш.
Относно изпита мисля,че правописът е много важен,както и общата култура и оригиналността.
П.С.
На изпита квесторите ни казаха,че оригиналността на написаното е от голямо значение.Може би затова много хора писаха разказчета,измислени историйки и други подобни.Аз лично отидох да си видя работата и в рецензията ми пишеше,че темата е представена много оригинално,а тезата подкрепена с доста факти(от новините).И не искам да го казвам,за да се похваля или нещо подобно,защото в крайна сметка оценката ми не беше много висока(заради правописа),но интересното разглеждане на проблема е препоръчително.
:D
Nadejda_Angelova
В началото бе словото

Мнение от Nadejda_Angelova »

Мисля, че оригиналността няма да ми е проблем (зависи много и от темата де), но ще видим...още ми е рано сякаш да мисля за тези изпити. Чета сега едни стари темички (с любезното съдействие на darika :) ) и гледам, че вие от около декември бяхте започнали да се шашкате по-сериозно. :mrgreen: Сигурно и при мен ще стане така, но журналистиката винаги ми е била интересна и обичам да се ровя в сайтовете на медиите, във вестници, по форумчетата (и в този особено :) вече имам чувството, че ви познавам повечето). Взех си наскоро една книга "Българската журналистика. 160 години. Минало - настояще - перспективи", Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Не съм я прочела все още, само я прегледах набързо. Не изглежда особено интересна (не че съм и очаквала), но мисля че ще ми е от полза. Някакви мнения?
There was a time when blackberry and apple were just fruits...
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване

Мнение от george.merlin »

Преди всичко трябва да имаш аналитично мислене. Да четеш от няколко източника. тоест да прочетеш един вестник, но да прочетеш и конкурента му. Да си направиш изводи защо единият изтъква един аспект от проблема, защо другия пък друг. Чети между редовете - тоест следи какво не се казва. То често е по-важно от казващото се. Не се ограничавай само с новини по телевизията. Чети малко интерсент ако можеш, по желание може и радио да се слуша, зависи с колко време се разполага.

Ако нямаш толкова време да следиш много канали на информация, чети обзори - примерно седмичници. така все пак ще добиеш представа. И, разбира се, научи българския език.

Това са моите съвети. :wink:
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

xXx написа:О Боже! Изобщо не съм съгласен с вас... Журналистиката е нещо много интересно, но и много специфично. Това не е предмет за зубрене на есета, новини и тем подобни глупости. Ако имаш адекватно, широко и пространсвено мислене плюс обща култура и представа от български език (в това число правопис цвят на езика и стил) писмения е "прекрасен". Устния изпит изисква увереност 1 седмица следене на ставащото по света и най-важното умение за говорене и защота на теза. Или просто ще зубриш есета зубриш и накрая като влезеш никакъв журналист няма да стане от теб. Няма кой да те подготвя речта ако имаш само 2 мин. до ефир. Не ангажирам никого с мнение.. Аз отидох на изпитите просто така-впоследствие реших да остана в България.
Не искам форумни пререкания-до болка смешни са
никой преди теб не е казал нищо за зубрене, а ако есетата и новините за теб са глупости, то значи и журналистиката е (което по принцип не е лоша теза, но в такъв случай предното ти изречение = втф?). да четеш есета означава да се учиш да пишеш есета (освен това душата ти расте), а да не следиш новините е неестествено за всеки над 14 годишна възраст.

по този случай - в арабистиката имах един колега, който искаше да става журналист и беше записал специалността, защото очевидно арабският свят произвежда голяма част от интересните събития по света в момента. наглед напълно рационално решение, което ми хареса още повече с оглед на това, че повечето хора в групата бяха записали арабистика, защото не им беше стигнал бала за каквото и да е друго.

когато обаче момчето си отвори устата и напълно сериозно заяви, че имал журналистически опит в училищния вестник, станах подозрителен доколко е с разсъдъка си. съмненията се изчистиха, когато след дълга пледоария заяви, че вече е ясно, че следващата голяма война щяла да бъде в иран и било важно за него като бъдещ журналист да знае арабски. последва сръгване от моя страна, както и "братле, в иран не говорят арабски."

така че не говорим за зубрене. говорим за нормална обща култура и да не бъдеш тъп. съвет, който помага не само да влезеш и да изкласиш фжмк (и всичко друго), но и в живота като цяло. с него впрочем споря и с никта и нейните 3 точки. талант и късмет? не, просто в иран не говорят арабски.
xXx
В началото бе словото

Мнение от xXx »

А колко много можем да спорим за глупости....
Аватар
peppsy_lina
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от peppsy_lina »

Всъщност всеки влиза по различен начин във ФЖМК, както и във всеки друг факултет. Някои с късмет, други с зубрене, талант, старание, труд, интерес и т.н.
И както винаги (или както никога за някои) тук всичко си зависи от вашия избор - кой начин ви удовлетворява най-много.
С вече две години стаж във Факултета, мога да кажа, че изпитите за влизане са най-голямото препятствие от страна на Университета (а след като увеличиха приема и махнаха изпита по БЕЛ и в това не съм сигурна). След това трябва да се бориш предимно със себе си и да внимаваш да не затъваш в блатото на апатията и вземането на изпити от обща култура.
Иначе моят съвет е да четете повече (от всякъде, но избирателно) и покажете на устния и писмения, че мислите и не копирате просто чужди идеи, а разбирате и пречупвате през себе си нещата.
Успех. :wink:
В спора истината се ражда, умира от глад за смисъл и почва да смърди ужасно.

Изображение
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

xXx написа:А колко много можем да спорим за глупости....
Taка е, затова нямам намерение да го правя.
Просто, kori, ще отбележа, че според мен само със знания се става енциклопедист, не журналист.

Който влязъл - влязъл. Наесен ще се види кое, как и защо. ;) И дали, хаха.

(Г. Г.)
Nadejda_Angelova
В началото бе словото

Здравейте! Току що чух по новините, че устния изпит по журналистика отпада от другата година?! Идва ми малко като гръм от ясно небе и затова искам да сверя информация тук. Значи единственият изпит, който се полага за тази специалност е писмения по журналистика и все взима матурата по БЕЛ? Ще съм благодарна, ако споделите дали има други и промени. :wink:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Ако е така... :shock: Просто не ми хрумва друг коментар.
И без това устният изпит бе най-адекватният за тази специалност... там няма зубрене на теми и възможност да мислиш и премисляш кое би се харесало на изпитващия, та да го напишеш чинно в есето. На устния си сам срещу тях - колкото можеш и колкото знаеш. Ако са го махнали, ще бъде наистина (само)убийствено за специалността.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Nadejda_Angelova
В началото бе словото

В "Телеграф" също го прочетох, но в сайта не откривам обновена информация... То не че ми е кой знае колко спешно, ако има се явявам (така де, ако ме допуснат до там), ако не - не. Ама е хубаво да съм наясно...
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... a_izpitite
Не намирам устен по журналистика, така че...
:(
Nadejda_Angelova
В началото бе словото

Мерси за линка, явно скоро са изкарали графика. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”