Вяра и религия.
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Re: Вяра и религия.
Всичко е преходно.
Но и всичко е винаги.
Всичко е едно.
Всичко е всичко.
Аз съм всичко.
Всичко е и мен. И всички.
Обобщава се с думата "ЖИВОТ" или "СЪЩЕСТВУВАНЕ".
Това е моята вяра.
Но и всичко е винаги.
Всичко е едно.
Всичко е всичко.
Аз съм всичко.
Това е моята вяра.
Потресен съм! Не се бях сетил.... а изглежда логично...Jamesmagno написа: ...Всичко е всичко...
Това е моята вяра.
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Може ли да ти викам младия старец от планината?Jamesmagno написа:Всичко е преходно.
Но и всичко е винаги.
Всичко е едно.
Всичко е всичко.
Аз съм всичко.
Това е моята вяра.
От кога си въздушен драконокръвен и ще ме заведеш ли в твоето дождо
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Знаете ли, че при преброяване на населението около 4% от хората в Нова Зеландия и 0.4% от тези във Великобритания са обявили себе си за джедаи? Като оставим на страна колосалният ефект, който този филм продължава да предизвика във все повече и повече сфери на живота ставаме свидетели как едни хора, които прекрасно осъзнават, че Силата не съществува (или дори и да съществува не може да бъде възприета по никакъв начин, т.е. де факто тя не съществува за хората), знаят че Йода и Дарт Вейдър не са истински а са измислени, при това не от някой бог, не от някой пророк, никой който претендира да е комуникирал по някакъв начин с каквито и да е по-висши създания, а от един обикновен човек обожествяват идеите, които той е измислил. Тоест те изкуствено придават на нещо което определено не е религиозно, няма никакъв мистицизъм в него един религиозен статут. Реално това може да се възприеме и по следния начин: те казват, че не съществува силата и го осъзнават. Те твърдят, че няма Бог или някаква друга сила, която да движи нещата. Но въпреки това те смятат, че трябва да се живее според постулатите на джедаите, въпреки че те не съществуват, защото така трябва, защото ако се живее така ще се живее по-добре. Не е ли това някакво своеобразно бъдеще на религията, еволюция на атеизма? Една безбожествена религия
Разбира се това, което написах горе е твърде хубаво за да е истина и си е чиста фантастика - тези хора са се обявили за джедаи поради толкова високи нива на гийкщина, че има опасност да имплодират. Но пък е забавно да си помечтаеш малко
Относно моята религиозна ориентация: смятам за твърде глупаво и гръмко да твърдя нещо със сигурност. Не знам дали има карма или няма, не знам дали има някакви по-висши сили или няма. Като му дойде времето ще разбера. Също толкова глупаво е обаче да отричам която и да е религия по света, която е доказала, че може да издържи the tests of time. Освен това, макар да не изпълнявам ритуалите на никоя религия особено съвестно, съм склонен да допусна, че в тях може и да има някакъв смисъл, отвъд този, който повечето хора допускат. С две думи - смятам, че е глупаво да вярваш в нещо със сигурност, но е още по-глупаво да отричаш всичко с по-голяма сигурност.
Разбира се това, което написах горе е твърде хубаво за да е истина и си е чиста фантастика - тези хора са се обявили за джедаи поради толкова високи нива на гийкщина, че има опасност да имплодират. Но пък е забавно да си помечтаеш малко
Относно моята религиозна ориентация: смятам за твърде глупаво и гръмко да твърдя нещо със сигурност. Не знам дали има карма или няма, не знам дали има някакви по-висши сили или няма. Като му дойде времето ще разбера. Също толкова глупаво е обаче да отричам която и да е религия по света, която е доказала, че може да издържи the tests of time. Освен това, макар да не изпълнявам ритуалите на никоя религия особено съвестно, съм склонен да допусна, че в тях може и да има някакъв смисъл, отвъд този, който повечето хора допускат. С две думи - смятам, че е глупаво да вярваш в нещо със сигурност, но е още по-глупаво да отричаш всичко с по-голяма сигурност.
- FightForFreedom
- Паисий
Силата съществува и ако тръгна да я описвам, ще загубя живота си в това и няма да се справя. Силата е това което изгражда света и което е причина за промените, които настъпват в света. Овладяването на силата се състои в 1) разчитане на информационните потоци, 2) превод на информацията на езика на математиката, 3) пренаписване на коефициентите пред променливите в информационните потоци и 4) предвиждане на стойностите на конкретни коефициенти пред дадени променливи в даден момент или период от време;
Или на по-ясен език: 1) да виждаш какво се случва, 2) да разбираш какво се случва, 3) да влияеш на случващото се и 4) да предвиждаш какво ще се случи. Който е много напред с математиката и с физиката, отлично ще разбере за какво става дума. Тук никой не говори за магия или за религия. Говорим за числа, които съответстват на точки в пространството и способността ни да променяме числата, което променя позицията на дадени частици материя и енергия спрямо останалите. Във филма Междузвездни войни нещата са представени в много по-романтична светлина- в действителност имаме инжинери, които седят и правят сметки за това как да превръщаме едни видове енергия и материя в други и как да изсмукваме максимална полза от това. От друга страна имаме биохимици и биофизици, които трябва да обяснят по какъв начин мозъците ни са в състояние да влияят директно на материалната среда и на енергията около нас. Разбира се, че могат... и не само че могат, но и го правят. Силата не е фантазия, а това, което ни се случва. Силата е това което сме и което ни движи. И все пак силата е и в нас и това праща всички истински заинтересовани от това да са силни в сферата на науките за света... силата е кодът, който отключва загадките на света и няа нищо фантазьорско в това.
Или на по-ясен език: 1) да виждаш какво се случва, 2) да разбираш какво се случва, 3) да влияеш на случващото се и 4) да предвиждаш какво ще се случи. Който е много напред с математиката и с физиката, отлично ще разбере за какво става дума. Тук никой не говори за магия или за религия. Говорим за числа, които съответстват на точки в пространството и способността ни да променяме числата, което променя позицията на дадени частици материя и енергия спрямо останалите. Във филма Междузвездни войни нещата са представени в много по-романтична светлина- в действителност имаме инжинери, които седят и правят сметки за това как да превръщаме едни видове енергия и материя в други и как да изсмукваме максимална полза от това. От друга страна имаме биохимици и биофизици, които трябва да обяснят по какъв начин мозъците ни са в състояние да влияят директно на материалната среда и на енергията около нас. Разбира се, че могат... и не само че могат, но и го правят. Силата не е фантазия, а това, което ни се случва. Силата е това което сме и което ни движи. И все пак силата е и в нас и това праща всички истински заинтересовани от това да са силни в сферата на науките за света... силата е кодът, който отключва загадките на света и няа нищо фантазьорско в това.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Това е опит за прекалено рационално обяснение. Не знам дали някой има нужда от него... 
- FightForFreedom
- Паисий
Е да де, ама ирационалните обяснения не ни носят никаква информация. За нас думи като вездесъща и други такива не означават нищо конкретно, а само си нахвърляме в главата мисли от типа "това е прекално сложно за мен". Истината е, че всяко ирационално нещо е прекалено сложно за когото и да е било (пробвай се да изчислиш едно ирационално число). Затова предложих да гледаме нормално на нещата.
Ирационалното число е съвсем рационално нещо. Говоря за истинските ирационални неща. Всъщност, то е само едно! 
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
fightforfreedom, извинявай но не бих могъл да приема мнението ти за сериозно, най-малкото защото допуска съществуването на Философиския камък 
И... Силата от Междузвездни войни не е това. Това, което си описал е нещу средно между някаква форма на левитация и това, което парапсихолозита наричат "Пси". Силата е нещо съвсем съвсем различно - гледай епизод 5 и обърни внимание на репликите на Йода.
И... Силата от Междузвездни войни не е това. Това, което си описал е нещу средно между някаква форма на левитация и това, което парапсихолозита наричат "Пси". Силата е нещо съвсем съвсем различно - гледай епизод 5 и обърни внимание на репликите на Йода.
"One man's religion is another man's belly laugh." (R.A.Heinlein)
Иначе аз вярвам в кармата. И в съдбата. В предопределението. Но този тип предопределение, което силно зависи от направения от теб избор. В живота на всеки има кръстопътища и според зависи това, накъде поемеш, това променя предварително заложената съдба.
Иначе аз вярвам в кармата. И в съдбата. В предопределението. Но този тип предопределение, което силно зависи от направения от теб избор. В живота на всеки има кръстопътища и според зависи това, накъде поемеш, това променя предварително заложената съдба.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Със сигурност не съм се старал да постигна яснотаJoker написа:Потресен съм! Не се бях сетил.... а изглежда логично...Jamesmagno написа: ...Всичко е всичко...
Това е моята вяра.
*Наричам го "Силата" заради няколкото старуорс-поста.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Всичко това може да се опише с една дума, която вече каза - КАРМА.Мила написа:"One man's religion is another man's belly laugh." (R.A.Heinlein)
Всички ние сме листа, клонки, плодове и корени на едно и също дърво, само че още не сме го осъзнали.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- FightForFreedom
- Паисий
Силата не е просто всичко- тя е причините за всичко.
Остави филма Star Wars...- аз бях един от онея с червените костюми дето вървяха до императора... така че компетенцията ми да не се оспорва.. вие дори не сте били на звездата на смъртта, а аз отговарям за това какво вие трябва да знаете за силата... Йода само пречи на моята политика да внушавам на хората удобни за моята политическа линия убеждения.. ясен ли съм? Духът на императорът оцеля, империята ще бъде преустроена по план.
Остави филма Star Wars...- аз бях един от онея с червените костюми дето вървяха до императора... така че компетенцията ми да не се оспорва.. вие дори не сте били на звездата на смъртта, а аз отговарям за това какво вие трябва да знаете за силата... Йода само пречи на моята политика да внушавам на хората удобни за моята политическа линия убеждения.. ясен ли съм? Духът на императорът оцеля, империята ще бъде преустроена по план.