Американското с/у европейското кино...

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор

Кое предпочитате?

американско(зрелищно,забвано)
35
35%
европейско(бедно,"интелектуално":))
64
65%

Общо гласове: 99

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Американското с/у европейското кино...

Мнение от Търговецът на кристал »

Мдам. Преди около година една колежка ми изклюкари за съществуването й и оттогава насам съм изгледала около половината преведени заглавия. Някои от онези без субтитри също ги мъчих, но ме хваща нервата по някое време.
"Горещ вятър" е изключително култов сериал, песента към него я имам на всички компютри и като ме наскачат лудите, мога да си я въртя до припадък. Депресира ме безотказно. А Шурда с ниското кръвно беше сред любимите ми детски герои - и днес, когато си припомням сериите, ме усмихва. :D

По едно време много благославях БНТ, защото като обществен оператор са задължени да пускат 50% европейска продукция (дано не ви лъжа за конкретната цифра). И понеже новите сръбски филми явно са били по-евтини, та бяха понакупили доста и ги въртяха в петък вечер. Така видях "Наташа" (било е преди 2 години - ето в тази тема (третото мнение на страницата) съм вадила даже цитати: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 0&start=15), така изгледах поне още 4-5. Имаше още един, също много хубав, за един босненски войник, който живееше у една сръбкиня. По някое време спряха да ги дават, та добре, че е тоя каталог, наистина.
...
Обаче! Тамерлан, ще те помоля да внимаваш с квалификациите - всеки има право на мнение и предразсъдъци.
...
...
...
Абе... за скандинавското кино няма ли да кажете нещо? Щото Бергман наистина си е класика, но от десетте негови филма, които изгледах, 4 ми харесаха ужасно много, а след 6 ми идеше да се гръмна или обеся. Няяяяма такъв мрак, няма такова чудо. Такова усещане никоя американска лента не може да докара. :pale: А единият от актьорите - Гунар Бьорнстранд (и още малко за него) - е, всички холивудски величия от онова време, дето са ги снимали за картички и по които са припадали и въздишали жени от всяка възраст, могат спокойно да хрупат репички. Не можех да повярвам на очите си, наистина изключителен актьор.
Финландското кино го пропускам умишлено. Не е за мене - гледах само "Невидимата Елина" и не ме грабна.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Обаче! Тамерлан, ще те помоля да внимаваш с квалификациите - всеки има право на мнение и предразсъдъци.
Дам, права си. В крайна сметка това донякъде е резултат от "виж ме колко съм еднакъв" манталитета :shock: :lol:
Скандинавците правят и доста читави комедии, впрочем. Поне аз съм попадал на няколко много добри по БНТ. Едни такива нискобюджетни и непретенциозни, но същевременно доста забавни :)
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

tamerlan написа:
Дам, права си. В крайна сметка това донякъде е резултат от "виж ме колко съм еднакъв" манталитета :shock: :lol:
Скандинавците правят и доста читави комедии, впрочем. Поне аз съм попадал на няколко много добри по БНТ. Едни такива нискобюджетни и непретенциозни, но същевременно доста забавни :)
Кефиш с оригиналност. :mrgreen: :geek:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Повечето ми любими филми са американски, въпреки това харесвам европейската артистичност повече. Но може би харесвам най-вече неща с универсална стойност, симбиози и влияния. Леоне прави уестърни, повлияни от американския уестърн и драмите на Куросава. Самият японец също е вдъхновен точно от американския уестърн, може би най-вече Форд за своите филми и както и там азиатските му философии за общочовешкото сред народите и времето, пречупвайки чужди литературни произведения в своята културна действителност. Абе въобще нещата са сложни, но американското е твърде много в живота, че се приема за някаква даденост, а бих предпочел да не е точно така.
Аватар
aMoPe
В началото бе словото

Мнение от aMoPe »

Винаги съм била почитателка на американското кино, някак си е по-близо до нашето ежедневие, проблемите и дилемите пред, които са изправени артистите .. съвремнно кино.(Не че няма големи измислици и простотии :lol: )
Какво да кажа за европейското кино ... много рядко гледам такива филми(може би защотот в торент-тракирите рядко в топа има европейски филми :lol: ), сигурно защото е трудно "смилаемо" :? :oops: но пък е голямо предизвикателство :P Кой не е чувал за Софиа Лорен и Моника Белучи и т.н. 8)
You must be the change you wish to see in the world!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Гледай "Сделката на Д-р Парнасъс" и ще забравиш за Американското кино.

aMoPe написа:Винаги съм била почитателка на американското кино, някак си е по-близо до нашето ежедневие, проблемите и дилемите пред, които са изправени артистите .. съвремнно кино.(Не че няма големи измислици и простотии :lol: )
Какво да кажа за европейското кино ... много рядко гледам такива филми(може би защотот в торент-тракирите рядко в топа има европейски филми :lol: ), сигурно защото е трудно "смилаемо" :? :oops: но пък е голямо предизвикателство :P Кой не е чувал за Софиа Лорен и Моника Белучи и т.н. 8)
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Много хора ще останат разочаровани от тоя филм предвид каста, предвид етикета "последният филм на Хийт Леджър". Дори вече ми споделиха колко тъп е бил. :roll:
А дори и Гилиъм да се е поолял няма как да не ми хареса въобще идеята за Том Уейтс като дявола. :drunken: Тия дни ще се провери. :D
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Rodd1ck написа:Много хора ще останат разочаровани от тоя филм предвид каста, предвид етикета "последният филм на Хийт Леджър". Дори вече ми споделиха колко тъп е бил. :roll:
А дори и Гилиъм да се е поолял няма как да не ми хареса въобще идеята за Том Уейтс като дявола. :drunken: Тия дни ще се провери. :D

Не давай характеристики колко е тъп филма, преди да си го гледал. Като се има предвид, че една група момиченца обясняваха колко е бил тъп филма и как Хари Потър е шедьовър... можеш сам да си вадиш изводите дали и колко е тъп. :wink:

ПП: Тоя филм успешно ни подготвя за Алиса в страната на чудесата :lol: .

Изображение
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

В интерес на истината след малко излизам, за да го гледам на кино. :D
Ще ги видим Леджър и Джони Депчо. :D
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

camel написа:В интерес на истината след малко излизам, за да го гледам на кино. :D
Ще ги видим Леджър и Джони Депчо. :D
Джони Деп играе за 5мин във филма, но е измислено гениално :) .
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Толкова ли неразбираемо си написах мнението?!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Rodd1ck написа:Толкова ли неразбираемо си написах мнението?!

Не съм ти прочела последния ред ;).
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

бг форевър(старото),по-специално ''Вчера'' - най-големият :cheers:
memento mori
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Пък аз никак не обичам български филми, мн са ми измислени.

Иначе с нетърпение чакам да излезе Mission London :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”