П.П. Май форумът не поддържа TeX код, а?
Събудихме ли се ?
-
kvg
- В началото бе словото
- Специалност: Физика
- Курс: втори
Re: Събудихме ли се ?
Хайде, и аз да кажа едно „здрасти“.. Следя тази част от форума от повече от година, но чак сега реших да си направя акаунт, за да мога да допринеса към ентропията на раздела 
- Luvitzata
- В началото бе словото
- Специалност: АМГ - задочно
- Курс: първи
Dr Dulcamara за отговор на въпросите, който ми идват на ум ще е нужна цяла отделна тема. След като прочета учебника един път може и да направя една такава, но до тогава ще запазя мълчание. Формулите не са една и две, но те не са точно крайни формули, а само такива през който се минава, за да се запише формула с краен общ вид. (по-точно обяснение от това не мога да дам
(все още
)).
Любопитно е, какви са вашите впечатления от таз годишните ви студенти?
Тех код? Какво? Защо? Как? Къде? С кого?
Любопитно е, какви са вашите впечатления от таз годишните ви студенти?
Здрасти! Така е забавно, нали?kvg написа:Хайде, и аз да кажа едно „здрасти“.. Следя тази част от форума от повече от година, но чак сега реших да си направя акаунт, за да мога да допринеса към ентропията на раздела
Тех код? Какво? Защо? Как? Къде? С кого?
Take care!
-
kvg
- В началото бе словото
Както често ще чуваш, глупави въпроси няма - има глупави отговориLuvitzata написа:Dr Dulcamara за отговор на въпросите, който ми идват на ум ще е нужна цяла отделна тема. След като прочета учебника един път може и да направя една такава, но до тогава ще запазя мълчание. Формулите не са една и две, но те не са точно крайни формули, а само такива през който се минава, за да се запише формула с краен общ вид.
Става дума за начин да се пишат уравнения, формули и прочее такива математики. Например, ако напишеш a_1x^2+a_2x+a_3=0, ще получиш това. Това, което написах е достатъчно просто, че да може да се напише и без специални средства, но TeX и LaTeX са страхотни средства за писане на текстове, съдържащи формули. В повечето форуми, в които се очаква хората да обсъждат такива неща, има вградени модули, които разбират този код и го правят на картинка, която изглежда като в учебника. Е, все пак форумът е на целия университет, а само ние и математиците вероятно бихме словоблудствали с уравнения в негоLuvitzata написа:Тех код? Какво? Защо? Как? Къде? С кого?
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Курс: завършил
От "моите" студенти тази година имам все още съвсем бегли, но добри впечатления. Повечето от тях са от трети курс.Luvitzata написа: ... Любопитно е, какви са вашите впечатления от таз годишните ви студенти? ...
В добрия смисъл съм много впечатлен от няколко колеги от втори курс.
Все пак, от първокурсниците съм "... стреснат, трогнат, очарован ...". От доста години не е имало толкова силен общ дух, толкова ясна мотивираност у студентите физици. Вижте дори само това, колко коментари натрупа тази тема.
-
kvg
- В началото бе словото
Luvitzata се омълча и тук пак запустя.. Цъ цъ 
- Luvitzata
- В началото бе словото
Не е вярно! Всички са тук и са особенно разговорливи, само им дай повод
Голям майтап да знаете! Тези дни установих, че във вкъщи не мога да уча! Много зле, някакви котки, някакви телевизии, някакви неща и концентрация НУЛА. И... попитах шефа... е вече нямам проблем, но нямам и оправдание, ако не си взема изпитите (това добре ли е или зле?!?!) само при условие, че го почерпя за всеки взет изпит, разбира се
И така... моето семейство ще забрави очите ми съвсем, но получаването на професионална квалификация от това ниво изисква жертви (особено като не съм се сетила навреме
)!
Какво става с вас?
Ей, някой от редовното няма ли да се сети да напише нещо! Много ми е любопитно как е при вас? Много ли ви мъчат, че нямате време за две приказки?
Голям майтап да знаете! Тези дни установих, че във вкъщи не мога да уча! Много зле, някакви котки, някакви телевизии, някакви неща и концентрация НУЛА. И... попитах шефа... е вече нямам проблем, но нямам и оправдание, ако не си взема изпитите (това добре ли е или зле?!?!) само при условие, че го почерпя за всеки взет изпит, разбира се
Какво става с вас?
Ей, някой от редовното няма ли да се сети да напише нещо! Много ми е любопитно как е при вас? Много ли ви мъчат, че нямате време за две приказки?
Take care!
- rOyals
- В началото бе словото
- Специалност: медицинска физика
Ами чак да ни мъчат- ако го кажа ще преувелича. Аз лично проблеми засега не срещам много, единственият ми проблем са протоколите по механика
Но проблема се състои в това, че събота и неделя ме мързи да си го напиша и като дойде време - пиша по нощите...
Почнахме лека по лека с контролни и препитвания(писмени ест
) , но учил ли си - проблем няма
Като че ли за сега е това, ако пак се сетя нещо ще пиша
П.С. И все пак аз говоря за себе си, не искам да конкретизирам някого, но има такива на които им идва в повече учебния материал, но има и такива които се справят много по добре и от мен
така че нека и другите си кажат как е при тях 
П.С. И все пак аз говоря за себе си, не искам да конкретизирам някого, но има такива на които им идва в повече учебния материал, но има и такива които се справят много по добре и от мен
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
"Хватката" с протоколите е следната:
+ вкъщи се запознавате добре с упражнението и написвате теоретичната част;
+ в лабораторията
- проверявате апаратурата, правите измерванията и записвате резултатите;
- извършвате нужните изчисления и при нужда се консултирате с преподавателя
- защитавате и предавате протокола;
- тръгвате си и "забравяте"
-
kvg
- В началото бе словото
Някои протоколи си изискват повече от няколко сметки с калкулатора. Да не говорим, че някои упражнения са доста дълги, че да сме готови с упражнението и да имаме време и за написване на протокола.
Аз възприемам протоколите като един хубав начин да се науча да ползвам LaTeX, програма за векторни рисунки, както и методи за обработка на данни
И поради тая причина, губя куп време в дооформяне на заветните протоколи 
Аз възприемам протоколите като един хубав начин да се науча да ползвам LaTeX, програма за векторни рисунки, както и методи за обработка на данни
- Luvitzata
- В началото бе словото
Също така не трябва да се забравя, че въпросите задавани на колоквиума са си едим малък изпит по механика и то не лек (или поне за мен), но е добра подготовка за същинският. А мързела е ВЕЛИКО НЕЩО! Спасение НЯМА!
П.П. kvg, благодаря ти! Научих нови неща. Само не разбрах това:
П.П. kvg, благодаря ти! Научих нови неща. Само не разбрах това:
В смисъл?kvg написа: ...За сметка на това си имаме модул за vbox7...
Take care!
-
kvg
- В началото бе словото
Оплаквам се от платформата за форума, не е важно. Иначе, ако си разбираш материала по механика, едно-две прочитания на упътванията към упражненията би трябвало да са достатъчни, за да се представиш добре на колоквиума..
п.п. Мързелът е основна (не)движеща сила!
п.п. Мързелът е основна (не)движеща сила!
-
digdag
- В началото бе словото
- Специалност: Квантова и космическа теоретична физика
Хайде и аз да напиша няколко реда. За сега големи проблеми нямам, в началото се бях стреснала много, най-вероятно защото всичко беше ново и ми беше трудно да свикна, но сега е ОК. Дам, протоколите са голяма досада според мен
. Идната седмица ще бъде интересна, относно контролни, всички възможни са ни тогава, така че аз пак ще изчезна за малко от форума 
-
LightTheTorch
- В началото бе словото
- Специалност: Комуникации и физична електроника
Колеги, на коя дата започва зимната сесия?
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Зимната сесия започва на 23.01.2012LightTheTorch написа:Колеги, на коя дата започва зимната сесия?
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... n_kalendar
- reator
- В началото бе словото
- Специалност: Астрофизика
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/displayimag ... =344&pos=3
Търсих, но не намерих датите на изпитите от зимната сесия. Ако са излезли, моля някой да го каже!