11 май - протест на Софийския университет

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Re: 11 май - протест на Софийския университет

Мнение от вечен студент »

При 20 000 студенти и 1635 преподаватели това си беше нищо. И журналистите бяха малко... А униформените ни бяха заградили, да не би да тръгнем да блокираме кръстовището.
camel написа:Доста арогантно изказване на Игнатов.
Бащата на Игнатов е бил секретар на ЦК на ДКМС и на Окръжния комитет на БКП във Видин (по идеологическите въпроси). Т.е. - при Сергей (както и при другия Сергей) арогантността е генетично заложена!
Аватар
Rada
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от Rada »

camel написа:Бойко обаче ми хареса какво каза с изключение на първите 30 секунди от речта си, където отново натопи Станишев. Хубаво е в един момент да спре да търси отговорност от БСП. Не че и те не са маскари, ама човек не може винаги да обвинява другите.
Мен цялото му изказване много ме подразни. Сякаш трябва да се чувстваме виновни, затова, че заявяваме публично и твърдо позицията си; затова, че защитаваме интересите си... А в същото време не него самия все някой друг му е крив - нелепо е :lol: Че е криза, криза е. Не е лесно и това никой не го отрича. Само че, ако точно сега не инвестираме в качествено образование, след няколко години, когато икономиката има нужда от подготвени кадри, на какво ще се стъпи? Как ще бъдем конкурентоспособни? Друг е въпросът доколко е качествено образованието в България. Както и да е, идеята ми е, че премиерът трябва да се вслушва в гласа на хората, а не да им говори с назидателен тон :)
"И затова ще кажеме твърдо НЕ на народната ни топка и на нейното прехвърляне!"
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Или BTV са отразили некадърно, или протеста е бил голям FAIL.
Не чух нищо ново да се казва, а някакви хора се търкаляха по стълбите ? :shock:
Студентите говорят общи приказки.

Зам. декана напрактика оправда лошото образование с орязването на сегашния бюджет.
Сергей Игнатов нищо не каза, но за сметка на това Бойко го каза най-точно.

За сега никакви добри отзиви, ще се чакат късните новини.

И пак не ми е ясно какво протестирате.
Имаме едно от най-евтините образования в Европа. Като не ви харесва тук - изнасяйте се другаде и плащайте като попове на чужда държата.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

RadoRado написа:Или BTV са отразили некадърно, или протеста е бил голям FAIL.
Не чух нищо ново да се казва, а някакви хора се търкаляха по стълбите ? :shock:
Студентите говорят общи приказки.

Зам. декана напрактика оправда лошото образование с орязването на сегашния бюджет.
Сергей Игнатов нищо не каза, но за сметка на това Бойко го каза най-точно.

За сега никакви добри отзиви, ще се чакат късните новини.

И пак не ми е ясно какво протестирате.
Имаме едно от най-евтините образования в Европа. Като не ви харесва тук - изнасяйте се другаде и плащайте като попове на чужда държата.
Like! :lol:
Най-евтиното и най-непродуктивно.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

За мен илюстрацията на протеста в медиите е ясна. При положение, че хора на стълбите питаха "Абе ние за какво протестираме??"

Ще си позволя да цитирам и нашия колега от форума Gogigagagagigo, който изтърси следното - "Казаха ми да се подготвя (облекло и прочие) но не ми казаха какво да говоря пред камерите" - все едно че от него се очаква да бълва политически речи. Или ти е ясно за какво си там и можеш да го кажеш сам, или не - кое е вярното в случая?

Много ми хареса един провокативен въпрос от страна на присъстващ на протеста - какво значи Алма Матер. Казах му, че никой от преподавателите ни не си е направил труда да ни го преведе и всеки си го ползва просто като израз - подобно на разни други, които никой не знае какво значат, но всички им дават някакъв смисъл... а доколко СУ е Алма Матер (в буквалния смисъл) на студентите, това вече е твърде обширна тема.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Аз съм доста доволна от протеста, много се кефя, че дойде мн народ :cheers:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Много ?

Илчев говори добре.

Цвета или както се казва беше прекалено плаха и притеснена.Трябваше от името на СС да излезе някой, който може да говори пред хора.

Сценката накрая ме афектира адски много.Почувствах се сякаш трябва да затворят СУ, като университет , от който излизат подобни неща.

Трябваше някой да унищожи анархистите.Когато започнах разговор с тях те бяха безкрайно неадекватни.

Направих включване за едно радио, сега готвя и матр'ял за един сайт.Старая се да бъда колкото се може повече "про" СУ, но ми е малко трудно.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Про СУ и аргументирана позиция са независими едно от друго. Можем едновременно да изискваме и от СУ, и от държавата да свършат това, за което им се плаща от нашите данъци и такси.

По въпроса за човек от СС, който може да говори - наистина не е зле да се потърси решение на проблема...
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Equilibrium
Танцуващия с клавиатури
Специалност: МО

Мнение от Equilibrium »

смесени чувства.

от една страна - имаше повече хора, отколкото предполагах, че ще видя. имаше и качествен 'протестиращ продукт', разбирай - хора, които имаха някаква ясна позиция, а не отиваха за отбиване на времето и за 'йей, фън позицията'. имаше и обратното. не мога да кажа кое преобладаваше.

подобно на Захариев обаче театровата сценка беше нещо...смущаващо. заедно с техно-подобните мотиви. казах си го и тогава - вместо всички тези неща можеше просто присъстващите да изпеем химна на страната си.

ще видим кой, какво, как и защо..
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Даа, това момиче Цвета, макар и да не е виновна за притеснението си, хич не може да говори пред публика, пред камера.
И въпреки негативните оценки за сцената с падащите по стълбите актьори, които чух, съм на мнение, че идеята е наистина провокативна и си струваше изпълнението. Протестът се получи добре, но не беше ли прекалено кратко, прекалено тихо? Мисля си, че трябваше колегите повече да се отпуснем и да скандираме.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
Bushmen
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Кой пусна Алма Алтер??? Те ли са "лицето" на СУ. Ако е така освен да треперим за бъдещето си друго не знам... Лошото покрай този протест е, че ректорът на УНСС ще се възползва и каза, че не иска повече пари от държавата и че ги разбира. Обаче СУ също сам си е виновен - с 20 000 студенти има 2700 персонал, а УНСС с 13 000 - 1000. Правете си сметките
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Не можеш да сравняваш двата университета и персонала им по този начин, тъй като се състоят от различен брой структури, в различен брой сгради и въобще такова сравнение е неуместно.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Ми като са много сградите, много студентите, много заетите...дайте идеи бе, нали цялото академично воинство се е събрало там.
Няма как да не ви резнат бюджета, пари НЯМА. Цял свят разбра, че са им малко парите, а срещу тези пари държавата какво получава? Като ги слушам, всичките са "ДАЙТЕ ПАРИ", а не оправете образованието. Кризата ще мине, ще се гласува нов бюджет и сега трябва да се прави стратегия за финансиране, а вас ви е страх, че вместо 200 ще платите 400лв...образованието е скъп лукс.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Да, обаче на мен, дето не работя, и 200лв са ми мн. Да не говорим, че моя семестър от 200 стана 250лв, а съм 2 курс.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Много са смели тези изказвания за вдигане на таксите. Ако можех да си позволя да плащам хиляди на година, щях да избирам между НБУ и чужбина. Като не мога, отивам в държавен ВУЗ. И таксите в момента са на едно такова ниво, че да можем да си го позволим ние или родителите ни. Нали не си мислиш ( ^^ ), че на всички хора заплатите им са 1000/1500+ лв.? Или дай да вдигнем таксите, пък голяма работа, че децата имат умствен капацитет, но не и достатъчно средства - нали могат да работят по строежи?
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”