Кандидати за Право - тук

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Re: Кандидати за Право - тук

Мнение от pink floyd »

То пък ние ако искаме да работим в EU с бг диплома (била тя и от СУ), ще имаме един успееех :wink:
Поправете ме, ако греша, но така виждам ситуацията :drunken:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

pink floyd написа:То пък ние ако искаме да работим в EU с бг диплома (била тя и от СУ), ще имаме един успееех :wink:
Поправете ме, ако греша, но така виждам ситуацията :drunken:
Аз уча право и донякъде си мислех същите неща...

Но има и момента, в който след Право в Су, учиш такова и в чужбина и почваш направо там. Пък и можеш да се специализираш Право на ЕС и ето как се пробива в Европейските институции...

Демек - винаги има начин...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

Тотално съм съгласен.
Просто нямам поглед върху западния пазар на труда, но ми се струва, че в Германия биха взели приоритетно юристи от техни уни-та (даже не е нужно да си от Хайделберг или Мюнхен)...и още нещо - означават ли думите ти, че има опция да се следва второ (пълноценно, със 101 семестъра) висше по право в чужбина след СУ? Аз не бих го направил, но за специализация наистина съм разпитвал и се уверих, че си струва.
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Пък и можеш да се специализираш Право на ЕС и ето как се пробива в Европейските институции...
for sure. именно защото е толкова лесно, всички го постигат, докато цъкат уоу и ядат сандвичи.

"тая измислена държава още напролет я закриваме"- това може да бъде целият коментар по темата, но все пак ще блъвна някоя и друга гадост.

що си мислите, че като гушнете измислената диплома на който и да е университет, ставате мегажеланите специалисти?

боли го фара работодателят за вчерашни льольовци като нас, които не само не знаят как да си свършат работата, ами нямат идея и къде. пък да не говорим, че някои си мислят, че като вземат тапията задължително 3 руси секретарки ще им ближат топките доживот, а те ще правят милиони, без да си мръдват тлъстите пръсти. окей, супер ако ти си с топките. ами ако ти си с езика?
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

radja написа:[що си мислите, че като гушнете измислената диплома на който и да е университет, ставате мегажеланите специалисти?
Хубаво - престижа на университета не е всичко, обаче що не се запишем тогава всички във Варненския свободен :wink: Все пак в нашия случай (СУ) имаме маалко по-голям шанс, мисля си, да не сме от страната на "езика". Опасението ми е именно, че в очите на простаците от ЕУ ние сме льольовци, а техните пишлемета са голямата работа... Затова (тъпо е, но така се получава) с голата тапия от СУ си оставаме zu Hause (at home) и чакаме пролетта, която за жалост идва.
----
Хипотетично:
1. завършвам право във филиала на колежа по мениджмънт в Червен бряг: мога да стана адвокат, съдия, прокурор, нотариус (с тия ограничени бройкиии :wink:)
2. завършвам СУ с диплома 6:00: мога да стана адвокат, съдия, прокурор, нотариус

извод: престижът на дипломата клони към нула. Само някой ако ме наеме за юрисконсулт може и да погледне къде съм завършил...ОБАЧЕ: В СУ ще съм квалифициран, другаде ще съм тъп като гьон. Все е нещо...
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Някой може ли да ми изнамери случайно баловете за класиране за Право във ВТУ от миналата година.Благодаря предварително.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
ss-man
В началото бе словото

Мнение от ss-man »

До колкото съм запознат в повечето западни държави не може да работиш нищо с диплома от България, просто не ги признават, това е. Ако сте гледали новини щехте да знаете ида не питата глупави въпроси. В най-добрите случаи може да работиш по професията си в чужбина, но се иска да знаеш добре езика, а за право се искам много добър анлийски или съответния език. По специално за юристите - в Западна Европа юристи се търсят само от добро или много добро училище, а Софийски е....?!

Ако искате да работите в някое западна страна просте се запишете там да учите :)
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Много е относително това, дали се признава дипомата в чужбина, но е факт, че ако познаваш дадения език префектно, имаш шанс да си намериш работа. Като пример мога да дам, макар че е малко назад във времето, някои колеги на баща ми, които преди това са завършили софийската немска гимназия,а впоследствие право, след това са продължили да упражняват професията си в чужбина.

И хайде някой да ми отговори на въпроса.
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Заформя се доста глупав спор. Всеки, който иска да учи право (без значение къде), би трябвало да се е запознал поне бегло с учебното съдържание и опциите за реализация. За въпреки това непросветените: правото във всяка държава е специфично, не можеш да излезеш специалист по наказателно право в БГ и да искаш да станеш юрист в същата насока в Канада да речем. Както би следвало да е и обратното, ама у нас работодателят все още припада от умиление, като види надпис на латиница в дипломата ти. Изключение прави международното право респ. европейското. Но ние, като нова страна членка, се води, че нямаме добри специалисти в областта, които да преподават квалитетно на студентите. Специализацийка или магистратура в Западна Европа си е оферта според мен, но само с такова ниво там няма да просперирате. Ако толкова държите да живеете в чужбина - ходете отсега там, защото после баш само за асистент-адвокати ще ставате. BTW, познавам една жена, която учи право в Германия, говоря за целия курс на обучение, но се върна в БГ и от десет години работи в кол-център (сега е мениджър в центъра).
babangida , съжалявам, но нямам отговор на въпроса ти. Пробва ли с google?
Don't think you are, know you are!
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

Grunge_Down, моите уважения, обаче бъркаш. С наша диплома можеш да станеш (легитимно е) юрист на запад, както и обратният случай е в сила. Друг е въпросът доколко е разумно - тук единствено езикът е пречка.
Пример: сега се въвежда нов ГПК, който няма нищо общо със стария, при което е унифициран с европейското законодсателство. Законите се променят постоянно - както на юристите им се налага да свикват с новите закони тук, така не е пречка след завършването да се аклиматизират и към чуждото законодателство. В университета се учи принципът (теорията, есенцията, концентратът, философията, еманацията и не знам какво още) на правото; надали дословното научаване на закони е най-важното: в този смисъл правото по белия свят е едно и също - различава се само формално.
--------------
babangida, признава се, обаче ще намерят 101 причини да не те вземат на работа; но пък к'ъв ти е проблемът - ставаш адвокат на свободна практика и в такъв случай не зависиш от никого :wink:
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право

Мнение от radja »

простаците от ЕУ
ако бях работодател, само за подобно отношение бих те изритал.
Ако си мислиш, че на Европа парите са й паднали от небето, а ние сме хиперумните копеленца, които ще ги грабнат като кокал от кутре- жестоко се лъжеш. В момента в който влезеш в играта, ще ти се наложи да играеш по правилата. Иначе ще има game over.
с голата тапия от СУ си оставаме zu Hause (at home) и чакаме пролетта
щото мечтата на живота ми е да мия чинии в Северен Рейн- Вестфалия.

Пролетта, ако искаш да я видиш, трябва да поработиш малко по въпроса. И не трябва да те е страх да си си zu Hause, защото като смениш мястото не ставаш по- голям пич. Същия льольо си си. Просто мястото е различно.
В СУ ще съм квалифициран, другаде ще съм тъп като гьон.
За
ти ако си тъп като гьон, колкото и да си квалифициран, все на същия хал ще си.

да станеш добър медик се изискват грубо 5 години общо образование, 4 години специализация и още поне 2 години практика.

За да станеш добър юрист дали не се изисква почти същото?
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

Няколко уточнения:
Казвам "простаците от ЕУ" именно защото повечето студенти и кандидат-студенти смятат, че там е седмото небе: за да изразя неодобрението си към тази теза (споделянo явно и от теб), използвам литота. Никъде нищо не пада от небето, но съгласи се, че с едни и същи личностни качества там може да се постигне несравнимо по-висок жизнен стандарт, нали?; Визирах пролетта от по-горен твой пост. Друго - някой във форума беше писал доста уместно, че скоро 50 юристи, 23 лекари и 7 инженери ще се конкурират за сладоледаджийница в Слънчев бряг... По груби изчисления в бг се дипломират 1000 юристи на година и ми е трудно да си представя какво ще работят. По-добре чинии във Вестфалия, отколкото чинии тук; все пак es geht um кинти. Доста отблизо познавам юридическите професии и съм убеден, че на студентска бригада се вади в пъти повече, отколкото като средностатистически адвокат в голям наш град.
Който е влязъл в СУ, не е тъп като гьон. Който е влязъл другаде, може и да е.
----------
А в случая с изритването ми - благодаря, но на съдиите, прокурорите, адвокатите и нотариусите никой не им е работодател, за да може да го направи. Не виждам какво не одобряваш в моите възгледи за право в бг и im Ausland!? Имах добра възможност да уча в Германия, но не го направих по различни съображения. Пред фактите обаче и боговете мълчат...
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Нека за неразбиращите си говорим поне на "бг", а не на Hochdeutsch.
Don't think you are, know you are!
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Курс: трети

Мнение от blackout »

Не бе що, ай да са прайм на интересни :lol:

Обаче, моля ви се, нека вдигнем нивото на немския в този форум!

Който ми преведе тая дума ще го черпя една бира :mrgreen:

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetzvorlagendiskussionspausenverpflegung
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

blackout написа:Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetzvorlagendiskussionspausenverpflegung
Общо взето не ми звучи никак свързано. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”