КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от happyswift »

Може, и това вече е приложено.За мен, най-добрият изпитен формат е този от олимпиадата по история, като се засили присъствието на аналитични задачи.
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от deliriummm »

И според мен това е решение.Даже ако въведат и устен изпит няма да е лошо.
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

PariZza написа:
_sonrisa_ написа:
PariZza написа:
_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми ;)
не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви
Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.

Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете ;)
по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук

Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
Какво не те удовлетворява в мнението на _sonrisa_? :) Няма нито по-трудни теми, нито по-обемни. По всички теми от конспекта могат да бъдат изписани минимум 50 страници, но трябва да се отсее само най-важното в рамките на 10-20 страници. Това, че повечето са писали по-кратко по някоя тема, не означава, че тя самата е къса по принцип :wink: Те и за Аспарух и Тервел могат да ти казват, че е кратичка, но това е може би една от най-дългите теми. Фактологичните неточности в двете теми се санкционират еднакво. Пише се по по-добре научената тема, а не по тая, която ви се струва по-трудна и следователно за нея ще ви простят повече грешки - такова нещо няма.
Facebook
Изображение
Аватар
webstil
От дъжд на вятър

Мнение от webstil »

Как ще е кратка за Аспарух и Тервел? Тя включва и славяните и прабългарите с всичките им глупости,разселвания и хипотези...тя е една от най-огромните :lol:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

deliriummm написа:Зубрачеството не може да се избегне...каквото и да променят!
Истински зубари до националния кръг на която и да е олимпиада не могат да стигнат по мое скромно мнение. Това да можеш да запаметяваш огромно количество информация като дати, имена, събития, цифри не те прави зубар. Зубар е тоя, който може да каже, че БЗНС извършва аграрна рефиорма, но да не може да обясни какво означава "аграрна реформа" например. Да знаеш цялата фактология наизуст не е зубрачество. Просто някои хорат имат по-добра механична памет и не виждам в това нищо лошо. Аз примерно знаех абсолютно всички български владетели подред и по години на управлението - нещо, което не се изисква нито за матура, нито за изпит, нито за олимпиада.
webstil написа:Как ще е кратка за Аспарух и Тервел? Тя включва и славяните и прабългарите с всичките им глупости,разселвания и хипотези...тя е една от най-огромните :lol:
Е нали това казвам и аз :wink:
Facebook
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Примерът с националния кръг е доста точен.Там, на писмената част, 5,50 и нагоре, имаха около 20 човека,а в СУ отличните оценки бяха около 200.Тоест, 10 пъти по-малко, което красноречиво говори за драстичната разлика в изисказуемите знания за една и съща оценка.
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя

Мнение от deliriummm »

Естествено,че е добре да имаш база,на която да се опреш.Абсолютно няма нищо лошо в това да знаеш много факти...даже го приветствам.Колкото повече,толкова повече.НО!"Зубрачеството" в тази форма ,в която ти го описа съществува и то не в малки размери.Това са само мои наблюдения.
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Зубрачеството е нормално да съществува в тези условия на "изпитване" на кандидат-студентите.Просто самият формат предразполага към такава практика, дава добри разултати, а и на всичкото отгоре е много по-лесно да назубриш нещо от колкото да се опитваш да вникнеш в него и да го резбереш.Когато изпитният формат бъде променен в посока изключване тази практика като опция, самото зубрачество също, ако не да изчезне, ще намалее сериозно, просто защото няма да дава нужния резултат
PariZza
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от PariZza »

Математически погледнато:
53страници=26 листа
26/4 =6,5 листа на час
60/ 6,5 мин =9.23 мин за лист

та за 10 мин не можете да испишете 1 лист?
за 5 мин не можете да изпишете 1 страница?

какво нереално виждате в това?
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Че от време на време се спираш да помислиш дали не си изпуснал нещо или да си спомниш година/име, отиваш до тоалетна, пиеш вода, даваш почивка на пръстите си малко.Ти си човек, не компютър

Никой не пише точно 4 часа, всеки свършва около 10 минс преди края за да провери всичко.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Дайте да не спорим кой колко е написал и дали е възможно - то ще се види на разбора в крайна сметка :mrgreen:
Иначе :
@ Parizza - ако не смяташ мнението ми за достоверно само по себе си, да изтъкна, че съм Студентка вече - явно това го смяташ за ключово :lol:
@ Happyswift - то 20 човека имаха над 5,50 на олимпиадата, ама я помисли колко човека бяхме там и колко са на изпита в СУ - 10 пъти повече ;)
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Нормално да не са там, като не са се класирали :lol: :mrgreen:
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя

Мнение от deliriummm »

Така е...Тази година сме се класирали 60-70 човека за националния,а след писмената част ще сме поне наполовина.
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Само на мен ли ми се струва, че миналата година при нас нямаше такива изцепки относно това кой колко е изписал, а и да е имало..повечето бяхме постигнали един доста добър обем откъм страници? Говориш им нещо, те пак своето знаят.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Така е, миналогодишното кандидатстудентско поколение беше много благодатно :D
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”