КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Re: КСК- История 2010/ 2011
Може, и това вече е приложено.За мен, най-добрият изпитен формат е този от олимпиадата по история, като се засили присъствието на аналитични задачи.
- deliriummm
- Пишете, о, братя
- Курс: първи
И според мен това е решение.Даже ако въведат и устен изпит няма да е лошо.
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Какво не те удовлетворява в мнението на _sonrisa_?PariZza написа:по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа_sonrisa_ написа:Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.PariZza написа:не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми
Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук
Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
Как ще е кратка за Аспарух и Тервел? Тя включва и славяните и прабългарите с всичките им глупости,разселвания и хипотези...тя е една от най-огромните 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Истински зубари до националния кръг на която и да е олимпиада не могат да стигнат по мое скромно мнение. Това да можеш да запаметяваш огромно количество информация като дати, имена, събития, цифри не те прави зубар. Зубар е тоя, който може да каже, че БЗНС извършва аграрна рефиорма, но да не може да обясни какво означава "аграрна реформа" например. Да знаеш цялата фактология наизуст не е зубрачество. Просто някои хорат имат по-добра механична памет и не виждам в това нищо лошо. Аз примерно знаех абсолютно всички български владетели подред и по години на управлението - нещо, което не се изисква нито за матура, нито за изпит, нито за олимпиада.deliriummm написа:Зубрачеството не може да се избегне...каквото и да променят!
Е нали това казвам и азwebstil написа:Как ще е кратка за Аспарух и Тервел? Тя включва и славяните и прабългарите с всичките им глупости,разселвания и хипотези...тя е една от най-огромните
- happyswift
- Флъдзила
Примерът с националния кръг е доста точен.Там, на писмената част, 5,50 и нагоре, имаха около 20 човека,а в СУ отличните оценки бяха около 200.Тоест, 10 пъти по-малко, което красноречиво говори за драстичната разлика в изисказуемите знания за една и съща оценка.
- deliriummm
- Пишете, о, братя
Естествено,че е добре да имаш база,на която да се опреш.Абсолютно няма нищо лошо в това да знаеш много факти...даже го приветствам.Колкото повече,толкова повече.НО!"Зубрачеството" в тази форма ,в която ти го описа съществува и то не в малки размери.Това са само мои наблюдения.
- happyswift
- Флъдзила
Зубрачеството е нормално да съществува в тези условия на "изпитване" на кандидат-студентите.Просто самият формат предразполага към такава практика, дава добри разултати, а и на всичкото отгоре е много по-лесно да назубриш нещо от колкото да се опитваш да вникнеш в него и да го резбереш.Когато изпитният формат бъде променен в посока изключване тази практика като опция, самото зубрачество също, ако не да изчезне, ще намалее сериозно, просто защото няма да дава нужния резултат
-
PariZza
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Математически погледнато:
53страници=26 листа
26/4 =6,5 листа на час
60/ 6,5 мин =9.23 мин за лист
та за 10 мин не можете да испишете 1 лист?
за 5 мин не можете да изпишете 1 страница?
какво нереално виждате в това?
53страници=26 листа
26/4 =6,5 листа на час
60/ 6,5 мин =9.23 мин за лист
та за 10 мин не можете да испишете 1 лист?
за 5 мин не можете да изпишете 1 страница?
какво нереално виждате в това?
- happyswift
- Флъдзила
Че от време на време се спираш да помислиш дали не си изпуснал нещо или да си спомниш година/име, отиваш до тоалетна, пиеш вода, даваш почивка на пръстите си малко.Ти си човек, не компютър
Никой не пише точно 4 часа, всеки свършва около 10 минс преди края за да провери всичко.
Никой не пише точно 4 часа, всеки свършва около 10 минс преди края за да провери всичко.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Дайте да не спорим кой колко е написал и дали е възможно - то ще се види на разбора в крайна сметка
Иначе :
@ Parizza - ако не смяташ мнението ми за достоверно само по себе си, да изтъкна, че съм Студентка вече - явно това го смяташ за ключово
@ Happyswift - то 20 човека имаха над 5,50 на олимпиадата, ама я помисли колко човека бяхме там и колко са на изпита в СУ - 10 пъти повече
Иначе :
@ Parizza - ако не смяташ мнението ми за достоверно само по себе си, да изтъкна, че съм Студентка вече - явно това го смяташ за ключово
@ Happyswift - то 20 човека имаха над 5,50 на олимпиадата, ама я помисли колко човека бяхме там и колко са на изпита в СУ - 10 пъти повече
- happyswift
- Флъдзила
Нормално да не са там, като не са се класирали

- deliriummm
- Пишете, о, братя
Така е...Тази година сме се класирали 60-70 човека за националния,а след писмената част ще сме поне наполовина.
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Курс: трети
Само на мен ли ми се струва, че миналата година при нас нямаше такива изцепки относно това кой колко е изписал, а и да е имало..повечето бяхме постигнали един доста добър обем откъм страници? Говориш им нещо, те пак своето знаят.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Така е, миналогодишното кандидатстудентско поколение беше много благодатно 
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34