КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от svetlio.varna »

Критерии за проверка и оценяване на изпитната работа
Предлаганият формат на изпита дава възможност да се установят и оценят историческите компетентности и езиковата култура на кандидат-студентите, а не на наизустени знания.
Проверяват се техните умения за:
- ясна структура на изложението и разкриване на логическата връзка между събитията;
- правилен подбор на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност;
- анализ и обобщения върху определени събития, личности, явления и процеси, които са свързани с основните въпроси на темата;
- коректно използване на историческата терминология;
Оценката на историческите знания се осъществява на основата на:
- изчерпателността на фактологическия материал по зададената тема, заложен в учебната програма по История на България за XI клас на СОУ – задължителна подготовка;
- точна хронология на събитията, явленията и процесите, които са предмет на анализ и оценка в темата;
- изводи и обобщения по темата;
- езикова и стилистична грамотност на изложението;
При пропуск на основен въпрос оценката се намалява до две единици.
Facebook
Изображение
PariZza
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от PariZza »

svetlio.varna написа:Критерии за проверка и оценяване на изпитната работа
Предлаганият формат на изпита дава възможност да се установят и оценят историческите компетентности и езиковата култура на кандидат-студентите, а не на наизустени знания.
Проверяват се техните умения за:
- ясна структура на изложението и разкриване на логическата връзка между събитията;
- правилен подбор на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност;
- анализ и обобщения върху определени събития, личности, явления и процеси, които са свързани с основните въпроси на темата;
- коректно използване на историческата терминология;
Оценката на историческите знания се осъществява на основата на:
- изчерпателността на фактологическия материал по зададената тема, заложен в учебната програма по История на България за XI клас на СОУ – задължителна подготовка;
- точна хронология на събитията, явленията и процесите, които са предмет на анализ и оценка в темата;
- изводи и обобщения по темата;
- езикова и стилистична грамотност на изложението;
При пропуск на основен въпрос оценката се намалява до две единици.

Това е ясно, но примерно при сгешена дата колко биха намалили, какви са предимствата на тези,които са писали по- трудната тема , до къде трябва да приключи така зададената тема (Ботев дали трябва да се включва) и т.н.
PariZza
В началото бе словото

Мнение от PariZza »

_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми ;)
не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви
Аватар
_Stella_
Паисий
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от _Stella_ »

arshavin написа:
_Stella_ написа:
arshavin написа:Да драсна и аз няколко реда за изпита и предстоящите резултати. Писах за Крум написах 18 страници, защото темата я бях научил, но ме е много яд на себе си, че пропуснах битката при Средец (много се ядосах после) и обърках дата на битката при Версиникия написах 23.06.813, а не (22). Забравих да спомена и "Свидас Лексикон". Иначе като цяло смятам, че в хронологическа последователсност темата ми е добре структурирана. И сега се чудя каква оценка да очаквам.
Само да те питам каква е тази битка при Средец, че аз не се сещам. :roll: Да не би да имаш предвид за превземането на Сердика? :) А тези грешки, които си допуснал на мен лично ми изглеждат доста безобидни... аз смятам, че моите 2-3 пропуска (превземането на Адрианопол и Месемврия) имат по-голямо значение за съжаление.. Но резултатите ще покажат черно на бяло. :) Аз сигурно ще отида да си видя работата след като си разбера оценката....
Не говоря за превземането на крепостта Средец през 809година от хан Крум. Дано да са безобидни грешките, но аз лично не мисля така особено за битката през 809 година, която е основната причина за нападението на Никифор
Ами аз точно за това ти говоря. ;) Средец е Сердика. Точно - важната стратегическа крепост, която после Никифор иска да си върне и предприема поход към България. Иначе, така си е, битката при Върбишкия проход е много ключова..
La libertà è il diritto dell'anima di respirare.

Международни отношения, I курс
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

PariZza написа:
Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.

Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете ;)
PariZza
В началото бе словото

Мнение от PariZza »

_sonrisa_ написа:
PariZza написа:
Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.

Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете ;)
по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук

Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
Аватар
Моридин
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Моридин »

Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя

Мнение от summer_f_ »

Чак имат и наглостта да напишат, че информацията от учебникът за 11 клас е достатъчен :lol: :lol: :lol: :lol: Дрън-дрън та пляс..Там няма никаква допълнителна информация, с изключение на изворите... :roll:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
PariZza
В началото бе словото

Мнение от PariZza »

Моридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултати
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя

Мнение от summer_f_ »

PariZza написа:
_sonrisa_ написа:
PariZza написа:

по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук

Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
Нали бяха 35, ся пък 53 :lol:
Абе Вие ме побъркахте не не не :shock:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
webstil
От дъжд на вятър

Мнение от webstil »

PariZza написа:
Моридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
Мен пък нито на изпита ,нито сега ми е много напрежението :lol:
PariZza
В началото бе словото

Мнение от PariZza »

webstil написа:
PariZza написа:
завиждам ти!!!
Аватар
webstil
От дъжд на вятър

Мнение от webstil »

PariZza написа:
webstil написа:
PariZza написа:
завиждам ти!!!
даже взех телефона на 2 момичета докато си пишех за Крум :lol: :lol: написах си ги на шоколадчето(без тва и нямах време да го отворя) :lol: :lol:
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

На мен сега почна да ми става тъжно, че не успях да се подготвя по-добре... : ) Като гледам другите кандидат-студенти направо се чудя накъде съм тръгнала :compress:
PariZza
В началото бе словото

Мнение от PariZza »

webstil написа:
PariZza написа:
webstil написа:
PariZza написа:
завиждам ти!!!
даже взех телефона на 2 момичета докато си пишех за Крум :lol: :lol: написах си ги на шоколадчето(без тва и нямах време да го отворя) :lol: :lol:
хахаха нека нека
на тва му се вика създаване на контакти :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”