Какво искате да учите?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Какво искате да учите?
офтипик: Mondscreen, абсолютно изкривена представа имаш, ще пораснеш и ще научиш какво значи морал...или ще станеш още по-циничен. От това което виждам май клониш към второто, дано греша. Нищо лично иначе.
Назначаване на някого по роднински връзки, без да се вземат предвид уменията, си е нещо ужасно. Да не би умения да могат да се предавт само от баща на син? Защо някой кадърен и искащ да се учи/помага на хората да не бъде назначен само защото не е роднина на някой си ? Абсолютно гадно.
А за това, че дали ще успееш зависи само от теб-поживей малко в реалния свят и пак ще си говорим. http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis
Както и да е. Не искам да се заяждаме/караме, но просто съм абсолютно несъгласен с доста неща, които каза и не успях да остана безучастен.
Назначаване на някого по роднински връзки, без да се вземат предвид уменията, си е нещо ужасно. Да не би умения да могат да се предавт само от баща на син? Защо някой кадърен и искащ да се учи/помага на хората да не бъде назначен само защото не е роднина на някой си ? Абсолютно гадно.
А за това, че дали ще успееш зависи само от теб-поживей малко в реалния свят и пак ще си говорим. http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis
Както и да е. Не искам да се заяждаме/караме, но просто съм абсолютно несъгласен с доста неща, които каза и не успях да остана безучастен.
- Mondscreen
- Паисий
Добре, обясни ми лично според теб, защо има семейства, които от поколения са лекари, адвокати, инженери, банкери, финансисти, счетоводители и т.н. Защо точно такива семейства са добре известни и уважавани сред колегите си? Според теб всички Ротшилд ги е влечало банкерството или всички Рокфелер са умирали да продават петрол от най-ранна детска възраст? Аз смятам, че моят свят е доста по-реален, защото е доказано, че нещата стоят така. Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Всичко, което си изброил, са частни фирми. На тях не им се меся, да си назначават когото искат. Същото и за частните болници. Но да злоупотребяваш с обществени средства е съвсем различно. Мислиш ли, че е редно някой да го назначат за съдия/прокурор защото е син на еди кой си? Затова и в държавните структури има конкурси, за тях има закони.Mondscreen написа:Добре, обясни ми лично според теб, защо има семейства, които от поколения са лекари, адвокати, инженери, банкери, финансисти, счетоводители и т.н. Защо точно такива семейства са добре известни и уважавани сред колегите си? Според теб всички Ротшилд ги е влечало банкерството или всички Рокфелер са умирали да продават петрол от най-ранна детска възраст? Аз смятам, че моят свят е доста по-реален, защото е доказано, че нещата стоят така. Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
Ако една частна фирма наеме некадърни хора загубите са си за нея. При държавните нещата не стоят така. Говорихме за болници-ако толкова искаш да назначиш детето си в някоя, ами отвори частна, където да се разпореждаш както намериш за добре. А не на гърба на данъкоплатците да ореждаш живота на децата си за сметка на другите по-добри кандидати.
Колко житейски опит има и на колко места са/не са те назначавали, че да правиш подобни обобщения?Mondscreen написа: Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
Надявам се не защото за сметка на държавата са злоупотребявали и са отнели шанса на другите.Mondscreen написа:Добре, обясни ми лично според теб, защо има семейства, които от поколения са лекари, адвокати, инженери, банкери, финансисти, счетоводители и т.н. Защо точно такива семейства са добре известни и уважавани сред колегите си?
За да защитаваш подобна теза трябва или да си (морално) заблуден, или да имаш лична изгода. Да не би да имаш роднини юристи на които разчиташ или греша?
- Mondscreen
- Паисий
Кажи честно, по твое мнение, какъв е шансът от смейство, което е отдало 2-3 поколения на дадена професия, да излезе некадърник? Аз смятам, че е минимален, дори клони към 0. По-горните примери с фамилии също го доказват. Ако все пак се случи такава 1 на 1 000 000 ситуация, парашутистите ги разкриват веднага и най-малкото никой няма да иска да работи с тях, колкото и да ги бутат.Nope написа:Ако една частна фирма наеме некадърни хора загубите са си за нея. При държавните нещата не стоят така.
Грешиш. Имам роднини лекари, на които избрах да не разчитам.Да не би да имаш роднини юристи на които разчиташ или греша?
Явно съм заблуден. Добре, че си ти да ми ги обясниш нещата.За да защитаваш подобна теза трябва или да си (морално) заблуден, или да имаш лична изгода.
Тази тема не върви на добре
. Примерите на Mondscreen показват, че в някой случай наемането на хора спрямо роднинските им връзки довежда до развитието на дадена фирма. Но са неуместни спрямо това как се назначават хора в болниците или правните институции в България. Развитието на човек като специалист не зависи от мама или тате, а от това дали той иска да се развива в дадената сфера. Нагледал съм се на лекарски синове и дъщери, които нямат капка ум в главите си и въпреки всичко работят благодарение на техни роднини.
.
Направи си едно пътешествие до ЮЗУ, там е пълно с деца на прокурори и съдии, чиито коефициент на интелигентност е по малък от този на маруля.
Кое му е лузърско. По твоята логика Делян Свински трябваше да остане шеф на ДАНСМислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
Направи си едно пътешествие до ЮЗУ, там е пълно с деца на прокурори и съдии, чиито коефициент на интелигентност е по малък от този на маруля.
- Mondscreen
- Паисий
Nipton написа:По твоята логика Делян Свински трябваше да остане шеф на ДАНС.
И все пак останах с впечатлението, че говорим по-скоро за частни фирми. За държавните си има конкурси и нещата не стоят съвсем така. Нали си говорихме за тях и дадохме пример с държавните болници. Работиш за 800-1200 лв. заплата и това е. Ако искаш повече, започваш на частно или се занимаваш с проучвания.Ако все пак се случи такава 1 на 1 000 000 ситуация, парашутистите ги разкриват веднага и най-малкото никой няма да иска да работи с тях, колкото и да ги бутат.
Свински не е единствен в нашата мила родина. Връзкарчетата винаги ще си намерят работа (благодарение на родители/пари) без значение дали са добре подготвени за нея, или не.
- Mondscreen
- Паисий
Ама вие пак си говорите само за връзки. Казах ви - шансът от поколения лекари или адвокати да излезе некадърник е минимален. Наследствеността в дадена професия е най-малкото контакти. Има и по-ценни неща от тях.
Точно от връзките започнахме.
Защо?Казах ви - шансът от поколения лекари или адвокати да излезе некадърник е минимален.
Ако най-много държат на уменията, а не на контактите защо не наемат човек квалифициран за работата, а не човек с връзки.Наследствеността в дадена професия е най-малкото контакти.
Ти подхвана частните фирми- Рокфелер и други. Да конкурси има, но какво им пречи да наемат свой човек вместо някой компетентен с необходимите умения за дадената работа.И все пак останах с впечатлението, че говорим по-скоро за частни фирми. За държавните си има конкурси и нещата не стоят съвсем така. Нали си говорихме за тях и дадохме пример с държавните болници. Работиш за 800-1200 лв. заплата и това е. Ако искаш повече, започваш на частно или се занимаваш с проучвания.
И не разбрах, защо е лузърско?Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
- Mondscreen
- Паисий
1. Същото като при спортистите. Добър треньор създава добър състезател. Добър лекар, юрист, банкер, инженер, счетоводител ще създаде добър лекар,... И преди да ми кажеш, че не родителят, а университетът или колежът го обучават в професията, да знаеш, че не си прав. Родителят му е говорил за професията години наред, родителят му е изградил представите за професията, той му е втълпил начина на мислене нужен за професията. Когато го вземе при себе си на работа, пак той ще му показва как стоят нещата на практика, ако не го е правил по-рано. Ако пък не е добър професионалист, няма да има нито нужната позиция, нито нужните контакти, за да осигури работа на детето си.Nipton написа:Точно от връзките започнахме.
Защо?Казах ви - шансът от поколения лекари или адвокати да излезе некадърник е минимален.
Ако най-много държат на уменията, а не на контактите защо не наемат човек квалифициран за работата, а не човек с връзки.
И не разбрах, защо е лузърско?Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
2. Какво значи квалифициран? И единият, и другият има нужното за целта образование.
3. И да тръгна да ти го обяснявам, няма да ме разбереш. Тогава, защо изобщо си чешем пръстите и дрънчим по тая клавиатура? Като цяло говоря. Без това оспамихме темата, така че дай да го приключваме тоя тъп спор. Ако имаш някакви други въпроси, наистина те моля да не ми ги задаваш, щото ми писна да отговарям. Ти си имаш твои разсъждения и твой начин на мислене, аз си имам мои. Видяло се е, че на една глава няма да излезем. Хайде със здраве.

Последно промяна от Mondscreen на 09 Юли 2013, 20:26, променено общо 1 път.
Точно точка 3 ме накара да разпиша в тази тема, въпреки че и за отговорите ти на другите две не съм съгласен. Но всеки с мнението си
. Мисля, че след няколко години години ще имаме по- добри доводи за воденето на този спор. Peace 
- Snow-White
- От дъжд на вятър
- Специалност: География и биология
- Курс: втори
Mondscreen, хората се опитват да ти кажат, че има много фактори, които не се предават по наследство. Например талантът - примерно Лора Караджова може ли да пее? Не. Независимо кой е баща й, тя е музикален инвалид. Моята фамилия са 90% инженери, докато аз не разбирам нито от физика, нито от математика. Идеята е, че това какъв си не зависи само от това кои са родителите ти. Те могат да ти създадат връзки, но не могат да седнат и да научат нещо вместо теб.
За едно нещо обаче си прав - професионалист не се става в университета. Не става само с четене. Въпреки това, и двамата знаем, че връзките са си връзки и първият в колонката невинаги е най-добрият. Ще ти дам един пример. Наскоро майка ми и нейните ученици участваха със свой проект в олимпиада по ИТ. Спечелиха ПЪРВО място, т.е. проектът им имаше най-много точки от всички представени. Най-любопитното е, че НЕ се класираха за следващия кръг - класира се отборът, който беше на ЧЕТВЪРТО място. Странно защо, неговата ръководителка години наред оглавяваше въпросното жури. Сещаш се накъде бия, нали? Светът, в който живеем, е крайно относителен, затова не всичко зависи от ЛИЧНИТЕ ти усилия. Това се опитват да ти обяснят.
За едно нещо обаче си прав - професионалист не се става в университета. Не става само с четене. Въпреки това, и двамата знаем, че връзките са си връзки и първият в колонката невинаги е най-добрият. Ще ти дам един пример. Наскоро майка ми и нейните ученици участваха със свой проект в олимпиада по ИТ. Спечелиха ПЪРВО място, т.е. проектът им имаше най-много точки от всички представени. Най-любопитното е, че НЕ се класираха за следващия кръг - класира се отборът, който беше на ЧЕТВЪРТО място. Странно защо, неговата ръководителка години наред оглавяваше въпросното жури. Сещаш се накъде бия, нали? Светът, в който живеем, е крайно относителен, затова не всичко зависи от ЛИЧНИТЕ ти усилия. Това се опитват да ти обяснят.

Цитирам го за да си го погледнеш след няколко години и да се посмеешMondscreen написа: Кажи честно, по твое мнение, какъв е шансът от смейство, което е отдало 2-3 поколения на дадена професия, да излезе некадърник? Аз смятам, че е минимален, дори клони към 0.
Викаш, че имаш лекари в рода? Според теб ако вашите те бяха притиснали да запишеш медицина щеше ли от теб да излезе добър лекар благодарение на роднините ти? Странна логика имаш.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Аз се радвам, че въпреки всичките счетоводители в родата, не ме принудиха да се занимавам с това, защото аз като счетоводител бих била по-опустошителна от тропична буря
. В професионално отношение крушата определено може да падне далеч от дървото. Едно от най-важните неща, за да вършиш добре работата си, е да я харесваш. Ако това не е така, ще я вършиш просто ей така и няма да се отличаваш с особен професионализъм, без значение каква ти е родата.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Щом е поколение лекари, значи има връзки и ще му бъде уредена работа! Ето, ти сам го казваш това за връзкарството!Ама вие пак си говорите само за връзки. Казах ви - шансът от поколения лекари или адвокати да излезе некадърник е минимален. Наследствеността в дадена професия е най-малкото контакти. Има и по-ценни неща от тях.
"The place where you made your stand never mattered. Only that you were there... and still on your feet."
Stephen King
Stephen King