[КСК 2011] Журналистика и ВО
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- foreveryours
- В началото бе словото
- Специалност: още няма
Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО
Дам... и мен много ме запали това.. Донякъде съм съгласна с казаното от Victoria Dragieva , но само донякъде.... Никой, ничии крила не реже... Обадиха се хора, които знаят наистина за какво става въпрос.. Мислиш ли наистина, че тези девойки са искрени с този техен патриотизъм... Честно казано се съмнявам, че има такива хора, които биха оставили собственото си щастие в името на родината... Просто може би за момента така им е угодно и заради това мислят така. Нямам против да се гледа на нещата с доза оптимизъм, но тук в нашата кочина, да си оптимист е просто глупаво и наивно.. Оправия няма. Щели да работят като журналисти.. в наща мила родина, без побутване от мама и тате просто НЕ СТАВА... и много хора ще го осъзнаят, когато завършат и се сблъскат с действителността.. Когато наистина имаш нужда от работа.. когато вече имаш деца, за които да мислиш и ти е все едно за журналистиката.. все едно и за държавата и за проблемите, които си мислел, че можеш да оправиш...Писнало ти е от всичко и тогава просто бягаш..... да садиш картофи, да работиш в супермаркет... пак ще е по-добре от тук.. 
More than yesterday, less than tomorrow... !! ♥
- Seniorita
- В началото бе словото
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: първи
А това пък е най-големият бисер, че грамотността не била част от критериите.Art[less] написа:cerbera написа:Тази неграмотно изписана сентенция е един от бисерите в есетата на мераклийте за журналисти в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Неграмотност
Преди няколко седмици младежите се явиха на кандидатстудентски изпит, на който писаха по темата: "Ах, този мол". Безумните ученически умотворения и лишените от логика изречения шашнаха преподавателката от Факултета по журналистика и масови комуникации Мария Нейкова, която ги публикува на Facebook страницата си. Докато проверявала писмените работи, Нейкова се натъкнала на фрапиращи грешки. Оказало се, че младежите пишат индивид с "т", "въплащавам" вместо "въплъщавам", "впредвид" вместо "в предвид". "Молът действа лавинообразно на хората" е друг бисер, който грее на Facebook профила на преподавателката. Коментарът на нейната колежка Грета Дерменджиева в социалната мрежа пък е, че "четяшите се отчайват лавинообразно".
Втори дом
"Голяма част от живота ни преминава в моловете. Те се превръщат в наш втори дом. Моловете са въплащение на красотата", смята пък друг кандидат-студент. "Днес имайки впредвид времето, в което живеем констатираме, че моловете не са нещо непознато за нас. Нещо повече, от ден на ден, все повече привикваме виждайки ги по улиците. Подминаваме ги, разглеждаме ги, и правим покупките си от тях. Те са потребност страснала се с останалите ни всекидневни нужди, които винаги ни съпътстват", твърди пък друг.
"При добри приходи молът е на печалба, а това следва да бъде, че и държавата е на печалба, което е изгодно за всеки един пълноправен член на държавата", убеден е пък друг кандидат-студент.
//твоите няма да ги подчертавам, грамотността, така или иначе, не се нарежда в критериите (им) за оценяване (каквото и да говорят;)
1.За успешното полагане на писмения изпит по журналистика на кандидат-студентите се препоръчва:
.....
- да развиват езиковата и стиловата грамотност при писането на текстове
2. Всеки един текст в писмена форма прави впечатление с грамотността си /независимо от тематиката, която обсъжда/.
3. Изпитът е по журналистика, където грамотността поставя темелите на тази професия.
4. Колкото и "оригинални" и "новаторски" да са идеите в едно есе, когато то е написано неграмотно и пълен-кратък член са неовладян висш пилотаж, едва ли може да направи впечатление, камо ли да бъде оценено с повече от 4.50.
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...
Връзки с обществеността - I курс ; )
Не ми говорете за правописни и граматични грешки, че и за това взех да се притеснявам.Уж си проверих и черновота, и беловата, а пак имам съмнения за някои неща ... Една грешка при поставянето на пълниЯ и краткиЯ член може да има определящо значение.То пак си зависи и от проверяващиЯ какво внимание ще отдели.
-
Neuromancer
- В началото бе словото
- Специалност: No
Не се филмирайте - няколко грешки няма да ви променят особено оценката. Допускат се от невнимание или от бързане.
Лошо е в моя случай, примерно. Аз страшно бързах да си препиша беловата и сигурно съм допуснал много пунктОационни и правУписни грешки, които иначе бих редактирал, но уви - не си прецених времето. Убеден съм, че правописа ми ще смъкне оценката с 50 стотни + още 50 стотни за ужасния грознопис.
Но една-две неправилно членувани думи да ви променят оценката? Не вярвам.
Лошо е в моя случай, примерно. Аз страшно бързах да си препиша беловата и сигурно съм допуснал много пунктОационни и правУписни грешки, които иначе бих редактирал, но уви - не си прецених времето. Убеден съм, че правописа ми ще смъкне оценката с 50 стотни + още 50 стотни за ужасния грознопис.
- Seniorita
- В началото бе словото
- Специалност: Връзки с обществеността
Не говорим за една-две думи и една-две грешки, а за тотална липса на ориентация в езиковата култура тъкмо от типа "индивиТ" или "иСпит", които надминават и най-шантавото въображение. Не ми разбрахте идеята. Whatever. Здраве да е.Neuromancer написа:Не се филмирайте - няколко грешки няма да ви променят особено оценката. Допускат се от невнимание или от бързане.
ПС Ако погледнете профила на въпросната проверяваща, който крещи от възмущение, може би ще разберете, че езиковата култура е решаващ фактор.
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
- Курс: втори
За грознопис се свялат 50 стотни? ? ? 
Чак толкова не.АКо си писал хубави неща, няма да свалят сега ... ако си написал сносни неща, но не перфектни, определено ще спечелиш, ако пишеш красиво.
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Защо говорите глупости - никой няма да ви намали оценката за грозно писане! От вас не се иска да пишете красиво, а сравнително Четливо ( и казвам сравнително, защото проверяващите имат дългогодишен тренинг в четенето на всевъзможни почерци). Да не говорим, че често пъти, красивите почерци, особено на девойките, са доста нечетливи, защото изобилстват от завъртулки и т.н.
И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!

И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!
- martina_teodorova
- Пишете, о, братя
Но ограждането в скоби със чертичка отгоре ,което се повтаря на много места при мен със сигурност ще ми свали от оценката драстично. :S
- _sonrisa_
- Флъдзила
НЯМА. Поправянето НЕ е знак и НЕ е основание за намаляване на оценката. Престанете да се паникьосвате за глупости
Най-чистосърдечно ви го казвам.
- marchelle
- В началото бе словото
- Специалност: Книгоиздаване
по тази логика моята тема направо трябва да я анулират,заради драскането ми (буквално задрасквах това ,което не ми харесваше)...според мен за грозно писане няма да намалят оценките.все пак вече нещата се пишат на компютри и кой ти гледа дали пишеш красиво???но за правописа съм чувала,че се заяждат много.ти дори и есе достойно за Пулицър да напишеш,пак няма да получи 6,00 ако е бъкано с правописни грешки...martina_teodorova написа:Но ограждането в скоби със чертичка отгоре ,което се повтаря на много места при мен със сигурност ще ми свали от оценката драстично. :S
~~~
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
- _sonrisa_
- Флъдзила
Те не се "заяждат". Точно така трябва да бъде - не може да пишеш неграмотно и да претендираш за каквото и да е било.
Сонриса, не съм подмазвач, ама много готин аватар имаш.Това ти ли си? 
- _sonrisa_
- Флъдзила
Аз съм, благодаря ти

П.П. А това, че не си подмазвач - ми то.. и да ми се подмазваш, от мен надали ще извлечеш кой знае каква изгода .. в случая
П.П. А това, че не си подмазвач - ми то.. и да ми се подмазваш, от мен надали ще извлечеш кой знае каква изгода .. в случая
- marchelle
- В началото бе словото
- Специалност: Книгоиздаване
заяждане нямам предвид грешки като "незнам""испит""кандидадтстодент",които показват по вестниците всяка година.една позната ми каза,че дори за грешки ,дето си ги пропуснал просто в бързината и не са чак толкова явни пак много взимат.но това все пак си е съвсем нормално.
.
.
~~~
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
You think you're funny?
-I think I'm adorable!