[КСК 2013] Право
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Re: [КСК 2013] Право
Благодаря за новата думичка,ще я запомня! Ще призная,че отначало помислих,че Кристо е допуснал печатна грешка,защото съм чувал термина "икуменизъм",който означава съвсем различно нещо. 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
-
system_regulator
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
В моите теми не се споменава никъде изрично този термин. Аз пък си мисля ,че по-скоро при Симеон би бил полезен. Иначе е точно така ,както го описаха колегите. Може и по история да прогнозираме темите ,две седмици има :Д . Аз залагам на Йоан Асен Две / БРЦК-а / Стамболов като най-възможни от съответните раздели 
- Mondscreen
- Паисий
Кристо е прав. Споменава се в темата за първата половина на IX век. Карл Велики е коронясан като император и това е удар върху ромейската ойкуменическа доктрина. Естествено можеш да го кажеш и по друг начин, но според мен този е най-правилният. В твърдението си за бисерите също е прав... Никога не съм разбирал хора, които наизустяват думи без да знаят какво значат. Толкова ли е трудно да го потърсиш в Гугъл? 
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Защо си мислите, че един юрист трябва да може да говори? 99% от работата ви ще бъде на компютъра. Устните изпити са изключително субективни, често пародийни, понякога дори бутафорни.
Но до голяма степен сте прави за изпитите като заключение. Просто аргументите ви са грешни. Ама и те ще се натъкмят след 5 години.
Дали можеш да интерпретираш 14-те стиха на еди-какво-си няма никакво значение.
Но до голяма степен сте прави за изпитите като заключение. Просто аргументите ви са грешни. Ама и те ще се натъкмят след 5 години.
Дали можеш да интерпретираш 14-те стиха на еди-какво-си няма никакво значение.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Не правете грешката да смятате, че КС изпитите съществуват, за да ви превърнат в по-добри хора и професионалисти.system_regulator написа:всичките ми познати - адвокати и т.н. , признават ,че от подготовката за този изпит не са извлекли никакви ползи / и това хора над 30-годишна възраст/
КС изпитите съществуват, за да отсеят по-добрите от не-толкова добрите на база знания, която завършващите ученици притежават. Прилагат се именно в тази си форма, защото са съобразени с възможностите на кандидат-студентите. Може и да не ви се вярва, но най-малко от всичко искате КС изпитът ви да представлява устен изпит върху юридическа материя, която ще е приложима в кариерата ви по-нататък.
За един юрист е от съществено значение да може да:
1. анализира проблеми;
2. аргументира тези;
3. пише.
Едно от най-важните неща е да можете да пишете. Грамотно, стилистично издържано, в логическа последователност и изчерпателно. Това в един момент ще се окаже едно от най-трудните неща за вас, защото почти никой в университета няма да се наеме да ви научи как да пишете.
Затова КС изпитите в писмена форма - тема са доста адекватни - те преценяват способността, потенциала ви да се справите с бъдещата си професия.
Поне това им е идеята.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

-
system_regulator
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Хубаво това не им е идеята ,но не се получава на практика. Освен това половината от текстовете ,които влизат в КС изпит не се изучават в училище. И аргументите също вярвам ,че са ми правилни. 1) анализира проблем - това е окей ,НО литературен такъв - това е малко по-сложно. А като се има предвид ,че нямаш текстовете пред теб (най-глупавото в цялата история може би) , всичко трябва да ти е в главата. Повечето от нещата ,които ще изпишем утре няма да са наши думи ,а такива наложени от критиката във времето. При цитатите е друга ситуацията ,но пък там разликата от 2 до 4 и от 4 до 6 не е особено ясна и не бих съветвал да се пише на тях освен ако не знаеш нищо за автора ,който с падне. 2) теза - това пак е добре ,но става въпрос за литература ,където в рамките на 5-6-7 изречения ти бълваш всичко смислено(или не) ,което ти е в главата за дадения "проблем" . Писането също е объркано. Дайте есе ,но истинско есе и преценете кой има въображението и информацията в главата да интерпретира съвременни (вечни) проблеми. А не позаучене анализи на отдавна забравените(така и трябва в повечето случаи) и отнесени писания ,които някой си изписал. Нищо все още не може да ме убеди ,че това е показателно ,но както ида е. Още веднъж успех на всички!
-
Nemalp
- Да живей словото
- Специалност: Публична администрация
- Курс: първи
Абе, каквото и да си говорим е абсурдно, че трябва да ходиш на уроци/купуваш/намериш теми. Накрая учи чужди мисли и отиваш на изпит да покажеш колко добре си назубрил темите. За щастие вече има интернет и всеки може да си намери някакви материали, дори да не са от най-високо качество ...
И аз съм за произволна тема и есе или някакво чуждо произведение да ти се даде на лист и да пишеш по него, да е спонтанно. Нещо като есетата по цитати в "1000 стипендии"
Естествено, този формат ще бъде мразен от някои и харесван от други. Много хора са ми казвали, че не биха могли да влязат без теми/анализи, ако трябва сами да анализират творбите.
И аз съм за произволна тема и есе или някакво чуждо произведение да ти се даде на лист и да пишеш по него, да е спонтанно. Нещо като есетата по цитати в "1000 стипендии"
Естествено, този формат ще бъде мразен от някои и харесван от други. Много хора са ми казвали, че не биха могли да влязат без теми/анализи, ако трябва сами да анализират творбите.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Аз това не съм го правила. Ако преподавателят те кара да зубриш готови анализи вместо сам да структурираш разсъжденията си, значи не заслужава парите, които наливаш при него. Винаги съм бягала от такива като дявол от тамян.Nemalp написа:Накрая учи чужди мисли и отиваш на изпит да покажеш колко добре си назубрил темите.
А без четене на чужди научни трудове няма да се мине. Пет години ще ги прекарате (дай боже) в четене на чужди научни трудове и мнения. В науката винаги е така - много вода трябва да изтече преди да започнеш да я създаваш, първо трябва да учиш създаденото от другите.
Тезата може и да я изкажеш с 5-6-7 изречения, но за да я защитиш, ще са ти нужни повече. И естествено, че ще е литература - какво, да ви дадат да разсъждавате върху структурата на правните норми ли? Задават ви се неща, с които вече сте се сблъсквали в училище, т.е. изучаваните предмети. Литературата и историята са най-близо до правото от всичко останало. И е естествено не всичко да е изучавано - това е изпит за университет, не за гимназията.system_regulator написа: 2) теза - това пак е добре ,но става въпрос за литература ,където в рамките на 5-6-7 изречения ти бълваш всичко смислено(или не) ,което ти е в главата за дадения "проблем"
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- Mondscreen
- Паисий
Абе и да си говорим колко изостанала е системата, няма да сме ние тези, които ще я променят. Така че, който учи пичели, който не учи ни пичели. Те тава е.
-
ivencetencety
- В началото бе словото
- Курс: друг
Лошото е , че имам чувството , че колкото повече чета , толкова повече се оплитам. А може и да е просто внушение. ; /
"In my mind I`ma fighter , my heart`s a lighter , my soul is the fluid , my flow sparks it right up!"
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Има справедливост все пак.
Аз не съм ходил на никакви уроци, изкарах си сам изпитите и ме приеха Право през 2007ма. Една съученичка от моя випуск ходеше на разни уроци и щуротии. Не я приеха нищо от първите желания... записа нещо супер-шантаво и измислено и после май се отказа и от него.
На предварителния изпит се падна за БРЦК. Аз не бях стигнал до там и писах "едва" 7 страници от обща култура, в които не споменавах дати и писах само общоизвестни факти. Същата съученичка изписала около 20 страници. Аз едвам изкарах 3,25. Тя имаше 2,00. На редовната дата се падна супер-лесната тема за Крум, там изкарах 4,50.
Уроците и частните даскали могат да са ви от полза в много редки случаи, ако имате "дарба", която трябва да се развие от специалист. Но тази дарба ако човек е няма, няма как друг човек да му я създаде. Тя идва от Господ (ако сте християни) или от някое по-висше измерение (ако не сте християни)
Аз не съм ходил на никакви уроци, изкарах си сам изпитите и ме приеха Право през 2007ма. Една съученичка от моя випуск ходеше на разни уроци и щуротии. Не я приеха нищо от първите желания... записа нещо супер-шантаво и измислено и после май се отказа и от него.
На предварителния изпит се падна за БРЦК. Аз не бях стигнал до там и писах "едва" 7 страници от обща култура, в които не споменавах дати и писах само общоизвестни факти. Същата съученичка изписала около 20 страници. Аз едвам изкарах 3,25. Тя имаше 2,00. На редовната дата се падна супер-лесната тема за Крум, там изкарах 4,50.
Уроците и частните даскали могат да са ви от полза в много редки случаи, ако имате "дарба", която трябва да се развие от специалист. Но тази дарба ако човек е няма, няма как друг човек да му я създаде. Тя идва от Господ (ако сте християни) или от някое по-висше измерение (ако не сте християни)
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- nominasuntodiosa.
- В началото бе словото
"Дарбата" колкото и да е от значение, още повече е и късмета.
Даже без него и да умееш да пишеш, пак не се получава.
Все пак това е мое мнение, леко цинично, но го намирам за достатъчно правдоподобно.
Все пак това е мое мнение, леко цинично, но го намирам за достатъчно правдоподобно.
"Сърцата са едни и същи." - Виктор Юго
- Mondscreen
- Паисий
По литература изпитът е субективен, но научи всичко по история и после обяснявай кой има късмет и кой няма. Късметът обича смелите, късметът обича трудолюбивите, късметът обича училите. Да се оправдаваш, че не са те приели това или онова заради късмет е лузърско... Темата за уроците е дискутирана много пъти. Моето мнение е, че първо трябва да си избереш правилните хора, при които да ходиш на уроци и второ, че те ти дават сигурност. Никой няма да ти налее знанията в главата, но е сигурно, че ако си научил темите на правилните хора и успееш да ги напишеш на изпита, то значи ще те приемат. Чужд и личен опит.nominasuntodiosa. написа:"Дарбата" колкото и да е от значение, още повече е и късмета.
- nominasuntodiosa.
- В началото бе словото
Не го визирах като оправдание, а по-скоро като вяра в "да си на правилното място в правилното време". Колкото до уроците.. не съм им фен. Не съм ходила и няма да ходя. До сега съм успявала, а и съм се проваляла, със собствените си скалъпени фантасмагории и смятам да продължавам в същия дух. Идеята ми е, че човек малко от малко трябва да вярва в себе си и да не се отказва.
"Сърцата са едни и същи." - Виктор Юго
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Леле, леле. Ако знаете, какви изпити ви чакат, ще видите, дали късметът няма значение 
То затова някои четат само Средновековие и си влизат без проблем
То затова някои четат само Средновековие и си влизат без проблем