Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Архив на всички останали категории.
Заключено
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Мнение от Blood Countess »

Дразнителят в случая (и както винаги) е само един и от него произтичат всички проблеми в темата и във форума :wink: . Има си решение, но никой няма сили да го вземе, затова предлагам просто да изрежем тумора, т. е. да не му обръщаме внимание :wink: .
И аз ви моля най - смирено да не превръщате темата в "Чалга срещу метъл", защото не това бе идеята, пък и като автор мога да поискам да бъде заключена, ако продължавате да се карате :) .

По темата:
Много бе изписано, всеки говори за дисциплина и респект към институцията. Но предприемането на драконовски мерки едва ли би помогнало за уважение към директорката, дори напротив - налагането на такива санкции просто влошават ситуацията и скоро може дори да загуби поста си, което едва ли е целта й. Все пак това е училище, не казарма, за да минават всички през бръснарския салон или през проверка всяка сутрин. Пък и този соц. опит да уеднакви всички е меко казано смешен :| . По - добър вариант би било въвеждането на униформи, ако толкова държи на елитарността.
Да оставим косите на момчетата настрана. Ако аз учех там, би ми било особено неприятно, ако ми забранят да нося бижута. Разбирам, ако има ограничение момичетата да не ходят силно гримирани, но това вече е прекалено. Да ме гонят от училище, защото нося малко окрашение на врата си, вече би минало всяка граница.
Дано женището си получи заслуженото, а децата да разсъдят трезво и обмислят цялата ситуация, защото (може би) приемането на новия училищен правилник е бил предизвикан от нещо (друг е въпросът дали причината е субективна или обективна).

P.S: Много сте продуктивни бе! :lol: Докато напиша един пост, вие написахте хиляда :lol: .
Последно промяна от Blood Countess на 24 Ное 2008, 11:48, променено общо 1 път.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Batbayan написа: Що ти в кое време живееш?Я вземи като си започнал да раздаваш приличие и правила си смени аватара, защото този пистолет подтиква към насилие, което е неприемливо за едни прогресивен млад мъж - студент.Ето виждаш ли - много е лесно на чужд груб да броиш тоягите, ама като на теб ти дойде до главата да ти казват как да си живееш живота ще пропискаш и ти.Но слава богу законите са писани от трезвомислещи хора, на които им е писнало да живеят в така любимата ти дискриминация отпреди години, прилагана върху баща ти и баба ти по комунистическо и царско. ;)
Живея в 21 век. Ако не си забелязал, нещата като еволюция в обществата по света се подобряват. В България се влошават. Или казано по друг начин - ще се подобрят, ако върнем лентата една епоха назад.

Отделно викаш за аватара - супер, виж правилата на форума относно аватарите и ми обясни как ги нарушавам? И как нарисувана картинка приканва към насилие? Големие лош вълк да бях сложил, пак ли щеше да приканва към насилие? Теб приканва ли те към насилие? Като ми четеш постовете иска ли ти се да идеш в някоя гимназия и да изтрепеш десетки ученици, баш с този (измислен специално за играта) пистолет?

На мен подобни мерки са ми били на главата - не съм се оплаквал, макар да са били ограничаващи нещото си там. Защото погледнато глобално, по-далече от носа ми и собствения ми малък свят, тези мерки са били правилното нещо. Нищо, че Х или У са против тях, щото "ги ограничават". Понякога трябва да нарушим правата на 3-4 души, за да запазим тези на 300-400. Няма перфектно решение, ако има то е дискриминация, защото се забранява на определени хора да са еди-какви си. По-лесно е да се каже, че се защитават правата на всички ученици, дори и на ощетените, те ще благодарят по-късно.

Като каза законите, викам да извадиш и този за народната просвета или как се води там, където се казва, че училищата сами правят и приемат правилници, които важат върху територията и учениците в конкретните училища и трябва да бъдат спазвани, баш като въпросния закон. И това училище си е спазило закона, въвеждайки правилник, и съответно допълвайки го. Иди ги съди, ако искаш...

Не виждам дискриминация, когато трябва да се въведе ред. Аз лично съм против дискриминацията, но има 1 изключение, в което закона я допуска - когато е за целите и доброто на обществото. Тогава се допуска да накараме 2% от него да се държат прилично, ползвайки силата на правилата, за да не страдат другите 98% от глупости, за да не им даваме лош пример и най-вече за да има баланс в това общество.

Специално за тенденциозния външен вид - при децата "които се изграждат като личности" е добре да им се наложи, че не дрехите и косата ги правят хора, а мислите и чувствата. И съответно ако си държат на своето, значи не виждат глобалната картинка и заслужават някакви по-строги правила, за тяхно добро. Ако не го разберат, няма да станат нормални хора, а такива с изкривени ценности. Което е в ущърб на обществото и неговите 98% нормални хора, които не искат сред тях - убийци, крадци, измамници, наркомани.. сещаш се....
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

Кристо има само един проблем, за да се въведе такъв правилник, то той трябва и да бъде одобрен от тези за които се отнася, с други думи, този е незаконен, понеже не са спазени всички процедури. Принципно на тема не искам да споря с теб, това е нещо което ти учиш, не аз, но в конкретната ситуация съм прав.
My will be done!!!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Catherine написа:"Тъпия" пример за "випуска еди-кой си" - демек МОЯТ клас, ти го дадох, за да спрете най-сетне да слагате всичко под общ знаменател. И го дадох като пример за това, че при добро желание от двете страни може да се постигне разбирателство. Факт е, че има класове с метъли, които се учат добре, държат се добре, завършват като отлични ученици и продължават следването си в университети в страната и чужбина. Говоря от личните си наблюдения. И за тях би било несправедливо някоя си директорка да им посяга като на без вина виновни да налага дисциплина, която ВЕЧЕ съществува или която не се определя от някакви сантиметри. Ама който не иска да разбере, няма да разбере и 100 пъти да повторя едно и също, затова смятам достойно да се оттегля от спора, останете си със здраве. Лорда добре прави, че се намесва само от време на време.
Добре де. Стига се прави на обидена. Има и такива класове, има и онакива. Не беше нужно спорът да става метъл срещу чалга, ама ти го правиш такъв. Аз съм споменал метъл само в контекста на културата ви и мнението на обществото за някои характерни нейни проявления. Логическата връзка с дългата коса предполагам, си я е направила и горката директорка. Тук мине, не мине и някой обвинява друг, че си налагал мнението. Ти си налагаш мнението. Аз ти казвам, че не ми се струва нормално момчетата да ходят с дълга коса, нито момичетата с къса. Не ми харесва. Има много хора, на които не им харесва и смятат, че не е и прилично. Може и да ти се струва смешно, но на мен пък ми се струва нелогична твоята позиция. Онова момче от клипа си прилича на жена и то много. Родителите му не са взели мерки да го преведат в нормален вид, следвателно ичуилищвто се намесва. Ролята на училището до голяма степен е и да възпитава, недейте да го забравяте. Със сигурност има и свестни метъли, възможно е и да са повече от тия, дето не са свестни, но тук изобщо не става дума за това.

П.П: Оооо, Кристо, браво. :cheers: Точно това се опитвам да обясня и аз. Ролята на общестовото в цялата работа и причината за взимане на такива мерки. Браво!
Последно промяна от ники на 24 Ное 2008, 11:52, променено общо 1 път.
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ники, има ли шаблон за "нормален външен вид"? :roll: Не е ли това субективно, стереотипизирано или ако щеш - предубедено виждане? Как мислиш? (:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

gogigagagagigo написа:Кристо има само един проблем, за да се въведе такъв правилник, то той трябва и да бъде одобрен от тези за които се отнася, с други думи, този е незаконен, понеже не са спазени всички процедури. Принципно на тема не искам да споря с теб, това е нещо което ти учиш, не аз, но в конкретната ситуация съм прав.
Ти одобряваш ли законите на парламента? Щото те касят и теб и по твоята логиката, трябва да ти искат мнението?

Принципа при правенето на правила е, че се приема, че правейки 1 избор, човека Х е избрал някой да му ги налага и той да ги спазва. При парламента е - ходиш на избори, избираш си депутат и всички ние тва правим и хоп - квото те измислят като закони - ние сме длъжни да спазваме.

В училищата повечето са непълнолетни и нямат как да гласуват за депутати. Обаче щом са решили да учат в училището У, те заявяват с влизането си там, че ще спазват правилата и бъдещите правила.

Правилата в училище не се решават само от директорката, гласуват се на учителския съвет, по нейно предложение. В някой училища, канят и 4-5 души-родители на деца и те да гласуват или обсъждат. Някъде из Бургас май имаше и практика да канят 4-5 избрани представители на учениците и те да гласуват, ако става въпрос не за бюджета или как да боядисаме оградата, а за такива правила. Демек, щом е прието, значи е прието, какво да им се бъркаме на хората...
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

блудкаунтес,

Да, има шаблон. До голяма степен трябва да спазваме известно приличие, критериите, за което са се наложили в обществото с времето. За различни сфери в обществото си има различни изисквания. Аз тая година като си бях на село в най-големите жеги, си ходех по боксерки, ама това е селото ми. В училище си има ред, дисциплина, която се изразява в различни правила и тяхното спазване. Излизането от този шаблон може да изглежда нещо дребно, но всъщност може да причини редица отконения от шаблона и несъобразяване с принципите, наложени именно от обществото. Да, виждането е стереотипни и предубедено, но пък е за добро. Някои му викат обичаи и традиции, за такива като мен това са просто правила, наложили се някакси от само себе си в лицето на народа. Никой не ги е писал, но те са известни на всички. Причината да се анрушават е точно изпъкване над обществото поради невъзможност да се изпъкне по по-различен начин от външния вид.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

В цялата ситуация не ми хареса единствено недоизкусурената идея за въвеждане на подобни правила в даденото училище.Но с времето вероятно нещата ще се изчистят.Нормално е учениците да скачат срещу нещо толкова радикално,но се намират в държавна институция и трябва да се съобразят с правилата,които тя налага.Разбира се могат да се оплачат на съответните органи,да изложат гледната си точка,но не и да се правят на обидени,да правят протести,циклейки по градинките.
Данданията е създадена от медиите,винаги жадни за евтини скандали и от една групичка младежи,които в 12 клас мислят,че са хванали господ за шлифера.Колко протестиращи момчета с дълги коси и бради видяхте в клипа????Само един льольо дето едвам върза две думи на кръст и въобще не знаеше къде се намира.
Не може ученици от всякакви възрасти да скачат срещу въвеждането на различни правила,които ограничават свободията им.Както беше писано по-горе не били научени,ами кога да се научат когато подобни случаи като разглеждания винаги се превръщат в огромен проблем на обществото и на правото на индивидуалност.Все отнякъде трябва да се почне,може да не е идеално,но правилния път ще се намери в процеса.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Смешно е толкоз хора, дето подкрепят остригването и пионерските униформи да не могат да направят разлика между свобода на външния вид и нарушаване на правила за поведение. Правилата в една възпитателна и образователна институция трябва да си бъдат възпитателни и образователни, не да се превръщат в ограничителни. Няма резон в постригването, униформите и тъй нататък. Различията между хората винаги ще бъдат очевидни и тъй трябва да бъде. Оеднаквяването на хората е отдавна отречено от мислещата част на Земята.
Knights of the Cross
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Леле! :shock: Ти ме стресна направо. Още малко ще кажеш и че всички са равни.

А като всеки е толкова индивидуален и неподлежащ на уеднаквяване, обществото де го дяваш?
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Томи, хората са различни не само заради външния вид. Ако всички сложим униформи, а пак ще запазя своята идентичност. Ония, милите, ако не могат по друг начин да изразяват себе си, толкова по-зле за тях. Идентичността на човека е главно в характера му, в начина на мсилене, изобщо моралните различия са много по-значими от материалните и не смятам, че с едно подстригване на една гадна коса оная жена Боян ще загуби идентичността си. Другите пикльовци и те не знаят, срещу какво недоволстват, важното е да се протестира, защото така си мислим, че изразяваме активна гражданска позиция, а пък и е много модерно да се спува държавате. За справка: всички теми, свързани с българската политика тук.
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

Blood Countess написа:Но предприемането на драконовски мерки едва ли би помогнало за уважение към директорката, дори напротив - налагането на такива санкции просто влошават ситуацията и скоро може дори да загуби поста си: .
ето там е проблема,налагането на нещо за дисциплината на учениците няма да ги подтикне към уважение,а към презрение. цялата работа идва от възпитанието и от прекомерната свобода.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Boromir написа:Леле! :shock: Ти ме стресна направо. Още малко ще кажеш и че всички са равни.

А като всеки е толкова индивидуален и неподлежащ на уеднаквяване, обществото де го дяваш?
Обществото се изгражда с убедителна държавна политика, не с безсмислени крути мерки. Колкото до равенството- в различието между хората не се опитвам да доказвам равенство между тях, а правото на всеки на свободен избор, с който не засяга обществото. Всяко общество, изградено по изкуствен път е слабо в същината си и силата, с която е създадено и репресивните мерки го превръщат в тоталитаризъм, който няма реални поддръжници, а само овчедушни, немислещи последователи. Външният вид на един гражданин не може да разруши обществото.
ники написа:Томи, хората са различни не само заради външния вид. Ако всички сложим униформи, а пак ще запазя своята идентичност. Ония, милите, ако не могат по друг начин да изразяват себе си, толкова по-зле за тях. Идентичността на човека е главно в характера му, в начина на мсилене, изобщо моралните различия са много по-значими от материалните и не смятам, че с едно подстригване на една гадна коса оная жена Боян ще загуби идентичността си. Другите пикльовци и те не знаят, срещу какво недоволстват, важното е да се протестира, защото така си мислим, че изразяваме активна гражданска позиция, а пък и е много модерно да се спува държавате. За справка: всички теми, свързани с българската политика тук.
Идентичността на един човек е навсякъде в него, дори и във външния вид. Днес дългата коса не е протест, както го разбираш ти, а свободно изразяване на идентичността, като изрусяването при мъжете, розовите мъки тениски и тъй нататък, които не ми харесват, но не ги осъждам, в името на едно широкомислещо общество, защото задължението къде да показваш идентичността си, също е ограничение.
Knights of the Cross
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

renesanz написа: ето там е проблема,налагането на нещо за дисциплината на учениците няма да ги подтикне към уважение,а към презрение. цялата работа идва от възпитанието и от прекомерната свобода.
Проблемът е там, че мерките са прекалено радикални и децата са нямали време и възможност да се адаптират към новите изисквания. Реакцията им е напълно адекватна в случая, защото ефективни и резултатни промени не се правят от раз, а плавно. Това е все едно в една държава да замениш рязко демокрацията с фашизъм (примерно) и сама може да се досетиш какво би последвало :wink: .

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Външният вид на един гражданин не може да разруши обществото.
Ти би ли се навил да се облечеш като травестит в името на свободата и равенството и щото така ше докажеш, че те са напълно широки. Не, колега, не. Външния вид не разрушава обществото, то го подкопава. И обществото е в правото си да ограничи малка група хора, за да са доволни всички, вкл. и тази малка група хора, но на един по-късен етап, като се осъзнаят.
Идентичността на един човек е навсякъде в него, дори и във външния вид.
Не съм съгласен - само слабите личности, разчитат на външния си вид, за да се правят на НЯКОЙ. Идентичността ни е заложена в характера, не в дрехите. Защото често тези които имат крещящ външен вид и са уникални като дрехи и прически са всъщност душевнобедни хора, без нищо друго уникално. Но кого лъжат? Не можеш да замаскираш с дълга коса или в пиърсинг, че си някой. Трябва да оценяваме хора не по външния вид, за да не се учат децата, че дрехите ги правят хора, а не мозъците им. Което е грешно...
Но предприемането на драконовски мерки едва ли би помогнало за уважение към директорката, дори напротив - налагането на такива санкции просто влошават ситуацията и скоро може дори да загуби поста си
Как пък биха я уважавали децата, ако тя им играе по свирката? Те какво искат - да им прави френска любов на всички, строени в редичка ли? Хората, които трябва да се уважават, са именно строгите учители, които действат като болни диктатори и всяват страх, а не някакви леки персонажи, дето са комформистки настроени спрямо шепа нищо-не-разбиращи деца. Как да уважаваш някой, дето не може на ръководен пост да си наложи мнението и да си ползва властта. По-скоро ако тази директорка тръгне да играе на хорото на учениците, ще загуби респекта на родителите и учителите...
Заключено

Обратно към “Други”