КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
webstil
От дъжд на вятър

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от webstil »

Mackle написа:
ELIN написа:искам да попитам ако си написал авторите изследвали историческия проблем т.е.
историография има ли бонус
Да, има бонус... Но ако не си ги писал не ти се отнема от оценката.
хихи ще имам бонусче :lol: :lol:
Аватар
Uprising
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Uprising »

Аз пък воъбще съм забравила за строителната дейност на Омуртаг :shock: :|
Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out.
http://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

ИМА МИНУС!!!
Има бонус ако са написани изворите, но от миналата година изрично е казано, че Историографията НЕ трябва да се пише! Миналата година имах няколко приятели, които я бяха писали и много зверски им я бяха задраскали, та чак и " НЕ!" бяха написали отстрани!
така че поменте си за редовния изпит - никаква историография! ( това сме го разисквали някъде из темата вече даже.. :mrgreen: )
Аватар
_Stella_
Паисий
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от _Stella_ »

Лошото е, че човек колкото повече се замисля, за толкова повече неща се сеща, които не е написал :/ Аз впоследствие се досетих, че съм изпуснала и опустошаването на Източна Тракия и превземането на Адрианопол...А историографията я написах - всички исторически извори след увода, защото така съм я учила темата. Казаха ми, че е в плюс и че е препоръчително да се напишат...не знам и аз...здраве да е...
П.с: Писаните закони на Крум, строителството на Омуртаг и битката при Верегава са си ключови и според мен отнемат поне 50 стотни...не искам да ви плаша, де...надявам се да отнемат по-малко!!!
Последно промяна от _Stella_ на 12 Апр 2010, 20:45, променено общо 1 път.
La libertà è il diritto dell'anima di respirare.

Международни отношения, I курс
runnersa
В началото бе словото

Мнение от runnersa »

Аз се притеснявам много понеже написах 4 страници..но като си сверих темата не бях изпуснал много (темата от която учих е 8 страници)..но мисля че общо взето се справих :D :D :D :D. А и има и редовни изпити :)
Неможе да се харесваш на всички......НЕ всички имат вкус!!! :D D
julKATA
В началото бе словото

Мнение от julKATA »

Манасиевата хроника, Търновския надпис и Маламировата летопис минус точки ли ми носят? :roll:
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя
Курс: трети

Мнение от Mackle »

_sonrisa_ написа:ИМА МИНУС!!!
Има бонус ако са написани изворите, но от миналата година изрично е казано, че Историографията НЕ трябва да се пише! Миналата година имах няколко приятели, които я бяха писали и много зверски им я бяха задраскали, та чак и " НЕ!" бяха написали отстрани!
така че поменте си за редовния изпит - никаква историография! ( това сме го разисквали някъде из темата вече даже.. :mrgreen: )
Тук не си права, но нека не спорим. :) За миналата година не знам как е било, но за тази историографията със сигурност е плюс (ако е вярна, разбира се), макар и да е абсолютно незадължителна. Т.е пре-спокойно можеш да имаш 5,50, че и повече, без нея. ;) Приятна вечер. :D
Последно промяна от Mackle на 12 Апр 2010, 20:49, променено общо 1 път.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Стела - има разлика между извори и историография :)
Изворите очевидно ти е ясно какво е, историографията са съвременните изследвание и автори, които са писали по зададения проблем :)

julKATA - не, бонус ти носят :) Правете разлика м/у двата термина :mrgreen:
Последно промяна от _sonrisa_ на 12 Апр 2010, 20:50, променено общо 1 път.
Аватар
_Stella_
Паисий

Мнение от _Stella_ »

julKATA написа:Манасиевата хроника, Търновския надпис и Маламировата летопис минус точки ли ми носят? :roll:
Аз смятам, че са в плюс. Аз ги написах всичките (те са още поне 10 извора плюс тези) и също така в темата съм казала поотделно кой извор за кое събитие или договор или каквото и да е там говори. Някои от изворите са за строителството на Омуртаг и т.н...

Аватар
_Stella_
Паисий

Мнение от _Stella_ »

_sonrisa_ написа:Стела - има разлика между извори и историография :)
Изворите очевидно ти е ясно какво е, историографията са съвременните автори и изследвания, които са писали по зададения проблем :)

Леле, права си, наистина! Ха-ха... вярно е това. Историография, да! Аз я имах в темите, но не я и учих дори. Слава богу! Мерси :)

julKATA
В началото бе словото

Мнение от julKATA »

Изворите очевидно ти е ясно какво е, историографията са съвременните изследвание и автори, които са писали по зададения проблем :)

Още ми е малко неясно, грешка ли е ако се започва изречението със "Според бълрагските учени като Петър Петров и Георги Бакалов..."? :roll:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Mackle написа:
Тук не си права, но нека не спорим. :) За миналата година не знам как е било, но за тази историографията със сигурност е плюс (ако е вярна, разбира се), макар и да е абсолютно незадължителна. Т.е пре-спокойно можеш да имаш 5,50, че и повече, без нея. ;) Приятна вечер. :D

Цитат от методическите указания за успешно полагане на изпит по история, взет от сайта на СУ :

Забележка : От кандидатстудентите не се изисква в увода да посочват автори и изследвания по проблемите, които са предмет на темата.

С една дума - права съм :lol:
julKATA
В началото бе словото

Мнение от julKATA »

значи само в увода не трябва... вече си мислех, че двойката ми е в кърпа вързана :cheers:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

julKATA написа:

Още ми е малко неясно, грешка ли е ако се започва изречението със "Според бълрагските учени като Петър Петров и Георги Бакалов..."? :roll:
Не е грешка да предадеш становището на някой автор ( на места даже е силно препоръчително - например при различните теории за годината на покръстването)
Не трябва да се пише историографията под формата на отделен абзац ( или в увода/ в частта с изворите), в който да се изброяват исторически изследвания по заложения проблем :)
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя
Курс: трети

Мнение от Mackle »

_sonrisa_ написа:
Mackle написа:

Цитат от методическите указания за успешно полагане на изпит по история, взет от сайта на СУ :

Забележка : От кандидатстудентите не се изисква в увода да посочват автори и изследвания по проблемите, които са предмет на темата.

С една дума - права съм :lol:
Става малко мазало с това цитиране, но нищо. В забележката, която си посочила, се казва, че историографията не е задължителна, но не е казано, че ще се санкционира. Ако това си се опитвала да кажеш, тогава си права и аз просто не съм те разбрал добре. Колкото до познатите ти, на които им е писано "НЕ" на историографията, най-вероятно са написали грешна такава. Или са включили някой професор, който е в лоши отношения с проверителя. Това е риск, който всеки сам си поема като изреди имената на 20 души, за които нищо не знае. :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”