Плазмодий написа:Ами доколкото разбрах идеята на Толкин е била макар и разказани, въпросните предания да звучат като неразказани, древни, потайни и забулени в мистерия. Затова на места повествованието е доста схематично и постно. А на места е даже нелогично, тъй като "Силмарилион" е сглобяван от бая места. На мен ми отне мн време да я прочета, щото ровех по картата, родословията и имената. Ако стигнеш до идването на хората ще я прочетеш

Прочетох предговора и още от началото бях с тази нагласа. В момента държа много хубаво издание с красиви илюстрации и хубава карта, тъй че наистина се наслаждавам в момента.
FloWersOfEviL написа:Може ли някой да ми обясни, моля, в каква последователност следва да се четат творенията на Толкин, защото от много време имам желание да му.. "изчета света", но трябва да знам кое да си набавя първо. Засега имам само Властелина, но той далече не е първата книга, както знаем. Та.. моля!
Силмарилион е издадена 4 години след смъртта на Толкин, но с оглед събитията във Властелина е първата от всички, защото разказва за сътворението на Вселената, кой я е сътворил, откъде са се взели всички елфи, хора, джуджета и т.н. Въобще каквото каза Евтим

Децата на Хурин, доколкото знам, е отделна книга, макар и пак в същата вселена

Хобитът говори за събитията преди тези във Властелина - как Билбо се сдобива с Пръстена, например.