[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] История

Мнение от jenesais »

Мерси. :D

Сетих се и друго, дето съм го виждала по два противоположни начина казано.
Цар Калоян, през 1206 г., когато за втори път прави опит да влезе в Одрин, кво му се случва там - идва император Анри и му попречва (което значи, че го побежава?) или обратното - Калоян побеждава латинците за втора поредна година край същия град, (ама просто нещо пак не му се получава влизането вътре)?

И не, че вярвам въобще някога да се падне Петър и Самуил, но да попитам - Самуил взима Драч в периода 987-989 или чак 995? И въобще в тая прилично отвратителна откъм постоянно губени и взимани обратно територии тема, нужно ли е да сме особено точно в изброяването на години и завоевания/поражения?

А битката при с. Ключ си е на добрия стар 29 юли и няма никакъв 14.07, нали? Щото в зеления учебник на Каймакамова е второто... :mrgreen:

(Най-мразя фактът, че от уж доброто намерение да прочета повече мнения върху даден период, се стигна в един момент до това главата ми вместо със спретнати кандидатстудентски теми, да бъде запълнена с незнайно как случилото се помнене на противоположни твърдения, от които идея си нямам как ще избирам като врачка кое да пиша на самия изпит.)
she'd started smoking poetry
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

През 1206 г. (или 1207) Калоян просто не успял да превземе Одрин, защото куманите, които му били съюзници се оттеглили. Не намерих информация да е имало някакво сражение с латинците. При всички положение предостатъчно е да споменеш, че Калоян обсадил Одрин, но не успял да го превземе.

Драч пада в периода 987-989, според мен.

Относно битката при село Ключ: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 53#p685653

Най-сигурният вариант в тези случаи е: "Битката при село Ключ се състояла на 29 юли (според други 14 юли) 1014 г." или нещо от сорта - това е приложимо за всички случаи, при които се колебаеш.
Facebook
Изображение
Аватар
DeschainBG
В началото бе словото
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: втори

Мнение от DeschainBG »

Учете, учете, не знаете какво ви чака след това.:)
jenesais, хубаво е да знаеш повече теории, това определено ти е голям бонус и показва задълбоченост. Много се цени малко известната информация, въпреки че и без нея може.:) Специално при Самуил хронологията е много объркана и са изказани премното хипотези за всичко, от произхода, до хронологията, дори за това кой е последния български цар. Там си гледай хронологията на БАН, пък ако знаеш нещо различно - супер.
Тази тема винаги има вероятност да я сложат. Така че е хубаво поне някаква хронология да знаете и имена, останалото ще го доизградите с някакви спомени от школото.

P.S. Гледах в по-старите мнения че сте тръгнали да помните всякакви точни дати, като на Вселенските събори например. Не ви трябват - особено пък за съборите, които могат и цели две години да протекат. Важното е да знаете годината, точната дата ви трябва само за най-известните битки, избухването на въстанието на Асен и Петър и за превземанията на страната, за нищо друго. -> това само за Средновековието обаче.
seduction написа::) и мен ме бройте към кандидат- правистите дано дано дано няма значение редовно или задочно, само да е право
Как така да няма значение? Има огромно значение... Това че учиш нещо, пък било то и най-преспективната специалност (не че правото е), не значи абсолютно нищо - хиляди като теб ще го завършат същото. Важното е как го учиш и какво правиш докато го учиш... Една гола диплома нищо не ти дава, освен ако нямаш огрооооомни връзки.
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Never »

Мен новото ми мото в живота ще стане "Според някой историци...., а според други...."
Като обикновено накрая казваш какво мисли Гюзелев по въпроса, все едно слагаш точка на всичките им спорове. xD
It's never too late
for a twist of
fate.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

DeschainBG, последното, което написа е , въпреки че не обичам да го казвам. Както и да е. Всеки да мисли каквото иска. Искам задочно, за да започна да работя в кантората на майка ми. Тя лично е завършила задочно в су и е било мн.добре. Дори спорихме кое да пиша като първо желание. Тя и баща ми искаха да пиша първо задочно, но аз реших все пак да бъде на първо място редовно.

А иначе наистина е голяма обърквация с тези 50 хиляди мнения на различните историци. :(
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

jenesais написа:

А битката при с. Ключ си е на добрия стар 29 юли и няма никакъв 14.07, нали? Щото в зеления учебник на Каймакамова е второто... :mrgreen:
Аз съм го срещал дори 29 юни и 14 юни.Най-вероятно е 14 юли, защото се казва, че е по "горещници", а те са точно в тоя период на годината. :wink:
Аз за жалост ще изтърва дори к'ва тема се е паднала, щото отивам утре на море. :lol: :lol: :?
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право

Мнение от liv »

assault написа:
Аз за жалост ще изтърва дори к'ва тема се е паднала, щото отивам утре на море. :lol: :lol: :?
Абе, само дразниш хората. :lol: :lol:
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
liv
Стенограф

Мнение от liv »

Висша форма на мазохизъм - да четеш мненията на отчаяните кандидат-студенти и въпреки това да кандидатстваш с история.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
bEnisSima
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от bEnisSima »

liv написа:Висша форма на мазохизъм - да четеш мненията на отчаяните кандидат-студенти и въпреки това да кандидатстваш с история.
+1 :lol:

Още малко и мъчението ще свърши (поне изпитното :lol: )
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Между другото залозите все още важат. Аз сега се спирам на Симеон :Р
Аватар
white.kitty
В началото бе словото

Мнение от white.kitty »

Щом има залози - Каравелов и Левски vs. Иван Асен Ту :mrgreen: тва е от мен, пък да видим
"Човек никога не би се примирил да пълзи, ако почувства порив да лети"
Аватар
liv
Стенограф

Мнение от liv »

Няма какво да се чудим - Крум/Иван Асен, БРЦК/Стамболов. :lol:
Аватар
Legolassss
В началото бе словото

Мнение от Legolassss »

Аз залагам на Каравелов и Левски или Църковни борби от Възраждане, плюс тема от Нова история... А може и Средновековие и Нова история. Във всеки случай мисля, че ще има Нова (щото не съм я учила... :roll: )
Where now the horse and the rider? where is the horn that was blowing?...
They have passed like rain on the mountain, like a wind in the meadow;
The days have gone down in the West behind the hills into shadow.
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация

Мнение от VelinaShine »

Искам да пожелая успех на училите за изпита по история утре :-) Дано изкарате хубави оценки и ви приемат в специалностите, които желате :-)

П.П. Айде да се падне княз Борис най-накраяяяяя
Аватар
bEnisSima
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от bEnisSima »

И от мен успех на всички историци утре! :D Дано имаме късмет поне едната тема да ни се понрави :lol: :flower:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”