9 септември - Поклон пред паметта на избитите!

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Кое е социализъм????? :shock:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Тва, което е станало с наследниците на генерала, кво друго... :twisted:
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Ин факт, в България комунизъм не е имало... за жалост.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Мисля,че колкото и да се спори трябва да се обединим около едно нещо,а именно - щом умират българи трябва да се преклоним пред паметта им независимо от убежденията.
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Мисля че вече се чудите какво да коментирате. Темата се изчерпа.
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Vintersorg написа:Мисля че вече се чудите какво да коментирате. Темата се изчерпа.
Съгласен съм и затова обобщих казаното дотук спрямо моята гледна точка.
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Темата продължава.. подготвил съм още интересни факти, но няма да ги кача сега, тъй като съм много зает покрай посрещането на 2 октомври.
lubomanev
В началото бе словото

Мнение от lubomanev »

Росен Тимчев написа:Темата продължава.. подготвил съм още интересни факти, но няма да ги кача сега, тъй като съм много зает покрай посрещането на 2 октомври.
Аз тръпна в очакване:)
Приятен ден
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Паган написа:Ин факт, в България комунизъм не е имало... за жалост.
Да бе, да! Защото "високият идеал" не е изпълнен! По тази логика и в Райха не е имало истинки националсоциализъм, а само няккакво негово нацистко извращение! :roll:
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Добре, добре, аз казвам какво е било, пък ти си говори каквото искаш.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Здравейте...откриването мина..да се върнем на темата с два интересни и показателни случая -

Времето на "Народния" съд в Стара Загора - спомени на Проф. Петър Жеков

Още не мога да забравя изпитите, уморени лица на арестантите и тропота на веригите им....дни наред те бяха прекарвани по централната улица "Цар Симеон". Гражданите се бояха и гледаха тъжната картина иззад пердетата на домовете си. Наизлезлите пришълци от селата- ремсисти, комунисти и новоизлюпени "революционери" непрекъснато крещяха на вързаните - "Смърт!" , "Фашисти!" и "Убийци"....под този знаменател бяха включени всички арестанти, голяма част от тях бях елита на Стара Загора. В първите редици с мъка пристъпваше Владислав Златев- досотпочтения областен директор на Стара загора, високоерудиран юрист, с чиито невръстни дъщери ме свързваха детски спомени. До него беше заместникът му Ангел Ив. Ангелов- изключително състрадателен и добър човек, без НИКАКВИ провинения. зад тях се открояваха стройните фигури на генерал Грозданов и полковник Панчев- крачеха с високо вдигнати глави. Под строй се водеха учениците в гимназиите и всички бяха карани да скандират "Смърт!"
Искам да разкажа малко по подробно за чичо Ангел, както го наричах в деството си. Той беше почтен правист и състрадателен човек, приел поста за да бъде в услуга на съгражданите си- целия град го обичаше и уважаваше. Благодарение на неговото застъпничество бе спасена от изключване от гимназията и изселване Мичето- известна ремсистка и комунистически функционер.След 9 септември тя беше в Щаба на народната милиция. Една късна вечер аз, майка ми и съпругата на арестувания г-н Ангелов посетихме Мичето в дома й. Всички включително и майка й се застъпиха за Ангелов и поискаха сега тя да го спаси. Отговорът ни порази- "Да не ме е спасявал! Госпожо, мъжът ти трябва да умре, ще умрат с него много други фашисти!".... С това разговора приключи.... ден по-късно 42 достойни българи бяха осъдени на смърт и още толкова на изселване и лагери.

Убийството на кмета Атанас Лазаров

До ден днешен никой не може да намери обяснение за убийството на тогавашния кмет на гр. Сандански /Св. Врач/- Атанас Лазаров. Помним достолепната му походка и улиците на града ни...цялата външност и поведение на този човек говориха за интелигентност, възпитание и респект. в ранното утро на 9 септември той отива САМ при група партизани, разположили се в градския парк. представя им се, ръкува се с тях и казва: "Добре дошли, момчета! Гладни и жадни не сте ли!?".. в отговор бил арестуван, пребит и изпратен на съд....присъдата???... СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛ!

Кмета на Ямбол- СМЪРТ!

Стоян Митев-кмет на Ямбол до 9 септември. Оценяваха го като много скромен и трудолюбив човек, готов винаги да услужи и да се притече на помощ. Беше благоустроил града, раздал общински земи на едните и нуждаещите се. Самият той- дългогодишен кмет така и не можа да измаже собствената си скромна къща. Арестуван и осъден на смърт. разстрелян с останалите осъдени в покрайнининте на града. Присъствали били покъртени от поведението му- в продължение на няколко минути, изправен пред изкопан от самия него трап, се разнасял гласа му- "Ямболци, какво лошо ви сторих? Защо не спасите своя кмет, който ви даде земя да имате жилища! Невинен съм, помогнете!" . Слушали ямболци със свит сърца и просълзени очи зова на своя кмет, но как да му помогнат! Нали съдбата им щеше да е същата... най-после по Божията милост десетина изстрела прекъснаха гласа на кмета. Сутринта хората не смееха от срам да излязат от къщите си, в ушите им звучеше гласа на техния обичан и добър кмет...[/b]
Аватар
Poohy
В началото бе словото

Мнение от Poohy »

Прочетох много внимателно всички постове в тази тема и смятам, че е време да изразя и моето мнение, а то е следното: подкрепям напълно Росен Тимчев! И нещо повече възхищавам се на аргументираното му мнение, на упорството му в опита да сподели знанията си и на търпението, с което се отнася към жалките опити да го засегнат. Относно досадното пищене на Томазо, смятам за излишно да споменавам, че когато разстрелят баща ти пред очите ти, обективността ще е последното, с което ще се съобразяваш! Аз лично не се чувствам задължена да бъда обективна. Това е лукс на онези, които не са били директно повлияни от събитията, разиграли се в този мрачен период от нашата история.
А тези, които говореха за НЕОБХОДИМОСТТА от жертви при революции и насилствена смяна формата на управление и с това оправдаваха безчинствата вършени от т.нар. “народен” съд, ще попитам вие готови ли сте да жертвате родителите си за подобно нещо???!
Искам още веднъж да благодаря на Росен Тимчев за информацията, с която ни обогатява и за усилията, които полага и да го помоля ако има информация относно д-р Иван Бешков да я сподели с мен. Благодаря!
Последно промяна от Poohy на 15 Окт 2006, 22:42, променено общо 1 път.
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Благодаря сърдечно за милите думи! Ето част от исканата информация -

Д-р Иван Бешков - 49 годишен, брат на художника Илия Бешков. Герой от първата световна война, с два ордена за храброст. Корпоративен деятел, народен представител в три народни събрания от Плевенски избирателен окръг, министър на земеделието. Обичан и уважаван от своите съграждани. Помогнал за спасяването на множество български евреи и комунисти от затвор и изселване. Осъден на смърт чрез разстрел. Убит заедно с още шестима достойни плевенчани. На разстрела се държали достойно. Оставил две дъщери и съпруга вдовица.
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Брей тука сме имали Илюминирани, съдейки по аватарите :lol:
Не гледайте историята! Тя единствено ни учи че никога на нищо не е научила народите.
Друго-
Who controls the past, controls the future.
Who controls the present, controls thе past.
Ако някой от вас някога има шанса да е в тази позиция, ще види колко лесно ще може да манипулира историята в своя полза.
И едните, и другите сте прави- това е и ден на траур, и ден на радост или там както искате...
П.С- Тимчев, ти в 54то ли си учил??
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”