[КСК 2013] Право

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Mondscreen
Паисий

Re: [КСК 2013] Право

Мнение от Mondscreen »

Надежден Случай написа:Какво толкова сте му се упалили на чичо Димчо? Той е възможно най-концептуалният лирик,който може да се падне,нищо толкова нечовешки сложно няма. При Яворов е малко по-разнообразно,но пак не е някаква свръх трудност. Мен един Милев би ме уплашил доста повече. Но вие си знаете. :roll:
А не може ли просто да не ги харесваме? :lol: Написах в някоя тема, ще повторя. Гениални поети са, но аз просто не мога да ги трая.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
system_regulator
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от system_regulator »

Яворов е елементарен като разбирания(ако самият той е имал изобщо такива) ,но е възможно най-досадният ,който на всичкото отгоре е и душевно болен :D (за мен). Димчо си е прекрасен ,обаче доста често се пада и не мисля ,че е голям шанса за него. Вазов също е лесен (дори елементарен като стил и идеи) ,но е плашещо обемен и трябва да си чел всичко(тук имам предвид ,че не можеш ,както при Яворов, да пропуснеш някаква част от хилядите текстове ,които са в 90% от случаите с еднаква тема / необяснимото страдание и подобно простотии/ ). Най-много се плаша от него даже. Далчев пък бих го преглътнал ,но само за цитати ,скучен и като цяло схванеш ли веднъж основната идея ,и ти става адски досадно. Смирненски е подобен ,там е мъка и бунт и дотам... Забравих и Пелин и Йовков. Без тях най-добре. Поне за мен са доста трудни ,особено вторият. Й.Й. е приятен за четене ,но произведенията са ... твърде разнообразно безсмислени :D Гео пък не е труден изобщо.Прочетеш ли един анализ на "Септември " и се изясняват нещата. Като цяло аз искам лирика!
Аватар
Serenity_
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от Serenity_ »

CryAngel написа:Не... колкото и да уча все се чувствам неподготвена
Познато :lol:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Представям си ги в САЩ, как в техните форуми се пенят:

"Дано не се пада Томас Гибсън, че не мога да асимилирам термините" или
"Уф всичко ли прочетохте на Стивън Кинг?" или
"Хемингуей искам да се падне" или
"Селинджър ако се падне негов цитат примерно?"
и т.н.

Радвайте се, че системата ни е такава, че изпитът по литература е приятна раздумка и словоблудство. Можеше и да е по-зле...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Kristo написа:Представям си ги в САЩ, как в техните форуми се пенят:

и т.н.

Радвайте се, че системата ни е такава, че изпитът по литература е приятна раздумка и словоблудство. Можеше и да е по-зле...
Аз пък не си го представям. Хората си държат САТ и кой от къде е - лека нощ, приятни сънища, мерси.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Kristo написа:Представям си ги в САЩ, как в техните форуми се пенят:

и т.н.

Между другото има доста елементи от тяхната образователна система, които харесвам повече от нашата : ) ... Не съм чувал да се изучава Кинг, но си признавам, че не съм особено компетентен. Но да изучаваш Кинг в училище би бил епично : )
system_regulator
В началото бе словото

Точно пък САЩ на тазитема не може да ги слагаме в едно изречение... А и ,срам ме е да го кажа ,но има в пъти по-интересни неща в чуждата литература ,къде поради обективни ,къде поради други причини. Освен това ,подобна глупост като интерпретация / анализ / няма никъде. Поне не в този вид , с който се мъчим тук. Обикновено учителите говорят щуротиите накратко и карат децата да разсъждават. Каквото е и есето поначало. Каквото трябва да бъде и тук ,но не би.
Аватар
CryAngel
В началото бе словото

Мнение от CryAngel »

За мен като цяло изпитите по БЕЛ и История са голяма глупост...

Специално за правото трябва да има устен изпит, за да се проверят комуникационните умения на кандидат-правистите, защото покрай тези теми много лесно може да влезе някой "зубър", който не умее да свърже едно правилно изречение на глас...

И нивото, на което се изисква да се пишат темите е доста високо, предвид подготовката която получаваме в училище(направо никаква), а и все пак ние сме кандидат-студенти, а не литературни критици :)
Изображение
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Тези изпити са повече за проверка на аналитично мислене. Ако не можеш да интерпретираш 14-те стиха на "Пловдив" примерно,какъв юрист си тръгнал да ставаш?
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Трябва и при нас да въведат тестове, но не 1-2 вуза, а масово... но разбира се не тестове по всичко, а по дадения предмет.

Защото съгласете се - оценката ви зависи 50% от написаното от вас и 50% от прочетеното от проверяващия. Ако ме разбирате. При теста няма субективния момент.

Инак би било наистина хубаво изпита по литература да е не разтягане на локуми, а реални знания. Специално за историята това е дори още по-належащо - много хора пишат темите, без да разбират термини и понятия, за които говорят, просто наизустили дадени неща и толкова. Ако ги питаш конкретно да обясни нещо, го объркваш. Например ойкуменизъм. Среща се из темите по история, но рядко някой може да го обясни конкретно.

И като резулат, всяка година чакаме бисери. Нямам търпение да чета!
Надежден Случай
Плиний Стари

Що за животно е туй "ойкуменизъм"? :blackeye: Всички чакаме теча на гафове с нетърпение. :)
Sunshine or ain't.
system_regulator
В началото бе словото

Какво ще ги интерпретираш тия 14 стиха ? Както казах ,такава глупост по света общо взето няма. Там хората се мъчат да изразят собственото си мнение на базата на знания. Нормален човек ( ако ще и правист ,защото всичките ми познати - адвокати и т.н. , признават ,че от подготовката за този изпит не са извлекли никакви ползи / и това хора над 30-годишна възраст/) ще върже 2-3 изречения за произведението и толкоз. Освен тези няколко изречения (с които ако имаш акъл и общ поглед ще характеризираш и цялостното творчество на даден автор) обаче трябва да знаеш и един - два цитата , да позапомниш няколко празни приказки/анализи/. Освен това това трябва да го сториш и с останалите 15+/- стихотворения на Дебелянов (в зависимост кои и колко ще включиш в темата). И за адекватна подготовка - подобно нещо с творчествата на още 13 автора. Освен това (най-безсмисленото нещо) всичкото това трябва да ти е в главата. ТОест , да си го позаучил донякъде. Или си мислите ,че можеш на момента да бълнеш подобна информация.. А 90% от всичкото това е неприложима информация във всичко ,различно от преподаването впоследствие. Не казвам ,че няма хора ,на които това се отдава ,но това не променя факта ,че подобен изпит е малко или много НЕПОКАЗАТЕЛЕН.
Както и да е ,по-добре да се средоточим върху предстоящия изпит ,за съжаление.
Надежден Случай
Плиний Стари

Пич,и на един журналист не му трябва да изучава шест години биология и химия,ама бях принуден и го правех. Щом правилата са такива сме длъжни да се примиряваме,харесва ли ни или не,защото промени много трудно се правят и рядко зависят от нас.
Sunshine or ain't.
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Надежден Случай написа:Що за животно е туй "ойкуменизъм"? :blackeye: Всички чакаме теча на гафове с нетърпение. :)
"Ойкумене" древните гърци са наричали населената част на Земята. Оттам идва и ойкуменческата идея - Византия като наследник на Римската империя да управлява цивилизования свят ...

Поне така знам аз ... Кристо да поправи/допълни ...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Същото - Византия да се счита за единствен наследник на Римската империя.

Не помня в коя тема се споменава - вероятно ще е при Омуртаг или Борис, там някъде. В даскало по история ни караха да учим такива сложни термини, които уж няма да ни трябват. Верно бяхме пмг и не всички ходеха на изпита по история. Но аз бях.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”