11 май - протест на Софийския университет

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Зло дете
В началото бе словото

Re: 11 май - протест на Софийския университет

Мнение от Зло дете »

Моля, не политизирайте темата! Реакцията на студентите би била същата, независимо кой кабинет е на власт! Решението за протеста е реакция, породена от политическа постъпка, а не предизборна кампания или следизборна критика! Не виждам какво значение има кой за кого е гласувал, пък било то и за ББ.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Жалко за всички вас, които сте против протеста. Наистина е много жалко...
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

george.merlin написа:Жалко за всички вас, които сте против протеста. Наистина е много жалко...
И кое е жалкото ?
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
george.merlin
Драскач

O|OeHukc написа:
Вида (Шепот)
Никой не споменава, че трябва да се закрият специалности, защото няма икономически интерес от тях.
Има твърде много "универсални" университети.

Моята специалност е важна, защото я има само в СУ. :D
Докато в Русенския влизат право с 3 !?
Като си го почнал тоя Русенски не го пусна... Ами отиди там да учиш - хем евтино, хем лесно, хем същото като в СУ, а дори и по-баровско от мизерията в Ректората.

Специалности не трябва да се закриват. Един човек да иска да учи това нещо - достатъчно е, за да се запази специалността. Представете си вие да искате да учите етнология, примерно, но да ви кажат: бе я си еби майката с тая етнология. Това за какво ти е? Какво ще работиш после? Бе я се разкарай от тука... Мен ако питате да се закрива Юридическия - то завършват повече отколкото влизат. И това е факултетът специализирал се в производстовто на скандали и аморални типове управляващи страната.*

*Естествено, че се шегувам. Нищо против юридическия. Държа да покажа колко субективен е критерият дали е нужна дадена специалност или не. Икономиката няма нищо общо с културата, или поне не би трябвало. Щом има човек дето иска да го учи това - за кого се мислим ние да го спираме?
Аватар
george.merlin
Драскач

RadoRado написа:
george.merlin написа:Жалко за всички вас, които сте против протеста. Наистина е много жалко...
И кое е жалкото ?
Това, че дори не можеш да го разбереш. Вие студенти ли сте? Общност ли сте? Може би само отделни субекти, не казвам личности - това е друго. Аз уча в СУ и съм недостатъчно грамотен, за да се изразявам писмено. Съжалявам, Радо, няма да мога да мотивирам напълно възгледа си.

Но ако сте студенти и разбирате поне отчасти смисъла на студентството като двигател на бъдещето, трябва да сте разбрали, че без култура не става. Специалностите, които са непопулярни са именно културоведски. Ако ги закрием ще се самоубием като нация. След време ще останем само икономисти и юристи - щото другото не е било икономически ефективно да го развиваме.

За да съм напълно честен - моята специалност е абсолютно непопулярна. В нея попадат повече случайни хора, които се отказват втората година. Но аз искам да си я уча и затова приемам протеста като лична кауза. Не че ще закриват моята специалност (едва ли биха се опитали - лудите не са чак толкова луди. Все пак съм в журналистическия факултет - несъмнено важен колкото юридическия за лобито и имиджа на СУ), но мога да си представя ситуацията.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

george.merlin написа:
RadoRado написа:
И кое е жалкото ?
Това, че дори не можеш да го разбереш. Вие студенти ли сте? Общност ли сте? Може би само отделни субекти, не казвам личности - това е друго. Аз уча в СУ и съм недостатъчно грамотен, за да се изразявам писмено. Съжалявам, Радо, няма да мога да мотивирам напълно възгледа си.

Но ако сте студенти и разбирате поне отчасти смисъла на студентството като двигател на бъдещето, трябва да сте разбрали, че без култура не става. Специалностите, които са непопулярни са именно културоведски. Ако ги закрием ще се самоубием като нация. След време ще останем само икономисти и юристи - щото другото не е било икономически ефективно да го развиваме.

За да съм напълно честен - моята специалност е абсолютно непопулярна. В нея попадат повече случайни хора, които се отказват втората година. Но аз искам да си я уча и затова приемам протеста като лична кауза. Не че ще закриват моята специалност (едва ли биха се опитали - лудите не са чак толкова луди. Все пак съм в журналистическия факултет - несъмнено важен колкото юридическия за лобито и имиджа на СУ), но мога да си представя ситуацията.
Не мога да дам мнение за непопулярните специалности. Нали все пак са непопулярни ? Навярно може да се направи сливане с по-популярна специалност с цел оптимизиране на учебния процес и спестяване на разходите.
И ми е интересно, това орязване наистина ли те е засегнало теб лично или специалността ти ?

Иначе аз го разбирам много добре.
Да, студент съм, и то в една от най-популярните специалности ( може би след правото ). Но най-вече разбирам това - с протест не се стига до никъде, особено когато повечето протестиращи дори не знаят за какво протестират.
Всички учени/доктори/преподаватели от СУ скочиха като ужилени заради по-малко пари. Те държат сметка за парите, но никой не им държи сметка за качеството на преподаване ?
Пак казах - за научни конгреси да търсят спонсори другаде.
Във ФМИ се прави така и макар не винаги - хората успяват.
Егати хленченето, оплакването и т.н. Грешно е мисленето, че протеста те прави активен и съпричастен.
Всеки може да протестира, малко хора могат да направят нещо по въпроса. Хубаво е да се търси друг изгод вместо постоянно недоволство и оплакване и прехвърляне на вината на друг.
Аватар
george.merlin
Драскач

Добре, какво да направим? Протестът явно не върши работа? В момента и ти хленчиш, че не ставало с протест, ами с какво става?

Лично съм засегнат от това, че ще ми дигнат таксата щото са им орязали бюджета. Тъй като не искам да ми дигат и без това твърде високата такса, остава да застана зад преподавателите и техния протест и да искам да не им спират екскурзийките, пардон, конференциите.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

RadoRado написа:Егати хленченето, оплакването и т.н. Грешно е мисленето, че протеста те прави активен и съпричастен.
Всеки може да протестира, малко хора могат да направят нещо по въпроса. Хубаво е да се търси друг изгод вместо постоянно недоволство и оплакване и прехвърляне на вината на друг.
Епа кажи им го!
Те си играят на гражданско общество и на политика...
А де факто не разбират нищо...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Дайте нещо креативно, стига с тази критика, всеки може да критикува, това е най-лесното и първично човешко действие..
Дайте нещо креативно, стига с тази критика, всеки може да критикува, това е най-лесното и първично човешко действие..

!!!!!!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ама ти що не каза?

Пуснете СМС на кратък номер 088 5678 1234 880 с код VUZ, и дарете 2,40 с ддс на МОН.
Парите отиват директно във ВАШИЯ ВУЗ...

Криза е - требе се подкрепяме...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Съгласен с Иво.

Нещо креативно :
СУ да си направят ревизия на бюджета и нов план.
Да видят къде какво може да се съкрати като разход.
По възможност да го направят в колаборация със студентите.

Относно конференциите - ако се наложи, тази година ще отложат няколко или ще намерят фирми/организации, които да поемат разходите.

Или кратко казано - да покажат активност, че се борят с проблемите, които възникват.
Аватар
george.merlin
Драскач

RadoRado написа:Съгласен с Иво.

.....
По възможност да го направят в колаборация със студентите.
...
:lol: :lol: :lol: Къде каза, че учиш?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Те СУ няма да имат друг избор, освен да направят ревизия на бюджета и нов план...

Ама нали се сещате, че това ще излезе не през нечии чужди носове, ами през студентските.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Може би си мислите, че СУ вече не е направил ревизия на разходите и нов план? Нали първото съкращаване на бюджета (с 6 милиона лева) стана още декември. И хората стиснаха зъби и го приеха. Спряха разни неща,, даже инсталирането на излишно скъпите видеокамери най-нов писък на техниката (за който имахме спор нарушават ли правата ни или не, който ви моля да не подхващаме пак, давам ги само като пример за съкратен разход, за който между другото съм доволна :P), сигурно и други работи са орязали. И сега още в началото на годината им казват - ами не, сега ще ви орежем още над 4 милиона лева от вече разпределения ви така и така по-малък бюджет, щото е криза. Освен това един колега е ходил да пита ръководството на СУ за довършителните работи по от години ремонтираното крило на ФЖМК и са му казали, че даже от неорязаните пари изплащат 70%, а не 100%. Какво по-точно очаквате от ръководството на СУ, магия ли? MidwinterSun много точно ви каза през чии носове ще излезе всичко това. И през чии такси...
Ясно е, че СУ не е сред приоритетите на новото правителство, ето една интересна теория на колежката... пардон, нека караме с официална форма преди пак някой да ни засече, че не знаем български, на колегата Радостина Стаменова кои неща са приоритети.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Радо Абсолютно съм За исканията написани по-горе.
Но на 11 бих отишъл на протест. Не защото ръководството на СУ отива. Не, защото подкрепям ръководството.
Ще съм там, защото имам мои си искания: ясна правителствена политика спрямо образованието, адекватни държавни приоритети...
Какво става със Закона за висше образование, мъдрен 1 година? Какво става със Студентски град? Защо държавната издръжка на един студент, е колкото на ученик?

След като присъствам на протест, на който ще присъства и ръководството на СУ, това не означава, че не бих се заел или не бих подкрепил протест или инициатива За реформи в самия университет.
Първоначално бихте си помислили, че е противоречие, но то никак не наподобява на подобно. Аз съм първо част от образователната система, след това съм студент на СУ.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”