Облекло за изпит?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Re: Облекло за изпит?
...и двамата сте отчасти прави, но, драги мои! -- ИЗКАЗЪТ и КУЛТУРАТА НА ПИСАНЕ на единия лагер (студенти) са на светлинни години от съответните за другия лагер (кандидати)... Мда 
- Master_of_Sin
- Живее, за да пише
- Специалност: Унгарска филология
- Курс: първи
Опа..поредната надувалка! Такива с лопата да ги ринеш...

I'll send you to your maker
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
...
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Идеята не е кой е по-умен, а кой що годе може да даде собствено мнение по темата и кой не.
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
- Ivo Penev
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Обратна връзка:
имам въпрос - прави ли лошо впечатление ако студент от ЮФ отиде примерно по тениска и дънки на лекции
смисъл,защото навсякъде момчета споменават,че си носят ризи
memento mori
Ходиш облечен, както ти харесва. Досега не съм видял преподавател да прави забележка за облекло. Повечето не разрешават да си с шапка по време на лекцията и те кара да я махнеш, ама за някакви задължителни облекла не може да става дума.Ivo Penev написа:имам въпрос - прави ли лошо впечатление ако студент от ЮФ отиде примерно по тениска и дънки на лекциисмисъл,защото навсякъде момчета споменават,че си носят ризи
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Днес съм в добро настроение, та ще обясня очевидното.
Темата е в раздел студенти и, очевидно, става дума за студентски изпити по време на сесии, които вие все още не сте преживявали. Та, бъдещи студенти, колкото и дълбокомислени неща да имате да кажете за облеклото по време на изпит, те ще са почти винаги офтопик, защото ще се отнасят за вашите си кандидат-студентски изпитчета (да се отбележи умалителната степен!)
Вече съм си казвал мнението, но още веднъж не пречи. На устните се старая да съм изгладен, но не официален, винаги гладко избръснат и с прибрана коса. Имайки предвид, че през повечето време ходя като битник
, по изпити съм като повечето си колеги, когато са на лекции. Самите те пък за изпитите се обличат една идея по-официално отколкото обикновено и най-често са с панталони и ризи, а нерядко - и с вратовръзки. До сега особена разлика в оценяването не съм видял, та, чини ми се, дрехите са от значение, само ако човек има подходящите за целта крака и гърди. Или ако отиде по джапанки, бермуди и потник, което вече е подигравка, която едва ли някой ще търпи.

Темата е в раздел студенти и, очевидно, става дума за студентски изпити по време на сесии, които вие все още не сте преживявали. Та, бъдещи студенти, колкото и дълбокомислени неща да имате да кажете за облеклото по време на изпит, те ще са почти винаги офтопик, защото ще се отнасят за вашите си кандидат-студентски изпитчета (да се отбележи умалителната степен!)
Вече съм си казвал мнението, но още веднъж не пречи. На устните се старая да съм изгладен, но не официален, винаги гладко избръснат и с прибрана коса. Имайки предвид, че през повечето време ходя като битник
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
Аз няма да се надувам, нито да ви правя забележка или да омаловажавам изпитите ви. Само ще ви кажа защо има разлика между кандидатстудентските и студентските изпити.
Първо, разликата устен-писмен изпит е прекалено голяма, тъй като никой докато ти чете писаниците няма да си спомни с какво си бил облечен преди Х дни. Така че това не влияе по никакъв начин на впечатлението, което реално ще оставиш. И второто, и много основно - при вас тези, които ви гледат, са квесторите. Квесторите като такива са виждали от кол и въже амбицирани кандидати, облечени по всевъзможни абсурдни начини и едва ли нещо (в положителен и отрицателен аспект) би ги впечатлило. А и от тях нищо не зависи, те няма да ви научат имената, нито ще ви прочетат работите, нито ще ви пишат оценки, за тях вие сте просто едно море от кандидати. И никак не ги бърка как сте облечени. Най-вероятно няма и да ви преподават. Най-вероятно няма и да ви видят повече, а дори и да ви видят, няма да си спомнят кои сте. Та затова няма смисъл да се костюмира човек за пред квесторите, дори обратното - . При преподавателите вече проявата на уважение чрез облеклото е съвсем друго нещо. Не казвам, че по такъв начин ще им се подмажете и ще ви пишат по-високи оценки. Но проявата на уважение си е проява на уважение към човек, от който се учиш. Та това е тънката разлика.
С най-добри чувства го казвам, разбира се, ни бих си позволила да ви обиждам и да подценявам труда ви и важността на кандидатстудентските изпити.
С най-добри чувства го казвам, разбира се, ни бих си позволила да ви обиждам и да подценявам труда ви и важността на кандидатстудентските изпити.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
И понеже това е в общия форум за студенти, а не в такъв за някой определен факултет, аз да допълня - навсякъде е различно, зависи от факултета, от преподавателя ти и ... естествено от колегите с които учиш. Ако ти си единствения костюмар или единствения по бермудки, ще се набиеш на очи.Lord написа:Днес съм в добро настроение, та ще обясня очевидното.![]()
Вече съм си казвал мнението, но още веднъж не пречи. На устните се старая да съм изгладен, но не официален, винаги гладко избръснат и с прибрана коса. Имайки предвид, че през повечето време ходя като битник, по изпити съм като повечето си колеги, когато са на лекции. Самите те пък за изпитите се обличат една идея по-официално отколкото обикновено и най-често са с панталони и ризи, а нерядко - и с вратовръзки. До сега особена разлика в оценяването не съм видял, та, чини ми се, дрехите са от значение, само ако човек има подходящите за целта крака и гърди. Или ако отиде по джапанки, бермуди и потник, което вече е подигравка, която едва ли някой ще търпи.
Аз лично във ФМИ не съмз абелязала по-различно отношение откъм облекло. Включително на общ изпит са идвали изтупан колега с панталон и риза и колега по къси боксерки, тениска и плажни джапанки. При положение, че и двамата са умни момчета, на практика ги оценяваха на това, което знаят, а не по това как изглеждат.
Но това предполагам варира от изпит до изпит...
Мдд, недей да слагаш всички кандидат-студенти под общ знаменател и да се отнасяш с тях като с някакви полу-идиоти, които нищо не знаят и нищо не са видели.
Някои от тях идват от гимназии, където контрола е ужасно строг и изпитите във факултетите им (особено в някои факултети) ще им се сторят подигравка.
Има гимназисти, които още в гимназията се възползват от правото си да учат на индивидуален учебен план, и си изкарват гимназията на университетски принцип - с изпити.
Изобщо, много ми е смешно, като чета за това как "големите" мислят "малките" за идиоти. какви са тези комплекси дето ги избивате, уважаеми колеги, че компенсирате с пренебрежително отношение към кандидат-студентите?
Добавено: @Catherine: Пропускаш детайла, че за някои изпити има устно препитване още на кандидат-студентския изпит. Пропускаш и факта, че някои специалности с по два огромни потока имат предмети, в които преподавателя просто дава тема, ти пишеш три странички, той ги събира и после ти пише оценка. Тоест - ти през цялото време си в масата, също като на кандидат-студентски изпит. Което още повече размива границата м/у КС изпит и "редовен" такъв....
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
Аз затова разграничих още в началото разликата между писмен и устен изпит. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628

- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
Да, това е разликата.Catherine написа:Аз затова разграничих още в началото разликата между писмен и устен изпит.
Хаха, сега се сещам за случаи, при които (това са само градски легенди предполагам) мъжа на преподавателката я бил напуснал заради някаква студентка, и въпросната преподавателка късала всичко женско, което й се появи по-изтупаничко - съответно на нейния изпит отиваш несресана и некъпана от 3-4 дена, ако се появиш по раздърпан анцунг и кални кецове - печелиш още 50 стотни
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Близък и доста реален случай е с Нена Фонемата по езикознание от ВТУ, която късала блондинките, защото мъжът й избягал с някаква рускиня, а момчетата пускала без да ги препитва много-много. За последното зная от достоверни източници. Вече като легенда съм чувал, че същата са я пребивали няколко пъти заради това, но винаги се връщала още по-озлобена.leia_loves_cats написа:Да, това е разликата.Catherine написа:Аз затова разграничих още в началото разликата между писмен и устен изпит.
Хаха, сега се сещам за случаи, при които (това са само градски легенди предполагам) мъжа на преподавателката я бил напуснал заради някаква студентка, и въпросната преподавателка късала всичко женско, което й се появи по-изтупаничко - съответно на нейния изпит отиваш несресана и некъпана от 3-4 дена, ако се появиш по раздърпан анцунг и кални кецове - печелиш още 50 стотни
А относно нарежданията, които отнесох и от двете за "омаловажаване труда на кандидат-студентите" или каквото беше там... За повечето кандидати входните изпити са най-тежкото учебно изпитание в досегашния им живот и е уважително, че са положили усилия за тях, но трудността на тези изпити не е по-малка от тази на един обикновен студентски изпит. В този смисъл не мога да си обясня преувеличаването на усилията, които кандидат-студентите били хвърляли, за да се подготвят, както и цялото преекспониране на кск. Тя дори не е толкова решаваща, колкото се мисли, при положение че човек може да се явява всяка година. Това е моя принципна позиция и мястото да я дискутираме не е тук, ама като ме предизвиквате ще отговарям, какво да правя...
Инак си права, Лийла, че има доста ученици с опит в различни видове изпити (tell me about it, дето се вика), но не такива са писали в тази тема.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
Хм, чудя се как да обясня, че не се подигравам на кандидат-студентите, мисля ги за по-тъпи или пр. неща в този ред на мисли. Казвам, че не смятам за уместно да се изявяват в тази тема, поне докато не получат наблюдения по нея.
- tonia kostova
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
о, боже.....с извинение, простотия до простотия....ако за един преподавател има значение как си облечен, то това говори много лошо за самия преподавател!естествено, че е важно да си се изкъпал и да носиш чисти и здрави прилични дрехи, но това си е нещо което един уважаващ себе си студент прави всеки ден!не би трябвало облеклото да влияе на оценяването-това за мен би означавало, че натегачеството върши работа.Всъщност дори повечето преподаватели от моята специалност не ходят облечени с костюми-което за мен показва повече дружелюбно отношение, отколкото когато пред теб стои някой, облечен като за погребение.Все пак повечето бъдещи френски филолози се надяват да станат преводачи-а какво значение има облеклото, когато си набираш текст у вас пред компютъра?уважение към преподавател се показва чрез познания и заинтересованост, а не чрез скъп костюм!радвам се че при нас официалното облекло не се отчита като важно-в крайна сметка не сме толкова голяма специалност, познаваме се и се знаем що за стока сме:)така че те отдавна са ни "посрещнали" по дрехите-и не правим модни ревюта по изпити.
Аха, ясно. . . При наличието на една гора думички като "казвал", "видял" да не можеш да различиш дали потребителя е мъж или жена.