Как се чувствате след предварителния по история? :)

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Yazo
От дъжд на вятър
Курс: първи

Re: Как се чувствате след предварителния по история? :)

Мнение от Yazo »

Тук не съм съгласен с теб :) Ако е някоя гад,все ще намери някаква маалка подробност,която ще ти смъкне оценката с 2 единици. :lol:
МЕЧКАТА СЕ МИЕ,ЧИСТИ
В ПОТОЦИТЕ СРЕБРИСТИ.
ИМА ЛИ ЗА ТЕБЕ ПРЕЧКА
ДА ПОСТЪПВАШ КАТО МЕЧКА ?
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Нали вече говорихме, че работата се проверява от двама проверители и ако се наложи и от арбитър, така че е абсурдно! :wink: А и едва ли някой ще иска да те ощети, ако имаш перфектна работа- нито те познава, нито има интерес да се отреже. :wink: Така че гледай малко по-оптимистично, за да не се затормозяваш излишно в тези дни на очакване, които май са много неприятни за всички ни :)
Аватар
rachence
Паисий
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

Вие гледайте да сте писали грамотно, пък другото го оставете на проверяващите :)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Boromir написа:Аспарух и Априлското въстание? Много лесни теми тая година, бре... Ми на печелившите - честито!
егати темите -
голям късмет, браво, браво
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Здравейте!Аз тази година ходих на курсове по история в софийски и специално за първата тема професора каза,че след увода трябва да има историография(споменавате за късно римските и ранно византийските автори),"именник на бг ханове", арх. разкопки,Васил Златарски и други автори... Теофан Изповедник.Патриарх НИкифор 1, "апокрифният бг летопис от 11 век...след това започвате за славяните и прабългарите...започва се със славяните(прозход,прародина,разселване ,славянски групи,как се организират..вече,религия,след това за южните сл..отношения с Византия,малко за Юстиниан...малко анализ...2-те мощни племенни съюза...след това за прабългарите..произдох(2 теории)..етноима(3 теории) към какви народи спадат,религия,3 основни рода...после се споменава,че през 354г се заселват в земите на Сев.Кавказ,споменава се само ,че се разселват и веднага се пише за "Стара Велика България"..споменава се за съмненията ,че Кубрат е бил покръстен(намерено съкровище)..след това неговата смърт...за синовете му..три доказани..двама не док..запо4вате с недок...и след това с док като важно е да завършите с Аспарух(за да има връзка)..казвате за Онгъл..за поземлените валове..за имп КОнстантин..след това Юпо пактон...6-ти вселенски събор..арабо-виз война..първата война М/у българи и ромей,смъртта на Аспрух..Тервел (казвате,че вероятно е син на Аспарух...705-Загоре и титлата "кесар"..договора от 716 като важно е да кажете ,че е първият с иконом. клауза в Европа..изброявате какво вкл,арбо-виз конфликт от 717-718 и важната намеса на Тервел и завършвате със закл(Вкл и препрадка за кризата от едно изр и това 4е е успешно преодоляна)....Славяните и прабългарите са абсолютно задължителни в тази тема(ина4е по 1 единица на пропуснат осн въпрос)..Историгорафия също,без нея няма да влезете право(отивате в педагогика)..не се казва нищо за Телериг и Кардам(смята се за отклонение и се наказва със сваляне от оценката) дори и в темата за Крум се пропускат
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

За славяните важно е да кажете,че след като през 602 г армията пазеща Дунав се разбунтува и тръгва за КОнстантинопол от 602 до 630г славяните трайно се заселват на юг от р Дунав...и изброявате племената..примерно около река ТИмок-тимо4ани..в Мизия-седметне племена..около река Морава-моровяни и т.н
Аватар
elektra_
От дъжд на вятър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от elektra_ »

Моите теми също са от преподавател от историческия факултет на СУ.За първата тема ми е разработил две теми.Първата е Славяни и българи.Основаване на българската държава.В нея са подробно развити въпросите за славяни и българи.Но втората тема е точно със заглавието ,с което се падна на изпита-Основаване и начално развитие на българската държава.В нея славяни и българи са разгледани накратко в увода.За славяни-единствено трите славянски групи и разселване на Балканския полуостров-трите епата с по едно изречение.За българи-двете преселнически вълни в Средна Европа и това е.Изложението започва със Стара Велика българия-Кубрат,разпадане-теориите за 3 или 5 сина,къде се заселва всеки един от тях и основно Аспарух с българите уногондури-в Онгъла.След това продължава с Аспарух,войната с Константин,отношение със славяните и признаване на българското ханство на Долния Дунав.Следващ основен момент е управлението на Тервел-разглежда се подробно и завършва с помощта му за Византия срещу арабите.Следва заключение.Телегиг и Кардам са в увода на темата за Крум.
Право, 1-ви поток, 4-та група
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Ами аз на курса като ги писах и не бях разбрала как да ги предаваме..те ги преподават така ,но ако си ги писала след това няма да ти ги земат в такъв вид..така бях писала само славяни и прабългари и отделно за бг дъража..и професора ме извика и ми каза" ти добре си ги написала така,но така не става..сливаш ги и двете..дават ги в такъв вид,ако слу4айно не се паднат само славяни и прабг без Аспарух...ако си пазиш програмат от курса и си записвала вси4ко ще видиш,че в писмена работа са сляти..тоеа уто4нение го казват само в на4алото
Аватар
elektra_
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elektra_ »

Аз не съм ходила на курс,а на уроци и моя учител ми даваше готови теми.Той ми ги даде разделени и ми обясни че ако се падне варианта,който и се падна на изпита славяни и българи са само накратко в увод както го обясних-иначе се счита за отклонение.За това и когато се падна по миналата година е имало доста орязани за отклонение.
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Ами незнам какво е казвал учителя ти,но професор Матанов е проверяващ...моя курс свърши тази година на 4 май...специално сме говорили какво трябва да има в темата..дословно ни я е диктувал..и човека си каза,че не може да има държава без тях..отколение ако пишеш в какво са яли,какво са пили...и най-вече да не се прекали за разселването..само с едно изречение..сега ако той не знае какво трябва да има в темата ...
Аватар
elektra_
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elektra_ »

Моят учител също е проверяващ.Не казвам че не трябва да ги има в темата,а в кратък увод.Аз така или иначе съм писала за Априлско точно по причината че тази тема е много спорна с това какво трябва и какво не да влиза в нея.Ще разберем след около седмица.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

BLUSH написа:апокрифният бг летопис от 11 век

О, Боже! Карат ви да използвате ТОВА като източник и да го цитирате?

- 25 точки престиж за СУ, за изпитите и за българската историография като цяло :roll:
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Boromir написа:
BLUSH написа:апокрифният бг летопис от 11 век

О, Боже! Карат ви да използвате ТОВА като източник и да го цитирате?

- 25 точки престиж за СУ, за изпитите и за българската историография като цяло :roll:
а ако кажеш и кой е автора на апокрифния летопис, направо те правят доцент...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Курс: трети

Мнение от blackout »

elektra_ написа:варианта,който и се падна на изпита славяни и българи са само накратко в увод както го обясних-иначе се счита за отклонение.
Айде, айде отклонение...нема такива работи. Отклонение е ако тръгнеш да пишеш за Крум. Пък и накратко си е разтегливо понятие. Във всеки случай кат се има впредвид решаващата роля, която има славяните и прабългарите за създаването на държавата, никой няма да сметне за отклонение ако си писал повечко за тях(даже се дават точки за допълнителна информация). Все пак те я създават. 30 % от темата някъде трябваа да е за двата етноса.. :shock:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
rachence
Паисий
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

blackout написа:30 % от темата някъде трябваа да е за двата етноса.. :shock:
За нещата, които засягат и 2та етноса, но не и отделно да пишеп какви,откъде и тн са били славяните и отделно за прабългари да пишеш.
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”