Теми от типа "Светът и човекът..." в СУ не дават - това са формулировки с тотална липса на фокус. Падне ли се автор, който присъства в програмата за изпита само с поезия, е почти сигурно, че формулировката ще е върху цялото творчество, а не конкретизирана към отделна стихосбирка. Това позволява да се проследи творческото развитие на автора.Master_of_Sin написа:А за Яворов примерно... как мислите възможно ли е да дадат няква обща тема която да е върху цялото творчество? щото то наистина е много ама знам ли вече... възможно ли е примерно нещо от сорта на "светът и човекът в поезията на Яворов"?
Или по-скоро дават по-конкретни теми като "страданието в поезията на..." или "Любовта в поезията на .." в случая на яворов?...
същия въпрос мога да го задам и за Славейков... за цяло творчесто или конкретно за Книгата Епически песни, или стихосбирката Сън за щастие или На острова на блажените?...![]()
Тоя въпрос много ме измъчва.. ако има някви отговоори ще съм благодарна да ги чуя.![]()
Примерите, които си дала - "Страданието...", "Любовта...", в този им вид ме съмнява да се паднат. По-скоро биха ги дали в комбинация с някое друго понятие - например "Любов и съмнение в поезията на Яворов" или "Щастие и страдание в творчеството на Пенчо Славейков". Именно при такъв тип формулиране се усеща кой е наизустявал теми и кой разсъждава по време на изпита.