[КСК 2013] Философия
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Nasecomix
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: [КСК 2013] Философия
Няма квоти. И ти ли си за първо желание философия?
да. : ))))))
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Не знам, кой го измисли това - да се влиза Философия с 10 различни изпита. За какво са ни разни отпаднали от Правото, Кривото и още какво ли не, които напускат след първи курс и само хабят места?! Като си помисля от нашия курс, колко такива отпаднаха...orange. написа:...места за кандидатствалите с изпит по философия и съответно за тези, държали изпит по език...
-
Nemalp
- Да живей словото
- Специалност: Публична администрация
- Курс: първи
^ Не само с Философията е така, но и за Философията няма кандидати, а "трябва" да се напълнят тези места, лошото е, че доста често в едни културно и социално насочени специалности влизат хора, които изобщо не искат да се занимават с това, просто трябва да бъдат приети някъде ...
Иначе, от теб за първи път чувам за прависти във философията. Обикновено се насочват към МО, ПА, Политология, История (заради изпита), чувал съм и за Културология, но е доста рядко ...
Специално в моята специалност нивото/бала е високо, точно защото събира нереализираните прависти и психолози (ПА), докато при Европеистиката не е така и балът достига 19/35, което си е смешно ...
Иначе, от теб за първи път чувам за прависти във философията. Обикновено се насочват към МО, ПА, Политология, История (заради изпита), чувал съм и за Културология, но е доста рядко ...
Специално в моята специалност нивото/бала е високо, точно защото събира нереализираните прависти и психолози (ПА), докато при Европеистиката не е така и балът достига 19/35, което си е смешно ...
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Уффф, това, което ще кажа (напиша), вече съм го казвал (писал) във форума на други кандидат-студенти от минали КСК, но... какво да се прави...
Философията е специфична наука (ама че банално изказване
). Самото следване не е тежко, но човек трябва да е наистина мотивиран, за да изкара четирите години. За мен минаха много леко, а още по-леко мина магистратурата. На докторантурата видях истински зор едва последните шест месеца. Това е така, не защото съм особено дисциплиниран, а защо философията е нещо, с което наистина обичам да се занимавам. Ноооо, трябва и да се изкарват пари! След завършване, философът може да си работи тясно по специалността или като учител в средното училище (опазил ни Господ!), или да се занимава с научно-преподавателска дейност в СУ, БАН или някой от другите ВУЗ-ове в страната, в които има катедри по Философия (има на много места, даже в МГУ!!!). Уви, тъжната истина е, че в науката няма щатни места за всички. Научните проекти с чуждестранно финансиране в нашата област също са малко, макар че все пак има такива. В момента съм хоноруван преподавател и хонорара, който вземам от лекциите, ми стига само, да си платя такситата от Центъра до бл. 4 на ФФ (зад х-л "Плиска"). Аз лично, по време на следването си, след завършване и досега съм работил и продължавам да работя в сфера, която не е свързана с философията, но това ми позволява да си плащам сметките и да продължавам да се занимавам с научна работа. За мен философията е вътрешна потребност, част от това, което съм. Който не я приема за себе си по такъв начин, по-добре да не си губи времето с нея.
Философията е специфична наука (ама че банално изказване
-
injiktoplqkto
- В началото бе словото
Добър ден!
На теста имаше въпрос относно едно стихотворение.
Някой може ли да ми каже кой е автора?
Благодаря!
На теста имаше въпрос относно едно стихотворение.
Някой може ли да ми каже кой е автора?
Благодаря!
- Nasecomix
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Да, беше на Яворов, от стихотворението "На нивата". Цитатът беше :
И лучец еж,
водица пий -
И пак поглеж!
Дий...
Дий, воле, дий!
И лучец еж,
водица пий -
И пак поглеж!
Дий...
Дий, воле, дий!
Някой доволен от представянето си на 2-та изпитна сесия по Фил. и соц. науки? 
Колко от вас имат желание да следват Социология?
Колко от вас имат желание да следват Социология?
- Nasecomix
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Аз лично не се явих на редовната сесия. Предполагам че балът ми ще е достатъчен с първата оценка.
А някой новоизлюпил се желаещ за ф-я?
А някой новоизлюпил се желаещ за ф-я?
Аз, евентуално. 
Искам да уча философия, защото ми е интересна и с интерес ще изучавам каквото и да е било. Единствено ме притеснява едно-след тези години какво ще стане от/с мен? Може би единственият начин да разбера е сериозно да навляза във философията, за да се 'преоткрия' и разбера каква е мисията ми на Земята
Това е единствената ми надежда за 'след това' :р
Искам да уча философия, защото ми е интересна и с интерес ще изучавам каквото и да е било. Единствено ме притеснява едно-след тези години какво ще стане от/с мен? Може би единственият начин да разбера е сериозно да навляза във философията, за да се 'преоткрия' и разбера каква е мисията ми на Земята
- Nasecomix
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Права си. Но.. от друга страна не можем да сме сигурни никога /ха-ха, много философско, няма що/. В крайна сметка специалности като право и медицина също не са еднопосочен билет към престижа и богатствата както смятат много от кандидатстващите там.
Ще си говорим след четири години отново.
Няма лесни неща на този свят или ако има, то често са преходниNasecomix написа:Права си. Но.. от друга страна не можем да сме сигурни никога /ха-ха, много философско, няма що/. В крайна сметка специалности като право и медицина също не са еднопосочен билет към престижа и богатствата както смятат много от кандидатстващите там.
П.С-Независимо какво си завършил- медицина, право, философия, психология, журналистика и т.н. ако не се буташ и ако не се бориш за това да си намериш работа и т.н., рядко някой ще дойде да те потупа по рамото и с широка усмивка да ти каже- искаш ли да работиш при мен, за петцифрена сума. Разбира се нерядко човек просто няма късмет и колкото и да е начетен и образован не може никъде да се позиционира, но пък не си струва страха от неуспеха да ни спре да опитаме
Съгласна. Кой както си го направи. Дано всички, които искаме философия, ни приемат.. жалки са тези, които просто влизат някъде, за да имат ВИСШЕ.
Успех на всички!
Успех на всички!
- Nasecomix
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ще ни приемат, не се притеснявай, с този интензивен наплив. 
Аз имам един любопитен въпрос! Има ли разлика в това, дали записваш редовна или задочна форма на обучение?Примерно, ако запиша “Предучилищна и начална училищна педагогика” задочна форма - бих ли могла да заемам следните длъжности:предучилищен учител и начален учител?Идеята ми е дали имат еднаква стойност и задочната и редовната форма? Благодаря предварително!