Няма ли най-накрая да има някакви реформи?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Мда, допреди няколко години в тия ФСС се събираха все начеващи политици-младша възраст. Даже неофициално имаше квоти - колко от БСП, колко от СДС, колко от ВМРО и си играеха на парламент. Едните съботираха предложенията на другите и обратно. Нали се сещате къде в цялата работа беше защитата на интересите на студентите? Резултати да сте видели някакви? Имаше една друга порода, които се тикаха зорлем да стават членове, че да могат после като кандидатстват в САЩ да си пишат в автобиографията, че са ама много,ама супер активни в студентското самоуправление. И много други групички имаше. Като заприказвахме за ФЖМК, имаше там един по прякор Пипетков, който на гърба на същия тоя ФСС се опитваше да трупа популярност, та белким го цанят по-лесно за журналист някъде. И още, и още, ама нейсе, запуши я тая ...
Та сега като четох, се присетих, все още ли са ФСС комсомолски люпилни или има промяна? Наистина не знам, просто ми е интересно.
Трябва да знаем как стоят нещата, преди да очакваме от тях наистина да действат като защитници на интересите на студентите и инициатори на полезни предложения.
Та сега като четох, се присетих, все още ли са ФСС комсомолски люпилни или има промяна? Наистина не знам, просто ми е интересно.
Трябва да знаем как стоят нещата, преди да очакваме от тях наистина да действат като защитници на интересите на студентите и инициатори на полезни предложения.
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
не знам за целия ФСС, но от нашия факултет някои хора просто не струват, те са там точно единствено и само за да трупат дивиденти - било за сивито, било за пред преподавателите... има ли нужда да споменавам, че от цялото това показно поведение не им остава време за нищо полезно?!?
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
-
repi-s-lychec
- Пишете, о, братя
Е тва е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ на българина - мисли си че е безсмъртен, адски талантлив и заслужава най-малкото да не му се налага да работи, за да живее. За това счетоводители със стаж и средно образование - вече на възраст, но определено с качества, или остават без работа или със значително по-лоши условия, отколкото некадърник с връзки, минал през някой от въпросните "ВУЗ-ове". Не може повече от половината завършващи средното си образование да продължават с висше, не е реално в държава със 7 млн. жители да има 8 млн. висшисти. Броят на вузовете и местата в тях трябва значително да се ореже, да се обърне особено внимание на средните специални училища, от където е нормално да излиза по-голямата част от работната ръка, и тя действително да е подготвена и квалифицирана и да не гледа на светлото си трудово бъдеще като теле пред заколение. Не е нормално продавачките в магазините да имат висше - образованието не е само за самочувствие, хора! Всеки трябва да си знае мястото и възможностите. Не си провала на фамилията, ако не си висшист. И всеки трябва да работи, а не да изживява второ детство от 18 до 25 годишна възраст.alhimikat написа: Значи вашето предложение е да ограничим приема и евентуално хората да не влизат във ВУЗ, а веднага да излизат на пазара на труда и да се захващат с нещо? Т.е. представете си себе си как завъшвате училище и започвате работа!
Не е проблема в широкия прием според мен! Ако го ограничим, в интерес на истината нищо не променяме!
Докато за намаляване броя на ВУЗовете съм съгласен!
Честно да Ви кажа, теорията Ви се пропуква на места...така че - отхвърля се
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
перфектно го каза просто!repi-s-lychec написа:Е тва е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ на българина - мисли си че е безсмъртен, адски талантлив и заслужава най-малкото да не му се налага да работи, за да живее. За това счетоводители със стаж и средно образование - вече на възраст, но определено с качества, или остават без работа или със значително по-лоши условия, отколкото некадърник с връзки, минал през някой от въпросните "ВУЗ-ове". Не може повече от половината завършващи средното си образование да продължават с висше, не е реално в държава със 7 млн. жители да има 8 млн. висшисти. Броят на вузовете и местата в тях трябва значително да се ореже, да се обърне особено внимание на средните специални училища, от където е нормално да излиза по-голямата част от работната ръка, и тя действително да е подготвена и квалифицирана и да не гледа на светлото си трудово бъдеще като теле пред заколение. Не е нормално продавачките в магазините да имат висше - образованието не е само за самочувствие, хора! Всеки трябва да си знае мястото и възможностите. Не си провала на фамилията, ако не си висшист. И всеки трябва да работи, а не да изживява второ детство от 18 до 25 годишна възраст.
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
На едно интервю за работа е от значение какво можеш, и в по-малка степен какво си завършил, просто защото и работодателите са наясно със ситуацията в образованието. Често счетоводителят със стаж и средно образование ще бъде предпочетен пред току-що завършилия с чифтето пищови (дипломи) на голия тумбак. Работодателите просто си гледат интереса, не можеш ги подмами с една диплома.
Според Болонския процес, добър или лош, бакалавърската степен ще тане 3 години, а магистърската 2. До голяма степен бакалавърската степен ще поеме функциите на средното специално образование.
Не смятам, че бройките за прием трябва да се ограничават. И защо да е ненормално продавачките да имат висше образование? В Япония например е важно жената да е с висше образование, не защото ще работи по специалността си, а защото японците смятат, че е по-добре децата им да бъдат възпитавани от майка - лекарка, учителка и т.н. Т.е. за общото повишаване на нивото се грижат хората. Иначе си прав/а, както беше казала Блага Димитрова "тази българска мания за следване, по-страшна от манията за преследване"
Според Болонския процес, добър или лош, бакалавърската степен ще тане 3 години, а магистърската 2. До голяма степен бакалавърската степен ще поеме функциите на средното специално образование.
Не смятам, че бройките за прием трябва да се ограничават. И защо да е ненормално продавачките да имат висше образование? В Япония например е важно жената да е с висше образование, не защото ще работи по специалността си, а защото японците смятат, че е по-добре децата им да бъдат възпитавани от майка - лекарка, учителка и т.н. Т.е. за общото повишаване на нивото се грижат хората. Иначе си прав/а, както беше казала Блага Димитрова "тази българска мания за следване, по-страшна от манията за преследване"
-
repi-s-lychec
- Пишете, о, братя
Децата трябва да се възпитават от добри хора, не от добри специалсти. Или поне от специалисти, които са добри като хора. В крайна сметка ако една персона не се е оформила като личност - поне в основните черти на това понятие - до своята 18/19 годишнина, какво да очакваме за по-нататък. Пълен абсурд е да вярваш, че майка-висшистка е по-добър родител от тази със средно образование да речем. Това опира до култура, възпитание, характер, който ако не се е изградил до влизането в университета надали изобщо ще се изгради... В общи линии не ги знам японците, обаче не съм съгласна с по-горното твърдение. Но се сещам за португалците, масата от които едва могат да пишат и четат, но все пак, макар и на опашката са в ЕС и стандартът им на живот е многократно по-висок от нашия...Heimdall написа:Не смятам, че бройките за прием трябва да се ограничават. И защо да е ненормално продавачките да имат висше образование? В Япония например е важно жената да е с висше образование, не защото ще работи по специалността си, а защото японците смятат, че е по-добре децата им да бъдат възпитавани от майка - лекарка, учителка и т.н.
Е, приемаме, че са добри като хора по подразбиране. Става въпрос дали освен това трябва и да са образовани. По тоя въпрос мисля спор няма.
Цялата дискусия е малко безплодна, вина имат и преподавателите и студентите и Министерство на образованието. А в основата си всичко опира до манталитета на нас българите. Докато висшето образование е един от начините да избиваме комплекси, дереджето му ще си е такова. В Германия и Скандинавия, а сигурен съм и в други страни, хората не се срамуват да работят като сервитьорки, козметички, тираджии и т.н. Познавам няколко такива, които ме смаяха с високата си обща култура, любопитство към света и възпитание, с каквито голяма част от божем елитните ни студенти и преподаватели не могат да се похвалят.
Никой обаче не ще да ми отговори на въпроса за положението в ФСС понастоящем. Тука май има няколко активни членове.
Цялата дискусия е малко безплодна, вина имат и преподавателите и студентите и Министерство на образованието. А в основата си всичко опира до манталитета на нас българите. Докато висшето образование е един от начините да избиваме комплекси, дереджето му ще си е такова. В Германия и Скандинавия, а сигурен съм и в други страни, хората не се срамуват да работят като сервитьорки, козметички, тираджии и т.н. Познавам няколко такива, които ме смаяха с високата си обща култура, любопитство към света и възпитание, с каквито голяма част от божем елитните ни студенти и преподаватели не могат да се похвалят.
Никой обаче не ще да ми отговори на въпроса за положението в ФСС понастоящем. Тука май има няколко активни членове.
-
repi-s-lychec
- Пишете, о, братя
re
a) може би нивото на образованието би могло да се повиши, ако предложението за премахване на ненужната или остаряла информация от учебния процес се реализира - не казвам да отстраним всякакви данни за историята на даден предмет,но е възможно да не се акцентира толкова върху това и да се наблегне на новото,особено в по-динамичните специалности...а който истински държи на предмета сам би могъл да си набави допълнителните знания, с необходимите насоки, разбира се?
б) „най-добрата реплика да отрежеш някого”да речем изпълва повече страници от тези 3 /нямам нищо против темата или този,който я е пуснал,просто отчитам заинтересоваността/?
в) вярно е,че при устен изпит има голяма доза субективизъм, но от друга страна има хора, които по-добре се изразяват в процес на пряка комуникация, отколкото в писмен вид...може би трябва да са 50/50?
г) анонимни анкети за преподавателите, каквито има например в британската система, биха ги мотивирали да преподават по-добре?
д) мисля,че наскоро се заговори за контролиране присъствието на лекциите-това би могло да има ефект,но само при положение,че самите дисциплини са максимално съобразени с бъдещото развитие на студента и представляват интерес за неговата специализация....не можеш да очакваш някой да умира от интерес, ако преподавателят монотонно му обяснява неща, които никога няма да му послужат, които нямат много общо с реалната ситуация....?
е) твърде малко ли е информацията за това,което можем да направим, или сме инертни и апатични, може би взимайки пример от родители повтарящи”нищо не може да се промени”,”ти по-добре да заминеш в друга страна,там ще ти е по-добре”.....мисля,че ако имаш желание,има и начин и ще го намериш...?
б) „най-добрата реплика да отрежеш някого”да речем изпълва повече страници от тези 3 /нямам нищо против темата или този,който я е пуснал,просто отчитам заинтересоваността/?
в) вярно е,че при устен изпит има голяма доза субективизъм, но от друга страна има хора, които по-добре се изразяват в процес на пряка комуникация, отколкото в писмен вид...може би трябва да са 50/50?
г) анонимни анкети за преподавателите, каквито има например в британската система, биха ги мотивирали да преподават по-добре?
д) мисля,че наскоро се заговори за контролиране присъствието на лекциите-това би могло да има ефект,но само при положение,че самите дисциплини са максимално съобразени с бъдещото развитие на студента и представляват интерес за неговата специализация....не можеш да очакваш някой да умира от интерес, ако преподавателят монотонно му обяснява неща, които никога няма да му послужат, които нямат много общо с реалната ситуация....?
е) твърде малко ли е информацията за това,което можем да направим, или сме инертни и апатични, може би взимайки пример от родители повтарящи”нищо не може да се промени”,”ти по-добре да заминеш в друга страна,там ще ти е по-добре”.....мисля,че ако имаш желание,има и начин и ще го намериш...?
//
Ще има ама като стана ректор аххахахахаха
не е важно да си...хахахах абе бягайте от тука с тези тъпи поговорки
- Volter
- В началото бе словото
Събрали се некомпетентни студенти без работа да се правят на възрастни и да се мислят за кой знае колко,като учат в СУ,хахахах,милите,колко ми е смешно да ви чета УМНИТЕ мнения,колко много знаете,колко много сте чели и как умело спорите,но на живот никои нема да ви научи НИКОГА,жалко за вас!

Nobody knows
Nobody knows the rhythem of my heart
The way I do when I'm lying in the dark
And the world is asleep
I think nobody knows
Nobody knows the rhythem of my heart
The way I do when I'm lying in the dark
And the world is asleep
I think nobody knows
- Светуващият
- В началото бе словото
Бунтуването срещу системата е социален конструкт, който съществува "от древността до наши дни", а проблемите с образованието у нас (но не по света) са неразрешими в близките десетилетия. Когато са разрешат, аз да стана трамвай (или тролейбус - не знам точно какво искам). Както и да е - има обаче свестни студенти, които остойностяват тази система и се конкурират достойно на пазара на труда на запад (пък и в България). На тях, както и на не толкова ученолюбивите, пожелавам здраве и щастие. Те са това, от което се нуждаем. И ни е достатъчно, за да бъдем пълнокръвни.
Любовта - това е, което ни поддържа.
Страстта - то е, което ни разроява.
Светуващият
Страстта - то е, което ни разроява.
Светуващият