Напълно съм съгласна! Даже сега като се замисля и квотите не са решение. Ще бъде даден равен шанс за кандидатстващите с различните езици, но пък хора примерно с 5.50 няма да бъдат приемани заради такива с 5ци! Според мен най-честно ще е да се полага изпит за филологиите само по ЕДИН език. В смисъл - приемният изпит е само по английски например. Може и да ограничава донякъде, но ако се приеме такова правило, след време няма да е пречка, а плюс! Да кажем че се кандидатства само с английски - всички го учат този език в училище и с малко повече подготовка всеки би бил в състояние да се справи, особено след като знае, че за исканата специалност се влиза само с него! Така няма да има оплаквания за квоти, за несправедливост и прочие!DS написа:има логика момата...
най-малкото няма никаква гаранция, че самите изпите влючват еднаква по степен на сложност материя. всъщност, вероятността е много малка
Изпит по немски
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Die Faulheit ist der Fleiß der Träumer!
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Но можеш да виниш себе си,защото не си се съобразила със системата,която явно на този етап и в тази ситуация не можеш да променишRaya_Alexandra написа:Защото не определям аз програмите по немски и няма как да обвинявам себе си за проблеми в системата!Stark написа: Защо пък за разнообразие не потръсите вината в себе си,а не в системата(знам че няма да стане просто искам да го напиша)
АЛИНА-всичко това,което каза напълно съвпада и с моето виждане,но какво тогава би трябвало да значи израза "руският си е руски,а немският немски "
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А защо трябва вечно да се съобразяваме, приспособяваме или нагаждаме според нещо грешно и неперфектно?! По какъв начин нещо би се коригирало в положителна насока, ако не съществуваше недоволство срещу недостатъците му?! Да, аз ще кандидатствам догодина.Stark написа:Но можеш да виниш себе си,защото не си се съобразила със системата,която явно на този етап и в тази ситуация не можеш да променишБтв нали ти беше момата,на която тепърва й предстои КСК
![]()
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...
Явно не съм се изразила както трябва, моя е грешката.. Исках да кажа, че всеки език си е със специфична трудност и съставящите изпитите не могат да направят тестове с еднаква сложност по руски, немски и другите езици и затова не е честно после да се сравняват оценките и да се смята, че да кажем 5 по немски не е равно на 5.50 по руски или пък, че 5 по руски е по-лош резултат от 5.50 по английски. Просто защото изпитите не могат никога да са с еднаква трудност! И затова немският си е немски, а руският руски, английският си е английски.. и оценките от изпитите не могат да се се смятат за съпоставими едно към едноStark написа: АЛИНА-всичко това,което каза напълно съвпада и с моето виждане,но какво тогава би трябвало да значи израза "руският си е руски,а немският немски "
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Защото в настоящия момент си зависима драга и може да си спестиш много нерви ако не роптаеш без изгледи за успех.Нещата ще се променят,когато като добиеш нужните възможности,положение и опит се сетиш за кск неволите и впрегнеш усилията си за промяната на статуквотоRaya_Alexandra написа:А защо трябва вечно да се съобразяваме, приспособяваме или нагаждаме според нещо грешно и неперфектно?! По какъв начин нещо би се коригирало в положителна насока, ако не съществуваше недоволство срещу недостатъците му?! Да, аз ще кандидатствам догодина.Stark написа:Но можеш да виниш себе си,защото не си се съобразила със системата,която явно на този етап и в тази ситуация не можеш да променишБтв нали ти беше момата,на която тепърва й предстои КСК
![]()
Алина-разбрахме се
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Madou
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Алина, абсолютно съм съгласна!*ALINA* написа:Явно не съм се изразила както трябва, моя е грешката.. Исках да кажа, че всеки език си е със специфична трудност и съставящите изпитите не могат да направят тестове с еднаква сложност по руски, немски и другите езици и затова не е честно после да се сравняват оценките и да се смята, че да кажем 5 по немски не е равно на 5.50 по руски или пък, че 5 по руски е по-лош резултат от 5.50 по английски. Просто защото изпитите не могат никога да са с еднаква трудност! И затова немският си е немски, а руският руски, английският си е английски.. и оценките от изпитите не могат да се се смятат за съпоставими едно към едноStark написа: АЛИНА-всичко това,което каза напълно съвпада и с моето виждане,но какво тогава би трябвало да значи израза "руският си е руски,а немският немски "
Аз като пълна идиотка чак сега разбрах, че няма квоти за МО и сега, след този шамар, който ни удариха с резултатите по немски, надеждите ми съвсем се попариха. Просто не е реално да се сравняват така оценките.
Die meisten verwechseln Dabeisein mit Erleben
(Max Frisch)
(Max Frisch)
-
m_tz
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
относно тая НОВА (cough, куца) система за оценяване, първо, според мен само кандидатстващите с немски сме прецакани, и второ, ок, може и като съпоставиш оценките помежду им да има някаква доза реалистичност..но и аз имам над 90 точки на dsd и бях супердоволна след изпита на 13-ти..а имам (както много пъти изписах по-нагоре
) 4,73..а очаквах поне 5,50
просто не знам вече на кого трябва да ме е яд..изобщо според мен всеки е получил поне единица под заслуженото (с изключение на тези с 5,70.....), а пък за тия с двойките нямам думи, идете си вижте работитеееее!!!!! за какво са ни тия оценки, като изобщо не са ИСТИНСКИ, тва е все едно на хората за 5 да пишеш 3, а на тези за 6-четворки...да, нали все пак и тогава ще си имаме класиране и по-добрите ще имат по-високи оценки.......много умно са го измислили, няма що. да те е срам да си кажеш оценката от изпита в СУ.
m_tz написа: за какво са ни тия оценки, като изобщо не са ИСТИНСКИ, тва е все едно на хората за 5 да пишеш 3, а на тези за 6-четворки...да, нали все пак и тогава ще си имаме класиране и по-добрите ще имат по-високи оценки.......много умно са го измислили, няма що. да те е срам да си кажеш оценката от изпита в СУ.
Алина, прочетох мнението ти по-горе относно това, че трябва да се кандидатства с изпит по един език, да кажем английски, по който според теб така или иначе човек като го учи с малко повече подготовка може да се справи с изпита. Да но това далеч не е така, може би нямам право да се намесвам, защото темата е за изпита по немски, а аз кандидатствам с английски, но искам да кажа, че най-вероятно оценките от изпита по английски ще са не по-малко плачевни, отколкото вашите, защото и изпита по английски не беше мн лесен и също ще има много изненадани (така предполагам , пък ще видим) Излиза така, че дори хора от една да кажем добра английска гимназия не могат да се справят чак толкова добре с изпита, какво остава пък тогава за хора от други училища, където езикът се изучава по-малко като часове, а страничната подготовка, колкото и интензивна да е тя не би ти дала толкова добри основи по езика. Мисълта ми е, че не може всички да кандидатстват с английски примерно, ако имат по-задълбочена подготовка по немски да речем, защото дори тези от английските гимназии понякога не могат да се справят с изпита на достатъчно добро ниво, какъв е шанса тогава за човек подготвял се странично по английски при положение, че в училището му примерно изучава интензивно немски, а не английски? Все едно ако изпита за филологиите беше един (да кажем само немски), аз ако се явя никога няма да изкарам оценка като тази на някой завършил немска гимназия - примерно ако изпита е мн сложен той да речем ще има около 4, а аз поне с една единица надолу. Затова според мен трябва да си се кандидатства с различни езици, и точно защото те са толкова различни като особености трябва да има квоти по езика. Защото не е честно примерно някой да влезе да учи МО с 5 по английски, а друг с 3 по немски да не може, след като не може да се сравни трудността на двата изпита - да речем по англ. изпита не е бил чак толкова труден и ти с 5 влизаш, а пък по немски ако е бил някакъв отвратителен изпита ти не получаваш реална оценка, но нищо не може да се промени и затова става така, че и с прилична оценка не можеш да влезеш на фона на многото добри оценки по друг език да кажем. Затова си мисля, че квоти трябва да има, може не всички да ги одобряват, но поне човек знае, че се бори само с хората положили изпит по езика, по който и той. Уви не по всички специалности има квоти все още, както казахте май само в Европеистика....Просто си изказах мнението, който не е съгласен с мен навярно също си има своите основания признавам
, но аз така смятам, ако въобще разбрахте какво смятам от целия тоя ферман, ако сте го прочели дотук 
Да ти кажа, Триша, ако се въведе кандидатстване само с един език и това е известно отрано на учениците, те ще полагат повече усилия по дадения език и ще се готвят отрано. Мисля, че така ще имат големи шансове да се справят. Освен това задължение и на учителите е да готвят подобаващо учениците, а не само да им пишат 5ци и 6ци без покритие. Според мен повечето кандидат-студенти, които се явяват на изпити, за да бъдат приети в някои от редките филологии, идват от езикови гимназии. Логично е, че човек учил езици и занимавал се серизоно с тях дълго време ще предпочете да запише нещо сходно. Малко са хората, които примерно от математическа гиманазия решават да полагат изпит по език, а не по математика. Освен това някой тук ще каже, ама защо тя визира само езиковите гимназия. По простата причина, че хора от техникумите няма да тръгнат да кандидатсват филологии. А учениците от гиманазиите с някакъв профил като литература, биология или химия биха предпочели да се явявт на изпит по предмета, който са изучавали и им е бил профилиращ. Идеята ми е, че тези хора, които идват от езиковите гимназии се водят с добра подготовка и по двата езика, които са изучавали там, единият в повечето случаи е английски. Ако ние не се чувстваме подготвени за изпит по такъв език, вината не е в нас, а в преподавателите и в начина, по който ни е било преподавано. Смятам, че ако се обърне повече внимание на езика в училищата и на учениците се даде една солидна подготовка с малко повечко занимания у дома един кандидат-студент може да се яви на един такъв изпит по език.
Квотите също са вариант, но все пак, ако по някаква случайност сложността на два изпита се окаже близка, то тогава ще е нечестно някой с 5ца по немски да заеме място на човек примерно изкарал 5.50 по испански.
Не знам какво мислят другите от форума, но мои приятели смятат, че идеята за кандидатсване само с един език е доста честна и в никакъв случай не толкова сложна и неизпълнима, както изглежда на пръв поглед! Аз самата сега никак не съм подготвена по английски и не бих могла да се явя на изпит. Но ако примерно още в 8ми клас в гиманзията някой ми беше казал, че при кандидатсване на редки филологии се приема само с един език, то мисля, че не само аз щях да полагам повече старание по езика, но и учителите щяха да се чувстват длъжни да се занимават с нас по-сериозно.
Не искам да се впускам в повече излияния, мисля, че достатъчно неща казах, чакам коментари.. и Триша, няма проблем да се включваш в дискусията
Даже е добре да чуем мнение и от човек, явил се на друг изпит по език, а не по немски.
Квотите също са вариант, но все пак, ако по някаква случайност сложността на два изпита се окаже близка, то тогава ще е нечестно някой с 5ца по немски да заеме място на човек примерно изкарал 5.50 по испански.
Не знам какво мислят другите от форума, но мои приятели смятат, че идеята за кандидатсване само с един език е доста честна и в никакъв случай не толкова сложна и неизпълнима, както изглежда на пръв поглед! Аз самата сега никак не съм подготвена по английски и не бих могла да се явя на изпит. Но ако примерно още в 8ми клас в гиманзията някой ми беше казал, че при кандидатсване на редки филологии се приема само с един език, то мисля, че не само аз щях да полагам повече старание по езика, но и учителите щяха да се чувстват длъжни да се занимават с нас по-сериозно.
Не искам да се впускам в повече излияния, мисля, че достатъчно неща казах, чакам коментари.. и Триша, няма проблем да се включваш в дискусията
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
- Курс: друг
- Обратна връзка:
CasapA написа:
моля те кажи ми че директно отиваш в Германия и няма да си губиш времето тука Ще чакаш ли класиране или си хващаш куфара за Берлин
Oooo какви са тези въпроси?!!! Не мога да ти кажа нищо, защото в момента ми обработват моите Bewerbungsunterlagen и не мога да кажа, че нещата са в кърпа вързани. Все пак ще изчакам първото класиране, но то едва ли ще ме удовлетвори, затова вероятността да се запиша в СУ е по-малка от 10%, но ако не ми остане друга възможност, ща не ща ще следвам тук. Ти толкова ли отчаяно искаш място в някоя екзотична филология в СУ?
моля те кажи ми че директно отиваш в Германия и няма да си губиш времето тука Ще чакаш ли класиране или си хващаш куфара за Берлин
Oooo какви са тези въпроси?!!! Не мога да ти кажа нищо, защото в момента ми обработват моите Bewerbungsunterlagen и не мога да кажа, че нещата са в кърпа вързани. Все пак ще изчакам първото класиране, но то едва ли ще ме удовлетвори, затова вероятността да се запиша в СУ е по-малка от 10%, но ако не ми остане друга възможност, ща не ща ще следвам тук. Ти толкова ли отчаяно искаш място в някоя екзотична филология в СУ?
Аз също нямах идея,че е така,смятах,че се приемат по равен брой от езиците,като,ако има 60 да кажем в определена специалност,20 са англ,също толкова немски и т.н.*ALINA* написа:Но ако примерно още в 8ми клас в гиманзията някой ми беше казал, че при кандидатсване на редки филологии се приема само с един език, то мисля, че не само аз щях да полагам повече старание по езика, но и учителите щяха да се чувстват длъжни да се занимават с нас по-сериозно.
Не искам да се впускам в повече излияния, мисля, че достатъчно неща казах, чакам коментари.. и Триша, няма проблем да се включваш в дискусиятаДаже е добре да чуем мнение и от човек, явил се на друг изпит по език, а не по немски.
Аз съм се явила и на този по английски,където май системата на оценяване е същата.Там страшен минус в първото упражнение/подобно на leseverstehen/ е,че ти се задават въпроси с четири варианта,чийто отговор не е пряк в текста,а е въпрос на интерпретация
При немски с ''да'' и ''не'' уж е по-иначе,но май пак не е толкова лесно.Аз лично също бях доволна след изпита,което просто иначе не ми се е случвало до момента,понеже съм голям перфекционист и тази 2-ка ми дойде като гръм от ясно небе.
хахаха, аз това ти го пуснах на майтап спокойноТи толкова ли отчаяно искаш място в някоя екзотична филология в СУ?
-
m_tz
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
alina:) това да има изпит само по един език е странно и наивно някакси ми се вижда..и определено няма да е ефективно! аз допреди година си нямах и представа за какви специалности и с какви изпити мога да кандидатствам общо взето...а ако имаше само един изпит, и то по английски, кой тогава щеше да иска да влезе в немска или френска езикова гимназия??? не че англ. се учи само в училище, но това предложение е почти като да има само изпит по история вместо и по биология, химия, география...или пък защо направо не въведат матури (както е в германия и в повечето европейски страни) или, моята лична позиция е ЗА един хубав тест за обща подготовка, и то не такъв за отбиване на номера като сегашните в някои уни-та..нещо подобно на SAT в америка.........абе просто да вземат пример от някоя държава с по-ефективна и доказана образователна система!!! тва тука, което ние разиграваме всеки юли, е някаква пародия. след като ОЧЕВАДНО не се оценяват знания и способности, а нещо друго...
..а пак към темата--вярната реформа в случая е да се ориентират към квоти отделно за всеки език---за специалностите като японистика и т.н., където може да се влезе с оценки от различни изпити--горе-долу както сега е европеистиката..и тогава пак ще има ядосани, че някой си влязъл с 5 по немски, а тези с 5,20 по англ. примерно не........но тук поне говорим за различни изпитиииииии докато квотите за момчета и момичета са абсурд!! малко не е по темата, обаче..тези, дето се оплакват, че квотите за момчета са два пъти по-ниски от тези за момичета, да си вземат бележка, че и така минималните балове на момчетата са по-ниски...........да вземат да се стегнат малко младежите
п.п. стана ужасен миш-маш това изказване..
..а пак към темата--вярната реформа в случая е да се ориентират към квоти отделно за всеки език---за специалностите като японистика и т.н., където може да се влезе с оценки от различни изпити--горе-долу както сега е европеистиката..и тогава пак ще има ядосани, че някой си влязъл с 5 по немски, а тези с 5,20 по англ. примерно не........но тук поне говорим за различни изпитиииииии докато квотите за момчета и момичета са абсурд!! малко не е по темата, обаче..тези, дето се оплакват, че квотите за момчета са два пъти по-ниски от тези за момичета, да си вземат бележка, че и така минималните балове на момчетата са по-ниски...........да вземат да се стегнат малко младежите
п.п. стана ужасен миш-маш това изказване..