И така.
Твърде често ми се случва да видя нещо из града, което се запечатва в съзнанието ми като красиво. Обаче не е подходящо за снимка (или не е удобно/не си нося фотоапарата/дори не е точен кадър, you get the idea...).
Такива мънички градски моменти принципно са страхотни за отправна точка за стихотворение/разказ - но понякога не ми се занимава и с това
Така че - нека си имаме тема за рандъм колекциониране на неслучили се снимки. Гледки, хора, дочути думи, каквото и да е парченце от заобикалящите ни улици, което ви се е поискало да си запазите и споделите, а е нямало подходящ контекст/повод.
Ии моята първа пропусната снимка за старт:
Рано сутринта, светофара преди спирката на метрото на К. Величков.
На тротоара чака момиче. Черна рокля до коляното, без ръкави, с тънък колан през кръста. Високи зелени обувки, особен коралов нюанс, който стои като прекрасен акцент. Кестенява коса, прибрана на малък кок. Лице без много грим, лице на ученичка с чертите на някоя френска актриса. В ръка държи бутилка шампанско, не забелязвам пълна ли е или празна. Това, което ме грабва, е излъчването. Не знам прибира ли се след нощта на отпразнуването на своето изпращане или напротив - тепърва отива към училище. Не може да бъде разпознато по вида й. Стойката й е спокойна, отпусната по един ужасно красив начин. Край нея е шумният булевард, забързаните хора, премигващият светофар, шумът на колите, майския утрешен хлад - и в центъра това момиче, изскочило от някой филм с шампанското, роклята, обувките, прическата. Картина. По специален начин абсолютно различна от всеки друг образ на завършващи гимназия ученици, с които се разминавам ежедневно този месец.